5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.

Augusztusban 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában a Sozialvesicherung.at adatai szerint, ami egy hónap alatt 1174, egy év alatt pedig 7984 fős növekedést jelent. Valamint újabb történelmi rekord, legalábbis a 2021 óta vezetett, tíz éves adatsor alapján.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)
1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Lassan utolérjük a németeket

Egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban, és egy éves visszatekintésben is. Utánunk jönnek a románok 6700, az ukránok 6200 és a horvátok 5500 fős létszámnövekedéssel. Ezzel egyre közelebb kerülünk a legnépesebb munkavállalói csoporthoz, a németekhez, akik 118 089-en voltak.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)
2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

A többi ország pedig nagyon messze áll a két csúcstartótól, a románok csak alig 79 ezren, a törökök mintegy 63 ezren, a horvátok 52 ezren vannak. (Az összes, a volt Jugoszlávia utódállamaiból érkezett alkalmazott létszáma azonban összevonva szintén nőtt az utóbbi időben, összesen 210 700-an voltak állásban a régóiból.)

Egyre kevesebb az osztrák

A teljes osztrák munkaerőpiacon egyébként 3,961 millióan dolgoztak, és egy hónap alatt kissé visszaesett a betöltött állások száma, 8565 fővel. Egy év alatt viszont 70 537 fős növekedést regisztráltak. Ez utóbbiból az osztrákok csak 791 fővel képviseltették magukat, a külföldiek 69 746 fős pluszával szemben.

3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal tengely), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)
3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal tengely), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)

Ez a tendencia már régen tart, az osztrák munkaerőpiac bővül, de szinte csak a külföldieknek köszönhetően. Hiszen az elöregedő osztrák társadalomban stagnál vagy csökken a dolgozók számra.

Hol dolgoznak a magyarok?

A statisztika szerint is logikus módon a Magyarországhoz legközelebb eső tartományokban dolgozik a legtöbb hazánkfia, úgymint Bécsben (19 973), Alsó-Ausztriában (21 123) és Burgenlandban (21 530). Jelentősebb még a jelenlétük Felső-Ausztriában (15 024) és Stájerországban (13 990) is.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)
4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Az ORF adatai szerint a magyarok legnagyobb foglalkoztatója továbbra is a turizmus.

Júliusban 25 705 magyarnak adott munkát. Az árutermelő szektorban 17 183-an, autókereskedőként vagy szerelőként pedig 16 440-en álltak alkalmazásban júliusban.

Megállt az ukránok bejövetele?

Némileg meglepő módon a foglalkoztatott ukránok száma alig nőtt a nyár utolsó hónapjában, csak 57 fővel lettek többen, így 12 857-en voltak. Külföldi híradások szerint mára sok menekült visszatért hazájába, vagy erre készül, ez lehet az egyik ok. Egy másik, hogy akik németül tudtak, már korábban elhelyezkedtek, akik pedig nem, azok még nem tudtak megtanulni ilyen gyorsan.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)
5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)

De ezek csak feltételezések. Az összes, Ukrajnából más országba menekült személyek száma ugyanis az ENSZ-statisztika szerint töretlenül növekszik, szeptember 20-ig 12,66 millióra nőtt. Ausztriában júliusi adatok szerint 78 ezer ukrán menekültet regisztráltak, mintegy 70 százalékuk nő volt.

Drámai munkaerőhiány Ausztriában

A foglalkoztatottak növekvő száma ellenére súlyos munkaerőhiányról beszélnek Ausztriában. A Wiener Zeitung például arról ír, hogyan, milyen stratégiákkal lehet a vállalatoknál a munkaerőhiányt könnyebben betölteni külföldi szakképzett munkaerővel.

A szakképzett munkaerő hiánya egyes ágazatokban drámai méreteket öltött. A képzett harmadik országbeli állampolgárok alkalmazása hatékony módja lehet az osztrák vállalatoknak a potenciális pályázók körének bővítésére írják.

Eszerint nemcsak a nagy, nemzetközi orientációjú vállalatoknak van esélyük arra, hogy könnyebben találjanak új munkatársakat, hanem a kisebbeknek is – nyugtatják a vállalkozókat. Sok osztrák vállalatot gyakran elriasztanak a bürokratikus akadályok vagy a jogi követelmények.

6. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)
6. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

A szakképzett munkaerő tartós és nagyszabású hiánya miatt a szövetségi kormány az elmúlt években számos intézkedést tett a külföldi szakképzett munkavállalók belépésének könnyítésére. Például a hiányszakmák listája bővült, és nemrég fogadták el a külföldiek foglalkoztatásáról és tartózkodásáról szóló törvény reformját.

Nagyon sok szakmunkástanuló kellene

Az Ibw osztrák kutatóintézet felméréséből kiderül, hogy Ausztriában a vállalatok 87 százalékát sújtja a szakképzett munkaerő hiánya, 44 százalékuknál pedig a helyzet kifejezetten súlyos. Különösen nagy a hiány van a szakmunkásképzőt végzettekből. A szakképzett munkaerő becsült deficitje 2021-ben 221 ezer fő volt. A felmérés időpontjában, 2022 tavaszán ez már mintegy 272 000 főre becsülhető. Ez Ausztriában minden idők legmagasabb szintje. Különösen érintett az ipar, az idegenforgalom, a közlekedés és a kereskedelem, kézműipar.

Alighanem jól jellemzi az osztrák helyzetet, hogy a szakmunkáshiányról író kutatóintézet honlapján az első négyből kettő bejegyzés a saját álláshirdetésük. Még a munkaerő-kutatóknak sincs elég munkaerejük.

Két álláshirdetés a kutatóintézet honlapján. Forrás: Ibw.at
Két álláshirdetés a kutatóintézet honlapján. Forrás: Ibw.at

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG