<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.

Augusztusban 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában a Sozialvesicherung.at adatai szerint, ami egy hónap alatt 1174, egy év alatt pedig 7984 fős növekedést jelent. Valamint újabb történelmi rekord, legalábbis a 2021 óta vezetett, tíz éves adatsor alapján.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Lassan utolérjük a németeket

Egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban, és egy éves visszatekintésben is. Utánunk jönnek a románok 6700, az ukránok 6200 és a horvátok 5500 fős létszámnövekedéssel. Ezzel egyre közelebb kerülünk a legnépesebb munkavállalói csoporthoz, a németekhez, akik 118 089-en voltak.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

A többi ország pedig nagyon messze áll a két csúcstartótól, a románok csak alig 79 ezren, a törökök mintegy 63 ezren, a horvátok 52 ezren vannak. (Az összes, a volt Jugoszlávia utódállamaiból érkezett alkalmazott létszáma azonban összevonva szintén nőtt az utóbbi időben, összesen 210 700-an voltak állásban a régóiból.)

Egyre kevesebb az osztrák

A teljes osztrák munkaerőpiacon egyébként 3,961 millióan dolgoztak, és egy hónap alatt kissé visszaesett a betöltött állások száma, 8565 fővel. Egy év alatt viszont 70 537 fős növekedést regisztráltak. Ez utóbbiból az osztrákok csak 791 fővel képviseltették magukat, a külföldiek 69 746 fős pluszával szemben.

3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal tengely), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal tengely), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)

Ez a tendencia már régen tart, az osztrák munkaerőpiac bővül, de szinte csak a külföldieknek köszönhetően. Hiszen az elöregedő osztrák társadalomban stagnál vagy csökken a dolgozók számra.

Hol dolgoznak a magyarok?

A statisztika szerint is logikus módon a Magyarországhoz legközelebb eső tartományokban dolgozik a legtöbb hazánkfia, úgymint Bécsben (19 973), Alsó-Ausztriában (21 123) és Burgenlandban (21 530). Jelentősebb még a jelenlétük Felső-Ausztriában (15 024) és Stájerországban (13 990) is.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Az ORF adatai szerint a magyarok legnagyobb foglalkoztatója továbbra is a turizmus.

Júliusban 25 705 magyarnak adott munkát. Az árutermelő szektorban 17 183-an, autókereskedőként vagy szerelőként pedig 16 440-en álltak alkalmazásban júliusban.

Megállt az ukránok bejövetele?

Némileg meglepő módon a foglalkoztatott ukránok száma alig nőtt a nyár utolsó hónapjában, csak 57 fővel lettek többen, így 12 857-en voltak. Külföldi híradások szerint mára sok menekült visszatért hazájába, vagy erre készül, ez lehet az egyik ok. Egy másik, hogy akik németül tudtak, már korábban elhelyezkedtek, akik pedig nem, azok még nem tudtak megtanulni ilyen gyorsan.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)

De ezek csak feltételezések. Az összes, Ukrajnából más országba menekült személyek száma ugyanis az ENSZ-statisztika szerint töretlenül növekszik, szeptember 20-ig 12,66 millióra nőtt. Ausztriában júliusi adatok szerint 78 ezer ukrán menekültet regisztráltak, mintegy 70 százalékuk nő volt.

Drámai munkaerőhiány Ausztriában

A foglalkoztatottak növekvő száma ellenére súlyos munkaerőhiányról beszélnek Ausztriában. A Wiener Zeitung például arról ír, hogyan, milyen stratégiákkal lehet a vállalatoknál a munkaerőhiányt könnyebben betölteni külföldi szakképzett munkaerővel.

A szakképzett munkaerő hiánya egyes ágazatokban drámai méreteket öltött. A képzett harmadik országbeli állampolgárok alkalmazása hatékony módja lehet az osztrák vállalatoknak a potenciális pályázók körének bővítésére írják.

Eszerint nemcsak a nagy, nemzetközi orientációjú vállalatoknak van esélyük arra, hogy könnyebben találjanak új munkatársakat, hanem a kisebbeknek is – nyugtatják a vállalkozókat. Sok osztrák vállalatot gyakran elriasztanak a bürokratikus akadályok vagy a jogi követelmények.

6. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)6. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

A szakképzett munkaerő tartós és nagyszabású hiánya miatt a szövetségi kormány az elmúlt években számos intézkedést tett a külföldi szakképzett munkavállalók belépésének könnyítésére. Például a hiányszakmák listája bővült, és nemrég fogadták el a külföldiek foglalkoztatásáról és tartózkodásáról szóló törvény reformját.

Nagyon sok szakmunkástanuló kellene

Az Ibw osztrák kutatóintézet felméréséből kiderül, hogy Ausztriában a vállalatok 87 százalékát sújtja a szakképzett munkaerő hiánya, 44 százalékuknál pedig a helyzet kifejezetten súlyos. Különösen nagy a hiány van a szakmunkásképzőt végzettekből. A szakképzett munkaerő becsült deficitje 2021-ben 221 ezer fő volt. A felmérés időpontjában, 2022 tavaszán ez már mintegy 272 000 főre becsülhető. Ez Ausztriában minden idők legmagasabb szintje. Különösen érintett az ipar, az idegenforgalom, a közlekedés és a kereskedelem, kézműipar.

Alighanem jól jellemzi az osztrák helyzetet, hogy a szakmunkáshiányról író kutatóintézet honlapján az első négyből kettő bejegyzés a saját álláshirdetésük. Még a munkaerő-kutatóknak sincs elég munkaerejük.

Két álláshirdetés a kutatóintézet honlapján. Forrás: Ibw.atKét álláshirdetés a kutatóintézet honlapján. Forrás: Ibw.at

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Időt és pénzt veszíthet a lakásvásárló az év végi leállás miatt
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:13
2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. 
Személyes pénzügyek Nyugdíjbiztosítás: fejenként átlag 52 ezer forint adó járt vissza
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:38
Tavaly kevesebben vették igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adóvisszaigénylést, hiszen a családosok visszakaphatták befizetett személyi jövedelemadójukat. Így is fejenként átlag 52 ezer forint feletti adókedvezményről beszélhetünk, ami a legmagasabb a 2014-es bevezetés óta. Idén már csak néhány hét maradt a keretek kihasználására – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG