<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.

Júniusban 113 468 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában, ami nemcsak új rekord, de elég nagy ugrás is az előző, májusi csúcshoz képest. Amint korábban írtuk, ráadásul nem szokott májusban rekord születni, ez is a magyarok ausztriai munkakedvének növekedésére utal. Meg talán arra is, hogy van munka odaát bőven.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)
1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Az emelkedő tendencia tehát, ami legalább Magyarország EU-csatlakozása óta tart, de a Covid miatt megtört, újult erővel folytatódik. Hogy ebben mekkora szerepe lehet a háborúnak, a magas magyar inflációnak, forintgyengülésnek és a várható életszínvonal-esésnek, nem tudni. De nem lenne meglepő, ha a – turizmus, mezőgazdaság miatt – szezonálisan erős következő hónapokban, júliusban, augusztusban is újabb rekordok születnének.

Pezseg az osztrák munkaerőpiac

Egyébként az egész osztrák munkaerőpiac is csúcsra jár, amint a második ábrán a kék vonal mutatja. Eközben az osztrák állampolgárokból nem dolgoznak többen, ami a népesség elöregedésével eddig is borítékolható volt, a számuk stagnál (piros vonal). A növekedést teljes mértékben a külföldi munkaerő gyorsuló beáramlása okozza (zölddel).

2. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal tengely), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)
2. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal tengely), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)

A magyarok száma nőtt legjobban

Egy hónap alatt 4741, júniustól júniusig pedig 8886 fővel több magyar dolgozott a sógoroknál, ami mindkét esetben csúcsérték. Vagyis az egyes országok mezőnyében a magyarok száma nőtt leginkább év/év alapon és egy hónap alatt egyaránt.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)
3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Azért a konkurencia sem alszik, a horvátok például, akiknek csak viszonylag későn engedélyezték a szabad munkavállalást az EU-ban, mintegy 6500, a németek 5900, a románok pedig 7400 fővel lettek többen. (A Sozialversicherung.at statisztikája szerint.)

Jönnek az ukránok, de kicsit az oroszok is

Az Ausztriában dolgozó ukrán állampolgárok száma pedig, az elhúzódó háború miatt teljesen érthető módon, néhány hónap alatt megduplázódott. A januári és februári 5300, illetve 5500 főről júniusig 11 653 személyre nőtt. Azon belül is az utolsó két hónap jelentett nagyobb ugrást.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)
4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma, III. (fő)

Könnyen lehet, hogy az ukránok többsége csak valamilyen alkalmazkodási folyamat, például intenzív nyelvtanfolyamok után tud elhelyezkedni. De az is lehetséges, hogy ők is főleg a nyári idénymunkákkal tudnak érvényesülni, mint a magyarok közül is sokan. Kisebb mértékben ugyan, de az oroszok száma is bővült (4. ábra).

Egyre több az ázsiai dolgozó

Egy hónap alatt csak 1600, egy év alatt azonban már jelentősebb, 12 ezer fős növekedést mutat az “Ázsia” kategóriában szereplő dolgozók száma. Így 75 500-an vannak, ami egyfajta középmezőny, több európai országtól is elmarad. Ide vélhetően nagyrészt, de nem csak a közel-keleti menekültek tartoznak.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)
5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Az ápolónők kizsákmányolása

Persze Ausztriában – és más európai országokban – is létezik feketemunka, így a valós számok jóval nagyobbak is lehetnek. Ezt erősíti meg például egy német elemzés, amely szerint az elöregedő Németországban egyre nagyobb szükség van a 24 órás ápolásra, felügyeletre.

Az ápolószemélyzet számára, akik közül sokan Közép- és Kelet-Európából származnak, ez a munka gyakran rendkívül nehéz élet- és munkakörülményekkel jár, beleértve a kizsákmányolást és az emberi jogok megsértését.

Németországban az ukrán nők teszik ki az idősgondozásban dolgozó csoport nagy részét, és különösen bizonytalan helyzetben vannak. A “szürkezónában” dolgoznak, a legtöbb esetben illegálisan foglalkoztatják őket, és alig kapnak társadalmi és jogi védelmet.

Ez a helyzet előnyös viszont a közvetítő ügynökségeknek, amelyek maguk határozzák meg a játékszabályokat teszik hozzá.

 

Személyes pénzügyek Az adókedvezménnyel nem támogatott életbiztosítások piaca visszaesett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:59
Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat. Ezt mutatja az is, hogy az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma szépen nőtt.
Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG