5p

Omikron ide, háború oda, februárban megdőlt minden eddigi rekord, mivel közel 109 ezer magyart foglalkoztattak Ausztriában. A koronavírus által okozott megtorpanás már a múlté, a növekedés visszatért a járvány előtti pályára. Az osztrákok a drága üzemanyag miatt támogatásokkal segítik az ingázást, de ösztönöznek a vasúti közlekedésre is.

Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma februárban 108 671 fővel új rekordot ért el, az előző csúcs tavaly augusztusban 107 638 személy volt. De már három éve nem fordult elő, hogy télen is rekord született volna, miután a koronavírus-válság hullámai, a kemény téli lezárások idején az idegenforgalom és a gazdaság visszaesése sújtotta a munkaerőpiacot.

Idén azonban az oltások, az omikron-vírusverzió enyhébb lefolyású tünetei (és talán az átgondoltabb lezárási politika) úgy látszik, lényegesen jobb helyzetet eredményeztek.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)
1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Ez a 108 671 magyar alkalmazott egyébként egy hónap alatt csak 2158 fős növekedés, ami jól mutatja, hogy már januárban is sokan kaptak a szomszédoknál állást. Egy év alatt pedig 21 343 fő a plusz, ami igen magas érték, szintén rekord – az adatsor 2013-as kezdete óta nem láttunk ilyet. (Lásd a második grafikont.)

Gödörből a csúcsra

Az idei növekedéssel és magas foglalkoztatással szemben ugyanis 2021 elején, a “második hullámban” egy erőteljes munkaerőpiaci zsugorodás áll. Vagyis egy tavalyi gödörhöz képest mérhetjük most az új csúcsot.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)
2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Úgy tűnik tehát, hogy a koronavírus-járvány hatása lecsengett, az átmeneti, mintegy két szűk esztendő után a magyarok ausztriai munkavállalása is új lendületet vett. A grafikonok alapján visszatért a korábbi, határozottan emelkedő trendvonalhoz.

Egyre több külföldi dolgozik a sógoroknál

Ami egyébként nemcsak magyar sajátosság, ez látszik a harmadik ábrán. A több mint százezer magyar mellett közel 800 ezer más külföldi állampolgár is dolgozik odaát, és ennek a számnak a növekedése is természetesen megtört a járvány miatt. De már itt is visszaállt a korábbi növekvő tendencia (lásd a zöld vonalat).

3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal t.), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)
3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal t.), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)

Az osztrák állampolgárok közül viszont szinte pontosan annyit foglalkoztattak mostanában, mint kilenc-tíz évvel ezelőtt (piros vonal). A munkaerőpiaci növekedést így teljes egészében a külföldiek adják a szomszédos országban. Arányuk a tíz évvel ezelőtti 15,0-15,5 százalékról 23,2 százalékra nőtt az összes foglalkoztatottakon belül.

Osztrák síterep. Kell a munkaerő a turisták kiszolgálásához. Fotó: Pixabay.com
Osztrák síterep. Kell a munkaerő a turisták kiszolgálásához. Fotó: Pixabay.com

Kik lihegtek a nyomunkban?

Egy év alatt egyébként messze a magyarok létszáma nőtt a legjobban az említett 21 343 fővel, utánunk a németek (13 406), a horvátok (10 986) és a románok (10 354) következtek. Az ázsiai kontinensről érkezett alkalmazottak száma pedig 14 407 fővel emelkedett.

Egy hónapos távlatban azonban nem a magyarok voltak a vezetők, a román polgárok 3486 fős létszámemelkedése ezúttal nagyobb volt.

Mit hozhat a háború?

A február 24-én kitört orosz-ukrán háborúnak a februári adatokban még nem sok hatása lehetett. Azóta sem valószínű, hogy az alpesi sítúrákat túl sokan mondanák le, bár némi hatás lehet. A menekültáradat pedig, bármilyen szomorú is, elvileg még némi gazdasági élénkülést, munkaerő-keresletet is hozhat, például a kiskereskedelemben vagy az egészségügyben.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)
4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

További kérdés, hogy a menekültek egy része Ausztriában kap-e, kaphat-e majd munkát. Ez elvileg konkurenciát jelenthet a többi “küldő országnak”, így a magyaroknak is. Az is nagy kérdés, mennyire húzódik el a háború.

Újra szigorítottak a maszkviselésen

A koronavírus is kockázati tényező maradt a munkaerő-piac számára. Március 23-tól ugyanis visszaállította az FFP2-es maszkok kötelező beltéri hordását az osztrák kormány – jelentette be nemrég Johannes Rauch egészségügyi miniszter.

A járványhelyzet ugyanis jelentősen romlott a március eleji nyitás bejelentése óta, amiről ma már tudható, hogy elhamarkodott volt mondta a politikus az ORF szerint.

Ez egyelőre a munkahelyekre és más, nyilvános terekre lesz érvényes. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a kórházi és ápolási dolgozók túlterheltek a magas betegszám miatt, és közülük is egyre többen kényszerülnek karanténba vonulni.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)
5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Rezsicsökkentés osztrák módra

Újabb állami támogatási csomagról döntött Ausztria, 50 százalékkal megemelik az ingázói átalány (Pendlerpauschale) összegét, és megnégyszerezik az ingázóknak járó adójóváírást (Pendlereuro). A cél mérsékelni a magas üzemanyagárak hatását a háztartásokra – jelentették be március 20-án. Az emelt összegekre jövő év közepéig lesznek jogosultak a dolgozók, aki pedig ezt alacsony adóalapja miatt nem tudja igénybe venni, évente egyszeri, 100 eurós támogatásra számíthat.

A döntés nyomán olcsóbb lesz az utazás a tömegközlekedéssel, és a kínálatot is bővítik. A cél, hogy minél többen tegyék le az autót a mindennapokban. De adót is csökkentenek:

Az elszabaduló villany és földgázárak mérséklésére a kormány döntött az energiaadó (Energieabgabe) közel 90 százalékos csökkentéséről írja az ORF.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG