4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre kedvezőbb havi statisztikákat produkál a hazai építőipar, de ez főleg a nagyon alacsony tavalyi bázisnak köszönhető. A munkaerőhiány továbbra is súlyos gond az ágazatban, növekednek a bérköltségek. Ha elindulnak a magánberuházások, talán őszre megközelítheti az ágazat a járvány előtti szinteket.

Idén januárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11,0 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 10,0, az egyéb építményeké 12,8 százalékkal – közölte kedden a KSH.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a decemberihez mérten 7,4 százalékkal nőtt, januárban 32,8 százalékkal haladta meg a 2020. májusi mélypontot. Komoly fegyvertény, hogy mindhárom építőipari ágazat termelése emelkedett: az épületek építésében 21,4, az egyéb építmények építésében 15,3, a speciális szaképítésben 3,1 százalékos volt a növekedés.

A kereskedelmi ingatlanok építése is nagyon lelassult (fotó: pixabay.com)
A kereskedelmi ingatlanok építése is nagyon lelassult (fotó: pixabay.com)

Ellentmondásos viszont az új szerződések volumenére vonatkozó adat: a teljes, mind ágazat számait bemutató érték 8 százalékos növekedést jelez, ám ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 326,9 százalékkal nagyobb volt a 2020. januári, alacsony bázisnál.

Az előbbi adatsorból az épületek építése az érdekesebb, az a visszaesés ugyanis főleg a lakáspiac és a kereskedelmi ingatlanpiac (irodaházak, raktárak, üzletközpontok) csökkenésének bizonyítéka. Főleg akkor, ha megnézzük az előző három-négy havi statisztikákat, ahol szintén nagy mínuszok voltak az előző év azonos időszakához képest. 

A január végi szerződésállomány – ami egy pillanatnyi érték – 11,5 százalékkal haladta meg a 2020. januárit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 27,0 százalékkal, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban. Mindkét kategóriában magasabb számokra lehet számítani a tavaszi hónapokban, hiszen a viszonyítási alap éppen a járvány első hullámára és az erős korlátozásokra esik.

Az ágazatban megismétlődik a járvány előtti súlyos szakemberhiány. A jelentősebb ingatlanfejlesztők folyamatosan lekötik a nagyobb kivitelezői kapacitásokat, így a közepes és még inkább a kis cégek nehezen találnak minőségi munkaerőt. Erre már több szakmai szervezet is felhívta a figyelmet, hozzátéve: a külföldre való visszaáramlásuk is megállíthatatlannak tűnik. A fenti grafikonon látható munkadíjnövekedés szintén folytatódik, idén várhatóan legalább olyan mértékű lesz, mint tavaly. A talpraálláshoz javítani kellene a kivitelező cégek szervezettségén, sokkal gyorsabban kellene haladni a digitalizációban is.

Fontos megjegyezni, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) már tavaly november végén figyelmeztetett: fel kellene pörgetni az építési célú állami és önkormányzati közbeszerzéseket, mert a magán szektor megrendelései önmagukban nem képesek eltartani az ágazatot. Korábban a teljes rendelésállományban éveken keresztül 55-65 százalékot tett ki a közcélú építkezés.

A szövetség kifogásolta, hogy nem folyik elegendő műszaki előkészítés a 2021-ben megindítható állami/önkormányzati projektek esetében, ami járvány esetén is nagy volumenben végezhető lenne, így az év eleji élénkítés is csak késedelemmel indítható. Az idei folyamatokból egyelőre az látszik, hogy beigazolódik az ÉVOSZ jóslata, a járvány ugyanis szinte mindent felülírt, az önkormányzatok java része egyelőre sok hónappal elnapolta vagy teljesen lemondta beruházásait, mert minden erejével a működési költségek kigazdálkodására összpontosít. Az állami megrendelések pedig csak az uniós források beérkezése után tudnak nagyobb sebességre váltani, bár az is biztos, hogy nem fogják elérni a 2014-2020 közötti szinteket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG