4p
Az utóbbi egy évben nagyon lassult a magyar munkavállalók számának növekedése Ausztriában. Még mennek, de jól láthatóan kevesebben. Sokkal több román és ázsiai, menekült helyezkedett el. Pedig egy-két évtized alatt százezres nagyságrendben üresedhetnek meg állások a szomszédunkban.
Ausztria (Pixabay)

Novemberben 18 400 dolgozóval kevesebbnek volt munkája Ausztriában, mint egy hónappal korábban. A külföldi alkalmazottak száma 7641 fővel csökkent, ezen belül a magyaroké pedig 1236 személlyel. A csökkenés önmagában normális, szezonális jelenség, miután a turizmusban ilyenkor holtszezon van. Egy évvel ezelőtt azonban kisebb volt a novemberi visszaesés. (Országosan csak 7400 fő körül.)

Más jelei is vannak annak, hogy az osztrák munkaerő-piac hűlőben van. Egy éve év/év alapon (tehát 2017-ről 2018 novemberére) még 77 ezer fővel többen dolgoztak. Most, 2018 és 2019 novembere között csak 33 ezer fő ez az érték. De legalább még mindig pozitív.

A magyar dolgozók száma, ami nyáron és télen szokott megugrani a turizmus miatt, most év/év alapon csak 2701 fővel nőtt. Amiben az a különleges, hogy ennyire alacsony értéket nem tapasztaltuk azóta, hogy az adatokat gyűjtjük. A 2013-as év elején még egy év alatt 11 ezer felett volt a növekedés. (Ezt mutatja a második ábra.)

1. ábra

Legalább három oka lehet a lassulásnak

Vagyis a magyarok kiáramlása, legalábbis a hivatalosan foglalkoztatottaké, még nő ugyan, de a növekedés egyértelműen lassul. Hogy ez mennyiben köszönhető annak, hogy itthon is nőnek a fizetések, mennyiben az osztrák és európai gazdaság lehűlésének, mennyiben a más országokból érkező konkurenciának, nem tudjuk. Mindháromnak lehet szerepe.

2. ábra

Ami a többi országot illeti, a német, török és ázsiai illetőségű személyek foglalkoztatása nem vagy csak alig esett vissza. Vélhetően ők kevésbé dolgoznak az idényjellegű munkahelyeken, mint a turizmus, vagy az idegenforgalmilag kiemelkedő helyeken levő kereskedelmi egységek.

Évente kétszer a csúcson

Az ingázó magyarok vélhetően jobban tudnak alkalmazkodni a szezonális igényekhez, az évi kétszeri holtszezonhoz, mivel Magyarországon olcsóbb az élet. (A síszezon és a nyári vakáció a két idegenforgalmi csúcs.)

Hasonló lehet a szlovák, szlovén, horvát munkavállalók helyzete is az ábrák szerint. A lengyel vagy román munkavállalók száma csak évente egyszer, télen esik vissza – ez így inkább az építőipar vagy a mezőgazdaság hatása lehet. (Harmadik és negyedik ábra.)

3. ábra

Román, német, ázsiai konkurencia

Egy év alatt legjobban a román munkavállalók száma nőtt, 5250 fővel, azután a németek következnek 3522-vel. Kissé a horvátok és a szerbek is megelőznek bennünket, túlszárnyalták a magyarok számának említett 2701 fős emelkedését. Bár nem egy országról van szó, az ázsiai állampolgárságú személyek száma 7627 fővel nőtt.

Vélhetően ide tartozik a menekültek jelentős része. (A harmadik ábrán naranccsal.) Logikus, hiszen a körülbelül 2014-2016-ban zajlott nagy menekülthullám során érkezettek mára jól megtanulhattak németül.

Túl sokan vagyunk, vagy túl kevesen?

Talán túl sokan vagyunk? Nem, inkább túl kevesen – írtja az osztrák Der Standard szerzője, András Szigetvari egy tanulmányra hivatkozva. Félmillió ember fog eltűnni az osztrák munkaerő-piacról a következő 15-20 évben. Mi jön azután? Robotok? Bevándorlók? Vagy stagnáló jólét?

4. ábra

Egy másik tanulmány szerint a (mintegy tízszer nagyobb lakosságú) Németországban már tíz-tizenöt év leforgása alatt ötmillióval csökken majd a dolgozók száma a társadalom elöregedése miatt. Az osztrák munkaerő-csökkenés így arányaiban kisebb lehet, amit azzal magyaráznak, hogy erősebb a bevándorlás. “Nem a menekültek miatt van ez, hanem a kelet-európai, lengyel, magyar, román munkavállalási migránsok miatt” – teszik hozzá.

De az is lehet, hogy az osztrák munkaerő-problémák vetekszenek majd a némettel. Az osztrákok tényleges nyugdíjba vonulási ideje ugyanis alacsony, 60 év körül van, és a népes baby boom-generáció nemsokára eltűnik a munkaerőpiacról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG