5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ötödére csökkent az USA-ba utazók száma 2020-ban. A hatalmas visszaesés ugyan növekedésbe fordult tavaly, de a dollár szárnyalása és növekvő infláció megakaszthatja a várt növekedési trendet. Optimista becslések szerint legkorábban 2025-ben érhetik el ismét az eddigi csúcsot.

Tavaly novemberben megindult a roham az amerikai repülőjegyekért. A beutazási korlátozások enyhítésének bejelentésére soha nem látott mennyiségben vettek repjegyet turisták és rokonok amerikai célpontokra. Ez meg is látszott a statisztikákban is. Az USA-ba utazók száma tavaly  már meghaladta a 22 milliót - ez azonban éppen negyede a 2019-es szintnek. A beutazók számának drámai visszaesését némiképpen ellensúlyozta a belső turizmus - hiszen az amerikaiak döntő többsége is inkább otthon maradt a járványhelyzet miatt.

Még nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: Depositphotos
Még nem meseszép a helyzet - az erős dollár egy disneylandi belépőt is nagyon megdrágít a külföldről érkezőknek. Fotó: Depositphotos

A legfrissebb előrejelzések szerint legkorábban 2025-re éri utol magát az Egyesült Államok turisztikai ipara. Az Egyesült Államok  legnagyobb idegenforgalmi szakvására , az IPW tegnap befejeződött  be a floridai Orlandoban. Ezen ugyan már  1200 vásárló vagyis utazási iroda jelent meg a világ minden tájáról ( 3000 eladó mellett!) , de a pandémia és a gazdasági válság miatt mindenki óvatos - főleg a turisták.

A csúcsévet jelentő 2019-ben 79,4 millióan érkeztek az USA-ba, egy évre rá 19,2 millióan, tavaly már annak ellenére nőtt az ide látogatók száma - 22,1 millióra - hogy a beutazási korlátozások még novemberig életben voltak. (Európából például praktikusan lehetetlen volt az USA-ba utazni ezért aki nagyon akart az Mexikón keresztül tett egy kitérőt Amerika felé.)

Nem könnyű azonban most sem a beutazás: a teljes oltottságot bizonyító dokumentum és negatív teszt  mellé egy háromoldalas nyilatkozatot is ki kell tölteni - és mindezeket alaposan ellenőrzik is.  Az Európából közlekedő repülőgépek ennek megfelelően félházzal üzemelnek,  bevándorlási tisztviselő előtt sem kígyóznak hosszú sorok  ami jól mutatja, hogy messze van még a három évvel ezelőtti rekord. Az USA turisztikai iparágának vezetői - köztük az US Travel Association idén leköszönő elnöke Roger Dow  - optimisták szerintük  már 2025 előtt elérik a 2019-es szintet, sőt az évtized végéig a 90 millió beutazót jelentő “álomhatárt”.

Hiányos a lista

A most is érvényben levő szigorú beutazási szabályok miatt  az elmúlt két évben alaposan átalakult a legjelentősebb küldő országok rangsora is. Ugyan az élen továbbra is Mexikó, Kanada áll - éppen úgy mint 2019-ben -  de a 2021-es rangsorról  már olyan “nagyágyúk” hiányoznak, mint Kína, Dél-Korea és Japán. (Érdekes, hogy az elősk között továbbra is ott van Nagy-Britannia.) Ezekből az országokból ugyanis  gyakorlatilag megszűnt a beutazó turizmus.  Az elektronikus vízummal (ESTA) rendelkező országok mellett egy sor nagy beutaztató ország van, ahol hagyományos vízumot kell kérni. Ez pedig roppant időigényes: Argetinában például több mint egy évet  kell várni egy vízumra!

A magyar beutazók számát egyelőre még nem közölték - a válság előtt évente 80 ezer körül volt a turisták és az üzleti úton levők száma.

A magyarok számára most különösképpen nem vonzó az USA. Az erős dollár - és ehhez mérten nagyon gyenge forint valamint az ottani magas infláció ugyanis nagyon megdrágította az amerikai vakációt. A szállodaárak, az éttermek és az autókölcsönzők tarifái alig egy év alatt emelkedtek jelentősen, arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagárak is az egekben vannak- egy gallon (kb. 4,5 liter) benzint ma közel 5 dollárért lehet tankolni, ami az ittenieket is sokkolja. Márpedig az USA-ban a közlekedés elképzelhetetlen autó nélkül.

A közkedvelt floridai parkokba (Disney, Universal, SeaWorld) a napi belépőjegy felnőtteknek 130  dollár, de ha valaki igénybe akarja venni a “gyorsítósávot” annak még 250 dollárt kell leszurkolnia a pénztárnál - igaz, így elkerülheti a sorbanállásokat.

Ember nincs, infrastruktúra van

A pandémia  hónapjaiban ott is százezrek hagyták ott a szállodákat és éttermeket, aminek következtében égető a munkaerőhiány  lépett fel a turisztikai szektorban is. Várni kell ezért az éttermekben, nincs  elég munkaerő a hotelekben, sőt  a strandok egy része azért nem tud megnyitni, mert nem találnak  life - guardot, azaz magyarul úszómestert még óránként 15 dolláros bérért sem. Floridában  például az éttermek  egy része azért nem tud telt házzal üzemelni, mert nincs aki megfőzze és kivigye az ételeket - igaz a felszolgálóknak fizetett 8, illetve a szakácsoknak juttatott 15 dollár nagyon kevés, magyar szemmel is.

A US. Travel  Association és az amerikai turisztikai célpontokat népszerűsítő Brand USA vezetői  mindezek  ellenére változatlanul optimisták. Úgy tűnik ugyanis, hogy a Biden kormányzat is megértette az iparág “panaszát” és segítőkezet nyújt a turizmusnak. Első lépésként  a közelmúltban 250 millió dolláros gyorssegélyt adtak a Brand USA szervezetnek, és ezzel egyidőben hét évvel meghosszabbították  a szervezet mandátumát -  és költségvetési támogatását.  Zavartalanul folynak az infrastrukturális  fejlesztések is. Egy sor repteret korszerűsítenek és bővítenek - így például megújul Orlando, a JFK és Newark repülőtere is. Épülnek a gyorsvasutak és felpörögtek az autópálya-korszerűsítések is. A közösségi közlekedés fejlesztésére Kaliforniában és  Floridában dollármilliárdokat fordítanak - jórészt magántőke bevonásával. Megértették ugyanis, hogy nem elég szállodákat építeni - valahogy el is kell juttatni a turistákat oda…

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Az öböl, ahol a világ legdrágább Guinness-sörét adják
Kormos Olga | 2024. július 13. 05:49
Tenger, hegyek, napsugarak. E három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert, és a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet. Sőt, a szállás, az élelmiszer és a benzin is olcsóbb Magyarországnál, így minden összeállhat egy kellemes nyaraláshoz Montenegróban, ahol legutóbb a Világjáró körülnézett.
Turizmus Katari tulajdonos is megjelenhet Ferihegyen
Privátbankár.hu | 2024. július 9. 17:46
Lesz 3. terminál, de egyelőre csak a 2-est bővítik.
Turizmus Búcsú a Malpensától Milánóban
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 12:02
Átkeresztelik a milánói repteret: Berlusconi nevét veszi fel
Turizmus Crema után Cremona – kulturális turizmus Itáliában
Elek Lenke | 2024. július 5. 16:35
Lehet-e idegenforgalmi attrakció a hegedűkészítés? Igen, bár feltehetően egy szűkebb, zeneértő réteg számára. Mára Amerika kezdi felfedezni Itália eddig nem nagyon szem előtt lévő értékeit is.
Turizmus Horvátországba készül nyaralni? Rosszabb lehet az utazás, mint valaha
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 13:35
Már júniusban óriási dugók alakultak ki a horvát autópályákon, a nyár közepén még rosszabb lehet a helyzet - ráadásul az árat is megemelték.
Turizmus Méregdrága „homokvár a semmi közepén”, az új lengyel kormány is végigvinné
Privátbankár.hu | 2024. június 30. 14:57
A 2023 őszén hatalomra került lengyel kormány átveszi elődje liblingjét, a Varsó és Łódź között építendő közlekedési csomópont megépítését, amit a szakértők egy része értelmetlennek tart.
Turizmus Hatalmasat ugrott a külföldi turisták érdeklődése hazánk iránt
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 09:49
A külföldi vendégek száma 29, az általuk itt töltött vendégéjszakák száma 21 százalékkal emelkedett egy év alatt. A belföldiek esetében ez a szám 10, illetve 5,1 százalék a KSH közlése szerint.
Turizmus Nesze neked Ferihegy: tényleg megépül a varsói óriásreptér
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 17:55
Felépítenék 2031-re azon nemzetközi óriásrepülőteret Varsó és Lódz város között, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.
Turizmus Mibe kerülhet egy európai vakáció a túloldalról?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:55
Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy idén nyáron több amerikai turista árasztja-e el Európát, mint tavaly, mert az utazni vágyok céljai és lehetőségei ellentmondanak egymásnak.
Turizmus Az oroszok kezdik felfedezni Oroszországot - Van, aki nem szobát vesz, hanem szállodát
Elek Lenke | 2024. június 9. 15:19
A kívülálló azt gondolná, hogy egy olyan országban, ahol naponta halnak meg a frontra küldött katonák, kisebb bajuk is nagyobb az állampolgároknak annál, hogy azon törjék a fejüket, hova is utazzanak nyaralni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG