<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ausztriában a szezonális ingadozást is figyelembe véve egyre több magyar dolgozik, legalábbis határozottan többen voltak novemberben, mint egy és két éve. Az utóbbi egy évben megint Magyarországról vették fel a legtöbb vendégmunkást. Németországban viszont csökkent a magyar alkalmazottak száma a vírusválság előtti állapothoz képest.

Egyre magasabb csúcsok és egyre magasabb mélypontok – ami a tőzsdén az emelkedő trendet jellemzi, az a magyarok ausztriai munkavállalásánál is megfigyelhető a koronavírus-válság óta. Az első hullámnál kisebb visszaesést okozott a foglalkoztatásban a második-harmadik hullám tavaly télen, és egyelőre az idén is jobban alakulnak a számok, mint tavaly.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

A novemberi adatok szerint 100 770 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami 2577 fővel alacsonyabb ugyan, mint az előző hónapban, ám ez elsősorban szezonális hatás lehet. A 2020 novemberi állapothoz képest ugyanis még mindig 10 759 fő a növekedés, sőt a 2019 novemberit is közel 8000 fővel haladja meg.

Sok magyar, román, német, horvát érkezett

A többi országgal összehasonlítva megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Egy év alatt 7729 román, 7490 német és 7000 horvát dolgozóval többet alkalmaztak. Egyedül az “Ázsia” jelölésű országcsoportban látunk nagyobb, 11 903 fős bővülést.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

A magyarok jórészt szezonális munkavégzését jelzi azonban az, hogy ez az egy év alatt megfigyelhető 2577 fős csökkenés is több, mint a többi országnál. (Utánunk következik Románia 1696 és Szlovákia 860 fős mérséklődéssel.) Az őszi és tavaszi turisztikai holtszezonban hagyományosan sok magyar veszíti el kinti munkáját, nyáron és télen viszont épp közülük vesznek fel sokakat.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Megint kétséges a síszezon forgalma

Kérdés persze megint, ahogy tavaly is, hogy mit hoz a szezonálisan erős január, február, március, a síszezon. Ausztriában már korán szigorítottak, november 23-tól az ország – Európában az elsők között – újra korlátozásokat rendelt el. A síterepek, a vendéglátás ugyanakkor most működik, csak szigorúan megkövetelik a megfelelő igazolásokat és a maszkviselést.

A napokban az országba való beutazást is nehezítették, de a határról érkező hírek szerint a magyar vendégmunkásokkal szemben továbbra is elnézőek.

Egyre több a külföldi dolgozó

A teljes osztrák munkaerőpiacon egyébként majdnem pontosan húszezer fővel csökkent az alkalmazottak száma novemberben. Egy év alatt, azaz novembertől novemberig viszont 116 579 fő volt a növekedés. Ez utóbbiból 34 379 volt az osztrák és 82 200 a külföldi állampolgárságú személy, vagyis az elöregedő osztrák társadalomban a munkaerő-piacon megint nagyobb lett a külföldiek aránya.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Konkrétan a foglalkoztatottak 22,6 százaléka volt nem osztrák állampolgár, de ebben már nincsen benne az a lassan-lassan egyre nagyobb létszámú csoport, akik külföldön születtek, de már ottani állampolgárságot kaptak.

Németországban kevesebb magyar dolgozott

Németországban az utolsó adat szeptemberi, összesen 110 011 magyar dolgozott a legnagyobb európai gazdaságban főállásban. Egy évvel korábban 105 920, két évvel előtte, a világjárvány előtt pedig 114 177 fő volt ez a szám. Itt tehát némi csökkenés történt az utóbbi két évben.

Ausztria, Innsbruck (Pixabay.com)Ausztria, Innsbruck (Pixabay.com)

További 7482 magyar csökkentett foglalkoztatásban vagy önállóan dolgozott. Ezen kívül Németországban nyilvántartottak még 10 433 munkakereső magyar állampolgárt, 5295 munkanélkülit és mintegy 14 240 olyan személyt, akik különböző társadalombiztosítási ellátásokra vagy segélyekre voltak jogosultak. (A helyi statisztikában “RLB” és “ELB” nevű kategóriák.)

Újranyitottak az éttermek Bécsben

Bár az osztrák fővárosban lakosságarányosan a legalacsonyabb az új koronavírus-fertőzések száma, mégis itt voltak a legtovább, négy hétig zárva az éttermek és szállodák – írja az osztrák ORF magyar híroldala. “December 20-án ismét kinyithattak, a helyzet azonban továbbra is drámai” – teszik hozzá.

  • A 2G-szabály érvényes, csak oltottak és nemrég meggyógyultak léphetnek be.
  • Kötelező az FFP2-es maszk, kivéve az asztaloknál.
  • A vendéglátóknak a helyben fogyasztó vendégek kontakt-adatait is fel kell venniük.
  • Rendezvények 25 főig szervezhetők (zárt térben).
  • A záróra egységesen 23 órakor van, ezt csak szilveszter éjszakára oldják fel.

Alig vannak a szállodákban

A “lockdown” ugyan a bécsi szállodák számára is véget ért, a fővárosi gazdasági kamara (WKO) azonban úgy számol, a hotelek 20-25 százaléka zárva marad az ünnepekre. A foglaltság városszerte húsz százalék alatti Bécsben, holott a járvány előtti években a december általában 80 százalék körüli kihasználtsággal telt - írja az ORF.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló