TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.
Fotó: Pixabay

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma novemberben 270 fővel csökkent, 90 154 főre, ami azonban beleillik a szokásos szezonális képbe. Amely szerint nyáron és télen nő, ősszel és tavasszal csökken a foglalkoztatás a turizmusra erősen építő szomszédos gazdaságban. Tavaly ilyenkor is több mint 400 fővel csökkent a magyarok létszáma.

Ha év/év alapon, azaz november és november között vizsgáljuk, akkor még mindig 6300 fős növekedést tapasztalunk. Ez picivel több, mint az októberi és szeptemberi 6100 fős emelkedés, de a korábbi években inkább 7000-8000 fő közötti számokat láttunk. Így megkockáztathatjuk a kijelentést, hogy a magyarok kiáramlása az osztrák munkaerő-piacra kissé lassul, miközben a növekvő trend alapvetően érintetlen.

Ilyenkor egyébként gyakori, hogy valamelyik olvasó kommentjében felveti, “bezzeg a feketemunkások”, azokról miért nem írunk, a hivatalos számoknál a valódiak sokkal magasabbak kell legyenek. Mi is ismerünk olyat, aki Ausztriába jár bármiféle papír nélkül takarítani vagy bébiszittelni, de nem tudjuk a számukat még becsülni sem. Erről sajnos nincsen adat, vélhetően további több tízezer magyarról lehet szó.

Az osztrák munkaerő-piac egyébként köszöni szépen, jól van, novembertől novemberig 77 ezer új állás jött létre. Ebből 52 ezret töltöttek be külföldi állampolgárok, tehát a helyieknek is jutott. Havi szinten azonban itt is van visszaesés, 7400 fővel kevesebb dolgozik, ebből 5800 fő külföldi.

Amint a második grafikonon is látszik, a mezőnyt a németek továbbra is vezetik, több mint százezren dolgoznak Ausztriában. Egy év alatt azonban csak 4100 fővel nőtt a számuk, kevesebbel, mint a magyaroké. Várható, hogy pár éven belül utolérjük őket, ha minden így folytatódik.

A román állampolgárok nemrég hagyták le a törököket, a szerbek kevesen vannak ugyan, de szorgosan jövögetnek. Az összes volt jugoszláv utódállamból jövők száma egyébként 182 ezer, egy év alatt 8200 fővel nőtt.

Azon kevés csoport egyike, amelyek egy hónap alatt is több dolgozót tudtak adni, az “ázsiaiaké”, akik vélhetően nagyrészt menekültek. Októberről novemberre 320, egy év alatt 8600 fővel nőtt a létszámuk, és most 48 ezer. Afrikából és Amerikából is egyre többen vannak, de még nem kiugró számban, 13, illetve 9 ezer körül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Karrier 9 év után cserélt le Orbán Viktor egy kormánymegbízottat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 10. 06:23
Demeter Ervin 2011 óta volt Borsod megyei kormánymegbízott, csütörtöktől a miskolci polgármesterválasztás vesztese veszi át a helyét.
Karrier Még toborozzák az iskolaőröket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 07:23
Már lejárt a határidő, de több megyében is várják a jelentkezőket. 
Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
hírlevél