3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A háború ellenére is magára talált sok ukrán vállalat. Idén szinte sehol sem voltak elbocsátások, a nyugati megyékben már erős a munkaerőhiány - részben a külföldre vándorlás miatt. A maradóknak viszont kisebb-nagyobb béremelést is tudtak adni a cégvezetők, akiknek a többsége jövőre létszámbővítést tervez.

Folyamatos a fizetésemelés, akár 15-20 százalékkal is növekednek a bérek, miközben az infláció erősen csökken és közelíti a 10 százalékot. A munkaerőhiány viszont nyomasztó, sok informatikus, mérnök, bolti eladó, ügyvéd, logisztikus, szállodai és vendéglátóipari dolgozó kellene.

Idén az ukrán cégek fele folyamatosan bővítette az alkalmazotti létszámot, jövőre a vállalatok 65 százaléka tervezi ezt. Az Európai Üzleti Szövetség (EBA) által szeptemberben végzett felmérésben szereplő társaságoknak csupán 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csökkentette a dolgozók számát.

Lvivben is elkellene a sok munkáskéz a szolgáltató ágazatokban.  Fotó: UNESCO
Lvivben is elkellene a sok munkáskéz a szolgáltató ágazatokban. Fotó: UNESCO

Az EBA 131 cég HR vezetőjét kérdezte meg, 48 százalékuk nagyvállalat, 44 százalékuk pedig közepes vállalat képviselője. A megkérdezettek 70 százaléka külpiacra is dolgozó cég helyzetét érzékeltette. Többségük a kis- vagy nagykereskedelem, a pénzügyi szolgáltatások, a gyógyszeripar és a jogi vagy adózási területen működik.

A válaszadók 76 százaléka idén valamilyen mértékben emelte a fizetéseket, mindössze 1,5 százalékuk mérsékelt kissé a válságos helyzetre hivatkozva. Az emelők 47 százaléka 10-15 százalékkal toldotta meg a béreket a megelőző évhez képest, negyede 15-20 százalékkal vitte feljebb a havi fizetést, míg 8 százalékuk 20 százaléknál is többet adott. Ugyanakkor kicsit kevesebb mint 8 százalékuk visszavágta a fizetéseket, de ez mindegyik érintett esetében kisebb volt 10 százaléknál. 

A gazdaság stabilizálódására utal, hogy az ukrán cégek négyötöde semmiképp sem szeretne kisebb létszámmal dolgozni 2024-ben, 93 százalékuk pedig biztosan emeli a fizetéseket. Ezt a többség 10-15 százalék közötti mértékben tervezi, viszont a válaszadók tizede 15-20 százalékkal szeretne többet adni.

Érdekes, hogy a felmérésben résztvevő ukrán vállalatoknak csupán ötödénél dolgoznak kizárólag Ukrajnában élő munkatársak. A cégek 33 százalékánál 5 százaléknál magasabb a külföldről bedolgozók aránya. A sort Lengyelország vezeti, mögötte Németország, Csehország, Románia, Egyesült Királyság, Spanyolország és Izrael a sorrend. Leszakadva jön ezután Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Belgium, Norvégia, Lettország, Olaszország, Luxemburg, az Egyesült Államok és Kanada. 

Sokan megjegyezték, hogy egyre nagyobb és állandósult a munkaerőhiány, ez most a vállalatok kicsit több mint felére nehezedő nyomás, de további harmaduk ideiglenesen szenved attól, hogy nem jelentkezik elegendő munkaerő. Az orosz invázió kezdete óta most szeptemberben hirdették meg a legtöbb állást egyetlen hónap alatt, mintegy 106 ezer embernek ajánlottak fel különféle munkalehetőséget.

A munkaerőhiány már másfél éve nyomasztja az ukrán gazdaságot. Sok képzett fiatal eltávozott az országból és kétséges, hogy visszamegy-e egyáltalán. Rengeteg építőipari munkás is máshol keresett boldogulási lehetőséget, több százezren költöztek át például Lengyelországba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG