Bankkártya
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat 
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál  
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Makro / Külgazdaság Az orosz Mir-bankkártyák egyre inkább kiszorulnak - most éppen Kirgizisztánból 
Bózsó Péter | 2024. április 4. 15:02
A kirgizisztáni bankközi feldolgozó központ kedden közölte, hogy április 5-től leállítja az orosz Mir-bankkártyák kiszolgálását, hogy „minimalizálja a másodlagos szankciók kockázatát”.
Pénzügyi szektor Örülhetnek a bankkártyások, meghátrálhatnak a kibocsátók Amerikában 
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:14
Majdnem tíz éve pereskednek az amerikai kiskereskedők a Visával és a Mastercarddal azért, hogy mérsékeljék a bolti vásárlásoknál felszámított kártyahasználati díjaikat. Most lett némi eredménye ennek.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?  
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Szubjektív „Ostobaság! Miért lenne bármivel is szabadabb az ember készpénzzel, mint kártyával?” – az utca emberét kérdeztük, hogyan szeret fizetni 
Dobos Zoltán - Izsó Márton | 2024. március 9. 10:39
Az utóbbi időben ismét a közbeszéd része lett a készpénzforgalom kérdése. Egyesek úgy érvelnek, a bankkártyás fizetés segít a feketegazdaság visszaszorításában, és jóval egyszerűbb is. Mások viszont úgy vélik, a készpénz jobban beosztható, sőt egyes vélemények szerint ez szabadságunk záloga. Az utca emberét erről a dilemmáról kérdeztük. Videó.
Személyes pénzügyek Itt az újabb vészjósló jele annak, hogy fogy a magyarok pénze 
Privátbankár.hu | 2023. június 15. 10:34
Az árak emelkedése mellett annak a bizonyítéka is kiolvasható a bankkártya-statisztikákból, hogy fogy az emberek pénze.
Pénzügyi szektor Bankkártyás cég tévesztette meg az ügyfeleket, de rajtavesztett 
Privátbankár.hu | 2023. május 11. 11:09
Megtévesztette üzletfeleit a bankkártya-terminálok üzemeltetésével foglalkozó Fizetési Pont Kft. – tárta fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata. A GVH ezért az érintett kereskedők pénzbeli kompenzálására kötelezte a céget. A vállalkozás 8 ezer forintot ír jóvá minden ügyfelének, aki a jogsértő kampányok alatt szerződött vele.
Személyes pénzügyek Tényleg eltűnhetnek a plasztik bankkártyák 
Privátbankár.hu | 2023. április 22. 17:11
Nincs már messze az az idő, amikor mindazok az igazolványok, bank- és hűségkártyák beköltöznek a digitális tárcákba, amelyeket valaha a pénztárcánkban hordtunk. „Az ügyfelek életét nagyban megkönnyíti, ha mindent egy helyen, a kezük ügyében lévő okostelefonon gyorsan intézhetnek, legyen szó pénzátutalásról vagy egy biztosítás megkötéséről” – mondta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője a héten egy szakmai rendezvényen.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is 
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek Még mindig van valami, amit nem tudtunk a Valentin-napról 
Privátbankár.hu | 2023. február 13. 09:09
A szerelem ünnepén átlagosan 16 százalékkal költünk többet, mint a januári napokon – derül ki az Erste-ügyfelek kártyás vásárlásainak vizsgálatából.
Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni 
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege 
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók 
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
Személyes pénzügyek Több ezer kilométert utaznak bankkártyás adataink 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 08:53
Egy egyszerű csippantás a boltban nagyon komoly rendszereket hoz működésbe.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket 
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Személyes pénzügyek Nem lehet kártyával fizetni? Akkor inkább máshol vásárolunk 
Privátbankár.hu | 2022. július 22. 10:29
Belföldi nyaralás során a bankkártyával rendelkező felnőttek majdnem fele került már olyan helyzetbe, hogy el kellett állnia a vásárlástól, mert nem tudott elektronikusan fizetni.
Személyes pénzügyek K&H: így tudnak figyelni pénzügyeikre a fiatalok nyaraláskor 
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 08:40
A külföldi nyaralásra érdemes felkészíteni a fiatalokat, különösen akkor, ha már van saját bankkártyájuk vagy szülők nélkül, barátokkal mennek pihenni. Egy kártyás vásárlásnál például számolni kell az árfolyamváltozással, előfordulhat, hogy az alacsony összegű bankkártyás vásárlást megtagadják, de a készpénzfelvételnél is érdemes résen lenni - figyelmezteti a K&H a külföldre utazó családokat, gyerekeket, felnőtteket.
Pénzügyi szektor K&H: az idősebbek márciusban kiugróan költekeztek 
Privátbankár.hu | 2022. június 11. 09:03
A cég felmérése szerint a 60 felettiek egyre többet használják a bankkártyát.
Személyes pénzügyek Így lehet kicsit olcsóbb a nyaralás: tippek a külföldi kártyahasználathoz 
Privátbankár.hu | 2022. június 6. 06:19
A nyaralásra induló családtagoknak elég sok előzetes teendőjük van, ha gondtalan nyaralást terveznek. Ezek közül most azokra a teendőkre fókuszálunk, melyek a pénzügyek biztonságát növelik a nyaralás során. A cikk elsősorban a külföldre induló nyaralóknak szólnak, de sok tipp belföldre is vonatkozik.
Személyes pénzügyek Szkeptikus vagy, vagy az élet császára? Megnézték, hogyan fizetnek a magyarok a boltokban 
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 11:21
A magyarok több mint fele a digitális fizetést részesíti előnyben egy friss felmérés szerint - ha van erre lehetőség az üzletekben. Emellett a magyarok több mint harmada ellenőrzi vagy kezeli tudatosan a pénzét.
Makro / Külgazdaság Kukoricából bankkártya? Már ez sem lehetetlen 
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 10:34
Növényi alapanyagból készült bankkártyát vezet be az OTP Private Banking.
Személyes pénzügyek Hogyan és mennyit költöttek a bankkártyások az év végén? 
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 10:51
Összesen több mint 7 millió alkalommal, azaz átlagosan naponta több mint 350 ezerszer vásároltak bankkártyával karácsony előtt - december 1. és 20. között - a K&H-sok. Ez éves szinten 22 százalékos növekedést jelent, 2019-hez képest pedig 34 százalékos a bővülés - közölte a pénzintézet. A készpénzmentes fizetések térnyerését jelzi továbbá, hogy az okostelefonos, okosórás, azaz digitalizált bankkártyával történt fizetések száma megtriplázódott egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Havi 66 ezer forintot fizetnek kártyával a magyar fiatalok 
Privátbankár.hu | 2021. december 9. 08:22
A K&H kimutatása szerint a 19-29 évesek majdnem fele havi szinten 21-100 ezer forintot költ a kártyájával, 20 százalékuk 10 ezer forint alatti, 6 százalékuk viszont 200 ezer forintot meghaladó költéssel zár egy-egy hónapot.
Személyes pénzügyek Folytatódik a készpénz-bankkártya meccs: mi áll nyerésre? 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 10:16
Azonos arányban használják a fiatalok a bankkártyát és a készpénzt vásárlásaik során: a bankkártyás fizetés 51 százalékkal, a készpénzes 49 százalékkal szerepelt a K&H ifjúsági index felmérésében.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Közérdekű Tavaly egymillió kártyával elköltött forintból 174 forint kerülhetett csalók kezébe 
- | 2021. április 18. 07:56
Az egyre gyakoribbá váló bankkártyás és online visszaélések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. A csalók megfékezésében jelentős szerepe volt a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére felálló munkacsoportnak.
Személyes pénzügyek Plasztik helyett fémből készült bankkártyával is lehet már fizetni 
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 15:15
Több hazai hitelintézet után a Takarékbank is elérhetővé tette kiemelt ügyfelei részére az exkluzív, Mastercard World Elite betéti kártyát, azzal a különbséggel, hogy az övé már nem plasztik, hanem fém.
Személyes pénzügyek Nálunk is népbetegség a kártyásfizetés-amnézia 
MTI | 2021. február 3. 06:51
A magyarok közel 80 százaléka nem tudja utólag azonosítani kártyás vásárlását egy kutatás szerint.
Személyes pénzügyek 06. Fizetési módok a baltától a mobiltelefonig  
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 16:17
Ha mindig a klasszikus készpénzzel kéne fizetnünk, nem tudnánk külföldről árut rendelni, pénzt küldeni a szegény rokonnak, és mindenért be kellene zarándokolnunk valamelyik szolgáltató vagy kereskedő irodájába. A modern készpénz-helyettesítő módszerek ideális esetben kényelmesek, gyorsak, biztonságosak és olcsók. De rajtunk is áll, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelőt.
Vásárló Folytatódik a bankkártyák térhódítása - mire költenek a magyarok?  
Privátbankár.hu | 2020. december 21. 10:44
A készpénzmentes forgalom a következő időszakban is növekedhet, mivel januártól az online pénztárgépes boltoknak kötelező lesz elektronikus fizetési megoldást biztosítaniuk.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól 
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank 
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Közérdekű Törvénycsomag készül, hogy többször fizessünk elektronikusan 
MTI | 2020. szeptember 16. 09:51
Még ősszel a parlament elé kerül.
Makro / Külgazdaság Továbbra is fürdünk a készpénzben 
Csabai Károly | 2020. szeptember 14. 20:01
A magyarországi forgalomban lévő cash augusztus végén már átlépte a 7 ezer milliárd forintos lélektani határt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. S egyelőre nemigen látszódik annak a jele, hogy a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása óta tartó növekedési tendencia megtörne. Pedig a csökkentésre számos javaslat született. Igaz, még azok megfogadása sem szorítaná vissza jelentős mértékben a készpénzhasználatot, legalábbis rövid távon.
Személyes pénzügyek Változás a Revolutnál: nem lesz mindig ingyen a feltöltés? 
Privátbankár.hu | 2020. február 13. 08:56
Valóban megváltozott az elfogadói kereskedői kód a Revolut-feltöltéseknél, azonban a legtöbb magyar bank ügyfeleinél ez egyelőre nem okozott problémát, továbbra is kártyás vásárlásnak minősül a tranzakció. A helyzet azonban változhat, az pedig nem túl megnyugtató, hogy az ügyfelek értesítése nélkül lépett a fintech.
Személyes pénzügyek Magyarországon is prémium programot indított a Visa 
Privátbankár.hu | 2019. november 27. 15:20
Mától a Visa Gold-, Platinium- és Infinite-kártyatulajdonosok számára válhatnak elérhetővé kényelmi szolgáltatások. Csehországban már néhány éve működik ilyen program.
Személyes pénzügyek Nem is sejted, milyen extrákat rejt a bankkártyád  
Privátbankár.hu | 2019. október 29. 15:27
Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a tárcákban lapuló kis plasztikokkal csak fizethetünk vagy legfeljebb készpénzt vehetünk fel. Pedig rengeteg bank kínál a kártyák mellé kedvezményprogramokat, amivel súlyos ezreseket spórolhatunk egy-egy vásárlás alkalmával.
Pénzügyi szektor Ha Visa-kártyás, a CIB-nél is fizethet Apple Pay-yel 
- | 2019. október 2. 14:40
Amennyiben legalább iPhone 6-os verziójú okostelefonnal, valamint iPad-del és okosórával rendelkezik.
Személyes pénzügyek Nagyot változott a világ: így tartsd biztonságban a bankkártyáidat 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 12. 12:50
Egyre többen használnak bolti fizetésre készpénz helyett kártyát vagy akár már mobiltelefont is Magyarországon. Az elektronikus fizetés térnyerése egyre nagyobb, ugyanakkor kevés hangsúlyt fektetünk a biztonságra. Mi kell ahhoz, hogy a kis plasztikok ne okozzanak fejfájást? Hogyan érdemes készpénzt felvenni és milyen költségekre kell odafigyelnünk? A Bank360-nal jártunk utána a legfontosabb kérdéseknek.
Személyes pénzügyek Gond van a bankkártyákkal - sokan nem tudnak fizetni, készpénzt felvenni - Frissítve! 
Gáspár András | 2019. június 13. 13:26
A hiba az összes bank ügyfeleit érintheti, a gond ugyanis a Mastercardnál van.
Pénzügyi szektor Itt vannak a részletek az OTP iPhone-os mobilfizetéséről 
Csabai Károly | 2019. május 21. 10:56
Az OTP Bank mintegy 300 ezer ügyfele fizethet mától a mobiljával, ennyien rendelkeznek ugyanis 6-os, vagy annál modernebb verziójú iPhone-készülékkel.
Személyes pénzügyek Minden, amit az Apple Cardról, avagy az Apple új hitelkártyájáról tudni kell 
Privátbankár.hu | 2019. április 18. 10:39
Az Apple évek óta azon munkálkodik, hogy a hardverek mellett a szoftverek és a mindennapi kapcsolódó szolgáltatások tekintetében is egy teljesen átfogó ökoszisztémát tudjon a felhasználók kezébe adni. Ennek a szemléletmódnak a részeként valósult meg az Apple Pay szolgáltatás, amivel a cupertinói óriás egy külföldön már szinte megkerülhetetlen dolgot indított útnak. A magyar Apple felhasználók még nem élhetnek a lehetőséggel, de Európa több országában már egyfajta biztonságos hitelkártyaként, egy univerzális és kényelmes fizetőeszközként alkalmazzák a mindennapokban.
KKV Miért kell egy vállalkozásnak bankkártya?  
Gáspár András | 2019. február 8. 13:20
Magyarországon jelenleg több mint 9 millió bankkártya van forgalomban, a kártyás vásárlások növekedése pedig töretlen. Berkes Tiborral, a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetőjével beszélgettünk arról, mi a helyzet a vállalati bankkártyákkal - milyen plusz szolgáltatásokat nyújtanak ezek a plasztikok, és hogyan tudják segíteni a cégek hatékony működését.
Személyes pénzügyek Ez a karácsony más, mint a többi - mit tud a hitelkártyás részletfizetés? 
Gáspár András | 2018. december 19. 06:05
Több mint egy éve indult el a Mastercard Részletfizetés, amely mára több mint 150 ezer kártyán vált elérhetővé. Kovács Szabolccsal, a Mastercard regionális termékértékesítési vezetőjével beszélgettünk a bankkártyás részletfizetési szolgáltatás kínálta lehetőségekről.
Személyes pénzügyek Csábító nyereményjáték, furcsa e-mail – mivel trükköznek az adathalászok? 
Privátbankár.hu | 2018. október 9. 17:10
Rengetegen esnek Magyarországon is az adathalászok csapdájába. Mire érdemes figyelni? Októberben van az európai kiberbiztonsági hónap.
Személyes pénzügyek Tömegesen húzzák le a magyar turistákat külföldön - te is beleszaladtál? 
Gáspár András | 2018. szeptember 24. 20:00
Külföldi fizetésnél azonnal beindul az ember fejében a matekozás: mennyibe került nekem ez igazából? A deviza-fejszámolás helyett egy egyre elterjedtebb szolgáltatás keretében sokszor már forintban is megadják a fizetendő összeget külföldön is, a dinamikus valutakonverzió miatt viszont egyre többen reklamálnak - látszólag van választás, de mégis sokan beleszaladnak a drága váltásba. Hogy lehet ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG