5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár kissé javultak a hosszú távú kilátások az építőiparban, a vállalkozások egyre növekvő hányada súlyos anyaghiányról számolt be - derült ki a GKI Gazdaságkutató júniusi felméréséből. A kapacitáshiány is hátráltatja a munkát és továbbra is kevés a jól képzett szakember.

Az építőipari termelők kilátásai áprilisban javultak nagyot, azóta lényegében stagnálás érezhető - az ágazati bizalmi index májusban hibahatáron belül nőtt, júniusban pedig hibahatáron belül csökkent. Ebben a hónapban a magasépítő cégek kilátásai valamelyest romlottak, a mélyépítőké alig változtak. Havi összevetésben lényegesen kedvezőbb lett az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos ágazati megítélés, de kissé romlott a rendelésállományok értékelése. A foglalkoztatási várakozások nem változtak érdemben. Az áremelési törekvések intenzitása tovább erősödött. A magyar gazdaság egészének közeljövőjét illető várakozások valamelyest tovább javultak. 

A nagy beruházásoknál nincsenek gondok (fotó: pixabay.com)
A nagy beruházásoknál nincsenek gondok (fotó: pixabay.com)

A vállalatok szerint a legfontosabb növekedési korlát egyértelműen a munkaerőhiány. Igaz, e problémát a cégek kevésbé súlyosnak érzik, mint tették azt két esztendővel ezelőtt. Az anyag- és kapacitáshiány korlátozó szerepe egyre nagyobb – júniusban minden harmadik cég érezte ezt, míg májusban csak minden negyedik volt érintett. A vevők laza fizetési fegyelme minden ötödik cégnek okoz gondokat. A kereslet hiányának korlátozó szerepe visszahúzódóban van.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése júniusban enyhén tovább javult (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok is szerény javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya júniusban 34 és 20 százalék, míg májusban 32 és 21 százalék volt.

Az alábbi ábra azonban nagyon beszédes. Egyértelmű, hogy a munkaerő-és anyaghiány, továbbá a pénzügyi gondok tornyosulnak az építőipari cégek előtt. Nem csupán a GKI, de az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) is többször felhívta ezekre a figyelmet az elmúlt pár hétben. Különösen a lassan, de növekvő lánctartozás okozhat súlyosabb zavarokat.

Akadályozó tényezők az építőiparban (forrás: EU)
Akadályozó tényezők az építőiparban (forrás: EU)

Idén az első öt hónapban előre nem látott áremelkedések voltak tapasztalhatók az építési piacon. Az építőipari alapanyagok, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedései, a munkaerőköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezőket, akik a korábbi évben szerződtek és csak a szokásos árváltozást tervezték be vállalási áraikba. A piaci árváltozások következtében sok esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezést megvalósítani. A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező együttes felelőssége a piaci áremelkedések korrekt kezelése. Sok esetben szükségessé válik a szerződések módosítása, ami történhet az árak korrekciójával, a műszaki változtatásával, a feladatok részleges időbeli átütemezésével - vélte a szakszövetség.

A GKI szerint az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése – az előző hónaphoz képest – júniusban tovább javult (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). Így e mutató 18 havi csúcspontjára emelkedett. Ebben a hónapban a nyers, azaz a szezonálisan nem kiigazított adatok is érezhető pozitív változást jeleztek. Júniusban a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya rendre 26 és 19 százalék, míg májusban 17 és 21 százalék volt. Az év hatodik hónapjában a magasépítő cégek elégedettsége számottevően javult, míg a mélyépítőké némileg romlott.

A meglévő rendelésállományokra vonatkozó értékelés - három havi javulás után - júniusban kissé negatívan korrigált (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). Így e mutató továbbra is a tavaly márciusi szint közelében helyezkedik el. A nyers adatok havi alapon némi pozitív változásra utalnak. Júniusban a válaszadó vállalkozások 27 százaléka számolt be magas és 22 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány májusban 24 és 23 százalék volt. E hónapban a magasépítők elégedettsége kissé romlott, de a mélyépítőké valamelyest javult.

A KSH adatai szerint az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 12,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések állománya 6,7, míg az épületek építésére vonatkozók állománya 22,9 százalékkal nőtt éves alapon.

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások júniusban csak hibahatáron belül változtak (az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján). Így fennmaradt az alapvetően pozitív összkép. A nyers adatok érezhető pozitív változást jeleznek. A jelen felmérés során a következő három hónapban a létszám bővítésére és szűkítésére készülő cégek aránya 21 és 6 százalék. Májusban ugyanez a két arány 16 és 8 százalék volt. A KSH adatai szerint az építőiparban alkalmazottak száma 2021 első negyedévében 1,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, azaz a létszám gyakorlatilag stagnált.

(forrás: GKI)
(forrás: GKI)

Az áremelési törekvések intenzitása júniusban tovább emelkedett az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A kiigazítás nélküli adatok is az áremelési szándékok erősödését mutatják: az áremelést tervezők aránya a májusi 43 százalékról júniusra 49 százalékra bővült, míg az árcsökkenésre számítóké 4 százalékról 3 százalékra csökkent. A KSH adatai szerint az építőiparban a termelői árak 2021 első negyedévében 7 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. jelen felmérése alkalmával 273 építőipari vállalkozás küldött vissza kitöltött kérdőívet a kért határidőre. A feldolgozott minta szerkezete a korábbiaktól nem tér el érdemben. A válaszadó vállalkozások 89 százaléka 51 fő alatti létszámot, 8 százaléka pedig 51 és 250 fő között foglalkoztat.


 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aggódhatunk? - a német befektetői kedv egy év után először esett: júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:22
A német befektetői hangulat a vártnál jobban romlott júliusban, ami azt mutatja, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságának helyreállása rögös lesz – közölte a ZEW.
Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik telefonmárkát veszik a legtöbben
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:36
Az okostelefonok globális kiszállítása 6,5 százalékkal, 285,4 millióra nőtt az ide második negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve, és bár ezzel már a negyedik egymást követő negyedévben nőttek a kiszállítások, sok piac továbbra is kihívást jelent - áll az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentésében.
Makro / Külgazdaság Ez nem a világvége, csak gyengébb lett a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 07:28
Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Az angol válogatott mellesleg megmentett egy brit iparágat
Bózsó Péter | 2024. július 15. 15:01
A labdarúgó-Eb 3 milliárd fonttal lendíti fel a brit gazdaságot, noha a kiskereskedelmi kilátások nem rózsásak.
Makro / Külgazdaság Két uniós biztos is lemondott
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 12:44
A román és a litván biztos július közepétől távozik posztjáról. 
Makro / Külgazdaság A választási show azonnal folytatódott a merénylet után: Trump egy ketrecharcos, aki nem fogja vissza magát, ha harapni kell
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 11:20
Rövid távon nyilván együttérzést, szimpátiát kelthet a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet, ám hosszabb távra van fontosabb kérdés. 
Makro / Külgazdaság Adatcunami jött Kínából
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 10:37
Kínában a lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés éves növekedése júniusban, amikor stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség? Horn Gábort kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:58
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke július 24-én, szerdán 15 óra 30-kor lesz a vendégünk. Akit nemcsak arról kérdezünk, hogy az önkormányzati és az európai parlamenti választások eredményeként mi várható a jövőben. Például Karácsony Gergely képes lesz-e az előző mandátumához képest nagyobbnak tűnő ellenszélben irányítani Budapestet és kitölteni az újabb öt évet, hanem azt is, hogy Magyar Péter mennyire tud profitálni az EP-sikerből, valóban ő és a pártja lehet az, aki leváltja Orbán Viktor Fideszét? Ugyanakkor – már csak tanári végzettsége és gyakorlata, valamint pedagógiai vezetői tapasztalatai okán is – a hazai oktatás helyzetét is kivesézzük.
Makro / Külgazdaság Závecz Tibor: Magyar Péter világosan látja, hogyan lehet a 2026-os választást megnyerni
Csabai Károly | 2024. július 15. 09:31
A ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító-ügyvezetője még azelőtt volt a Klasszis Klub vendége, hogy kiderült volna, a második újraszámlálás is Karácsony Gergely választási győzelmét hozta Vitézy Dáviddal szemben. Ám a beszélgetés egy része már a jövővel foglalkozott és nemcsak a fővárost illetően, hanem arról is bőven szó esett, milyen eredményt hozhatnak a 2026-os országgyűlési választások, például megbuktathatja-e Magyar Péter Tisza Pártja Orbán Viktor Fideszét. A Klasszis Klub 4. évfolyamának 54. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Bojkottot hirdetnének Magyarországgal szemben
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 09:04
Nem kérnek a Magyarország által rendezendő találkozóból. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG