<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ötödére csökkent az USA-ba utazók száma 2020-ban. A hatalmas visszaesés ugyan növekedésbe fordult tavaly, de a dollár szárnyalása és növekvő infláció megakaszthatja a várt növekedési trendet. Optimista becslések szerint legkorábban 2025-ben érhetik el ismét az eddigi csúcsot.

Tavaly novemberben megindult a roham az amerikai repülőjegyekért. A beutazási korlátozások enyhítésének bejelentésére soha nem látott mennyiségben vettek repjegyet turisták és rokonok amerikai célpontokra. Ez meg is látszott a statisztikákban is. Az USA-ba utazók száma tavaly  már meghaladta a 22 milliót - ez azonban éppen negyede a 2019-es szintnek. A beutazók számának drámai visszaesését némiképpen ellensúlyozta a belső turizmus - hiszen az amerikaiak döntő többsége is inkább otthon maradt a járványhelyzet miatt.

Még nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: DepositphotosMég nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: Depositphotos

A legfrissebb előrejelzések szerint legkorábban 2025-re éri utol magát az Egyesült Államok turisztikai ipara. Az Egyesült Államok  legnagyobb idegenforgalmi szakvására , az IPW tegnap befejeződött  be a floridai Orlandoban. Ezen ugyan már  1200 vásárló vagyis utazási iroda jelent meg a világ minden tájáról ( 3000 eladó mellett!) , de a pandémia és a gazdasági válság miatt mindenki óvatos - főleg a turisták.

A csúcsévet jelentő 2019-ben 79,4 millióan érkeztek az USA-ba, egy évre rá 19,2 millióan, tavaly már annak ellenére nőtt az ide látogatók száma - 22,1 millióra - hogy a beutazási korlátozások még novemberig életben voltak. (Európából például praktikusan lehetetlen volt az USA-ba utazni ezért aki nagyon akart az Mexikón keresztül tett egy kitérőt Amerika felé.)

Nem könnyű azonban most sem a beutazás: a teljes oltottságot bizonyító dokumentum és negatív teszt  mellé egy háromoldalas nyilatkozatot is ki kell tölteni - és mindezeket alaposan ellenőrzik is.  Az Európából közlekedő repülőgépek ennek megfelelően félházzal üzemelnek,  bevándorlási tisztviselő előtt sem kígyóznak hosszú sorok  ami jól mutatja, hogy messze van még a három évvel ezelőtti rekord. Az USA turisztikai iparágának vezetői - köztük az US Travel Association idén leköszönő elnöke Roger Dow  - optimisták szerintük  már 2025 előtt elérik a 2019-es szintet, sőt az évtized végéig a 90 millió beutazót jelentő “álomhatárt”.

Hiányos a lista

A most is érvényben levő szigorú beutazási szabályok miatt  az elmúlt két évben alaposan átalakult a legjelentősebb küldő országok rangsora is. Ugyan az élen továbbra is Mexikó, Kanada áll - éppen úgy mint 2019-ben -  de a 2021-es rangsorról  már olyan “nagyágyúk” hiányoznak, mint Kína, Dél-Korea és Japán. (Érdekes, hogy az elősk között továbbra is ott van Nagy-Britannia.) Ezekből az országokból ugyanis  gyakorlatilag megszűnt a beutazó turizmus.  Az elektronikus vízummal (ESTA) rendelkező országok mellett egy sor nagy beutaztató ország van, ahol hagyományos vízumot kell kérni. Ez pedig roppant időigényes: Argetinában például több mint egy évet  kell várni egy vízumra!

A magyar beutazók számát egyelőre még nem közölték - a válság előtt évente 80 ezer körül volt a turisták és az üzleti úton levők száma.

A magyarok számára most különösképpen nem vonzó az USA. Az erős dollár - és ehhez mérten nagyon gyenge forint valamint az ottani magas infláció ugyanis nagyon megdrágította az amerikai vakációt. A szállodaárak, az éttermek és az autókölcsönzők tarifái alig egy év alatt emelkedtek jelentősen, arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagárak is az egekben vannak- egy gallon (kb. 4,5 liter) benzint ma közel 5 dollárért lehet tankolni, ami az ittenieket is sokkolja. Márpedig az USA-ban a közlekedés elképzelhetetlen autó nélkül.

A közkedvelt floridai parkokba (Disney, Universal, SeaWorld) a napi belépőjegy felnőtteknek 130  dollár, de ha valaki igénybe akarja venni a “gyorsítósávot” annak még 250 dollárt kell leszurkolnia a pénztárnál - igaz, így elkerülheti a sorbanállásokat.

Ember nincs, infrastruktúra van

A pandémia  hónapjaiban ott is százezrek hagyták ott a szállodákat és éttermeket, aminek következtében égető a munkaerőhiány  lépett fel a turisztikai szektorban is. Várni kell ezért az éttermekben, nincs  elég munkaerő a hotelekben, sőt  a strandok egy része azért nem tud megnyitni, mert nem találnak  life - guardot, azaz magyarul úszómestert még óránként 15 dolláros bérért sem. Floridában  például az éttermek  egy része azért nem tud telt házzal üzemelni, mert nincs aki megfőzze és kivigye az ételeket - igaz a felszolgálóknak fizetett 8, illetve a szakácsoknak juttatott 15 dollár nagyon kevés, magyar szemmel is.

A US. Travel  Association és az amerikai turisztikai célpontokat népszerűsítő Brand USA vezetői  mindezek  ellenére változatlanul optimisták. Úgy tűnik ugyanis, hogy a Biden kormányzat is megértette az iparág “panaszát” és segítőkezet nyújt a turizmusnak. Első lépésként  a közelmúltban 250 millió dolláros gyorssegélyt adtak a Brand USA szervezetnek, és ezzel egyidőben hét évvel meghosszabbították  a szervezet mandátumát -  és költségvetési támogatását.  Zavartalanul folynak az infrastrukturális  fejlesztések is. Egy sor repteret korszerűsítenek és bővítenek - így például megújul Orlando, a JFK és Newark repülőtere is. Épülnek a gyorsvasutak és felpörögtek az autópálya-korszerűsítések is. A közösségi közlekedés fejlesztésére Kaliforniában és  Floridában dollármilliárdokat fordítanak - jórészt magántőke bevonásával. Megértették ugyanis, hogy nem elég szállodákat építeni - valahogy el is kell juttatni a turistákat oda…

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Turizmus Rágógumi fal, tésztamúzeum, Carhenge – A világ legfurcsább turistalátványosságai
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 05:48
Miből lehet turista látványosság vagy kiállítás? Mindenből. Emlékezzünk csak Örkény zseniális egypercesére, amikor a portás összeállít fél óra alatt egy Hubauer Sándor emlékkiállítást.
Turizmus Szépen épül vissza a hazai vendéglátás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:14
A második és harmadik járványhullám ellen hozott tavaly év eleji korlátozó intézkedések egy évvel ezelőtt fokozatos feloldása miatt a következő hónapokban a növekedési ütem már lassulni fog, de a növekedés továbbra is fennmaradhat - vélik a Magyar Bankholding elemzői.
Turizmus "Nem az olcsó forint miatt jöttem ide, de én is érzem" - turistákat kérdeztünk a zuhanó forintról, videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. augusztus 6. 18:11
Vannak, akik azért jönnek Magyarországra, mert a valutájuk egyre többet ér, mások csak érzékelik a hatást. Megint mások egyszerűen izgalmasnak tartják az országot. 
Turizmus Sokat költenek Magyarországon az ukrán vendégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 10:37
Jönnek vissza a külföldi vendégek, az oroszok és az ukránok kevesen vannak, de az átlagnál többet költenek.
Turizmus Előre szólunk: szerdán törölhetik az Ön Lufthansa-járatát
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 13:25
Figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete a szakszervezet felhívására szerdán, a légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.
Turizmus A világ legjobbjai között a Matild Palota
Elek Lenke | 2022. július 24. 12:38
Számos budapesti épület idézi fel a magyar főváros bohém múltját, de egyik sem olyan elbűvölő, mint az UNESCO által megőrzött Matild-palota – írja a tekintélyes amerikai Travel and Leisure. A bennfentesnek tűnő szerző ezután részletesen bemutatja a két palota történetét, majd megjegyzi, hogy „130 vendégszobájában és lakosztályában finom magyar hímzések és mozaikcsempék motívumai idézik a Gellért termálfürdőt, amely a város egyik leghíresebb szecessziós stílusú épülete.”
Turizmus Túlélőcsomag légiutasoknak - nincs garancia a kényelmes utazásra
Szakonyi Péter | 2022. július 17. 11:44
Kaotikus, őrületes, borzasztó. Minimum ilyen jelzőkkel illetik a reptereken uralkodó állapotokat. A nyári csúcsforgalomban a késések, járattörlések szinte mindennapossá váltak, az eltűnt csomagok, a bábeli káosz szintén. Mit tehet a nyaralásra induló a kényelmetlenségek elkerülése - vagy legalábbis mérséklése - érdekében? Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze. De figyelem! Egyik sem garancia a kényelmes utazásra.
Turizmus Rábukkantak az eredeti Orient Expresszre, a fehérorosz-lengyel határon
Elek Lenke | 2022. július 16. 14:58
Amikor 1883-ban elindult az Orient Expressz, azonnal legendává vált. Időnként ma is feltűnnek gyönyörűen rendbe hozott vagonjai a világ nagy pályaudvarain – közte a budapesti Nyugati pályaudvaron is – aztán sejtelmesen eltűnnek megint, mintha csak Agatha Christie talált volna ki számukra különleges búvóhelyet. Most arról ad hírt a Travel and Leisure, hogy 2024-ben tér vissza az eredeti luxusvonat, 17 gyönyörűen felújított kocsival.
Turizmus Vége a türelmi időnek a lejárt amerikai útlevelekkel szemben
Elek Lenke | 2022. július 2. 19:38
A megengedő szabályt eredetileg azért vezették be, hogy megkönnyítsék az utasok dolgát, figyelembe véve, hogy a világjárvány miatt évekre lelassult az útlevélfeldolgozás.
Turizmus Míg nyaral, egy ló válaszol Izlandon az email-jeire
Elek Lenke | 2022. június 25. 12:56
A főnöke nem hagyja, hogy nyugodtan pihenjen? A munkahelyi e-mailjei tönkreteszik a nyaralását? Az izlandi turisztikai szervezet – a hozzájuk illő abszurd humorral  és kiváló marketing ötlettel – rátalált a probléma megoldására: amíg a szigetországban pihensz, egy ló válaszol majd leveleidre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG