3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Majdnem tíz éve pereskednek az amerikai kiskereskedők a Visával és a Mastercarddal azért, hogy mérsékeljék a bolti vásárlásoknál felszámított kártyahasználati díjaikat. Most lett némi eredménye ennek.

A Visa és a Mastercard megállapodott egy kisboltosokat tömörítő amerikai pertársasággal arról, hogy korlátozzák a betéti és a hitelkártyák használatának díjait a vásárlások esetén. A megtakarítás egy része a vevők zsebében maradhat, legalábbis az egyezséget optimistán értékelő szakértők szerint. A megállapodásra még rá kell bólintania bíróságnak.

Kártyacégek kontra boltosok, utóbbiaknak áll a zászló
Kártyacégek kontra boltosok, utóbbiaknak áll a zászló
Fotó: Depositphotos

A trösztellenes eljárás még 2005-ben indult, amikor a kiskereskedők megelégelték, hogy a két kártyakibocsátó óriáscég tetszés szerint szabja meg az úgynevezett bankközi díjat, sarokba szorítva ezzel őket. Nem tehetnek mást ugyanis, mint azt, hogy tartják áraikat, lenyelve ezt a pluszköltséget vagy a kártyahasználat díja hozzáadódik a termékek árához. Utóbbi burkoltan megdrágítja az árut. Ezért aztán a vevő a kereskedőt hibáztathatja.

A boltosok a magas bankközi díj mellett - a Reuters összeállítása szerint - azt is kifogásolták: a kártyakibocsátók megakadályozzák őket abban, hogy olcsóbb fizetési lehetőségeket ajánljanak ügyfeleiknek. A díj egyébként rendszerint egy fix részből és egy az áru értékéhez igazodó, átlagosan változó részből áll. Az egyezség szerint a Visa és a Mastercard legalább négy bázisponttal (0,04 százalékpont) mérsékli a bankközi díjat három éven át és garantálja, hogy az az elmúlt öt év átlaga alatt legyen 7 bázisponttal. Mindkét cég öt éven át korlátozza tarifáit és nem avatkozik bele abba, hogy a kereskedők milyen fizetést ajánlanak ügyfeleiknek. Emellett állják a pereskedés 170 millió dolláros költségét.

Árfolyamok és grafikonok

A bírósági papírok szerint a megállapodás a sok kicsi sokra megy elvén összesen közel 30 milliárd dollárral mérsékli a boltosok és a vevők kártyahasználati díját.

A kereskedők rossz üzletet kötöttek, mert csak kicsit és rövid időre csökkennek költségeik. A Visa és a Mastercard végül képes lesz újra emelni a díjait – mondta Doug Kantor, a kisboltok országos szövetségének elnöke. 

Jospeph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, aki részt vett a megállapodás kidolgozásában, úgy véli, jelentős megtakarítást érhetnek el a kiskereskedők és a vásárlók. A fogyasztók a boltok erős versenye nyomán a termékek árának csökkenése formájában megkaphatják a költségmegtakarítás egy részét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább drágulnak a lakáshitelek, újabb nagybank törte át a kamatplafont
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 07:45
Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél.
Pénzügyi szektor Akkora bírságot kapott az OTP Bank az MNB-től, hogy nem hisz a szemének
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 10:21
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP Bank Nyrt.-re, mert nem a hivatalos felületeken tette közzé akvizíciós terveit és ezzel megsértette rendkívüli tájékoztatási kötelezettségét.
Pénzügyi szektor A legjobb az őszinteség: gyenge a forint és az is marad
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 07:30
Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Több százezer magyar lecserélte a régi szerződését
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 12:44
A jegybank adatai szerint az idei lakásbiztosítási kampányban 640 ezren váltás történt. 
Pénzügyi szektor Visszaszólt a Bankszövetség a kormánynak
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 08:59
A bankok szervezete visszautasítja, hogy extraprofitra tettek volna szert a háború miatt. 
Pénzügyi szektor Érdekes új bejelentést tett az OTP Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 13:36
Új alap indul.
Pénzügyi szektor Vallott a Revolut
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 08:44
Jelentősen nőtt a Revolut bevétele és a nyereség is. A haszonkulcs 19 százalékos. 
Pénzügyi szektor Csökkent a 30 éves amerikai jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 15:20
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 21-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Pénzügyi szektor Svájcnak harangoztak? Ráfarag, aki kicsiben gondolkodik
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 17:58
Ha egy ország a vagyonkezelés világában labdába akar rúgni, akkor nem szállhat be a versenybe szégyenkezve azért, mert van egy nagyra, erősre gyúrt pénzügyi szolgáltató vállalata.
Pénzügyi szektor Szép csendben híznak a befektetési alapok
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 16:53
Több mint 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG