6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar infláció immár hónapok óta európai éllovas, ám az emberek egy része így is csak legyint, állítva, hogy a hivatalos statisztikáknál nagyobb a drágulás mértéke. A KSH most közzétett adatai részben magyarázatot adnak erre.

Az úgynevezett inflációs kosár statisztikai kutatások és nemzetközi benchmarkok alapján áll össze, amely egy átlagot próbál leképezni. Éppen ezért egyéni szinte gyakorlatilag senkinek sem egyezik meg a fogyasztása ezzel az elméleti fogyasztói kosárral. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egyéni preferenciák mellett a jövedelmi viszonyok is jelentős hatást gyakorolnak az egyének pénzköltési lehetőségeire. Akiknek alacsony a jövedelme, azok a fizetésüket teljes mértékben élelmiszerre, lakhatásra költik. Utazni pedig nagyobb százalékban tömegközlekedéssel szoktak. Ezzel szemben a tehetősebbek azon túl, hogy meg is tudnak takarítani, többet tudnak költeni tartós fogyasztási cikkekre, ruházkodásra vagy éppen szolgáltatásokra. Illetve a magasabb jövedelemmel rendelkezők nem csak nominálisan, de fizetésük arányában is többet költenek üzemanyagra.

Általánosságban kijelenthető, hogy a különböző termék- és szolgáltatáscsoportok árainak alakulása eltérő, hiszen az utóbbi években is volt arra példa, hogy ezek közül valaminek megugrott az ára vagy éppen a korábbiakhoz képest olcsóbb lett. Ilyenkor azok a jövedelmi csoportok, amelyek ezekből arányaiban többet vásároltak, úgy érezhették, megugrott az infláció. Az árak változása tehát eltérő hatással van az adott egyén által érzékelt infláció mértékére.

Most azonban az árak általános drágulása figyelhető meg, nem csak egy-egy termékcsoport, például az élelmiszerek ára nőtt. Hanem számos olyan termékkel, szolgáltatással találkozhatunk, amelyekért többet kell fizetni, és így most nem csak az alsóbb jövedelmi rétegben tartozók érzékeik a változásokat. Sőt, miután az üzemanyagok, vagy az alkohol és dohánytermékek ára is hónapok óta felfele tart, így az ezekből arányaiban többet fogyasztókat is arcon vágta az infláció.

Az építőipari drágulást most sokan megérzik

A magasabb jövedelműek esetén a magas inflációs érzetet az építőiparban tapasztalható folyamatok is befolyásolhatták. Az inflációs kosárban ugyanis akár az építőanyagok, akár az építési szolgáltatások súlya alacsony, hiszen normál esetben a hazai lakosság viszonylag ritkán építkezik. A kormány gazdaságélénkítő programjában ugyanakkor a családosok lakásfelújítási programja nagy népszerűségnek örvend, amely révén az átlagosnál sokkal nagyobb számú magyar szembesült azzal, hogy az idei évben látványosan megugrottak az árak. Ezen a területen valóban a hivatalos inflációnál jóval nagyobb drágulásra volt példa, részben a nemzetközi folyamatok, részben pedig az itthon tapasztalható szakemberhiány miatt.

Nem véletlenül próbált beavatkozni a piaci folyamatokba a kormány és akár adminisztratív eszközöket, így például a versenyhivatalt is bevetve megállítani az áremelkedést. A legfrissebb hírek szerint az anyagköltségeknek úgy tűnik, hogy sikerült gátat szabni, ám az élőmunka ára továbbra sem akar szelídülni. Számos kis-, közepes építési vállalkozó szenved amiatt, hogy a konkurensek magasabb bérekkel elcsábítják tőlük, nem csak a szakembereket, de a segédmunkásokat is. Miközben a családtámogatási eszközök miatt (csok, falusi csok, felújítási támogatás) bőven lenne munkájuk. Más kérdés, hogy többek szerint az államilag gerjesztett magasabb kereslet is hozzájárul a munkaerő drágulásához, hiszen nap mint nap lehet olyan példákat hallani, amikor a vállalkozók tudva azt, hogy a megbízó állami támogatást kap „túlárazzák” a munkát.

Máshol is drágulást hoz a munkaerőhiány

A munkaerőhiány ugyanakkor nem csak az építőiparban generál áremelkedést. Azokon a területeken, ahol piaci kereslet van, egyre nehezebb fizikai – szak- és segédmunkára – embert találni. Értelemszerűen sok helyen próbálják ezt előbb úgy orvosolni, hogy kevésbé tapasztalt embert adnak el hozzáértőnek, ám ez jellemzően csak ideig-óráig működik, a vége pedig rendre az, hogy a megfelelő tudású embereknek magasabb fizetést kell adni. A költségek ilyen típusú növekedését pedig mindenki igyekszik áthárítani a fogyasztókra. Nem véletlen egyébként az MNB és a pénzügyminisztérium között ismételten felerősödő vita, hiszen az inflációért felelős jegybank úgy éli meg a mostani helyzetet, hogy a beindult gazdasági növekedésen túl nem elégségesek a kapacitások. Így azok az állami tíz- és százmilliárdok, amelyek gazdaságösztönzési céllal érkeznek, sokszor áremelkedésben csapódnak le, hiszen az erős kereslet a szűk keresztmetszetek miatt a megbízókat és a munkaadókat is árversenyre kényszeríti.

Érdekes a helyzet egyébként a válság által talán legnehezebb helyzetbe került vendéglátásban és turizmusban is. Azt gondolhatnánk, hogy a válság következtében bezárt helyeken jelentős számú munkaerő szabadult fel, ám a gyakorlat teljesen mást mutat. Sokan ugyanis elhagyták a szektort, és látva, hogy újabb járványhullámok lógnak a levegőben, jelentős azok aránya, akik kivárnak a visszatéréssel. Emiatt a vendéglátásban ismét égető munkaerőhiány van, ami egyébként az inflációs számokban is visszaköszönt, hiszen a munkahelyi étkezés 9,2, a büféáruk 7,2, az éttermi étkezés pedig 7,0 százalékkal drágult. Ráadásul ez is olyan terület, ahol gyakran szembesülnek az emberek a hivatalosnál jóval nagyobb mértékű drágulással, ami tovább mélyíti a KSH számaival szembeni bizalmatlanságot.

Borús előjelek

Van egy termékcsoport, a tartós fogyasztási cikkek, amelyek esetén korábban kényelmes helyzetben voltak a fogyasztók, hiszen azok árszínvonala sokáig csökkent, esetleg stagnált. Ugyanakkor a járvány kitörése után elindult egy áremelkedés ezeknél a cikkeknél is, ráadásul a drágulás az utóbbi hónapokban gyorsulni látszott.

Ebben közrejátszott az alapanyagok idén látott igen jelentős drágulása is. Ugyanakkor a folyamat vélhetőleg nem ért a végére. Erre utalhat, hogy néhány napja közölte a statisztikai hivatal a termelői árindex alakulását, amely borús kilátásokat jelzett. A vállalatok ugyanis jelentős áremelkedéssel kellett, hogy szembesüljenek, ezt pedig nagy valószínűséggel a következő hónapokban tovább szeretnék tolni a vevőikre.

Mindez azzal járhat, hogy a drágulás nem fog jelentősen megtorpanni, hanem az idei évben továbbra is magas értékeket látunk majd. Erre egyébként a bázishatások miatt is jó esély van, hiszen a tavalyi hullámzó árindex az év utolsó négy hónapjában csökkenő tendenciát mutatott. Így, látva, hogy a tavalyi viszonylag magas júniusi és júliusi infláció után a magas bázis ellenére is csak kismértékben csökkent az áremelkedés ütemet, félő, hogy az alacsonyabb bázis miatt a következő hónapokban újra 5 százalékos vagy afeletti lesz a fogyasztói árindex növekedése. Ezen persze némileg segíthet, ha az MNB konzekvens monetáris politikát folytat, amelynek köszönhetően tovább erősödik a forint. Hiszen az idei drágulásban a gyenge magyar fizetőeszköz miatti importált infláció is szerepet játszott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG