<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Újabb történelmi rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, soha nem dolgozott még több mint 114 ezer magyar állampolgár odaát. Ez közel ezer fővel több mint az előző hónapban, és ennél csak az ukránok létszáma nőtt jobban. Eközben ráadásul a külföldiek összlétszáma minimális mértékben még csökkent is.

Júliusban 114 448 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 980 fővel több, mint egy hónappal korábban. Ez új történelmi rekord , és olyan szempontból is csúcs, hogy ez volt a második legnagyobb növekedés az egyes országok között. Nem meglepő módon Ukrajna áll az élen 1147 új munkahellyel. Ez összesen azonban még csak 12 800 fő, jóval kevesebb, mint sok más ország esetében.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)
1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Ám a külföldiek száma összességében még csökkent is az egyik hónapról a másikra, kis mértékben, 121 fővel. Németország, Szlovákia, az Orosz Föderáció, az ázsiai és az afrikai kontinens valamelyest nagyobb létszámú dolgozót adott ebben a hónapban. Számos más ország viszont, Romániától Törökországig, Lengyelországtól Szerbiáig létszámcsökkenést tapasztalhatott.

Egy év alatt csúcstartók voltunk

Kicsit hosszabb időre visszatekintve, egy év alatt az ukránok száma azonban 5904, míg a magyaroké 7894 fővel növekedett. Ezt egyik ország sem érte utol. Jelentős volt még a románok létszámgyarapodása év/év alapon, 5575 fővel, a horvátoké 5845 és a németeké 5723 személlyel.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)
2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Ha ránézünk a grafikonokra, akkor azt látjuk, hogy a koronavírus-válság ugyan csúnyán megakasztotta a korábbi növekedési pályát, de az utóbbi bő egy évben visszatértünk a korábbi trendhez. Vagyis új és új rekordok születnek nyáron, sőt télen is, egyre több magyar dolgozik odakint. Megint a két idegenforgalmi szezonra esik az újabb csúcsok kialakulásának ideje.

3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal t.), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)
3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal t.), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)

Osztrákokból nem lesz több

Eközben egyébként a teljes osztrák munkaerőpiac is dinamikusan növekszik. Már csak 30 ezer fő hiányzik, hogy a foglalkoztatottak száma elérje a négymillió főt. Ebből 947 ezer a külföldi, vagyis majdnem az egynegyed részük (24 százalékuk). Az osztrák állampolgárok létszáma lényegében stagnál a munkaerőpiacon.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)
4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)

Miután az ukránok száma néhány hónap alatt több mint megduplázódott, már többen vannak, mint Oroszország állampolgárai. Viszonylag gyors a növekedés az Ázsiából érkezetteknél is, egy hónap alatt ugyan csak 841 fő, ám egy év alatt már csaknem 11 ezer dolgozó talált munkát erről a kontinensről. Így összesen 76 311-en vannak. Afrikából jóval kevesebben jöttek, de itt is bő tíz százalékos növekedés volt egy év alatt, plusz 2176 fős.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)
5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Kiszorítják a közép-európai munkaerőt?

Elképzelhető, hogy az Ázsiából és Ukrajnából érkező munkaerő lassacskán kiszorítja a közép-kelet-európai és balkáni országok munkavállalóinak egy részét. Erre utal, hogy míg erről a két területről sokan kaptak munkát júliusban, addig az úgynevezett “új EU-tagok” dolgozóinak létszáma összesen 1252 fővel csökkent.

A legnagyobb visszaesés Románia polgárainál következett be, 2326 fővel, de ha az összes jugoszláviai utódállamot egyben számoljuk, ott is 750, Törökországnál pedig 1050 fős csökkenést láthatunk. Ilyen folyamat a magyaroknál egyelőre nyilván nem látszik.

6. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)
6. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Kérdés, hogy az ősszel minden bizonnyal kiújuló koronavírus-járvány lesz-e annyira súlyos, hogy újabb lezárásokra legyen szükség az idegenforgalomban és a kiskereskedelemben. Amennyiben igen, az újabb visszaesést okozhat a foglalkoztatásban a szomszédainknál, ami jellemzően főleg a külföldi munkaerőt sújtja. Ha azonban nem lesz szükség lezárásokra, és az idén nyáron erősen érezhető utazási kedv megmarad, akkor akár még nőhet is a külföldi foglalkoztatottak állománya, köztük a magyar munkavállalók létszáma.

Korlátozások a sógoroknál

Burgenland kórházaiban továbbra is szigorú látogatási korlátozások érvényesek. Néhány kivételtől eltekintve csak negatív PCR-teszttel lehet belépni az egészségügyi intézményekbe.

Jó hír viszont, hogy a látogatók egy órával tovább maradhatnak beteg hozzátartozójukkal, ismerősükkel írta az ORF.

Ausztriai nevezetesség, Zell am See. Fotó: Pixabay.com
Ausztriai nevezetesség, Zell am See. Fotó: Pixabay.com

94 ezren kint is laknak

Az elmúlt másfél évtizedben több százezer magyar költözött külföldre. Ausztriában például ez idő alatt öt és félszeresére nőtt a magyar állampolgárok lélekszáma. A Statistik Austria adatai szerint 2022 elején 94 411 magyar állampolgár élt Ausztriában – írja az osztrák közszolgálati ORF. (Ebben az ingázó dolgozók nincsenek benne, vannak viszont diákok, nyugdíjasok, munkanélküliek – a szerk.)

Kutatják, miért vándorolnak ki a magyarok

A Magyar Tudományos Akadémia egy kutatássorozat részeként most felmérést végez a külföldön élő magyarok körében.

A kutatók többek közt arra kíváncsiak, hogy a külföldön élő magyarok milyen okból döntöttek a kivándorlás mellett, mennyire illeszkedtek be az új környezetükbe, tagjai-e helyi magyar közösségeknek, és általában milyen kapcsolatokat ápolnak a helyben élő magyarokkal és a többségi társadalom tagjaival.

Valamint szondázzák a résztvevőknek a Coviddal és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját is, ahogy azt a következő kép is mutatja.

Az MTA kérdőívének egy részlete.
Az MTA kérdőívének egy részlete.

Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Személyes pénzügyek Mégsem kedd éjfél az adóbevallás határideje - újabb közleményt adott ki a NAV
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 16:31
A hétfői határidőt először keddig tolták ki, de most még egy napot kaptak az adófizetők.
Személyes pénzügyek Babavárót szeretne? Itt vannak a bankok akciói!
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 08:04
Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.
Személyes pénzügyek Felújítást tervez? Így spórolhat a hiteltörlesztőn!
Gergely Péter | 2023. május 21. 19:29
Az energiaárak növekedésével többen elhalasztják a lakásvásárlást, és döntenek a jelenlegi otthonuk felújítása mellett. A felújítás gondolata a költözni nem akarókban is felmerülhet, hiszen egy korszerű lakással komoly összeget lehet megfogni a rezsiköltségen. A jelenlegi kamatszintek mellett viszont a felújítók sincsenek könnyű helyzetben, ha a munkákat hitelből végeztetnék el.
Személyes pénzügyek Vigyázat, megint lopják a banki adatainkat!
Privátbankár.hu | 2023. május 19. 14:58
Bankbiztonsági szakemberként vagy banki alkalmazottként bemutatkozó bűnözők online vásárláshoz szükséges adatok megszerzésével próbálkozhatnak - közölte az OTP Bank pénteken az MTI-vel.
Személyes pénzügyek Csúnya meglepetés érheti a kamatstopos hiteleseket
Privátbankár.hu | 2023. május 19. 09:51
Közel kétszeresére is ugorhat a törlesztőrészlet - elmondjuk miért.
Személyes pénzügyek Óriási károkat okoznak maguknak a magyarok a készpénzzel - pedig szépen nőtt a vagyon
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 12:41
Egy negyedév alatt közel 2200 milliárd forinttal nőtt a lakosság nettó pénzügyi vagyona. Régiós összehasonlításban a magyar háztartások kifejezetten pozitív képet mutatnak a pénzügyi vagyont tekintve. Hosszú idő után először csökkent a készpénzállomány - de ahhoz képest, mekkora az infáció, nagyon keveset. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG