<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?

Májusban 108 727 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, 6051 fővel több, mint áprilisban és 10 353-al több, mint egy évvel korábban. Ez egyben új rekord az adatsor kezdete, 2012 óta, az előző csúcs ugyanis februárban volt 56 fővel alacsonyabban, 108 671 személlyel – derül ki a Sozialversicherung.at szervezet adataiból.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

A jelenség azért is érdekes, mert májusban nem szokott ez az adat csúcsot dönteni. Inkább január-februárban, a síszezon idején vagy júliusban, augusztusban, a nyaralások fő időszakában jár a magyarok foglalkoztatása is leginkább csúcsra. Így a sok éves tapasztalatok alapján még lehet, hogy jóval magasabb számokat is fogunk látni idén nyáron.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Megérkeztek az ukrán munkavállalók

Az egész osztrák munkaerőpiac egyébként egy hónap alatt 40 ezer, egy év alatt 105 ezer fővel bővült, és 3,913 millió fővel szintén rekordot döntött. Ahogy a külföldi munkavállalók száma is 924 681 személlyel. Az osztrák állampolgároké viszont nem, az arányuk szépen lassan visszaszorulóban van, már az alkalmazottak 23,6 százaléka külföldi, tehát majdnem minden negyedik.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Egyébként a magyarok száma  bővült megint messze a legnagyobb mértékben, utánuk a román állampolgárok jönnek mintegy 4200 személlyel. (De még jóval kevesebben vannak, mint a magyarok.) Az ukránok egy hónap alatt 2750, egy év alatt 3597 fővel lettek többen, ami annak fényében magas érték, hogy így is csak 9600-an vannak – vagyis százalékosan ez nagyon nagy ugrás. Mivel a háború alighanem nagyon elhúzódik, valószínűsíthető, hogy még nagyon sok urán állampolgárt fognak alkalmazni a szomszédaink (is).

Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek?

Kétezer-kétezer körül van a szlovákok, a horvátok és az ázsiai állampolgárságú személyek létszámbővülése. Az eddig listavezető németek lemaradóak 1680 fővel. Egy év leforgása alatt viszont 13 ezer ázsiai illetőségű dolgozót alkalmaztak, így az onnét jövő munkaerő is eléggé dinamikusan bővül.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Egy osztrák turisztikai portál szerint azonban a menekültek előtt jelentős akadályok vannak. A gyerekekkel érkező ukrán nők azért nem tudnak munkát vállalni, mert nincsen, aki a gyerekekre vigyázzon. Ez “burkolt munkavállalási tilalommal” ér fel a cikk szerint. Karintia szövetségi tartomány országos szintű vétója miatt pedig azért nem érdemes sokaknak elhelyezkedniük, mert a szabályok tiltják a menekülteknek a segély munkával való kiegészítését egy bizonyos határ felett.

Nagyot esett a munkanélküliek száma

Kedvező képet fest az osztrák munkaerőpiacról az állami AMS munkaügyi szervezet statisztikája is. Eszerint

a meteorológiai nyár szép idővel kezdődik a munkaerőpiacon.

Május végén 311 500 embert tartottak nyilván munkanélküliként vagy képzésben részt vevőként a sógoroknál. Ez az előző évhez képest mintegy 81 000 fővel, azaz 20,6 százalékkal alacsonyabb, ami nagymértékű csökkenést jelent.

Vannak még üres állások is

Az osztrák munkaerőpiac így gyakorlatilag elkerülte a pesszimista előrejelzésekben leírt szcenáriókat, amelyek a háború, a magas energia- és nyersanyagárak, valamint az ellátási láncok zavarai miatt korábban jelentősen lefelé módosítottak.

14 éve a legalacsonyabb munkanélküliségi rátának örülhetünk, hosszú idő óta először júniusban valószínűleg 300 ezernél kevesebb álláskeresőt jelenthetünk.

Az üres álláshelyek száma egyébként 138 ezer.

Valahol Ausztriában. Pixabay.comValahol Ausztriában. Pixabay.com

Konjunktúra a vendéglátóiparban is

A vendéglátóiparban, ahol sok magyar is dolgozik, május végén 18 066 fő volt munkanélküli, 9743 fővel kevesebb, mint 2021 májusában 5299 fővel kevesebb, mint 2019 megfelelő hónapjában. Azaz a koronavírus-válság előtti szintnél is jobban állnak.

A munkaadók számára ez nagyobb versenyt jelent a munkavállalókért, és gyakran valódi munkaerőhiányt. Még nem tudták ellensúlyozni azt a visszaesést, amelyet az iparág 2020-ban tapasztalt.

Több bér maradjon az Ausztriában dolgozók zsebében

Az osztrák vállalkozók egyébként gyakran lobbiznak azért, hogy Ausztriát tegyék vonzóbbá a munkavállalók számára. Egy ilyen közlemény például szükségesnek tartja:

A béren kívüli munkaerőköltségek és a munkaadói járulékok csökkentését, a munkavállalók számára a bruttóból több nettó meghagyását, fenntarthatóbb képzési modelleket. Az iskolarendszer megkérdőjelezését, amely a kilencéves kötelező oktatás után több tízezer analfabétát nevel.

Ha Ausztria nem akar teljesen versenyképtelenné válni, akkor azonnal el kell kezdeni a munkát – teszi hozzá Matthias Krenn vállalkozó és a jobboldali FPÖ politikusa.

Még vannak járványügyi előírások Ausztriában

Noha Ausztriában június 1-jétől – a kórházak és idősotthonok kivételével – már nem kötelező a maszk viselése, Bécs maradt a szigorúbb intézkedéseknél. Itt a tömegközlekedési eszközökön, gyógyszertárakban és egészségügyi intézményekben június 1-je után is FFP2-es maszkot kell hordani. A rendelet várhatóan augusztus 23-ig marad érvényben – írta a közszolgálati ORF weboldala.

Az ÖBB (Osztrák Államvasutak) utasainak is csak Bécs területén kötelező a maszk viselése. Fenntartják az otthon használatos, gargalizálós PCR-teszteket biztosító „Alles gurgelt" tesztelési hálózatot is, és továbbra is arra bíztatják a lakosságot, hogy folyamatosan teszteljenek.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
Személyes pénzügyek Itt vannak a betéti kamatsapka részletei, de vannak még kérdések
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:10
Megjelent a rendelet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG