BUX
32 817.30
+0.31%
+102.00
OTP
8 840.00
+0.28%
+25.00
MOL
1 893.00
-0.89%
-17.00
RICHTER
6 375.00
+0.31%
+20.00
MTELEKOM
366.00
+1.10%
+4.00
 
2020. február 27. 10:42

Stabilizálódik a munkaerőpiac, elértük a teljes foglalkoztatottság szintjét - a gazdaságilag aktívak száma viszont négy hónapja csökken.

A munkanélküliségi ráta alakulása (15–74 éves népességen belül, háromhavi mozgóátlag). Forrás: KSH

Enyhe emelkedésbe fordulhat a munkanélküliség?

A munkanélküliségi ráta a 15–64 éves korosztály körében 2020 januárjában 3,5 százalékon állt, vagyis enyhén emelkedett a tavalyi év végéhez mérten. Az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 0,1 százalékpontos javulást mutat az indikátor. Összességében tehát egy stabilizálódó munkaerőpiaci helyzetről számolnak be az adatok, miután vélhetően a hazai munkaerőpiac elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét - írja gyorselemzésében az ING.

A munkanélküliek számát tekintve egyébként minimális. 5 ezer fős emelkedést mutatnak az adatok az előző hónaphoz képest, de továbbra is közel vagyunk a rekord alacsony szinthez. Talán a legérdekesebb új folyamat, hogy a gazdaságilag aktívak száma már négy hónapja csökkenést mutat, ami a munkanélküliségi ráta enyhe emelkedésének irányába hat - olvasható az elemzésben.

Nagy lesz a fluktuáció, de idén is hiánycikk lesz a munkaerő

A 2019 egészében mért 3,5 százalékos átlagos munkanélküliségi ráta után az idei évben várhatóan hasonló szinten alakul a mutató. Annak ellenére, hogy jelentős lehet a munkaerőpiaci fluktuáció, a munkanélküliségi mutatókat ez érdemben nem érinti majd, mivel a vállalatok munkaerő iránti igénye a digitalizálás és automatizálás ellenére is jelentős marad, főleg azon vállalatok körében, ahol még mindig megéri a munkaerőköltséget növelni a technológiai beruházások helyett.

Beüt a koronavírus a magyar gazdaságban is

A kedvező munkaerőpiaci folyamatok azonban sajnos nem tudják majd érdemben segíteni a gazdaságot, amennyiben a koronavírus okozta félelem csökkenti a belső keresletet és a termelési láncok megszakadása miatt átmeneti zavarok lépnek fel az iparban - írja az ING.

A járvány várható világgazdasági hatásaival kapcsolatos első elemzések egyébként a napokban láttak napvilágot, több lehetséges forgatókönyv felvázolásával - itt írtunk erről bővebben >>

Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így szorít egy ország Boris Johnsonért
Wéber Balázs | 2020. április 7. 17:29
A brit kormányfő hétfő este óta fekszik a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán.
Makro / Külgazdaság Németh Dávid: Hetente változhat az alapkamat, a forint közeledhet a régiós devizák mozgásához
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 16:57
Több lényeges változtatásról döntött a Magyar Nemzeti Bank. Gyakorlatilag hetente változhat majd a kamatszint, akár felfelé, akár lefelé, ezzel például a forint árfolyamát közelebb lehet hozni a régiós devizák mozgásához. A kedvezményes jegybanki hitelprogram keretében új pénz érkezik a bankokhoz, cserébe magas betéti kamatot kapnak 14 hónapon keresztül. Emellett a külföldi jegybankok gyakorlatának megfelelően eszközvásárlási programot is indított az MNB, hogy az állampapírok hozamemelkedésének gátat szabhasson.
Makro / Külgazdaság Magyar sajátossága is lesz az új bértámogatásnak
Király Béla | 2020. április 7. 16:43
A kormány nem akar engedni, az Európa-szerte alkalmazott úgynevezett Kurzarbeit és bértámogatás kapcsán is próbálják az egyik alapelvüket, a munka alapú társadalmat érvényesíteni. Emiatt a bevezetésre kerülő támogatás rendszere sajátos vonást is tartalmaz majd.
hírlevél