TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megint egy rekord, először lépte át a 97 ezret az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Kicsit jobban, egy évre visszatekintve viszont a román állampolgárok száma jobban nőtt, mint a magyaroké, a németek pedig egyelőre őrzik első helyüket. A menekültek is nagy számban találhattak munkát.
Fotó: Pixabay

Augusztusban ismét rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, most először haladta meg a 97 ezer főt (97 133). Viszont most nem volt túl nagy a növekedés, csak 496 fő az előző hónaphoz képest, és nem is a magyarok száma nőtt a legjobban.

A román állampolgárságú munkavállalók száma ezúttal jobban nőtt, mint a magyaroké, 1509 fővel, így meghaladta a 60 500-at. A legnagyobb csoport, a németek száma viszont kissé mérséklődött. Az Ázsiából érkezetteké, bár ez sok nemzetet takar, több mint 800-zal emelkedett. Ide vélhetően főleg menekültek tartoznak.

Hosszabb időre, egy teljes évre visszatekintve a magyarok száma 6900 fővel nőtt, ez inkább kissé átlag alatti. (Néha 7500-8500 magyar is kimegy egy év alatt.) Ez idő alatt több mint 8000 román állampolgár és 8800 ázsiai személy is munkát talált, tehát nem a magyarok vezették a mezőnyt.

Ha az összes volt jugoszláv utódállamot egybe számoljuk, akkor náluk is elérte a létszámnövekedés a 8000 főt egy év alatt. A legnépesebb foglalkoztatotti csoport változatlanul a németeké, 102 ezer fővel. Ők is közel 4000-el többen vannak, mint egy évvel korábban.

Augusztustól augusztusig egyébként 86 700 új munkahely keletkezett a szomszédos országban, ezek közül 56 200-at külföldiekkel töltöttek be. Ennek is több mint a fele az “új EU-tagokból”, vagyis főleg volt szocialista országokból került oda.

Egy másik adatsor, az osztrák statisztikai hivatalé azt mutatja, hogy Ausztriában január elején 77 113 magyar állampolgár élt, mintegy 6500 fővel több, mint egy évvel korábban. Ebben nyilván nincsenek benne azok az alkalmazottak, akik ingáznak, viszont benne vannak azok, akik tanulnak, nyugdíjasok vagy munkanélküliként kint maradtak. Az ingázó feketemunkásokat nyilván egyik statisztika sem mutatja ki.

Mint ismeretes, a munkaerő-piac a turizmusra építő Ausztriában erősen szezonális, télen és nyáron van egy-egy főszezon. Ilyenkor ugrik meg az alkalmazásban állók száma is, míg tavasszal, ősszel visszaesés szokott következni.

Amint második grafikonunkon látszik, hosszú távra visszatekintve 2012-2013 környékén volt egy nagy megugrás a magyarok számában, nyilván a munkavállalási szabályok könnyítése miatt is. (Valamint volt akkor egy kisebb recesszió Magyarországon.) Azóta nagyjából egyenletesen nő a létszám, évente mintegy 7-8 ezer ember megy ki dolgozni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél