<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb történelmi rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, soha nem dolgozott még több mint 114 ezer magyar állampolgár odaát. Ez közel ezer fővel több mint az előző hónapban, és ennél csak az ukránok létszáma nőtt jobban. Eközben ráadásul a külföldiek összlétszáma minimális mértékben még csökkent is.

Júliusban 114 448 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 980 fővel több, mint egy hónappal korábban. Ez új történelmi rekord , és olyan szempontból is csúcs, hogy ez volt a második legnagyobb növekedés az egyes országok között. Nem meglepő módon Ukrajna áll az élen 1147 új munkahellyel. Ez összesen azonban még csak 12 800 fő, jóval kevesebb, mint sok más ország esetében.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)
1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Ám a külföldiek száma összességében még csökkent is az egyik hónapról a másikra, kis mértékben, 121 fővel. Németország, Szlovákia, az Orosz Föderáció, az ázsiai és az afrikai kontinens valamelyest nagyobb létszámú dolgozót adott ebben a hónapban. Számos más ország viszont, Romániától Törökországig, Lengyelországtól Szerbiáig létszámcsökkenést tapasztalhatott.

Egy év alatt csúcstartók voltunk

Kicsit hosszabb időre visszatekintve, egy év alatt az ukránok száma azonban 5904, míg a magyaroké 7894 fővel növekedett. Ezt egyik ország sem érte utol. Jelentős volt még a románok létszámgyarapodása év/év alapon, 5575 fővel, a horvátoké 5845 és a németeké 5723 személlyel.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)
2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Ha ránézünk a grafikonokra, akkor azt látjuk, hogy a koronavírus-válság ugyan csúnyán megakasztotta a korábbi növekedési pályát, de az utóbbi bő egy évben visszatértünk a korábbi trendhez. Vagyis új és új rekordok születnek nyáron, sőt télen is, egyre több magyar dolgozik odakint. Megint a két idegenforgalmi szezonra esik az újabb csúcsok kialakulásának ideje.

3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal t.), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)
3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal t.), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)

Osztrákokból nem lesz több

Eközben egyébként a teljes osztrák munkaerőpiac is dinamikusan növekszik. Már csak 30 ezer fő hiányzik, hogy a foglalkoztatottak száma elérje a négymillió főt. Ebből 947 ezer a külföldi, vagyis majdnem az egynegyed részük (24 százalékuk). Az osztrák állampolgárok létszáma lényegében stagnál a munkaerőpiacon.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)
4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)

Miután az ukránok száma néhány hónap alatt több mint megduplázódott, már többen vannak, mint Oroszország állampolgárai. Viszonylag gyors a növekedés az Ázsiából érkezetteknél is, egy hónap alatt ugyan csak 841 fő, ám egy év alatt már csaknem 11 ezer dolgozó talált munkát erről a kontinensről. Így összesen 76 311-en vannak. Afrikából jóval kevesebben jöttek, de itt is bő tíz százalékos növekedés volt egy év alatt, plusz 2176 fős.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)
5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Kiszorítják a közép-európai munkaerőt?

Elképzelhető, hogy az Ázsiából és Ukrajnából érkező munkaerő lassacskán kiszorítja a közép-kelet-európai és balkáni országok munkavállalóinak egy részét. Erre utal, hogy míg erről a két területről sokan kaptak munkát júliusban, addig az úgynevezett “új EU-tagok” dolgozóinak létszáma összesen 1252 fővel csökkent.

A legnagyobb visszaesés Románia polgárainál következett be, 2326 fővel, de ha az összes jugoszláviai utódállamot egyben számoljuk, ott is 750, Törökországnál pedig 1050 fős csökkenést láthatunk. Ilyen folyamat a magyaroknál egyelőre nyilván nem látszik.

6. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)
6. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Kérdés, hogy az ősszel minden bizonnyal kiújuló koronavírus-járvány lesz-e annyira súlyos, hogy újabb lezárásokra legyen szükség az idegenforgalomban és a kiskereskedelemben. Amennyiben igen, az újabb visszaesést okozhat a foglalkoztatásban a szomszédainknál, ami jellemzően főleg a külföldi munkaerőt sújtja. Ha azonban nem lesz szükség lezárásokra, és az idén nyáron erősen érezhető utazási kedv megmarad, akkor akár még nőhet is a külföldi foglalkoztatottak állománya, köztük a magyar munkavállalók létszáma.

Korlátozások a sógoroknál

Burgenland kórházaiban továbbra is szigorú látogatási korlátozások érvényesek. Néhány kivételtől eltekintve csak negatív PCR-teszttel lehet belépni az egészségügyi intézményekbe.

Jó hír viszont, hogy a látogatók egy órával tovább maradhatnak beteg hozzátartozójukkal, ismerősükkel írta az ORF.

Ausztriai nevezetesség, Zell am See. Fotó: Pixabay.com
Ausztriai nevezetesség, Zell am See. Fotó: Pixabay.com

94 ezren kint is laknak

Az elmúlt másfél évtizedben több százezer magyar költözött külföldre. Ausztriában például ez idő alatt öt és félszeresére nőtt a magyar állampolgárok lélekszáma. A Statistik Austria adatai szerint 2022 elején 94 411 magyar állampolgár élt Ausztriában – írja az osztrák közszolgálati ORF. (Ebben az ingázó dolgozók nincsenek benne, vannak viszont diákok, nyugdíjasok, munkanélküliek – a szerk.)

Kutatják, miért vándorolnak ki a magyarok

A Magyar Tudományos Akadémia egy kutatássorozat részeként most felmérést végez a külföldön élő magyarok körében.

A kutatók többek közt arra kíváncsiak, hogy a külföldön élő magyarok milyen okból döntöttek a kivándorlás mellett, mennyire illeszkedtek be az új környezetükbe, tagjai-e helyi magyar közösségeknek, és általában milyen kapcsolatokat ápolnak a helyben élő magyarokkal és a többségi társadalom tagjaival.

Valamint szondázzák a résztvevőknek a Coviddal és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját is, ahogy azt a következő kép is mutatja.

Az MTA kérdőívének egy részlete.
Az MTA kérdőívének egy részlete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Ezt most el ne higgye Csányi Sándornak!
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 14:34
Csalók Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának nevét és fotóit használják fel arra, hogy gyanútlan és hiszékeny embereket tőrbe csaljanak.
Személyes pénzügyek Várjon holnapig a tankolással, a Mol kicsit megédesíti a piaci ár piruláját!
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 10:29
Olcsóbb lesz a nafta, ha lesz.
Személyes pénzügyek Időt és pénzt veszíthet a lakásvásárló az év végi leállás miatt
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:13
2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. 
Személyes pénzügyek Nyugdíjbiztosítás: fejenként átlag 52 ezer forint adó járt vissza
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 11:38
Tavaly kevesebben vették igénybe a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett díjaik után járó adóvisszaigénylést, hiszen a családosok visszakaphatták befizetett személyi jövedelemadójukat. Így is fejenként átlag 52 ezer forint feletti adókedvezményről beszélhetünk, ami a legmagasabb a 2014-es bevezetés óta. Idén már csak néhány hét maradt a keretek kihasználására – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2022 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek A magyarok kétharmadának szegényesebb lesz az idei karácsonya a tavalyinál
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 10:59
Egy felmérésben megkérdezettek több mint fele kevesebbet költ idén ajándékra, mint szeretne.
Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG