<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Repülési káosz várható a nyári vakációk idején Európában, mivel a légitársaságoknál és a repülőtéri szolgáltatóknál óriási a munkaerőhiány, az utasellenőrzéstől kezdve a repülőgépek karbantartásán át a légiutas-kísérő személyzetig. Sokan ugyanis a világjárvány idején új munkahelyet kerestek. Aki nyáron szeretne repülni, annak sok türelemre lesz szüksége.

A Covid-járvány alatt az európai légitársaságok és repülőterek a normalitásra vágytak, ami bő két év után visszatért. Most már igazi roham van a járatokért, ami az egész iparágat meglepte, alulbecsülték a várható érdeklődést – írja a német N-Tv.de. Ez a pünkösdi hétvégén már alaposan kibukott, órákig tartó várakozás is előfordult a repülőtereken, számos járatot töröltek, több ezer utas külföldön rekedt.

Ugyanis mindenhol munkaerőhiány van. A világjárvány idején, amikor a repülés időnként szinte teljesen leállt, sok alkalmazott magától keresett új állást, másokat elbocsátottak. Most hiány van a biztonsági ellenőrzésben és a repülőgépek kezelésében dolgozó személyzetből és légiutas-kísérőkből is. Újabban növelik a személyzet létszámát, de ez a tervezettnél sokkal tovább fog tartani.

Utcáig érő sorok

Pünkösdkor a holland KLM több tucat járatot törölt az amszterdami Schiphol csomópontban fellépő súlyos problémák miatt. Az utasokat vagy hazaküldték, vagy szállodákban kellett éjszakázniuk.

De a káosz előre látható volt, májusban a KLM már ideiglenesen korlátozta a jegyértékesítést, hogy kapacitást biztosítson az átfoglalásokhoz. A Schiphol reptéren a sorok időnként egészen a repülőtér bejáratáig értek.

Az Easyjet üléseket távolít el

A brit Easyjet radikális intézkedéssel reagált a munkaerőhiányra. Az Egyesült Királyságban használt Airbus A319-es repülőgépekről eltávolítják a hátsó üléssort. Így hat ülőhellyel kevesebb lesz, csak 150 utas fér el, de a biztonsági előírások értelmében így négy helyett mindössze három légiutas-kísérőre lesz szükség.

Zsúfolt repülőtér. Pixabay.comZsúfolt repülőtér. Pixabay.com

Az iparág teljesen alábecsülte a hosszú víruskorlátozások után felgyűlő keresletet. Az ukrajnai háború és a rekord infláció ellenére sokan végre újra utazni akarnak. Ezért a német repülőtereken már eddig is hosszú sorok álltak.

A bevándorlók sem segíthetnek

A frankfurti repülőtér üzemeltetője, a Fraport a válság idején mintegy 4000 munkahelyet szüntetett meg, plusz amivel nem számoltak, sokan maguktól is vonzóbb állásokat kerestek. (Sok munkavállaló a logisztikába vándorolt.)

A vállalat idén 1000 új alkalmazottat szeretne felvenni, de havonta száznál több új embert találni szinte lehetetlen – idézik Stefan Schulte igazgatót.

Ez nemcsak a régió feszített munkaerőpiacának köszönhető, hanem annak is, hogy magasak a biztonsági követelmények. Az úgynevezett háttérellenőrzés akár hat hétig is eltarthat. Aki az elmúlt öt évben több mint hat hónapig külföldön élt, annak vagy európai, vagy az adott országból származó erkölcsi bizonyítványt kell benyújtania. Sok migráns számára ez jelentős erőfeszítést jelent és a túlzott bürokrácia kudarccal fenyeget.

Ezer járatot törölnek

Az utasok kezelésében részt vevő szolgáltatóknak a járvány előtti időkhöz képest körülbelül húsz százalékkal kevesebb földi személyzetük van. Ez csúcsidőben szűk keresztmetszetekhez vezethet az utasfelvételnél, a bőröndök berakodásánál és a biztonsági ellenőrzésnél – idézik a Német Repülőtéri Szövetség (ADV) vezérigazgatóját, Ralph Beiselt is.

A Lufthansa és leányvállalata, az Eurowings elővigyázatosságból júliusban több mint ezer járatot kivon a rendszerből. Másik leányvállalata, a Swiss is töröl Németországba induló járatokat. Észak-Rajna-Vesztfáliában három hét múlva kezdődik a vakáció, a düsseldorfi repülőtér vezetője elővigyázatosságból máris türelmet kért az utasoktól.

Mindenki naposabb tájakra repülne. Pixabay.comMindenki naposabb tájakra repülne. Pixabay.com

Ugyanakkor igyekeznek javítani a helyzeten. Egy speciális repülőtéri csapat segíti majd a légitársaságok szolgáltatóit a poggyászok berakodásában. Diákasszisztensek irányítják majd az utasokat a kevésbé zsúfolt ellenőrzőpontokhoz. A biztonsági ellenőrzés felgyorsítása érdekében pedig emlékeztetik az utasokat, hogy vegyék le a kabátokat, csatolják ki az öveket, és tartsák kéznél elektronikus eszközeiket.

A briteknél is ugyanaz a gond

De nemcsak Németországban és Hollandiában fenyeget káosz. Nagy-Britanniában pünkösdkor szintén nagy gondok voltak a The Guardian szerint, több ezer brit rekedt a repülőtereken. Az EasyJet 80 járatot törölt, más légitársaságokkal együtt pedig közel 200 járat esett ki. Az Eurostar vonatok is késtek Európa felé egy felsővezeték-probléma miatt, sőt egyes utak is bedugultak.

A kiváltó ok továbbra is ugyanaz: a munkaerőhiány írják.

A légitársaságok és a repülőterek több ezer alkalmazottat bocsátottak el, amikor a Covid-korlátozások idején az utazás leállt. Havonta több száz új munkatársat vesznek fel az ágazatba, hogy megelőzzék az országszerte, különösen a manchesteri repülőtéren tapasztalt kaotikus jeleneteket. Ennek ellenére a szakértők a problémák megszűnésével nem számolnak a közeljövőben, legfeljebb némi javulással.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
Személyes pénzügyek Akár a foglalót is elbukhatja, aki így vásárol lakást
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 10:50
Előzetesen ellenőrizni kell, mennyi hitelt kaphatunk.
Személyes pénzügyek Nagy harc indult a megtakarítók kegyeiért - most egy biztosító szállt a ringbe
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 10:17
Az elszálló infláció miatt kétszámjegyű hozamot kell ígérnie annak, aki a befektetők pénzére hajt. Az állampapírok jelenleg a 3-6 éves konstrukcióiknál kínálnak ilyet induláskor, rövidebb lekötésekre banki betétnél is találni már 12 százalékos kamatajánlatot. Most pedig egy biztosító rukkolt elő öt év alatt 50 százalékos hozamot garantáló lehetőséggel – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Továbbra sincs jó hírünk az eurót venni szándékozóknak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:34
A forint nem akar erősödni, hétfő reggel is a 407-es szint közelében cserélt gazdát a hazai bankközi devizapiacon, valamennyivel a pénteki záróértéke alatt.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz, 2. forduló 5. nap
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megyei és budapesti csapatoknak!
Személyes pénzügyek Újabb megyékből vannak meg a továbbjutók a pénzügyi diákversenyen
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 17:03
Nehéz helyzetbe került a zsűri a Legyél Te Is Pénzügyi Junior Klasszis megyei fordulójának harmadik napján, mert nagyon szoros mezőnyt alkottak a Pest megyei, a Tolnát képviselő, a hevesi és a nógrádi csapatok. Végül a jók közül a legjobbak jutottak tovább a december 8-i, országos döntőbe. A megyei elődöntők még november 22-ig folytatódnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG