3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy-egy kereskedőnél átlagosan napi 450 ezer forintot fizetünk bankkártyával, és már csak az elfogadó kereskedők harmada az, ahol azért küzdenek, hogy napi átlagban legalább 1000 forintos plasztik forgalmat fel tudjanak mutatni.

Naponta közel 450 ezer forintot, negyedévente már több mint 40 millió forintot fizetünk ki bankkártyával egy-egy kártyaelfogadó kereskedőnél. Az üzletekben bonyolított kártyás fizetések átlagösszege öt év alatt megduplázódott. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a kártyaelfogadás egyre jobb üzletnek számít. Míg 5 évvel ezelőtt a kereskedők több, mint felénél a napi 1000 forintot sem érte el a bankkártyával fizetett áruk és szolgáltatások értéke, most már csak a 97,6 ezer kereskedő alig több, mint harmada kénytelen megelégedni negyedévente 1 millió forint alatti bankkártyás bevétellel. Ennél a minimális forgalmat felmutató 35 ezer kártyaelfogadó kereskedőnél mára a bankkártyás költések alig 0,2 százaléka csapódik le, 10 éve itt még bőven 1 százalék feletti volt a részarány.

Könnyebben megy
Könnyebben megy
Fotó: K&H

Gergely Péter szerint míg 5 évvel ezelőtt, 2018 végén a kereskedők 94 százalékának elérhetetlennek tűnt a havi tízmillió forintnál magasabb vásárlási érték, a 25 millió forint feletti negyedéves bankkártyás forgalmat ma már az üzletek 12 százaléka tud felmutatni. Ennél is beszédesebb, hogy a kisforgalmú kereskedőhelyek az ügyfelek költéséből az 5 évvel ezelőtti közel 63 százalék helyett ma már csak 44 százalékot hoznak. 

A havi 100 millió lett a bűvös határ

Számottevően erősödött ugyanakkor azon kártya elfogadó kereskedők köre, ahol már a havi 100 millió forintos bankkártyás forgalom sincs túl messze: a 25-től 250 millió forintos negyedéves forgalmat felmutató kereskedők részaránya öt év alatt több mint duplájára emelkedett és már 12 százalékot hasítanak ki a kereskedelmi forgalomból. 

Rengeteg óriás lett

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint arányaiban nincs változás abban, hogy a bankkártyás forgalom 70-74 százalékát továbbra is a legnagyobb kereskedők adják. Ám az beszédes, hogy míg 2013 elején mindössze 154 olyan bankkártya elfogadó volt Magyarországon, ahol a negyedéves forgalom meghaladta a 250 millió forintot, addig 2018 végén a számuk már a 400-at közelítette, tavaly a II. negyedévben pedig a 800-as határt is elérte. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu szakértője – azt, hogy nem végletesen koncentrálódik a piac, jól mutatja, hogy egy-egy nagyforgalmú kereskedő ma átlagosan 14 százalékkal kisebb, 42,4 milliós átlagos napi bankkártyás forgalmat tud felmutatni, szemben a 2021 elejei adatsorhoz, amikor a top-értékesítőknél 49,1 millió forint volt az átlagos napi bankkártyás forgalom. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG