3p
Évek óta egyre rosszabbak a betöltetlen háziorvosi, valamint fogorvosi praxisok számai. A 2020. január 1-jei friss adatok szerint a háziorvosi üres helyek száma az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) listáján 404-re nőtt, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) 469-re duzzadt. A fogorvosi praxisoknál hasonlóan eltérnek a két lista adatai. Az ÁEEK szerint csökkent, míg a NEAK szerint nőtt. Melyiknek lehet hinni?
MTI Fotó: Balázs Attila

Az ÁEEK adata szerint 2015 júliusában 231, 2017 augusztusában 317, 2018 júniusában 324, míg tavaly júniusban már 373 olyan háziorvosi állás várta gazdáját, amely tartósan, tehát fél éven túl áll üresen. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) friss statisztikája a helyzet további romlásáról számol be, számításaik szerint ebben a hónapban sajnos már 404 üres háziorvosi praxist jegyeznek.

Ugyanakkor az OEP jogutódja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján található lista 469 üresen ásítozó háziorvosi praxisról számol be. Az eltérő számok miatt megkeresett ÁEEK-tól azt az információt kaptuk, hogy mindig a NEAK állítja össze ezt a listát, ők is mindig az alapján dolgoznak.

Ezért mi is ezt elemeztük ki. Ezek szerint – ahogy eddig is – a zászlóvivő még mindig Borsod-Abaúj-Zemplén megye az 59 üres praxisával, ebből 8 2019-ben, 4 pedig 2020. január 1-jével szűnt meg. A második legrosszabb helyen Pest megye áll a 40 üres státuszával, melynek több mint a fele, 21 szűnt meg a tavalyi évben. A lista másik végén Baranya megye helyezkedik el, ahol „csak” 9 településen várnak háziorvosra, s csak egy doktor döntött úgy tavaly, hogy távozik.

Országosan még mindig 18 település van, ahol 16 éve, azaz 2004 óta nem találnak háziorvost. Ebből Nógrádban Karancslapujtőn, Jász-Nagykun-Szolnokban Mezőhék és Tiszabő településeken, Hajdú-Biharban Mezősason és Újirázban, Csongrádban Nagylakon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nyolc településen, Békésben Dombegyházon, Baranyában Nemeskén és Ibafán, Bács-Kiskunban pedig Bácsszőlősön jelent problémát több mint másfél évtizede a megfelelő orvosi ellátás.

Most akkor csökkent vagy nőtt?

Abban mind a két lista megegyezik, hogy mindkettőből hiányoznak a fogorvosi székekre vonatkozó Baranya megyei adatok. Nincs kizárva, hogy itt megvalósult a csoda, ugyanis tavaly egyetlenegy üres praxis volt a megyében, ezért elképzelhető, hogy betöltötték. Az ÁEEK-lista szerint a tavaly júniusi 243 betöltetlen fogorvosi praxis 2020. január első napján 236-ra csökkent, míg a NEAK számai sajnos növekedést mutatnak. Szerintük 256 betöltetlen fogorvosi státusz van az országban.

Az eltérés okára rákérdeztünk a NEAK-nál is, amint megkapjuk a választ, természetesen közöljük majd.

A pesszimistább verziót, a NEAK-listát alapul véve Budapest vezet 43 üres hellyel (ebből az egyik 16 éve, a másik hely 18 éve betöltetlen), második legrosszabb helyzetben Bács-Kiskun megye áll 32 fogorvosra váró hellyel. A legnagyobb siker Hajdú-Biharé, ahol mindössze egyetlen egy betöltetlen hely van a megyében. Nógrád megyében van olyan település, ahol 1999 (!) óta nincs fogorvos, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig két helyen már több, mint másfél évtizede nincs fogorvosi ellátás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG