<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Omikron ide, háború oda, februárban megdőlt minden eddigi rekord, mivel közel 109 ezer magyart foglalkoztattak Ausztriában. A koronavírus által okozott megtorpanás már a múlté, a növekedés visszatért a járvány előtti pályára. Az osztrákok a drága üzemanyag miatt támogatásokkal segítik az ingázást, de ösztönöznek a vasúti közlekedésre is.

Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma februárban 108 671 fővel új rekordot ért el, az előző csúcs tavaly augusztusban 107 638 személy volt. De már három éve nem fordult elő, hogy télen is rekord született volna, miután a koronavírus-válság hullámai, a kemény téli lezárások idején az idegenforgalom és a gazdaság visszaesése sújtotta a munkaerőpiacot.

Idén azonban az oltások, az omikron-vírusverzió enyhébb lefolyású tünetei (és talán az átgondoltabb lezárási politika) úgy látszik, lényegesen jobb helyzetet eredményeztek.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Ez a 108 671 magyar alkalmazott egyébként egy hónap alatt csak 2158 fős növekedés, ami jól mutatja, hogy már januárban is sokan kaptak a szomszédoknál állást. Egy év alatt pedig 21 343 fő a plusz, ami igen magas érték, szintén rekord – az adatsor 2013-as kezdete óta nem láttunk ilyet. (Lásd a második grafikont.)

Gödörből a csúcsra

Az idei növekedéssel és magas foglalkoztatással szemben ugyanis 2021 elején, a “második hullámban” egy erőteljes munkaerőpiaci zsugorodás áll. Vagyis egy tavalyi gödörhöz képest mérhetjük most az új csúcsot.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Úgy tűnik tehát, hogy a koronavírus-járvány hatása lecsengett, az átmeneti, mintegy két szűk esztendő után a magyarok ausztriai munkavállalása is új lendületet vett. A grafikonok alapján visszatért a korábbi, határozottan emelkedő trendvonalhoz.

Egyre több külföldi dolgozik a sógoroknál

Ami egyébként nemcsak magyar sajátosság, ez látszik a harmadik ábrán. A több mint százezer magyar mellett közel 800 ezer más külföldi állampolgár is dolgozik odaát, és ennek a számnak a növekedése is természetesen megtört a járvány miatt. De már itt is visszaállt a korábbi növekvő tendencia (lásd a zöld vonalat).

3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal t.), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)3. Az Ausztriában dolgozó alkalmazottak (bal t.), azon belül a külföldiek (jobb t.) és a nem külföldiek (bal t.)

Az osztrák állampolgárok közül viszont szinte pontosan annyit foglalkoztattak mostanában, mint kilenc-tíz évvel ezelőtt (piros vonal). A munkaerőpiaci növekedést így teljes egészében a külföldiek adják a szomszédos országban. Arányuk a tíz évvel ezelőtti 15,0-15,5 százalékról 23,2 százalékra nőtt az összes foglalkoztatottakon belül.

Osztrák síterep. Kell a munkaerő a turisták kiszolgálásához. Fotó: Pixabay.comOsztrák síterep. Kell a munkaerő a turisták kiszolgálásához. Fotó: Pixabay.com

Kik lihegtek a nyomunkban?

Egy év alatt egyébként messze a magyarok létszáma nőtt a legjobban az említett 21 343 fővel, utánunk a németek (13 406), a horvátok (10 986) és a románok (10 354) következtek. Az ázsiai kontinensről érkezett alkalmazottak száma pedig 14 407 fővel emelkedett.

Egy hónapos távlatban azonban nem a magyarok voltak a vezetők, a román polgárok 3486 fős létszámemelkedése ezúttal nagyobb volt.

Mit hozhat a háború?

A február 24-én kitört orosz-ukrán háborúnak a februári adatokban még nem sok hatása lehetett. Azóta sem valószínű, hogy az alpesi sítúrákat túl sokan mondanák le, bár némi hatás lehet. A menekültáradat pedig, bármilyen szomorú is, elvileg még némi gazdasági élénkülést, munkaerő-keresletet is hozhat, például a kiskereskedelemben vagy az egészségügyben.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

További kérdés, hogy a menekültek egy része Ausztriában kap-e, kaphat-e majd munkát. Ez elvileg konkurenciát jelenthet a többi “küldő országnak”, így a magyaroknak is. Az is nagy kérdés, mennyire húzódik el a háború.

Újra szigorítottak a maszkviselésen

A koronavírus is kockázati tényező maradt a munkaerő-piac számára. Március 23-tól ugyanis visszaállította az FFP2-es maszkok kötelező beltéri hordását az osztrák kormány – jelentette be nemrég Johannes Rauch egészségügyi miniszter.

A járványhelyzet ugyanis jelentősen romlott a március eleji nyitás bejelentése óta, amiről ma már tudható, hogy elhamarkodott volt mondta a politikus az ORF szerint.

Ez egyelőre a munkahelyekre és más, nyilvános terekre lesz érvényes. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert a kórházi és ápolási dolgozók túlterheltek a magas betegszám miatt, és közülük is egyre többen kényszerülnek karanténba vonulni.

5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)5. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Rezsicsökkentés osztrák módra

Újabb állami támogatási csomagról döntött Ausztria, 50 százalékkal megemelik az ingázói átalány (Pendlerpauschale) összegét, és megnégyszerezik az ingázóknak járó adójóváírást (Pendlereuro). A cél mérsékelni a magas üzemanyagárak hatását a háztartásokra – jelentették be március 20-án. Az emelt összegekre jövő év közepéig lesznek jogosultak a dolgozók, aki pedig ezt alacsony adóalapja miatt nem tudja igénybe venni, évente egyszeri, 100 eurós támogatásra számíthat.

A döntés nyomán olcsóbb lesz az utazás a tömegközlekedéssel, és a kínálatot is bővítik. A cél, hogy minél többen tegyék le az autót a mindennapokban. De adót is csökkentenek:

Az elszabaduló villany és földgázárak mérséklésére a kormány döntött az energiaadó (Energieabgabe) közel 90 százalékos csökkentéséről írja az ORF.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Személyes pénzügyek A gyermeket nem vállalók többsége nem az anyagiak miatt dönt így
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 14:05
A magyar felnőtt lakosság csaknem egyharmada (29 százaléka) tervez gyermekvállalást, a 18-39 éves korosztályban ez az arány ennek jóval több mint a kétszerese, 65 százalék. Az OTP Bank megrendelésére készült országos reprezentatív felmérés eredményéből az is kiderült, hogy a tervezési szakaszban járó párok többsége stabil pénzügyi háttérrel könnyebben vállalna gyermeket vagy legalábbis sok egyéb mellett fontos szempontnak tartja az anyagi biztonságot a döntés meghozatalakor. A teljes népességben, amelybe a gyermekvállalási kort elhagyók és a gyermeket nem tervezők is beletartoznak, némiképp eltolódnak az arányok. Ebben a körben a válaszadók fele látja úgy, hogy nem az anyagi helyzettől függ a gyermekvállalási hajlandóság. 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG