<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.

Drágul az élet, egyre többe kerül a bevásárlás. Miután egyre többször használunk bankkártyát a vásárlásainknál, az inflációt így az átlagos bankkártyás fizetések átlagösszegének markáns emelkedése is visszajelzi – írja elemzésében a Biztosdöntés.hu.

Az inflációval minden magyar találkozik, hiszen hétről hétre egyre több pénzt hagyunk ott a boltok pénztárainál bevásárláskor. Ez érthető, mivel az átárazások folyamatosan zajlanak a boltokban.

Az viszont új, hogy

az infláció már a bankkártyás fizetési adatokon is érződik

– írja lapunknak küldött elemzésében a Biztosdöntés.hu. Úgy vélik, akár az elektronikus fizetés áttörését jelző adatként betudható, hogy a hazai plasztikokkal bonyolított bankkártyás forgalomban az idei második negyedévben lebonyolított 396 millió fizetési tranzakció közel 29 százalékos növekedést takar éves szinten, míg a tranzakciók 3 490 milliárdos értéke ennél markánsabb, 35 százalékos bővülésről ad számot. Ezen belül markáns átalakulás figyelhető meg a fizetés összegét tekintve.

Idén tavasszal a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egy átlagos bankkártyás fizetés összege már meghaladta a 8 800 forintot, miközben a koronavírus válság elején az egy kártyás fizetésre jutó átlagos összeg alig lépte át a 8 000 forintot. A szakportál rámutat, ez az érték csökkenni szokott azért, mert a kártyabirtokosok egyre kisebb összegeket is kártyával fizetnek.

Az átlagos tranzakciós érték az idei második negyedévben eddig példátlan mértékű, 5,5 százalékos növekedést mutat – ezt csak annak tudhatjuk be, hogy egyre komolyabb összegek jelennek meg a bolti pénztárgépek kijelzőin – írják.

Az átlagos tranzakciós érték egy negyedéve alatt 5,5 százalékkal emelkedett. Fotó: Pixabay
Az átlagos tranzakciós érték egy negyedéve alatt 5,5 százalékkal emelkedett. Fotó: Pixabay

Az infláció jelenlétét jól mutatja, hogy két év alatt 3 százalékkal, 68 százalékról 71 százalékra nőtt az olyan bankkártyás fizetések száma, amikor az ügyfelek 10 ezer forintnál magasabb értékű árut vagy szolgáltatást fizettek plasztikjaikkal. Ezen belül is a legkomolyabb növekedést azon fizetések esetében lehetett mérni, amikor a kártyáról levett összeg meghaladta a 100 ezer forintot –

ma már minden ötödik bankkártyával elköltött forint ilyen összegű vásárlás keretében kerül a kereskedőkhöz.

Két éve a tranzakciók alig több, mint 17 százaléka esetében fizettek az ügyfelek 10 és 50 ezer forint közötti összeget a bankkártyájukkal, mostanra ez az arány már 18,5 százalékra nőtt. A következő hónapok statisztikái még markánsabban mutathatják majd ki az infláció jelenlétét.

Ugyanakkor az kifejezetten kedvező trendet jelez, hogy

a kisösszegű, tehát 10 ezer forint alatt maradó kártyás fizetéseknél továbbra is markánsan csökken az átlagos kosárérték

– írja a Biztosdöntés.hu. Az idei év második negyedévében ezek átlagos összege 3 209 forint volt, két évvel korábban még 3 455 forint volt az átlagérték és egy évvel ezelőtt is több, mint 80 forinttal magasabb volt a kis összegű kártyás tranzakciók átlagértéke. Ennek a számnak a csökkenése egyértelműen jelzi, hogy immár a mindennapi élet minden területén valós alternatívája a bankkártya a készpénznek és a magas készpénzfelvételi díjaknak – a legkisebb összeget is fizethetjük a kereskedőknél. Az online fizetőhelyekkel együtt immár közel 190 ezer helyen tudunk bankkártyát használni – áll az elemzésben.

A digitális fizetés elterjedése szempontjából rendkívül fontos, hogy Magyarországon jogszabály tiltja, hogy a bankkártyát elfogadó kereskedők összeghatárhoz kössék, milyen fizetéseknél engedik a plasztikhasználatot.  Persze – teszi hozzá a szakportál – ezzel maguk alatt vágnák a fát, hiszen kimutatható, hogy főleg a kisebb összegű fizetéseknél a bankkártyás vásárlók átlagos kosárértéke akár 30 százalékkal is nagyobb lehet, mint a készpénzes vevőké, akiknél az impulzusvásárlásnak az szab határt, hogy szeretik, ha bizonyos összeg a vásárlás után is pénztárcájukban marad.

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: „az infláció az egy közellenség”
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 08:58
Péntek reggel ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki az orosz–ukrán háború kapcsán tűzszünetet sürgetett, értékelte az alig 1,4 millió ember által kitöltött nemzeti konzultációt, véleményt mondott a guruló dollárokról, és az inflációellenes intézkedéseket is ismertette.
Makro / Külgazdaság Deecemberben már a munkanélküliségben is visszaköszöntek a gazdasági bajok
Király Béla | 2023. január 27. 08:51
Az év végén elindult a munkanélküliség lassú növekedése. Éves összevetésben viszont kiváló évet zártunk.
Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG