<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.

Októberben Ausztriában 103 347 magyar állampolgár dolgozott az Österreichische Sozialversicherung nevű szervezet adatai alapján. Ez 4291 fővel kevesebb ugyan, mint az eddigi történelmi rekordot jelentő augusztusban, ám 10 544 személlyel több, mint egy évvel korábban. Ami még érdekesebb, hogy 9256 fős növekedés a 2019 októberi állapothoz képest is, ami még ugye a világjárvány előtt volt.

Így a nyári új csúcsok mellett a friss adatok is alátámasztják, hogy – az év eddig eltelt részében – tartósan maga mögött hagyta ez a piac a válságot. Vagy hogy a koronavírus csak ideiglenesen vetette vissza a magyar munkaerő Ausztriába vándorlását. A ősz egyébként uborkaszezon az osztrák gazdaság több ágazatában, mivel turisták inkább nyáron és télen érkeznek, ennek fényében is magas ez az adat.

1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)1. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Ha éves átlagban nézzük meg az Ausztriában dolgozó magyarok számát, akkor az idei adat 98 243 fő, bár az utolsó két hónap még csökkentheti. A tavalyi 91 394 és a 2019-es 96 906 fő volt, így ezen adat szerint is rekord születhet idén.

2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)2. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év per év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Kevesebb osztrák dolgozik

A teljes osztrák munkaerő-piacon a foglalkoztatottak száma egyébként összesen mintegy 108 ezer fővel nőtt egy év és 63 ezer fővel két év alatt. Ám a helyiek egy része nyugdíj vagy betegség, halál, esetleg más okok miatt kiesett. Két év alatt ugyanis 72 026 külföldivel többet alkalmaztak a szomszédos országban, többet, mint a teljes létszám bővülése volt.

3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)3. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Ebből kiszámolható, hogy közel 9000 osztrák állampolgárságú személy eltűnt a munkaerő-piacról. Ami miatt egyébként régen fáj a szomszédos ország (és Európa nagy része) gazdaságpolitikusainak feje.

Magyarok, románok, horvátok és menekültek

Az egy év alatt alkalmazásba vett 10 544 magyar egyébként olyan szempontból is sok, hogy ez rekord az országok mezőnyében. Utánunk következik

  • Románia 7420,
  • Horvátország 6850,
  • Németország 6767,
  • Szlovákia 4342,
  • Törökország 3675 és
  • Lengyelország 3005 fős növekedéssel.

Az Ázsia néven nyilvántartott régióból 11 327 személlyel több kapott munkát, ezzel 68 119-en vannak. Vélhetően jelentős részük menekült. Afrikából pedig összesen 16 094 dolgozó származott.

4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)4. Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Mi lesz a síszezonnal?

Akárcsak tavaly és tavalyelőtt, ismét nagy kérdés, mi lesz az idegenforgalom, az ezzel sokszor összefüggő vendéglátás és kiskereskedelmi egységek sorsa Ausztriában a koronavírus idején, mivel ez az üzletág sok külföldit foglalkoztat. November 23-tól az ország – Európában az elsők között – újabb szigorú korlátozásokat rendelt el. A közszolgálati ORF és az APA megfogalmazásában:

Bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek, kulturális eseményeket és rendezvényeket tartó helyszínek, karácsonyi vásárok, valamint mindazok a boltok, amelyek nem árulnak élelmiszert vagy a mindennapi megélhetéshez szükséges árukat. Jövő év elejétől pedig bevezetik a kötelező oltást. A sífelvonók nyitva maradhatnak, de csak a beoltottak számára. A szállodák nem fogadnak új vendéget.

December 13-án nyitnak?

Az emberek csak korlátozott célokból hagyhatják el otthonukat, mint például a munkába járás vagy az alapvető élelmiszerek vásárlása, orvoslátogatás. Sétálni idő- és távolságkorlátozás nélkül lehet, de egyszerre csak egy, másik háztartásból származó személlyel lehet találkozni.

5. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok éves átlagos létszáma (ezer fő)5. Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok éves átlagos létszáma (ezer fő)

A lezárást december 13-án tervezik feloldani, kérdés, addigra eléggé javul-e a helyzet Ausztriában és a környező országokban.

Hogyan lehet Ausztriába belépni?

A beutazás terén is szigorítottak november 23-tól. Akik ingázóként munkába mennek, vagy tanulás céljából lépnének be, továbbra is beutazhatnak, ha igazolják védettségüket. Az antigén-teszt érvényessége azonban 48 óráról 24 órára rövidült. A PCR-tesztnél az érvényesség idejét a korábban érvényes hét napról 72 órára korlátozták.

Továbbra is csak azokat az oltóanyagokat ismerik el a belépéskor, amelyek Ausztria szerte engedélyezettek, az orosz Szputnyik vakcina továbbra sem tartozik közéjük. Az oltási bizonyítvány érvényességi ideje pedig kilenc hónapra rövidült -írja az ORF.

Ausztriai nevezetesség, Zell am See (Pixabay.com)Ausztriai nevezetesség, Zell am See (Pixabay.com)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Mennyit spórolhatunk Orbán Viktor bejelentésével? Itt vannak az első számok
Gáspár András | 2022. január 12. 18:35
A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.
Személyes pénzügyek Fordulat a járványban: ismét költekezésbe kezdtek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:05
A járvány okozta mélypontról 2021-ben egyértelműen visszakapaszkodtak a személyi kölcsönök, és 2022-ben már elérheti a folyósításuk a 2019-es szintet - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Az otthonfelújítási támogatás ugyan elvileg konkurense ennek a hitelnek, de a valóságban esetenként még növelte is a keresletet iránta.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló