<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vártnál valamivel nagyobbat fékezett az infláció júliusban, de a háttérben leginkább bázishatások állnak, így nem dőlhetünk hátra - novemberben éves csúcsot dönthet az áremelkedés.

Ahogyan azt az elemzői közösség várta, a magyar infláció enyhült júliusban, méghozzá 0,7 százalékponttal bő 4,6 százalékra. Az átmeneti enyhülés mértéke némileg erősebb volt a piaci várakozáshoz képest. Ugyanakkor aligha dőlhetünk hátra, hiszen a júliusi inflációs lassulás elsősorban bázishatások következménye, és havi alapon továbbra is jelentős, 0,5 százalékos általános áremelkedést mért a KSH - hívta fel a figyelmet gyorselemzésében az ING.

Virovácz Péter szenior elemző azt írja: amennyiben a volatilis tételektől megtisztított maginflációt nézzük, úgy ott is enyhe mérséklődés tapasztalható. Ugyanakkor a havi alapon magas, 0,5 százalékos maginfláció hatására csupán szűk 3,6 százalékra mérséklődött az éves maginflációs árindex.

Az enyhülés ellenére tehát továbbra is érdemi inflációs nyomás érzékelhető a magyar gazdaságban.

Amiért csalóka az adat: a bázishatás

A részletes adatokat nézve az élelmiszerek inflációja nagyjából stagnált, 3,1 százalékos éves drágulást jelez. Ezen belül ugyanakkor a házon kívüli étkezés tovább drágult és már 7 százalékos éves bázisú áremelkedés mutatható ki. Az éttermi étkezés mellett a szolgáltatásokat szokták az újranyitás miatt megugró keresleti infláció színtereként jellemezni, itt mégis jelentősen enyhült az éves bázisú infláció. A júniusi 3,8 százalék után júliusban 2,9 százalékra mérséklődött az áremelkedési ütem. Ennek elsődleges oka a bázishatásban keresendő. A tavalyi újranyitás inflációs sokkja ugyanis júliusban jelentkezett, míg idén ez már júniusban látható volt az áralakulásban. Ez tehát az egyik fontos tétel, ami hozzájárult, hogy a fő inflációs mutató mérséklődni tudjon.

A másik ilyen tétel az üzemanyagok áralakulása volt. Habár havi alapon több mint 4 százalékkal drágultak az üzemanyagok, a tavaly júliusi áremelkedés még ennél is drasztikusabb volt, így ismét a bázishatásnak köszönhető, hogy az éves bázisú árindex ebben a termékkörben is enyhült: „csupán” 19,8 százalékkal volt magasabb az üzemanyagok ára, mint egy évvel korábban. A szolgáltatások és üzemanyagok inflációjának együttes enyhülése 0,5 százalékpontot magyaráz az infláció lassulásából.

Alig néhány termékkör volt, ahol az infláció érdemi erősödését lehetett látni. Ezek közül kiemelendő a tartós fogyasztási cikkek árváltozása, ahol 3,8 százalékra emelkedett az év/év infláció.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője arra is felhívja a figyelmet: az inflációban ugyanakkor hangsúlyosan jelen vannak egyszeri tényezők is, mint a dohánytermékek jövedéki adóemelése, ami önmagában 1,2 százalékponttal növeli az inflációt, az idei év végétől jövő áprilisig pedig két lépésben ugyanennyivel vissza fogja húzni az inflációt, ezért a jövő év közepére már visszatérhet az infláció a 3 százalékos cél közelébe.

Tovább kell szigorítania az MNB-nek

Annak ellenére, hogy a július enyhülést hozott az inflációs mutatóban, az továbbra is jelentősen felülmúlja az MNB júniusban publikált előrejelzési sávjának tetejét is (4,6 százalék vs 4,3 százalék) - írja az ING elemzője. Ennek következtében

aligha lehet kétséges, hogy a mai inflációs adat nem hoz érdemi változást a monetáris politika irányultságában.

Ennek fényében az augusztusi kamatdöntő ülésen újabb 30 bázispontos kamatemelésre van kilátás, amivel mind az alapkamat, mind pedig az egyhetes betéti kamat mértéke 1,5 százalékra emelkedne.

Az ING továbbra is fenntartja az idei év egészére vonatkozó 4,5 százalékos prognózisát. Ez azt jelenti, hogy a következő hónapokban enyhülhet az infláció, ám a bázishatások következtében az év vége felé ismét érdemben 5 százalék felett alakulhat az áremelkedés éves üteme.

Sőt, akár „csúcstámadás” is lehetséges, vagyis a júniusban mért 5,3 százaléknál is magasabban alakulhat az inflációs mutató.

Erre novemberben látják a legnagyobb esélyt.

Mire érdemes figyelni?

A Takarékbank elemzője is arra figyelmeztet: a számos felfelé mutató kockázat miatt nem zárható ki, hogy az év hátralevő részében is magasabb marad az infláció, így kiemelten szükséges figyelni a szolgáltatói árak, valamint a maginfláció alakulását. Az év elején mérsékelte az inflációt a sertéspestis következtében elszálló sertéshúsárak kiesése a bázisból, valamint a sertéshúsárak csökkenése. Ezzel szemben a tavalyi év elejéhez képest lényegesen gyengébb forint erősítheti az inflációt, ami látszik a tartós fogyasztási cikkek esetében, az új autók árának emelkedését azonban a lényegesen magasabb műszaki tartalom is befolyásolja, azonban a faárak elszállása már érezteti hatását a bútorárakban is.

 Az üdülési szolgáltatások árait jelentősen mérsékelték a járvány második hulláma miatt meghozott újabb utazási korlátozások és az idegenforgalom ismételt zuhanása, míg a korlátozások feloldása miatt érdemi árnövekedésre lehet számítani, ami már megjelent a júniusi-júliusi adatokban. Ellentétesen alakulnak az élelmiszerárak is, a sertés, és általában a húsárak az utóbbi néhány hónapban csökkentek, ugyanakkor a takarmányárak elszállása miatt már elkezdett emelkedni a sertés felvásárlási ára, ami előbb-utóbb megjelenik a fogyasztói árakban is.  A katasztrofális tavalyi gyümölcstermés miatt elszálltak a gyümölcsárak, ez azonban idén kiesett a bázisból, a búzaárak emelkedése miatt pedig emelkedhetnek a liszt és pékáruk árai. A kínálati oldal gyengülése, kapacitások kiesése párosulva a felfutó kereslettel magasabb inflációhoz vezethet, ugyanakkor idén a feltehetően javuló kockázatvállalási hajlandóság miatt a forint erősödhet, ami viszont mérsékelheti az inflációt.

A Takarékbank összességében 4,6 százalékos inflációra számít 2021-re.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos