<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.

Októberben Ausztriában 103 347 magyar állampolgár dolgozott az Österreichische Sozialversicherung nevű szervezet adatai alapján. Ez 4291 fővel kevesebb ugyan, mint az eddigi történelmi rekordot jelentő augusztusban, ám 10 544 személlyel több, mint egy évvel korábban. Ami még érdekesebb, hogy 9256 fős növekedés a 2019 októberi állapothoz képest is, ami még ugye a világjárvány előtt volt.

Így a nyári új csúcsok mellett a friss adatok is alátámasztják, hogy – az év eddig eltelt részében – tartósan maga mögött hagyta ez a piac a válságot. Vagy hogy a koronavírus csak ideiglenesen vetette vissza a magyar munkaerő Ausztriába vándorlását. A ősz egyébként uborkaszezon az osztrák gazdaság több ágazatában, mivel turisták inkább nyáron és télen érkeznek, ennek fényében is magas ez az adat.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Ha éves átlagban nézzük meg az Ausztriában dolgozó magyarok számát, akkor az idei adat 98 243 fő, bár az utolsó két hónap még csökkentheti. A tavalyi 91 394 és a 2019-es 96 906 fő volt, így ezen adat szerint is rekord születhet idén.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Kevesebb osztrák dolgozik

A teljes osztrák munkaerő-piacon a foglalkoztatottak száma egyébként összesen mintegy 108 ezer fővel nőtt egy év és 63 ezer fővel két év alatt. Ám a helyiek egy része nyugdíj vagy betegség, halál, esetleg más okok miatt kiesett. Két év alatt ugyanis 72 026 külföldivel többet alkalmaztak a szomszédos országban, többet, mint a teljes létszám bővülése volt.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Ebből kiszámolható, hogy közel 9000 osztrák állampolgárságú személy eltűnt a munkaerő-piacról. Ami miatt egyébként régen fáj a szomszédos ország (és Európa nagy része) gazdaságpolitikusainak feje.

Magyarok, románok, horvátok és menekültek

Az egy év alatt alkalmazásba vett 10 544 magyar egyébként olyan szempontból is sok, hogy ez rekord az országok mezőnyében. Utánunk következik

  • Románia 7420,
  • Horvátország 6850,
  • Németország 6767,
  • Szlovákia 4342,
  • Törökország 3675 és
  • Lengyelország 3005 fős növekedéssel.

Az Ázsia néven nyilvántartott régióból 11 327 személlyel több kapott munkát, ezzel 68 119-en vannak. Vélhetően jelentős részük menekült. Afrikából pedig összesen 16 094 dolgozó származott.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Mi lesz a síszezonnal?

Akárcsak tavaly és tavalyelőtt, ismét nagy kérdés, mi lesz az idegenforgalom, az ezzel sokszor összefüggő vendéglátás és kiskereskedelmi egységek sorsa Ausztriában a koronavírus idején, mivel ez az üzletág sok külföldit foglalkoztat. November 23-tól az ország – Európában az elsők között – újabb szigorú korlátozásokat rendelt el. A közszolgálati ORF és az APA megfogalmazásában:

Bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek, kulturális eseményeket és rendezvényeket tartó helyszínek, karácsonyi vásárok, valamint mindazok a boltok, amelyek nem árulnak élelmiszert vagy a mindennapi megélhetéshez szükséges árukat. Jövő év elejétől pedig bevezetik a kötelező oltást. A sífelvonók nyitva maradhatnak, de csak a beoltottak számára. A szállodák nem fogadnak új vendéget.

December 13-án nyitnak?

Az emberek csak korlátozott célokból hagyhatják el otthonukat, mint például a munkába járás vagy az alapvető élelmiszerek vásárlása, orvoslátogatás. Sétálni idő- és távolságkorlátozás nélkül lehet, de egyszerre csak egy, másik háztartásból származó személlyel lehet találkozni.

5. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok éves átlagos létszáma (ezer fő)5. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok éves átlagos létszáma (ezer fő)

A lezárást december 13-án tervezik feloldani, kérdés, addigra eléggé javul-e a helyzet Ausztriában és a környező országokban.

Hogyan lehet Ausztriába belépni?

A beutazás terén is szigorítottak november 23-tól. Akik ingázóként munkába mennek, vagy tanulás céljából lépnének be, továbbra is beutazhatnak, ha igazolják védettségüket. Az antigén-teszt érvényessége azonban 48 óráról 24 órára rövidült. A PCR-tesztnél az érvényesség idejét a korábban érvényes hét napról 72 órára korlátozták.

Továbbra is csak azokat az oltóanyagokat ismerik el a belépéskor, amelyek Ausztria szerte engedélyezettek, az orosz Szputnyik vakcina továbbra sem tartozik közéjük. Az oltási bizonyítvány érvényességi ideje pedig kilenc hónapra rövidült -írja az ORF.

Ausztriai nevezetesség, Zell am See (Pixabay.com)Ausztriai nevezetesség, Zell am See (Pixabay.com)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nem sok idejük maradt a diákoknak, hogy Európa legkedvezőbb hiteléhez jussanak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:50
Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
Személyes pénzügyek Negyed év alatt 692 milliárddal nőtt a magyar háztartások vagyona - de az infláció hatása már érezhető
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 11:55
Még mindig iszonyatos összegek parkolnak készpénzben a magyar háztartásoknál, de látszik, hogy sokan kezdenek észbe kapni.
Személyes pénzügyek Több ezer kilométert utaznak bankkártyás adataink
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 08:53
Egy egyszerű csippantás a boltban nagyon komoly rendszereket hoz működésbe.
Személyes pénzügyek Durván drágultak a hitelek, legutóbb a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 09:12
Minden nagybank szigorított és emelte a hitelek kamatait.  
Személyes pénzügyek K&H: növekedésben maradtak a személyi kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 08:17
Leginkább lakáscélra, autóvásárlásra és hitelkiváltásra fordítják a felvett pénzt.
Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG