3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Érdemben nem csökkent az áremelést tervező cégek aránya.

A vevők laza fizetési fegyelme lényegében minden negyedik építőipari vállalkozást hátrányosan érint - fogalmazott a GKI Gazdaságkutató Zrt. a havonta megtartott építőipari felmérésének most megjelent februári összegzésében. Lefordítva: a vevő vagy késve vagy egyáltalán nem fizet, vagy ha fizet is, nem a teljes összeget. Bárhogyan is van, az árut vagy szolgáltatást eladó cég kénytelen komoly pénzügyi gondokkal szembesülni. 

Az alapanyagok ára tovább nőhet idén (fotó: pixabay.com)
Az alapanyagok ára tovább nőhet idén (fotó: pixabay.com)

Sokatmondó, hogy az építőipari cégek továbbra is a munkaerőhiányt tekintik a legfontosabb korlátozó tényezőnek, a megkérdezettek csaknem fele számolt be erről. Az anyag és/vagy a gépek, berendezések hiánya is széles körben okoz gondokat, e hónapban csaknem minden harmadik válaszadó számolt be erről a problémáról. 

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése februárban némileg romlott (az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján). E kilátások lényegében visszatértek a tavalyi év végi szintjükre. A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok is némi negatív változást jeleznek, a derű- és borúlátók aránya februárban rendre 12 és 17 százalék, míg januárban 16 és 17 százalék volt.

Hosszabb emelkedő periódus után januárban az áremelési törekvések intenzitása csökkent az előző hónaphoz képest, februárban némi pozitív korrekció következett be (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A kiigazítás nélküli adatok az áremelési szándékokban nem jeleznek érdemi változást: az áremelést tervezők esetében a januári arány (56 százalék) februárra 53 százalékra csökkent. A magasépítő cégek továbbra is erőteljesebb áremelkedésre számítanak, mint a mélyépítők.

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások februárban némileg romlottak (az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján), így e mutató értéke 11 havi mélypontjára csökkent. A nyers adatok stagnálást jeleznek havi alapon. A februári felmérés során a következő három hónapban a létszám bővítésére és szűkítésére készülő cégek aránya rendre 14 és 10 százalék volt, pontosan ugyanúgy, mint januárban. Februárban a magasépítő cégek borúlátóbbak, a mélyépítők sokkal derűlátóbbak, mint voltak januárban.

A meglévő rendelésállományokra vonatkozó értékelés februárban havi alapon alig változott - a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ez a mutató bő fél éve egy viszonylag szűk sávban ingadozik, amiből értelemszerűen most sem tört ki. A nyers adatok sem utalnak lényeges változásra. Februárban a válaszadó vállalkozások 12 százaléka számolt be magas és 18 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány januárban 18 és 26 százalék volt. Februárban a mélyépítők elégedettsége számottevően nőtt, míg a magasépítőké valamelyest csökkent.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése februárban enyhén javult – az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Ugyanakkor a szezonálisan nem kiigazított adatok némi romlást jeleztek az előző hónaphoz képest. Februárban a növekvő és a csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya rendre 13 és 22 százalék, míg januárban 15 és 20 százalék volt. Az idei második hónapban a magasépítő cégek elégedettsége csökkent, de a mélyépítőké érezhetően emelkedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG