3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram
Megint egy rekord, először lépte át a 97 ezret az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Kicsit jobban, egy évre visszatekintve viszont a román állampolgárok száma jobban nőtt, mint a magyaroké, a németek pedig egyelőre őrzik első helyüket. A menekültek is nagy számban találhattak munkát.
Fotó: Pixabay

Augusztusban ismét rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, most először haladta meg a 97 ezer főt (97 133). Viszont most nem volt túl nagy a növekedés, csak 496 fő az előző hónaphoz képest, és nem is a magyarok száma nőtt a legjobban.

A román állampolgárságú munkavállalók száma ezúttal jobban nőtt, mint a magyaroké, 1509 fővel, így meghaladta a 60 500-at. A legnagyobb csoport, a németek száma viszont kissé mérséklődött. Az Ázsiából érkezetteké, bár ez sok nemzetet takar, több mint 800-zal emelkedett. Ide vélhetően főleg menekültek tartoznak.

Hosszabb időre, egy teljes évre visszatekintve a magyarok száma 6900 fővel nőtt, ez inkább kissé átlag alatti. (Néha 7500-8500 magyar is kimegy egy év alatt.) Ez idő alatt több mint 8000 román állampolgár és 8800 ázsiai személy is munkát talált, tehát nem a magyarok vezették a mezőnyt.

Ha az összes volt jugoszláv utódállamot egybe számoljuk, akkor náluk is elérte a létszámnövekedés a 8000 főt egy év alatt. A legnépesebb foglalkoztatotti csoport változatlanul a németeké, 102 ezer fővel. Ők is közel 4000-el többen vannak, mint egy évvel korábban.

Augusztustól augusztusig egyébként 86 700 új munkahely keletkezett a szomszédos országban, ezek közül 56 200-at külföldiekkel töltöttek be. Ennek is több mint a fele az “új EU-tagokból”, vagyis főleg volt szocialista országokból került oda.

Egy másik adatsor, az osztrák statisztikai hivatalé azt mutatja, hogy Ausztriában január elején 77 113 magyar állampolgár élt, mintegy 6500 fővel több, mint egy évvel korábban. Ebben nyilván nincsenek benne azok az alkalmazottak, akik ingáznak, viszont benne vannak azok, akik tanulnak, nyugdíjasok vagy munkanélküliként kint maradtak. Az ingázó feketemunkásokat nyilván egyik statisztika sem mutatja ki.

Mint ismeretes, a munkaerő-piac a turizmusra építő Ausztriában erősen szezonális, télen és nyáron van egy-egy főszezon. Ilyenkor ugrik meg az alkalmazásban állók száma is, míg tavasszal, ősszel visszaesés szokott következni.

Amint második grafikonunkon látszik, hosszú távra visszatekintve 2012-2013 környékén volt egy nagy megugrás a magyarok számában, nyilván a munkavállalási szabályok könnyítése miatt is. (Valamint volt akkor egy kisebb recesszió Magyarországon.) Azóta nagyjából egyenletesen nő a létszám, évente mintegy 7-8 ezer ember megy ki dolgozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
hírlevél
depositphotos