<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyaralásra induló családtagoknak elég sok előzetes teendőjük van, ha gondtalan nyaralást terveznek. Ezek közül most azokra a teendőkre fókuszálunk, melyek a pénzügyek biztonságát növelik a nyaralás során. A cikk elsősorban a külföldre induló nyaralóknak szólnak, de sok tipp belföldre is vonatkozik.

A pénzügyek az egyik legfontosabb része a nyaralásnak. Azt, hogy fizetni kell, talán magától értetődőnek gondoljuk, mégis sok bosszúságot okoz, ha fizetési problémák adódnak. Ezért a pénzügyeket érdemes alapos odafigyeléssel megtervezni.

Az első és legfontosabb, hogy kijelöljük azt a keretet, amiből költhetünk, és gondoljunk valamilyen utánpótlási lehetőségre is, ha a pénz váratlanul elfogyna vagy elveszítenénk.

Fontos azt is átgondolni, hogy hogyan szeretnénk kivinni a pénzt, bankkártyával vagy készpénzben? 

Aki itthon alapvetően készpénzzel fizet, az külföldön is ezt fogja tenni, aki pedig bankkártyával fizet, szintén nem fog változtatni a fizetési szokásain a nyaralása során sem – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. - Érdemes mégis valamennyi készpénzt is magunkkal vinnünk, mert míg idehaza gond nélkül vehetünk fel készpénzt, havonta kétszer ingyen is, összesen 150 ezer forintig, addig külföldön semmilyen kedvezmény nincs, ráadásul a külföldi tranzakció a legdrágább.

Ha készpénzre gondolunk, de a pénzünk bankszámlán van, akkor jól jöhet az ingyenes készpénzfelvétel idehaza, majd egy hazai váltónál érdemes a külföldi helyi pénzre váltani, mert ha külföldön akarjuk beváltani a forintunkat, akkor szinte biztos, hogy rosszabbul járunk. Ingyenes készpénzfelvétellel ugyan csak 150 ezer forintig nyújtózkodhatunk idehaza, de akinek van MagNet Bank-os számlája, vagy utazás előtt nyit egyet, az megduplázhatja a keretet, mert ott ugyanaz a kedvezmény jár nyilatkozat nélkül is. Vagyis így egy másik banknál kérve az ingyenes készpénzfelvételt, a MagNettel együtt már 300 ezer forintnál járunk. A Revoluttal ez még 75 ezer forinttal megnövelhető, akinek van ilyen kártyája, vagyis egy házaspár összesen akár 750 ezer forintot is felvehet ingyen idehaza, ami közel 2 ezer euró.

Revolut kedvezménye azonban nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is érvényes, méghozzá bármely országban.

A bankszámlán maradó pénz tekintetében érdemes dönteni az árfolyamról is. Míg a készpénzt mindenképpen még Magyarországon át kell váltani, addig a bankkártya mögötti pénzt már nem feltétlenül. Ha arra számítunk, hogy az árfolyam növekedni fog a nyaralásunk kezdetére vagy azalatt, akkor persze érdemes előre átváltani a bankszámlán, de erre leginkább akkor kerülhet sor, ha Európában nyaralva már eleve euróban, vagy azon kívül nyaralva amerikai dollárban van a pénzünk és tudjuk is devizakártyával használni, vagy a forintkártya mögé devizaszámla is beállítható. Egyébként célszerű a számlán forintot hagyni és a nyaraláskor azzal fizetve automatikusan átváltani.

Készpénzt csak nagyon indokolt esetben vegyünk fel. Fotó: Depositphotos
Készpénzt csak nagyon indokolt esetben vegyünk fel. Fotó: Depositphotos

Indulás előtt érdemes még leellenőrizni, hogy a bankkártyánk lejárati ideje nehogy a nyaralásra essen, mert a rajta szereplő hónap utolsó napja után a kártya automatikusan használhatatlanná válik. Szintén célszerű olyan kártyahasználati limitet beállítani, amely a kinti költésekhez jobban igazodik. Ha beállítottunk geokontrollt a bankkártyánkra, vagyis földrajzi korlátozást, akkor érdemes felülvizsgálni a beállításokat. Geokontroll szolgáltatás híján a bankunk ügyfélszolgálatára is beszólhatunk, hogy melyik országban fogunk költeni, nehogy fennakadjon a költés a csalásfigyelő rendszeren.

Végül ne feledkezzünk meg a külföldi utasbiztosításról sem. De mielőtt megkötnénk, célszerű megvizsgálni, hogy a bankkártyánkhoz kötődik-e megfelelő, igényeink szerinti utasbiztosítás, illetve az nyújt-e fedezetet a meglátogatott országban, illetve a többi családtagra is kiterjeszthető-e. Ugyanezt nézzük meg a Revoluton is, ha rendelkezünk vele. Hasznos lehet továbbá kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is, mely a társadalombiztosítási jogosultságunk alapján az ingyenes sürgősségi ellátást biztosítja az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban.

Ugyanígy célszerű annak is utánajárni, hogy autós utazás esetén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás zöld kártyáját szükséges-e kiváltani.

Fontos, hogy indulás előtt a bankunk és a biztosítónk külföldről hívható ügyfélszolgálati telefonszámát okvetlenül írjuk fel, hogy bármilyen nem várt esemény során gyorsan kapcsolatba tudjunk lépni velük!

Mire figyeljünk az utazásunk során?

Ha már külföldön vagyunk, érdemes lehet megfontolni úgynevezett előre feltölthető bankkártya megvásárlását és kint azzal fizetni a megvásárolt egyenlegéből. Ezzel egyrészt kiszámíthatóvá tesszük az árfolyamot (minden kinti költésünk a kártya megvásárláskori árfolyamán történik, vagyis amikor a pénzünk devizában rákerül a kártyára), másrészt megszokjuk, hogy a helyi pénzben költsünk (és ne forintban).

Külföldön fokozottan érvényes, hogy elsősorban vásároljunk, mivel nagyon drága a készpénzfelvétel. (Bár hozzátesszük, az Európai Unióban euróban felvett összegért belföldi, tehát magyarországi idegen ATM díjat kell fizetni.) Készpénzt csak nagyon indokolt esetben vegyünk fel, és talán pont ezekre az esetekre hasznos magunkkal eleve készpénzt is vinni, hogy ne kelljen ott felvenni.

Ne tévedjünk meg, ha külföldön forintban látjuk a fizetendő összeget. Ez egy mesterségesen magasan váltott árfolyam, amit célszerű elutasítani és a hagyományos (helyi) pénznemben kérni a tranzakciót. Szinte biztosan jobban járunk. Forintösszeg nem csak POS-terminálon, hanem ATM-en is megjelenhet.

Ennek hátterében az áll, hogy a bonyolult, a vásárláskor vagy készpénzfelvételkor a helyi pénzből előbb Európában euróra, azon kívül amerikai dollárra váltott pénz egy későbbi munkanapon bankunk deviza eladási árfolyamán kerül a számlánkra forintban. A külföldi forintköltés viszont biztosan forintra pontosan annyi lesz, amennyit a kijelzőn látunk. A probléma csak az, hogy mivel ez a külföldi szolgáltató számára jelent árfolyamkockázatot (a tranzakció és annak elszámolási időpontja között változik a forintárfolyam), ezért bebiztosítja magát egy nagyon magas árfolyammal, amit a forint hétköznapokban nem, csak extrém helyzetben érhet el. Ha ezt elutasítjuk és a hagyományos átváltást használjuk, azzal kedvezőbb árfolyamot érünk el.

Külföldön is használhatjuk az itthon megszokott mobilfizetést, méghozzá ugyanúgy, mint idehaza. A használata tehát pontosan ugyanúgy történik, de ennek feltétele, hogy az elfogadóhelynek el kell fogadnia az érintéses fizetést. Idehaza ezt talán már mindenhol megszokhattuk, de a külföldi országokban még nem biztos, hogy ugyanolyan teljes érintéses lefedettséggel találkozunk, mint hazánkban. Ha nem működik az érintéses fizetés, akkor csak a bankkártyánkat használhatjuk, az Európai Unióban chippel és PIN-kóddal, Európán kívül pedig chippel vagy mágnescsíkkal.

Ha bármilyen fizetési probléma adódik a magyar bankkártyánkkal, miközben a limit és a fedezet rendben van, akkor végső megoldásként bevethetjük a Revolutot, mely egy külföldi kártyának számít, nem magyarnak. Pár pillanat alatt ingyen át lehet rá tölteni a pénzt a magyar kártyánkról és utána azzal lehet fizetni.

Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG