3p

Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.

Amikor az Amazon az Egyesült Államokban először bemutatta fizikai boltjaiban az pénztár nélküli vásárlási lehetőséget, a vállalat pr-osai a bolti értékesítés jövőjének nélkülözhetetlen eszközeként tálalták az újdonságot. Az idei évben azonban a cég elsétál „Csak sétáljon ki” (Just Walk Out) néven reklámozott automatikus fizetési rendszerétől – derült ki a CNN tudósításából.

Nem jött be
Nem jött be
Fotó: Business Insider

A vállalat bejelentette, hogy az USA-ban eltávolítja friss élelmiszereket kínáló áruházaiból ezt a technológiát. Az ígéret az volt, hogy a rendszer automatikusan elszámolja a vevő bevásárlókocsijába kerülő termékek árát, hozzáadja ezt a számlához, majd végül levonja a számla összegét a vásárló bank- vagy hitelkártyájáról. Nincs kassza, nincs sorban állás és nem kell vacakolni az önkiszolgáló pénztáraknál sem. A vevők egyszerűen nem tudtak megbarátkozni ezzel a módszerrel. Főként nem olyan élelmiszer- áruházakban, ahol nagyobb mennyiségű árut vásároltak és pluszfeladatokat is el kellett látniuk, például le kellett mérniük a termékek súlyát. Az Amazon szerint az automatikus, kassza nélküli rendszer a kisebb boltokban működhet, mint például az Amazon Go kisboltokban.

Így a Just Walk Out lehetőséget ezekben fogják a továbbiakban alkalmazni. Emellett megmaradnak a Fresh rendszerben az Egyesült Királyságban, illetve egyes sportlétesítményekben és egyetemi campusokon lévő boltokban. A „kiskereskedelem jövőjéről” az is kiderült, hogy például Indiában visszavitték a bevásárlást a múltba, miután nagyjából ezer alkalmazottat kellett foglalkoztatni, hogy ellenőrizzék az áruk helyes becsekkolását a rendszerbe. Az Amazon ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy továbbfejleszti a Just Walk Out technológiáját, hogy csökkentse az emberi beavatkozás szükségességét.

Eközben a nagy boltokban sem adják fel az automatikus fizetés lehetőségét. Csak a kassza nélküli rendszert egyfajta mozgó kasszás szisztémával, okos bevásárlókocsikkal váltják fel. Ezt több mint 40 Amazon-áruházban vezetik be. Amikor a vevő belép az áruházba, akkor a kiskereskedő Amazon One palm rendszerével azonosítja magát, ami összeköttetésben áll bank- vagy hitelkártyával. Vásárlása során okos bevásárlókocsijába gyűjti az árukat, amelyeket érzékelők, kamerák és intelligens felismerőeszközök segítségével azonosít rendszer. A termékeket a high-tech bevásárlókocsi, azaz a mozgó kassza bevásárlólistáján tartják számon. Ez lesz aztán a számla alapja a vásárlás végén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vallott a Temu és már Magyarországgal rivalizál
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 15:37
Az elmúlt év a kínai Temu nagy meneteléséről szólt az észak-amerikai és az európai online kereskedelemben, és úgy tűnik, a piacszerzés jót tett a vállalat pénzügyi helyzetének is.
Vásárló Maximális árrést vezetne be az élelmiszerboltokban a román kormány
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 14:48
Románia kormánya sem megy a szomszédba, ha valami olyasmit kell kitalálni, amivel a piaci realitásokra fittyet hányva kedveskedhetnek az embereknek és a helyi vállalatoknak.
Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Miért döntsünk az öko mellett?
Márkázott tartalom | 2024. május 16. 11:32
Bár ma már egyre többen felismerik az öko termékek jelentőségét, mégis sokan elutasítják azokat a magasabb áruk miatt. Első ránézésre valóban többe kerülhetnek ezek az árucikkek, mint a nem organikusan termelt és gyártott társaik. 
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG