<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ausztriában a szezonális ingadozást is figyelembe véve egyre több magyar dolgozik, legalábbis határozottan többen voltak novemberben, mint egy és két éve. Az utóbbi egy évben megint Magyarországról vették fel a legtöbb vendégmunkást. Németországban viszont csökkent a magyar alkalmazottak száma a vírusválság előtti állapothoz képest.

Egyre magasabb csúcsok és egyre magasabb mélypontok – ami a tőzsdén az emelkedő trendet jellemzi, az a magyarok ausztriai munkavállalásánál is megfigyelhető a koronavírus-válság óta. Az első hullámnál kisebb visszaesést okozott a foglalkoztatásban a második-harmadik hullám tavaly télen, és egyelőre az idén is jobban alakulnak a számok, mint tavaly.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

A novemberi adatok szerint 100 770 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában, ami 2577 fővel alacsonyabb ugyan, mint az előző hónapban, ám ez elsősorban szezonális hatás lehet. A 2020 novemberi állapothoz képest ugyanis még mindig 10 759 fő a növekedés, sőt a 2019 novemberit is közel 8000 fővel haladja meg.

Sok magyar, román, német, horvát érkezett

A többi országgal összehasonlítva megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Egy év alatt 7729 román, 7490 német és 7000 horvát dolgozóval többet alkalmaztak. Egyedül az “Ázsia” jelölésű országcsoportban látunk nagyobb, 11 903 fős bővülést.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

A magyarok jórészt szezonális munkavégzését jelzi azonban az, hogy ez az egy év alatt megfigyelhető 2577 fős csökkenés is több, mint a többi országnál. (Utánunk következik Románia 1696 és Szlovákia 860 fős mérséklődéssel.) Az őszi és tavaszi turisztikai holtszezonban hagyományosan sok magyar veszíti el kinti munkáját, nyáron és télen viszont épp közülük vesznek fel sokakat.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Megint kétséges a síszezon forgalma

Kérdés persze megint, ahogy tavaly is, hogy mit hoz a szezonálisan erős január, február, március, a síszezon. Ausztriában már korán szigorítottak, november 23-tól az ország – Európában az elsők között – újra korlátozásokat rendelt el. A síterepek, a vendéglátás ugyanakkor most működik, csak szigorúan megkövetelik a megfelelő igazolásokat és a maszkviselést.

A napokban az országba való beutazást is nehezítették, de a határról érkező hírek szerint a magyar vendégmunkásokkal szemben továbbra is elnézőek.

Egyre több a külföldi dolgozó

A teljes osztrák munkaerőpiacon egyébként majdnem pontosan húszezer fővel csökkent az alkalmazottak száma novemberben. Egy év alatt, azaz novembertől novemberig viszont 116 579 fő volt a növekedés. Ez utóbbiból 34 379 volt az osztrák és 82 200 a külföldi állampolgárságú személy, vagyis az elöregedő osztrák társadalomban a munkaerő-piacon megint nagyobb lett a külföldiek aránya.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Konkrétan a foglalkoztatottak 22,6 százaléka volt nem osztrák állampolgár, de ebben már nincsen benne az a lassan-lassan egyre nagyobb létszámú csoport, akik külföldön születtek, de már ottani állampolgárságot kaptak.

Németországban kevesebb magyar dolgozott

Németországban az utolsó adat szeptemberi, összesen 110 011 magyar dolgozott a legnagyobb európai gazdaságban főállásban. Egy évvel korábban 105 920, két évvel előtte, a világjárvány előtt pedig 114 177 fő volt ez a szám. Itt tehát némi csökkenés történt az utóbbi két évben.

Ausztria, Innsbruck (Pixabay.com)Ausztria, Innsbruck (Pixabay.com)

További 7482 magyar csökkentett foglalkoztatásban vagy önállóan dolgozott. Ezen kívül Németországban nyilvántartottak még 10 433 munkakereső magyar állampolgárt, 5295 munkanélkülit és mintegy 14 240 olyan személyt, akik különböző társadalombiztosítási ellátásokra vagy segélyekre voltak jogosultak. (A helyi statisztikában “RLB” és “ELB” nevű kategóriák.)

Újranyitottak az éttermek Bécsben

Bár az osztrák fővárosban lakosságarányosan a legalacsonyabb az új koronavírus-fertőzések száma, mégis itt voltak a legtovább, négy hétig zárva az éttermek és szállodák – írja az osztrák ORF magyar híroldala. “December 20-án ismét kinyithattak, a helyzet azonban továbbra is drámai” – teszik hozzá.

  • A 2G-szabály érvényes, csak oltottak és nemrég meggyógyultak léphetnek be.
  • Kötelező az FFP2-es maszk, kivéve az asztaloknál.
  • A vendéglátóknak a helyben fogyasztó vendégek kontakt-adatait is fel kell venniük.
  • Rendezvények 25 főig szervezhetők (zárt térben).
  • A záróra egységesen 23 órakor van, ezt csak szilveszter éjszakára oldják fel.

Alig vannak a szállodákban

A “lockdown” ugyan a bécsi szállodák számára is véget ért, a fővárosi gazdasági kamara (WKO) azonban úgy számol, a hotelek 20-25 százaléka zárva marad az ünnepekre. A foglaltság városszerte húsz százalék alatti Bécsben, holott a járvány előtti években a december általában 80 százalék körüli kihasználtsággal telt - írja az ORF.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG