5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?

Májusban 108 727 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 6051 fővel több, mint áprilisban és 10 353-al több, mint egy évvel korábban. Ez egyben új rekord az adatsor kezdete, 2012 óta, az előző csúcs ugyanis februárban volt 56 fővel alacsonyabban, 108 671 személlyel – derül ki a Sozialversicherung.at szervezet adataiból.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)
1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

A jelenség azért is érdekes, mert májusban nem szokott ez az adat csúcsot dönteni. Inkább január-februárban, a síszezon idején vagy júliusban, augusztusban, a nyaralások fő időszakában jár a magyarok foglalkoztatása is leginkább csúcsra. Így a sok éves tapasztalatok alapján még lehet, hogy jóval magasabb számokat is fogunk látni idén nyáron.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)
2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Megérkeztek az ukrán munkavállalók

Az egész osztrák munkaerőpiac egyébként egy hónap alatt 40 ezer, egy év alatt 105 ezer fővel bővült, és 3,913 millió fővel szintén rekordot döntött. Ahogy a külföldi munkavállalók száma is 924 681 személlyel. Az osztrák állampolgároké viszont nem, az arányuk szépen lassan visszaszorulóban van, már az alkalmazottak 23,6 százaléka külföldi, tehát majdnem minden negyedik.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)
3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Egyébként a magyarok száma  bővült megint messze a legnagyobb mértékben, utánuk a román állampolgárok jönnek mintegy 4200 személlyel. (De még jóval kevesebben vannak, mint a magyarok.) Az ukránok egy hónap alatt 2750, egy év alatt 3597 fővel lettek többen, ami annak fényében magas érték, hogy így is csak 9600-an vannak – vagyis százalékosan ez nagyon nagy ugrás. Mivel a háború alighanem nagyon elhúzódik, valószínűsíthető, hogy még nagyon sok urán állampolgárt fognak alkalmazni a szomszédaink (is).

Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek?

Kétezer-kétezer körül van a szlovákok, a horvátok és az ázsiai állampolgárságú személyek létszámbővülése. Az eddig listavezető németek lemaradóak 1680 fővel. Egy év leforgása alatt viszont 13 ezer ázsiai illetőségű dolgozót alkalmaztak, így az onnét jövő munkaerő is eléggé dinamikusan bővül.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)
4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Egy osztrák turisztikai portál szerint azonban a menekültek előtt jelentős akadályok vannak. A gyerekekkel érkező ukrán nők azért nem tudnak munkát vállalni, mert nincsen, aki a gyerekekre vigyázzon. Ez “burkolt munkavállalási tilalommal” ér fel a cikk szerint. Karintia szövetségi tartomány országos szintű vétója miatt pedig azért nem érdemes sokaknak elhelyezkedniük, mert a szabályok tiltják a menekülteknek a segély munkával való kiegészítését egy bizonyos határ felett.

Nagyot esett a munkanélküliek száma

Kedvező képet fest az osztrák munkaerőpiacról az állami AMS munkaügyi szervezet statisztikája is. Eszerint

a meteorológiai nyár szép idővel kezdődik a munkaerőpiacon.

Május végén 311 500 embert tartottak nyilván munkanélküliként vagy képzésben részt vevőként a sógoroknál. Ez az előző évhez képest mintegy 81 000 fővel, azaz 20,6 százalékkal alacsonyabb, ami nagymértékű csökkenést jelent.

Vannak még üres állások is

Az osztrák munkaerőpiac így gyakorlatilag elkerülte a pesszimista előrejelzésekben leírt szcenáriókat, amelyek a háború, a magas energia- és nyersanyagárak, valamint az ellátási láncok zavarai miatt korábban jelentősen lefelé módosítottak.

14 éve a legalacsonyabb munkanélküliségi rátának örülhetünk, hosszú idő óta először júniusban valószínűleg 300 ezernél kevesebb álláskeresőt jelenthetünk.

Az üres álláshelyek száma egyébként 138 ezer.

Valahol Ausztriában. Pixabay.com
Valahol Ausztriában. Pixabay.com

Konjunktúra a vendéglátóiparban is

A vendéglátóiparban, ahol sok magyar is dolgozik, május végén 18 066 fő volt munkanélküli, 9743 fővel kevesebb, mint 2021 májusában 5299 fővel kevesebb, mint 2019 megfelelő hónapjában. Azaz a koronavírus-válság előtti szintnél is jobban állnak.

A munkaadók számára ez nagyobb versenyt jelent a munkavállalókért, és gyakran valódi munkaerőhiányt. Még nem tudták ellensúlyozni azt a visszaesést, amelyet az iparág 2020-ban tapasztalt.

Több bér maradjon az Ausztriában dolgozók zsebében

Az osztrák vállalkozók egyébként gyakran lobbiznak azért, hogy Ausztriát tegyék vonzóbbá a munkavállalók számára. Egy ilyen közlemény például szükségesnek tartja:

A béren kívüli munkaerőköltségek és a munkaadói járulékok csökkentését, a munkavállalók számára a bruttóból több nettó meghagyását, fenntarthatóbb képzési modelleket. Az iskolarendszer megkérdőjelezését, amely a kilencéves kötelező oktatás után több tízezer analfabétát nevel.

Ha Ausztria nem akar teljesen versenyképtelenné válni, akkor azonnal el kell kezdeni a munkát – teszi hozzá Matthias Krenn vállalkozó és a jobboldali FPÖ politikusa.

Még vannak járványügyi előírások Ausztriában

Noha Ausztriában június 1-jétől – a kórházak és idősotthonok kivételével – már nem kötelező a maszk viselése, Bécs maradt a szigorúbb intézkedéseknél. Itt a tömegközlekedési eszközökön, gyógyszertárakban és egészségügyi intézményekben június 1-je után is FFP2-es maszkot kell hordani. A rendelet várhatóan augusztus 23-ig marad érvényben – írta a közszolgálati ORF weboldala.

Az ÖBB (Osztrák Államvasutak) utasainak is csak Bécs területén kötelező a maszk viselése. Fenntartják az otthon használatos, gargalizálós PCR-teszteket biztosító „Alles gurgelt" tesztelési hálózatot is, és továbbra is arra bíztatják a lakosságot, hogy folyamatosan teszteljenek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
Személyes pénzügyek Részesedjen Ön is a régió fejlődéséből!
Natív tartalom | 2024. június 5. 14:03
Az OTP Alapkezelő új alapja egyedülálló befektetési lehetőséget nyújt Közép-Kelet-Európa blue chipjeibe.
Személyes pénzügyek Százötvenmilliós dilemma: egy családi házat vagy egy festményt vegyünk?
Kenessei András | 2024. június 2. 05:41
Három hazai aukciós ház (Virág Judit Galéria, BÁV, Kieselbach Galéria) tavaszi árverésének eredményeiből szemezgettünk.
Személyes pénzügyek Két égető kérdés foglalkoztatja most a privátbanki ügyfeleket - mindkettőre van válasz
PR | 2024. május 30. 10:55
A hozamok kérdése mellett kiemelt fókuszba került a felhalmozott vagyonok generációs átörökítése. Bálint Attila, a Raiffeisen Private Banking igazgatója tud megoldást. És persze elmeséli a legújabb befektetési trendeket is.
Személyes pénzügyek Nem elég, hogy drága az élelmiszer, még ez is!
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 10:56
Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, amely a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult.
Személyes pénzügyek Veszélyeket rejt, ha nincs nálunk készpénz?
Privátbankár.hu | 2024. május 29. 08:48
Egy-egy kereskedőnél átlagosan napi 450 ezer forintot fizetünk bankkártyával, és már csak az elfogadó kereskedők harmada az, ahol azért küzdenek, hogy napi átlagban legalább 1000 forintos plasztik forgalmat fel tudjanak mutatni.
Személyes pénzügyek Van ilyen? Lesz egy árverés, ami nem az újgazdagokra gyúr
Kenessei András | 2024. május 27. 18:58
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra. Ezúttal a Nagyházi Galéria árverését vesszük górcső alá.
Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG