<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Repülési káosz várható a nyári vakációk idején Európában, mivel a légitársaságoknál és a repülőtéri szolgáltatóknál óriási a munkaerőhiány, az utasellenőrzéstől kezdve a repülőgépek karbantartásán át a légiutas-kísérő személyzetig. Sokan ugyanis a világjárvány idején új munkahelyet kerestek. Aki nyáron szeretne repülni, annak sok türelemre lesz szüksége.

A Covid-járvány alatt az európai légitársaságok és repülőterek a normalitásra vágytak, ami bő két év után visszatért. Most már igazi roham van a járatokért, ami az egész iparágat meglepte, alulbecsülték a várható érdeklődést – írja a német N-Tv.de. Ez a pünkösdi hétvégén már alaposan kibukott, órákig tartó várakozás is előfordult a repülőtereken, számos járatot töröltek, több ezer utas külföldön rekedt.

Ugyanis mindenhol munkaerőhiány van. A világjárvány idején, amikor a repülés időnként szinte teljesen leállt, sok alkalmazott magától keresett új állást, másokat elbocsátottak. Most hiány van a biztonsági ellenőrzésben és a repülőgépek kezelésében dolgozó személyzetből és légiutas-kísérőkből is. Újabban növelik a személyzet létszámát, de ez a tervezettnél sokkal tovább fog tartani.

Utcáig érő sorok

Pünkösdkor a holland KLM több tucat járatot törölt az amszterdami Schiphol csomópontban fellépő súlyos problémák miatt. Az utasokat vagy hazaküldték, vagy szállodákban kellett éjszakázniuk.

De a káosz előre látható volt, májusban a KLM már ideiglenesen korlátozta a jegyértékesítést, hogy kapacitást biztosítson az átfoglalásokhoz. A Schiphol reptéren a sorok időnként egészen a repülőtér bejáratáig értek.

Az Easyjet üléseket távolít el

A brit Easyjet radikális intézkedéssel reagált a munkaerőhiányra. Az Egyesült Királyságban használt Airbus A319-es repülőgépekről eltávolítják a hátsó üléssort. Így hat ülőhellyel kevesebb lesz, csak 150 utas fér el, de a biztonsági előírások értelmében így négy helyett mindössze három légiutas-kísérőre lesz szükség.

Zsúfolt repülőtér. Pixabay.comZsúfolt repülőtér. Pixabay.com

Az iparág teljesen alábecsülte a hosszú víruskorlátozások után felgyűlő keresletet. Az ukrajnai háború és a rekord infláció ellenére sokan végre újra utazni akarnak. Ezért a német repülőtereken már eddig is hosszú sorok álltak.

A bevándorlók sem segíthetnek

A frankfurti repülőtér üzemeltetője, a Fraport a válság idején mintegy 4000 munkahelyet szüntetett meg, plusz amivel nem számoltak, sokan maguktól is vonzóbb állásokat kerestek. (Sok munkavállaló a logisztikába vándorolt.)

A vállalat idén 1000 új alkalmazottat szeretne felvenni, de havonta száznál több új embert találni szinte lehetetlen – idézik Stefan Schulte igazgatót.

Ez nemcsak a régió feszített munkaerőpiacának köszönhető, hanem annak is, hogy magasak a biztonsági követelmények. Az úgynevezett háttérellenőrzés akár hat hétig is eltarthat. Aki az elmúlt öt évben több mint hat hónapig külföldön élt, annak vagy európai, vagy az adott országból származó erkölcsi bizonyítványt kell benyújtania. Sok migráns számára ez jelentős erőfeszítést jelent és a túlzott bürokrácia kudarccal fenyeget.

Ezer járatot törölnek

Az utasok kezelésében részt vevő szolgáltatóknak a járvány előtti időkhöz képest körülbelül húsz százalékkal kevesebb földi személyzetük van. Ez csúcsidőben szűk keresztmetszetekhez vezethet az utasfelvételnél, a bőröndök berakodásánál és a biztonsági ellenőrzésnél – idézik a Német Repülőtéri Szövetség (ADV) vezérigazgatóját, Ralph Beiselt is.

A Lufthansa és leányvállalata, az Eurowings elővigyázatosságból júliusban több mint ezer járatot kivon a rendszerből. Másik leányvállalata, a Swiss is töröl Németországba induló járatokat. Észak-Rajna-Vesztfáliában három hét múlva kezdődik a vakáció, a düsseldorfi repülőtér vezetője elővigyázatosságból máris türelmet kért az utasoktól.

Mindenki naposabb tájakra repülne. Pixabay.comMindenki naposabb tájakra repülne. Pixabay.com

Ugyanakkor igyekeznek javítani a helyzeten. Egy speciális repülőtéri csapat segíti majd a légitársaságok szolgáltatóit a poggyászok berakodásában. Diákasszisztensek irányítják majd az utasokat a kevésbé zsúfolt ellenőrzőpontokhoz. A biztonsági ellenőrzés felgyorsítása érdekében pedig emlékeztetik az utasokat, hogy vegyék le a kabátokat, csatolják ki az öveket, és tartsák kéznél elektronikus eszközeiket.

A briteknél is ugyanaz a gond

De nemcsak Németországban és Hollandiában fenyeget káosz. Nagy-Britanniában pünkösdkor szintén nagy gondok voltak a The Guardian szerint, több ezer brit rekedt a repülőtereken. Az EasyJet 80 járatot törölt, más légitársaságokkal együtt pedig közel 200 járat esett ki. Az Eurostar vonatok is késtek Európa felé egy felsővezeték-probléma miatt, sőt egyes utak is bedugultak.

A kiváltó ok továbbra is ugyanaz: a munkaerőhiány írják.

A légitársaságok és a repülőterek több ezer alkalmazottat bocsátottak el, amikor a Covid-korlátozások idején az utazás leállt. Havonta több száz új munkatársat vesznek fel az ágazatba, hogy megelőzzék az országszerte, különösen a manchesteri repülőtéren tapasztalt kaotikus jeleneteket. Ennek ellenére a szakértők a problémák megszűnésével nem számolnak a közeljövőben, legfeljebb némi javulással.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Személyes pénzügyek A gyermeket nem vállalók többsége nem az anyagiak miatt dönt így
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 14:05
A magyar felnőtt lakosság csaknem egyharmada (29 százaléka) tervez gyermekvállalást, a 18-39 éves korosztályban ez az arány ennek jóval több mint a kétszerese, 65 százalék. Az OTP Bank megrendelésére készült országos reprezentatív felmérés eredményéből az is kiderült, hogy a tervezési szakaszban járó párok többsége stabil pénzügyi háttérrel könnyebben vállalna gyermeket vagy legalábbis sok egyéb mellett fontos szempontnak tartja az anyagi biztonságot a döntés meghozatalakor. A teljes népességben, amelybe a gyermekvállalási kort elhagyók és a gyermeket nem tervezők is beletartoznak, némiképp eltolódnak az arányok. Ebben a körben a válaszadók fele látja úgy, hogy nem az anyagi helyzettől függ a gyermekvállalási hajlandóság. 
Személyes pénzügyek Megint csökkennek az üzemanyagárak - csak aztán nehogy az árstop kivezetését készítse ez elő
Privátbankár.hu | 2022. július 27. 11:30
Most mindenestre örülhet, aki piaci áron tankol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG