<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Repülési káosz várható a nyári vakációk idején Európában, mivel a légitársaságoknál és a repülőtéri szolgáltatóknál óriási a munkaerőhiány, az utasellenőrzéstől kezdve a repülőgépek karbantartásán át a légiutas-kísérő személyzetig. Sokan ugyanis a világjárvány idején új munkahelyet kerestek. Aki nyáron szeretne repülni, annak sok türelemre lesz szüksége.

A Covid-járvány alatt az európai légitársaságok és repülőterek a normalitásra vágytak, ami bő két év után visszatért. Most már igazi roham van a járatokért, ami az egész iparágat meglepte, alulbecsülték a várható érdeklődést – írja a német N-Tv.de. Ez a pünkösdi hétvégén már alaposan kibukott, órákig tartó várakozás is előfordult a repülőtereken, számos járatot töröltek, több ezer utas külföldön rekedt.

Ugyanis mindenhol munkaerőhiány van. A világjárvány idején, amikor a repülés időnként szinte teljesen leállt, sok alkalmazott magától keresett új állást, másokat elbocsátottak. Most hiány van a biztonsági ellenőrzésben és a repülőgépek kezelésében dolgozó személyzetből és légiutas-kísérőkből is. Újabban növelik a személyzet létszámát, de ez a tervezettnél sokkal tovább fog tartani.

Utcáig érő sorok

Pünkösdkor a holland KLM több tucat járatot törölt az amszterdami Schiphol csomópontban fellépő súlyos problémák miatt. Az utasokat vagy hazaküldték, vagy szállodákban kellett éjszakázniuk.

De a káosz előre látható volt, májusban a KLM már ideiglenesen korlátozta a jegyértékesítést, hogy kapacitást biztosítson az átfoglalásokhoz. A Schiphol reptéren a sorok időnként egészen a repülőtér bejáratáig értek.

Az Easyjet üléseket távolít el

A brit Easyjet radikális intézkedéssel reagált a munkaerőhiányra. Az Egyesült Királyságban használt Airbus A319-es repülőgépekről eltávolítják a hátsó üléssort. Így hat ülőhellyel kevesebb lesz, csak 150 utas fér el, de a biztonsági előírások értelmében így négy helyett mindössze három légiutas-kísérőre lesz szükség.

Zsúfolt repülőtér. Pixabay.com
Zsúfolt repülőtér. Pixabay.com

Az iparág teljesen alábecsülte a hosszú víruskorlátozások után felgyűlő keresletet. Az ukrajnai háború és a rekord infláció ellenére sokan végre újra utazni akarnak. Ezért a német repülőtereken már eddig is hosszú sorok álltak.

A bevándorlók sem segíthetnek

A frankfurti repülőtér üzemeltetője, a Fraport a válság idején mintegy 4000 munkahelyet szüntetett meg, plusz amivel nem számoltak, sokan maguktól is vonzóbb állásokat kerestek. (Sok munkavállaló a logisztikába vándorolt.)

A vállalat idén 1000 új alkalmazottat szeretne felvenni, de havonta száznál több új embert találni szinte lehetetlen – idézik Stefan Schulte igazgatót.

Ez nemcsak a régió feszített munkaerőpiacának köszönhető, hanem annak is, hogy magasak a biztonsági követelmények. Az úgynevezett háttérellenőrzés akár hat hétig is eltarthat. Aki az elmúlt öt évben több mint hat hónapig külföldön élt, annak vagy európai, vagy az adott országból származó erkölcsi bizonyítványt kell benyújtania. Sok migráns számára ez jelentős erőfeszítést jelent és a túlzott bürokrácia kudarccal fenyeget.

Ezer járatot törölnek

Az utasok kezelésében részt vevő szolgáltatóknak a járvány előtti időkhöz képest körülbelül húsz százalékkal kevesebb földi személyzetük van. Ez csúcsidőben szűk keresztmetszetekhez vezethet az utasfelvételnél, a bőröndök berakodásánál és a biztonsági ellenőrzésnél – idézik a Német Repülőtéri Szövetség (ADV) vezérigazgatóját, Ralph Beiselt is.

A Lufthansa és leányvállalata, az Eurowings elővigyázatosságból júliusban több mint ezer járatot kivon a rendszerből. Másik leányvállalata, a Swiss is töröl Németországba induló járatokat. Észak-Rajna-Vesztfáliában három hét múlva kezdődik a vakáció, a düsseldorfi repülőtér vezetője elővigyázatosságból máris türelmet kért az utasoktól.

Mindenki naposabb tájakra repülne. Pixabay.com
Mindenki naposabb tájakra repülne. Pixabay.com

Ugyanakkor igyekeznek javítani a helyzeten. Egy speciális repülőtéri csapat segíti majd a légitársaságok szolgáltatóit a poggyászok berakodásában. Diákasszisztensek irányítják majd az utasokat a kevésbé zsúfolt ellenőrzőpontokhoz. A biztonsági ellenőrzés felgyorsítása érdekében pedig emlékeztetik az utasokat, hogy vegyék le a kabátokat, csatolják ki az öveket, és tartsák kéznél elektronikus eszközeiket.

A briteknél is ugyanaz a gond

De nemcsak Németországban és Hollandiában fenyeget káosz. Nagy-Britanniában pünkösdkor szintén nagy gondok voltak a The Guardian szerint, több ezer brit rekedt a repülőtereken. Az EasyJet 80 járatot törölt, más légitársaságokkal együtt pedig közel 200 járat esett ki. Az Eurostar vonatok is késtek Európa felé egy felsővezeték-probléma miatt, sőt egyes utak is bedugultak.

A kiváltó ok továbbra is ugyanaz: a munkaerőhiány írják.

A légitársaságok és a repülőterek több ezer alkalmazottat bocsátottak el, amikor a Covid-korlátozások idején az utazás leállt. Havonta több száz új munkatársat vesznek fel az ágazatba, hogy megelőzzék az országszerte, különösen a manchesteri repülőtéren tapasztalt kaotikus jeleneteket. Ennek ellenére a szakértők a problémák megszűnésével nem számolnak a közeljövőben, legfeljebb némi javulással.

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG