7p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A nyaralásra induló családtagoknak elég sok előzetes teendőjük van, ha gondtalan nyaralást terveznek. Ezek közül most azokra a teendőkre fókuszálunk, melyek a pénzügyek biztonságát növelik a nyaralás során. A cikk elsősorban a külföldre induló nyaralóknak szólnak, de sok tipp belföldre is vonatkozik.

A pénzügyek az egyik legfontosabb része a nyaralásnak. Azt, hogy fizetni kell, talán magától értetődőnek gondoljuk, mégis sok bosszúságot okoz, ha fizetési problémák adódnak. Ezért a pénzügyeket érdemes alapos odafigyeléssel megtervezni.

Az első és legfontosabb, hogy kijelöljük azt a keretet, amiből költhetünk, és gondoljunk valamilyen utánpótlási lehetőségre is, ha a pénz váratlanul elfogyna vagy elveszítenénk.

Fontos azt is átgondolni, hogy hogyan szeretnénk kivinni a pénzt, bankkártyával vagy készpénzben? 

Aki itthon alapvetően készpénzzel fizet, az külföldön is ezt fogja tenni, aki pedig bankkártyával fizet, szintén nem fog változtatni a fizetési szokásain a nyaralása során sem – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. - Érdemes mégis valamennyi készpénzt is magunkkal vinnünk, mert míg idehaza gond nélkül vehetünk fel készpénzt, havonta kétszer ingyen is, összesen 150 ezer forintig, addig külföldön semmilyen kedvezmény nincs, ráadásul a külföldi tranzakció a legdrágább.

Ha készpénzre gondolunk, de a pénzünk bankszámlán van, akkor jól jöhet az ingyenes készpénzfelvétel idehaza, majd egy hazai váltónál érdemes a külföldi helyi pénzre váltani, mert ha külföldön akarjuk beváltani a forintunkat, akkor szinte biztos, hogy rosszabbul járunk. Ingyenes készpénzfelvétellel ugyan csak 150 ezer forintig nyújtózkodhatunk idehaza, de akinek van MagNet Bank-os számlája, vagy utazás előtt nyit egyet, az megduplázhatja a keretet, mert ott ugyanaz a kedvezmény jár nyilatkozat nélkül is. Vagyis így egy másik banknál kérve az ingyenes készpénzfelvételt, a MagNettel együtt már 300 ezer forintnál járunk. A Revoluttal ez még 75 ezer forinttal megnövelhető, akinek van ilyen kártyája, vagyis egy házaspár összesen akár 750 ezer forintot is felvehet ingyen idehaza, ami közel 2 ezer euró.

Revolut kedvezménye azonban nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is érvényes, méghozzá bármely országban.

A bankszámlán maradó pénz tekintetében érdemes dönteni az árfolyamról is. Míg a készpénzt mindenképpen még Magyarországon át kell váltani, addig a bankkártya mögötti pénzt már nem feltétlenül. Ha arra számítunk, hogy az árfolyam növekedni fog a nyaralásunk kezdetére vagy azalatt, akkor persze érdemes előre átváltani a bankszámlán, de erre leginkább akkor kerülhet sor, ha Európában nyaralva már eleve euróban, vagy azon kívül nyaralva amerikai dollárban van a pénzünk és tudjuk is devizakártyával használni, vagy a forintkártya mögé devizaszámla is beállítható. Egyébként célszerű a számlán forintot hagyni és a nyaraláskor azzal fizetve automatikusan átváltani.

Készpénzt csak nagyon indokolt esetben vegyünk fel. Fotó: Depositphotos
Készpénzt csak nagyon indokolt esetben vegyünk fel. Fotó: Depositphotos

Indulás előtt érdemes még leellenőrizni, hogy a bankkártyánk lejárati ideje nehogy a nyaralásra essen, mert a rajta szereplő hónap utolsó napja után a kártya automatikusan használhatatlanná válik. Szintén célszerű olyan kártyahasználati limitet beállítani, amely a kinti költésekhez jobban igazodik. Ha beállítottunk geokontrollt a bankkártyánkra, vagyis földrajzi korlátozást, akkor érdemes felülvizsgálni a beállításokat. Geokontroll szolgáltatás híján a bankunk ügyfélszolgálatára is beszólhatunk, hogy melyik országban fogunk költeni, nehogy fennakadjon a költés a csalásfigyelő rendszeren.

Végül ne feledkezzünk meg a külföldi utasbiztosításról sem. De mielőtt megkötnénk, célszerű megvizsgálni, hogy a bankkártyánkhoz kötődik-e megfelelő, igényeink szerinti utasbiztosítás, illetve az nyújt-e fedezetet a meglátogatott országban, illetve a többi családtagra is kiterjeszthető-e. Ugyanezt nézzük meg a Revoluton is, ha rendelkezünk vele. Hasznos lehet továbbá kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is, mely a társadalombiztosítási jogosultságunk alapján az ingyenes sürgősségi ellátást biztosítja az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban.

Ugyanígy célszerű annak is utánajárni, hogy autós utazás esetén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás zöld kártyáját szükséges-e kiváltani.

Fontos, hogy indulás előtt a bankunk és a biztosítónk külföldről hívható ügyfélszolgálati telefonszámát okvetlenül írjuk fel, hogy bármilyen nem várt esemény során gyorsan kapcsolatba tudjunk lépni velük!

Mire figyeljünk az utazásunk során?

Ha már külföldön vagyunk, érdemes lehet megfontolni úgynevezett előre feltölthető bankkártya megvásárlását és kint azzal fizetni a megvásárolt egyenlegéből. Ezzel egyrészt kiszámíthatóvá tesszük az árfolyamot (minden kinti költésünk a kártya megvásárláskori árfolyamán történik, vagyis amikor a pénzünk devizában rákerül a kártyára), másrészt megszokjuk, hogy a helyi pénzben költsünk (és ne forintban).

Külföldön fokozottan érvényes, hogy elsősorban vásároljunk, mivel nagyon drága a készpénzfelvétel. (Bár hozzátesszük, az Európai Unióban euróban felvett összegért belföldi, tehát magyarországi idegen ATM díjat kell fizetni.) Készpénzt csak nagyon indokolt esetben vegyünk fel, és talán pont ezekre az esetekre hasznos magunkkal eleve készpénzt is vinni, hogy ne kelljen ott felvenni.

Ne tévedjünk meg, ha külföldön forintban látjuk a fizetendő összeget. Ez egy mesterségesen magasan váltott árfolyam, amit célszerű elutasítani és a hagyományos (helyi) pénznemben kérni a tranzakciót. Szinte biztosan jobban járunk. Forintösszeg nem csak POS-terminálon, hanem ATM-en is megjelenhet.

Ennek hátterében az áll, hogy a bonyolult, a vásárláskor vagy készpénzfelvételkor a helyi pénzből előbb Európában euróra, azon kívül amerikai dollárra váltott pénz egy későbbi munkanapon bankunk deviza eladási árfolyamán kerül a számlánkra forintban. A külföldi forintköltés viszont biztosan forintra pontosan annyi lesz, amennyit a kijelzőn látunk. A probléma csak az, hogy mivel ez a külföldi szolgáltató számára jelent árfolyamkockázatot (a tranzakció és annak elszámolási időpontja között változik a forintárfolyam), ezért bebiztosítja magát egy nagyon magas árfolyammal, amit a forint hétköznapokban nem, csak extrém helyzetben érhet el. Ha ezt elutasítjuk és a hagyományos átváltást használjuk, azzal kedvezőbb árfolyamot érünk el.

Külföldön is használhatjuk az itthon megszokott mobilfizetést, méghozzá ugyanúgy, mint idehaza. A használata tehát pontosan ugyanúgy történik, de ennek feltétele, hogy az elfogadóhelynek el kell fogadnia az érintéses fizetést. Idehaza ezt talán már mindenhol megszokhattuk, de a külföldi országokban még nem biztos, hogy ugyanolyan teljes érintéses lefedettséggel találkozunk, mint hazánkban. Ha nem működik az érintéses fizetés, akkor csak a bankkártyánkat használhatjuk, az Európai Unióban chippel és PIN-kóddal, Európán kívül pedig chippel vagy mágnescsíkkal.

Ha bármilyen fizetési probléma adódik a magyar bankkártyánkkal, miközben a limit és a fedezet rendben van, akkor végső megoldásként bevethetjük a Revolutot, mely egy külföldi kártyának számít, nem magyarnak. Pár pillanat alatt ingyen át lehet rá tölteni a pénzt a magyar kártyánkról és utána azzal lehet fizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
Személyes pénzügyek Részesedjen Ön is a régió fejlődéséből!
Natív tartalom | 2024. június 5. 14:03
Az OTP Alapkezelő új alapja egyedülálló befektetési lehetőséget nyújt Közép-Kelet-Európa blue chipjeibe.
Személyes pénzügyek Százötvenmilliós dilemma: egy családi házat vagy egy festményt vegyünk?
Kenessei András | 2024. június 2. 05:41
Három hazai aukciós ház (Virág Judit Galéria, BÁV, Kieselbach Galéria) tavaszi árverésének eredményeiből szemezgettünk.
Személyes pénzügyek Két égető kérdés foglalkoztatja most a privátbanki ügyfeleket - mindkettőre van válasz
PR | 2024. május 30. 10:55
A hozamok kérdése mellett kiemelt fókuszba került a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.
Személyes pénzügyek Nem elég, hogy drága az élelmiszer, még ez is!
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 10:56
Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, amely a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult.
Személyes pénzügyek Veszélyeket rejt, ha nincs nálunk készpénz?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:48
Egy-egy kereskedőnél átlagosan napi 450 ezer forintot fizetünk bankkártyával, és már csak az elfogadó kereskedők harmada az, ahol azért küzdenek, hogy napi átlagban legalább 1000 forintos plasztik forgalmat fel tudjanak mutatni.
Személyes pénzügyek Van ilyen? Lesz egy árverés, ami nem az újgazdagokra gyúr
Kenessei András | 2024. május 27. 18:58
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra. Ezúttal a Nagyházi Galéria árverését vesszük górcső alá.
Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG