Munkaerőhiány
Személyes pénzügyek Nő az elszegényedés a nyugdíjasok között 
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 12:51
2019. január 1-jén a drámai magyar munkaerőhiány miatt mondhatni történelmi döntés született. A kormány eltörölte a nyugdíjas munkavállaló keresetének járulékait. Azóta a nyugdíjas fizetéseket kizárólag a 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli, ami igazán kedvező helyzetet teremt.
Makro / Külgazdaság Fény az alagút végén: egyre több ukrán cég hirdet meg új állásokat 
Mester Nándor | 2023. október 21. 12:01
A háború ellenére is magára talált sok ukrán vállalat. Idén szinte sehol sem voltak elbocsátások, a nyugati megyékben már erős a munkaerőhiány - részben a külföldre vándorlás miatt. A maradóknak viszont kisebb-nagyobb béremelést is tudtak adni a cégvezetők, akiknek a többsége jövőre létszámbővítést tervez.
Makro / Külgazdaság Ez is a háború átka: folytatódnak az elbocsátások az ukrán cégeknél 
Mester Nándor | 2022. október 26. 05:43
Egyelőre nem hat a kormányzati mentőprogram.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Makro / Külgazdaság Grúz, orosz, brazil és kolumbiai vendégmunkásokat is szeretne a kormány 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 11:26
Sok állás betöltetlen, tárt karokkal várják a cégek a külföldi munkaerőt - meglepő országokkal bővült a lista, ahonnan könnyített feltételekkel érkezhetnek munkavállalók.
Személyes pénzügyek Menj inkább vonattal, óriási káosz lesz nyáron a repülőtereken 
Privátbankár.hu | 2022. június 12. 05:13
Repülési káosz várható a nyári vakációk idején Európában, mivel a légitársaságoknál és a repülőtéri szolgáltatóknál óriási a munkaerőhiány, az utasellenőrzéstől kezdve a repülőgépek karbantartásán át a légiutas-kísérő személyzetig. Sokan ugyanis a világjárvány idején új munkahelyet kerestek. Aki nyáron szeretne repülni, annak sok türelemre lesz szüksége.
Turizmus Döbbenetes visszaesést követően újraépítkezik az amerikai turizmus 
Szakonyi Péter | 2022. június 9. 18:52
Ötödére csökkent az USA-ba utazók száma 2020-ban. A hatalmas visszaesés ugyan növekedésbe fordult tavaly, de a dollár szárnyalása és növekvő infláció megakaszthatja a várt növekedési trendet. Optimista becslések szerint legkorábban 2025-ben érhetik el ismét az eddigi csúcsot.
Vállalat Szorult helyzetben a cégek: az alapanyaghiány lehet az új munkaerőhiány  
Privátbankár.hu | 2022. június 8. 13:18
Bár továbbra sem enyhül a munkaerőhiány Magyarországon, a járvány alatt megjelenő, majd az orosz-ukrán konfliktus kitörése után tovább súlyosbodó alapanyaghiány már majdnem ugyanannyi cégnek jelent problémát. 
Makro / Külgazdaság Minden negyedik vevő késik vagy elfelejt fizetni az építőiparban 
Privátbankár.hu | 2022. február 23. 05:47
Érdemben nem csökkent az áremelést tervező cégek aránya.
Benchmark Munkaerőmozgás: innen nyugatra, pótlás keletről? 
Bod Péter Ákos | 2021. november 4. 05:22
A gazdasági összteljesítmény az európai országok többségében 2021 végéig visszatér a járvány kitörése előtti szintre, valahol már is haladja azt. A vállalatok azonban ezzel párhuzamosan a munkaerőkínálat szűkösségével is szembetalálták maguk. Bod Péter Ákos elemzi a kialakult helyzetet.
Makro / Külgazdaság Egyhamar nem tér vissza a vendéglátásba a hiányzó 40-50 ezer ember 
Privátbankár.hu | 2021. október 29. 10:37
Tovább súlyosbodott a munkaerőhiány a vendéglátásban. Nehezen és drágán lehet csak embert találni, miközben az alapanyagok és az energia ára is jelentősen megdrágult.
Benchmark Munkaerőpiaci felfordulás – az angol sofőrhiány csak a jéghegy csúcsa 
Bod Péter Ákos | 2021. október 7. 05:37
Európa egészét érintik azok a munkaerőpiaci változások, amelyek a koronavírus-járványt követően kialakultak, véli Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MNB korábbi elnöke. Az Egyesült Királyságban mindezt tetézte a Brexit, amely például az üzemanyagellátásban olyan nehézséget okozott, amelyből világszerte vezető hír lett. Ráadásul jöhetnek még kellemetlen meglepetések.
Makro / Külgazdaság Napi szinten szembesülünk a drágulással, így nem hiszünk a statisztikáknak 
Király Béla | 2021. szeptember 8. 15:23
A magyar infláció immár hónapok óta európai éllovas, ám az emberek egy része így is csak legyint, állítva, hogy a hivatalos statisztikáknál nagyobb a drágulás mértéke. A KSH most közzétett adatai részben magyarázatot adnak erre.
Makro / Külgazdaság Soha nem látott ugrás a magyar gazdaságtól, de mire elég ez? - A hét videója 
Izsó Márton - Király Béla | 2021. augusztus 20. 18:21
A hét legfontosabb gazdasági adata a kedden publikált GDP adat volt. A magyar gazdaság a tavalyi mélypont után nagyot ugrott, és ismét Európa élvonalába került. Ugyanakkor a látványos növekedés hátterében ott áll az alacsony bázis is. A tavalyi visszaesést ledolgozta a GDP, a kérdés, hogy sikerül-e valóban tartósan növekedési pályára állni, számos kockázat fenyeget, amelyek megakaszthatják az örvendetes folyamatokat. Munkatársunk, Király Béla foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Már minden harmadik építőipari cég panaszkodik az anyaghiányra 
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 05:35
Bár kissé javultak a hosszú távú kilátások az építőiparban, a vállalkozások egyre növekvő hányada súlyos anyaghiányról számolt be - derült ki a GKI Gazdaságkutató júniusi felméréséből. A kapacitáshiány is hátráltatja a munkát és továbbra is kevés a jól képzett szakember.
Makro / Külgazdaság Őszre érheti utol magát az építőipar, de drágább lesz a szakmunka 
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 10:13
Egyre kedvezőbb havi statisztikákat produkál a hazai építőipar, de ez főleg a nagyon alacsony tavalyi bázisnak köszönhető. A munkaerőhiány továbbra is súlyos gond az ágazatban, növekednek a bérköltségek. Ha elindulnak a magánberuházások, talán őszre megközelítheti az ágazat a járvány előtti szinteket.
Agrár Sok mezőgazdasági termelő került kilátástalan helyzetbe 
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 15:30
Míg itthon sok termelő számára a vásárlóik eltűnése okozza a legnagyobb fejfájást, Nyugat-Európában az idénymunkások hiánya okozza a legnagyobb fejtörést a szektor szereplői és a politikai döntéshozók számára.
Makro / Külgazdaság Ennél már nem lehet jobb a foglalkoztatottság Magyarországon? 
Privátbankár.hu | 2020. február 27. 10:42
Stabilizálódik a munkaerőpiac, elértük a teljes foglalkoztatottság szintjét - a gazdaságilag aktívak száma viszont négy hónapja csökken.
Makro / Külgazdaság Szakadatlanul fogynak a házi- és fogorvosi praxisok 
Kormos Olga | 2020. január 28. 15:27
Évek óta egyre rosszabbak a betöltetlen háziorvosi, valamint fogorvosi praxisok számai. A 2020. január 1-jei friss adatok szerint a háziorvosi üres helyek száma az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) listáján 404-re nőtt, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) 469-re duzzadt. A fogorvosi praxisoknál hasonlóan eltérnek a két lista adatai. Az ÁEEK szerint csökkent, míg a NEAK szerint nőtt. Melyiknek lehet hinni?
Személyes pénzügyek Kevesebb magyar megy Ausztriába az itthoni bérnövekedés miatt? 
Eidenpenz József | 2020. január 22. 06:06
A magyar dolgozók száma megint eléggé megnőtt Ausztriában, miközben több más ország polgárai kevesebben lettek. Egyes kutatók a kelet-közép-európai országok bérnövekedése miatt a migráció lassulását várják, de ellenérvek is vannak. Leginkább az, hogy a bérszakadék még mindig óriási.
Személyes pénzügyek Átlag 18 százalékkal emelik a kormányhivatali dolgozók bérét 
Privátbankár.hu | 2020. január 18. 10:45
Helyzet van a munkaerő-piacon. Mintegy 32 milliárd forintból emeli a kormány a területi közigazgatásban dolgozók bérét, legalább 10, de átlagosan 18 százalékkal. A cafeteria-rendszert is újra bevezetik áprilistól.
Vállalatok Hogyan kezeld és ne kezeld a munkavállaló jelöltjeidet 
Privátbankár.hu | 2020. január 11. 11:36
Manapság se a munkaválalóknak, se a munkaadóknak nincsen könnyű dolguk. Mivel gyökeresen megváltoztak a viszonyok az álláskeresésben és a foglalkoztatásban, így ezekhez kell alkalmazkodnia annak a vállalatnak, ami fent szeretne maradni. Lássuk, hogy milyen fontos dolgokra kell figyelni, amikor interjúztatunk.
Makro / Külgazdaság 24-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátásból 
Privátbankár.hu | 2020. január 2. 07:38
Magyarországon valamivel több, mint hat ápoló jut ezer lakosra, Németországban 12, Svájcban 16.
Karrier Új számítások – még több magyar dolgozóra lesz szükség Ausztriában? 
Eidenpenz József | 2019. december 16. 06:06
Az utóbbi egy évben nagyon lassult a magyar munkavállalók számának növekedése Ausztriában. Még mennek, de jól láthatóan kevesebben. Sokkal több román és ázsiai, menekült helyezkedett el. Pedig egy-két évtized alatt százezres nagyságrendben üresedhetnek meg állások a szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Építőipar: haza kéne hozni a külföldön dolgozó szakemberek 10 százalékát  
Privátbankár.hu | 2019. november 30. 08:08
30 ezer magyar dolgozik ezen a területen.
Makro / Külgazdaság Minden országnak megvannak a kihívásai – a Siemens-vezér a magyarországi állapotokról 
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2019. október 10. 06:10
A gazdasági kilátásokról, a szakemberhiányról, a közbeszerzések elosztásáról, a korrupcióról, valamint politika és üzlet kapcsolatáról is beszélt Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója a Privátbankár-lapcsaládhoz tartozó Piac és Profitnak adott exkluzív interjúban.
Makro / Külgazdaság Azért is nő a munkaerőhiány, mert egyre jobban megy a cégeknek 
Privátbankár.hu | 2019. október 9. 07:44
Ezzel magyarázza a fennálló helyzetet a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége.
Vállalat Összefogtak a szakszervezetek – közös levélben kérik a béremelést 
Privátbankár.hu | 2019. október 8. 14:54
A bértárgyalások sürgős megkezdését, és mielőbbi béremelést szorgalmaz a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) munkavállalói oldala. A MÁV-csoportnál, Volán-társaságoknál, vízi közműveknél és a Magyar Postánál tevékenykedő szakszervezetek napokon belül eljuttatják elvárásaikat a tulajdonosokhoz. Szerintük már a közszolgáltatás biztonságát is veszélyezteti a munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Közösen lépnek fel a munkaadók és a munkástanácsok  
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 25. 15:44
Közösen dolgozott ki javaslatcsomagot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége a Munkástanácsok Országos Szövetségével a munkaerőhiány kezelésére.
Makro / Külgazdaság A kormánynak is leesett a tantusz: vendégmunkásokra költötték az állami milliárdokat 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 17. 12:25
A munkaerőhiány miatt évek óta nem volt már sok értelme annak, hogy a kormány milliárdokkal támogatott nagyberuházásokat munkahelyteremtésért cserébe. Egy ideje pedig épp hogy csökkent a munkaerőhiány, ezért még kevésbé érhető, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter miért pont múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány kiveszi az egyedi kormánydöntésen alapuló beruházási támogatások (ekd) feltételei közül a munkahelyteremtést.
Makro / Külgazdaság Kevés a hajóskapitány és a matróz, nyugdíjasokat is várnak 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 12. 09:00
Hiányoznak a szakemberek a hajózásból, mert külföldön jobban fizetik őket.
Személyes pénzügyek Több ezer nyugdíjas dolgozik a kereskedelemben vagy takarítóként 
Csabai Károly | 2019. szeptember 6. 06:01
Több mint húszezer főt foglalkoztatnak a nyugdíjas szövetkezetek, a budapesti régióban a legtöbben jutnak így munkához. A kereskedelmi és takarító feladatokat ellátó cégek – sajátos időbeosztásuk és magas munkaerőigényük miatt – előszeretettel választják ezt az atipikus foglakoztatási formát.
Makro / Külgazdaság Kritikus a munkaerőhiány: bérminimumot vezetne be a turizmusban  
Privátbankár.hu | 2019. július 27. 10:25
Az erről szóló egyeztetések ősszel kezdődhetnek el.
Makro / Külgazdaság A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik 
Privátbankár.hu | 2019. július 23. 06:06
Sokan tapasztalják a volt szocialista országokban, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő vándorol elsősorban Nyugatra, és emiatt már megbízásokat kell visszautasítaniuk a cégeknek. Ugyanakkor Romániába, Bulgáriába még keletebbről érkeznek dolgozók. Hogyan lettek Németországban a jugoszláv takarítónők, munkások és betegápolók leszármazottaiból értelmiségiek?
Makro / Külgazdaság KSH: 5 százalékos a szakemberhiány az egészségügyben. Szakdolgozói kamara: van az 15 is 
Privátbankár.hu | 2019. július 19. 07:49
A helyzet mindenesetre nem jó.
Karrier Talán sose volt ennyire nehéz szabadságra menni, mint most 
Privátbankár.hu | 2019. július 6. 10:11
A munkaerőhiány miatt fel nem töltött létszámkeretek miatt a vállalatoknak a korábbinál is nagyobb figyelmet kell szentelniük a szabadságok tervezésére. Már most célszerű részletesen felmérniük, melyik munkavállalójuk hol tart az idei szabadságkeretének felhasználásában, és nyári időszakban célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk.
Makro / Külgazdaság Beindultak a diákok, kicsit csökkent a szezonális munkaerőhiány 
Privátbankár.hu | 2019. július 4. 07:54
Az órabérek emelkedésével több fiatal áll idénymunkásnak a gazdaságokban. A vendéglátásban is jobb lett a helyzet, mint tavaly volt, de így is több tízezer dolgozó hiányzik az ágazatokból.
KKV "Négyszázezer forintért sem jön senki" - leteperi a munkaerőhiány a Balatont 
Privátbankár.hu | 2019. június 19. 07:52
A helyzet még a tavalyihoz képest is bírt romlani. Öt év alatt a balatoni kisvállalkozásoknak akár a fele is eltűnhet.
Vállalat Baljós folyamatok a magyar boltokban: dühöngeni fognak a vásárlók 
Privátbankár.hu | 2019. június 16. 12:15
Miközben 12 ezerrel kevesebb lett az üzlet, a betöltetlen álláshelyek száma megduplázódott. A munkaerőhiányon talán csak a magasabb bér segíthetne, a kassza azonban kezd kiürülni - ebből vagy hosszadalmas sorbanállás vagy komoly áremelés lehet csak. Egyiknek sem fognak örülni a vásárlók...
Karrier Úszhat vagy zongorázhat is közben – távmunkával a dolgozók megtartásáért 
Eidenpenz József | 2019. április 17. 18:33
Mennyire elterjedt a távmunka, mi az akadálya a további alkalmazásának? Sok vállalatvezető attól tart, hogy a dolgozók nem fogják kitölteni a munkaidejüket, ha otthonról dolgoznak. Másutt viszont megfelelő teljesítmény-méréssel megoldották ezt. A külföldi tapasztalatok szerint a távmunka növeli a termelékenységet, és jelentősen, 40 százalékkal csökkenti az elvándorlást. Ez a munkaerő-hiány miatt nem megvetendő tényező.
Makro / Külgazdaság Akkora a munkaerőhiány az egészségügyben, hogy egyre több kórház fordul bérnővérekhez 
Privátbankár.hu | 2019. április 16. 08:01
És -műtősnőkhöz és -műtősfiúkhoz.
Makro / Külgazdaság 35 milliárdból pumpálná kelet-európai világvárossá Debrecent a kormány 
Tiszai Balázs | 2019. április 12. 16:20
Birtokunkba jutott egy belsős kormányzati előterjesztés, mely óriási léptékű oktatási és innovációs fejlesztésekre tesz javaslatot a hajdúsági városban. A projektet nem más hívja életre, mint a kivándorlás-okozta munkaerőhiány, mely a BMW-gyár betelepülésével válik majd igazán látványos és az eddigieknél is égetőbb problémává. Hogy enyhítse az emberigényt, a kormány bedurrantaná a helyi szakképzést és az egyetem vonatkozó szakjait, a remélt magyar diáközön mellett a román, ukrán és szlovák vendégmunkásoknak is megfelelő képzést nyújtana, az érkező német mérnökök gyerekeinek pedig felhúznak egy teljesen új iskolát. A 2024-ig elköltendő 35 milliárd forint első részét még az idei költségvetésből kéne valahogy előteremteni.
Makro / Külgazdaság Eljött a fordulat, vagy beértek volna Orbánék reformjai? 
Székely Sarolta | 2019. március 11. 16:58
Első látásra kedvező adat látott napvilágot hétfőn a statisztikai hivatal jóvoltából. Túlságosan örülni azonban még korai lenne.
KKV Munkaerőhiány: embereket vagy robotokat vegyünk fel? Itt a segítség 
Privátbankár.hu | 2019. február 13. 09:40
Van, aki megpróbálja még vonzóbbá tenni cégét, hogy pótolhassa a hiányzó munkaerőt, mások keresgélés helyett robotikával, digitalizációval oldanák meg a helyzetet. Márciusban egy kétnapos konferencián járják körül a HR és a digitalizáció közötti szoros köteléket és egyensúlyi lehetőségeket.
Karrier Egyre égetőbb probléma: nincs elég szerelő az országban 
Privátbankár.hu | 2019. február 12. 10:03
Víz-, villany-, fűtés- és zárszerelő, csak néhány azon szakmák közül, amelyekben a munkaerőhiány további súlyosbodására lehet számítani idén. A szerelőhiány problémáját a lakástulajdonosok is érzékelik.
Makro / Külgazdaság Ausztriát is sújtja a munkaerőhiány – hova keresik a legtöbb embert? 
Privátbankár.hu | 2019. február 8. 15:06
Egy év alatt 24 százalékkal nőtt a betöltetlen állások száma a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Valamire készül a kormány: nagy bejelentéseket ígér Varga Mihály 
Privátbankár.hu | 2019. február 3. 16:45
A pénzügyminiszter úgy látja, hogy Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal. Az inaktívakat valahogy visszavinnék a munkaerőpiacra, ezzel kapcsolatban is várhatunk bejelentéseket.
Makro / Külgazdaság A belgyógyászatokon és a csecsemőosztályokon a legnagyobb az orvoshiány 
Privátbankár.hu | 2019. január 29. 08:05
Háromezer szakdolgozó is hiányzik a kórházakból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG