TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magas szinten, 105 ezer vagy 113 ezer felett van a Németországban dolgozó magyarok száma attól függően, hogy a részmunkaidőt is beleszámoljuk-e. A részmunkaidősök száma emelkedik, nagy részük nő. A magyarok kiáramlása viszont határozottan lassulni látszik az évek során.
München-Budapest, kétszázzal.

Tavaly decemberben 103 048 teljes munkaidőben dolgozó magyar foglalkoztatottat tartottak nyilván Németországban, 4325 fővel többet, mint egy évvel korábban. Májusban ez az érték már 105 703 fő volt, az viszont év/év alapon csak 2654 fős bővülés.

Amint első grafikonunkon látszik, a növekedés üteme évről évre, negyedévről negyedévre csökken (narancs színnel jelölve). Még feltűnőbb százalékban: Míg 2014-ben évi 22-23 százalék is volt a magyar dolgozói létszám növekedése, addig tavaly decemberben 4,4, májusban már csak 2,6 százalék az ütem. (Az előző év azonos időszakához képest.)

A Bundesagentur für Arbeit szövetségi munkaügyi hivatal jelentése szerint azonban ezen kívül 7458 magyar állampolgárságú részmunkaidős dolgozót is foglalkoztattak (ez áprilisi adat). További 10 492 magyar állampolgár “munkakereső” státuszban, 4955 pedig munkanélküliként volt nyilvántartva (e két utóbbi pedig júliusi adat).

Hoztuk a kelet-európai átlagot

Ha ezeket a kissé kusza adatokat összeadjuk, akkor az jön ki, hogy pár hónapja 123 653 körül lehetett a magyarok száma, akik valamilyen formában a németországi munkaerő-piacon jelen voltak. Az is kiderül, hogy a Németországban élő teljes magyar állampolgárságú lakosság 54,5 százaléka dolgozott.

Ez alacsonyabb, mint a németek aránya (62,4 százalék), de magasabb, mint az összes külföldi (európai és nem európai) átlaga (45 százalék). Ez utóbbiban a menekültek küldő országai is benne vannak, ebben a kategóriában a foglalkoztatás 27,1 százalékos volt májusban. A 11 volt kelet-európai szocialista ország átlagától egyébként nem vagyunk messze, azok polgárainak körében ugyanis a foglalkoztatottság 55,2 százalék volt.

Sok a részmunkaidős

Van egy másik idősor is, amely együtt ábrázolja a teljes és részmunkaidős magyar foglalkoztatottakat havi bontásban. Ebből szintén az derül ki, hogy a magyar foglalkoztatottak száma csökkenő ütemben bővül (a grafikonokon narancssárga oszlopok jelölik az év/év változást). De kevésbé esett vissza az ütem, mint csak a teljes munkaidősöknél vizsgálva.

Májusban eszerint a második adatsor szerint az előző év megfelelő hónapjához képest nagyobb mértékben, 6048 fővel nőtt a magyar dolgozók száma, 113 498-ra. A részmunkaidősök száma egyenetlen, de hosszabb távon emelkedni látszik. Megfigyelhető szezonalitás is, a téli hónapokban mindig visszaesik a kivándorlási kedv.

Kevés a nő, és legtöbbjük félállású

A nemek aránya is érdekes. Eszerint a teljes munkaidőben dolgozók között a férfiak aránya 61 százalék, a nőké csak 39. A részmunkaidősök között viszont 69 százalék a nő, és csak 31 százalék férfi. Ez összesítve is sokkal több férfi munkavállalót jelent Németországban, 65 551-et (59 százalék). Így a magyar dolgozók 41 százaléka nő, mintegy 45 ezer személy.

A német statisztikai hivatal, a Destatis szerint a Németországban élő magyar állampolgárok száma 212 360 volt 2018 december végén. Ebből 8890 született ott, és 203 470 másutt, vélhetően nagyrészt Magyarországon.

Majdnem negyedmillió 2017-ben

Egyébként 10,915 millió külföldi állampolgár élt az országban, a 83 millió lakos mintegy 13,2 százaléka. De a németek használnak egy olyan fogalmat is, hogy “migrációs háttérrel rendelkezők”. Ők többnyire, fő szabályként azok, akinek legalább az egyik szülőjük külföldön született.

Migrációs háttérrel így 2017-ben 19,258 millióan rendelkeztek, a népesség mintegy 23 százaléka, vagyis közel negyede. Közülük 240 ezer magyar hátterű. Közülük is 198 ezer “saját tapasztalatai alapján” rendelkezik migrációs gyökerekkel, vélhetően ők azok, akik Magyarországról vándoroltak be. A többi 42 ezer kint született, vegyes házasságból vagy magyar szülőktől.

Az osztrák munkaerőpiacon egyelőre nem igazán látszik a magyarországi foglalkoztatottak számának lassulása. Júniusban is csúcsot döntött a létszám, egy év alatt ötezer fős volt a növekedés. (A részletekről itt írtunk.)

(Az EU migrációs jelentéséről itt írtunk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Koronavírus: leginkább a macskákra veszélyes
Kormos Olga | 2020. október 26. 18:24
Sok a bizonytalanság a tekintetben, hogy képesek-e elkapni a koronavírust házikedvenceink, s jelenleg úgy tűnik, hogy a kutyák alig, de a macska- és nyestfélék, valamint a hörcsögök fogékonynak bizonyulnak.
Makro / Külgazdaság Járványügyi adatok: törvénymódosítással védi a kormány
Kormos Olga | 2020. október 26. 17:29
Október 22-én nyújtották be a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény módosításait a Parlamentbe. A dokumentum többek között azt is rögzíti, hogy a kormány mégsem tart igényt arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Operatív Törzs mellett járványügyi tudományos munkacsoportot hozzon létre.
Makro / Külgazdaság Már a parlamentbe is csak maszkban lehet bemenni, sálban, kendőben nem
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 16:02
Szigorítottak a szabályokon, közben a főváros a saját rendelete visszavonására készül.
Makro / Külgazdaság Az amerikai időzített bomba – Moszkva feszülten figyel
Káncz Csaba | 2020. október 26. 14:04
Első alkalommal fordul elő az USA történelmében, hogy a fehérek után a mostani elnökválasztáson a hispánok fogják képviselni a regisztrált választók legnagyobb csoportját – megelőzve az afroamerikaiakat. A gyorsan növekvő hispán népesség egyben geopolitikai sérülékenységet jelent és ezzel az ellenfelek is tisztában vannak. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Itt az áttörés? Megtalálhatták a Covid ellenszerét
Wéber Balázs | 2020. október 26. 10:53
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZaneca brit gyógyszergyár által közösen kifejlesztett vakcina immunissá teheti az időseket a koronavírussal szemben.
Makro / Külgazdaság Árzuhanás lesz a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:42
A 95-ös literje 5 forinttal kerül majd átlagban kevesebbe október 28-ától. Ekkora mértékű olcsóbbodásra utoljára több mint fél éve, még a koronavírus-járvány első hullámának tombolása idején, április 8-án volt példa. A gázolaj ára viszont ezúttal sem változik, így az immár október 7-e óta van bebetonozva.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Már 233-an vannak lélegeztetőgépen - Elhunyt 47 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:01
2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Negyedmilliárdot utazott el két év alatt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 07:36
Orbán Viktor miniszterelnök és kísérői fejenként és átlagosan 78 ezer forintot fizet egy éjszakai szállásért külföldön.
Makro / Külgazdaság GKI: erősödött a munkanélküliségtől való félelem
MTI | 2020. október 26. 07:16
A GKI konjunktúraindexe októberben kissé javult, de továbbra sem érte el júliusi szintjét, az üzleti várakozások pozitív irányba mozdultak, a lakosságiak viszont már negyedik hónapja romlanak - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Ötvenezer forint: ekkora a különbség a nyugellátások között a fővárosiak és a szabolcsiak között
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 06:07
Az átlagot nézve. Jövőre akár a nettó minimálbér alá is beeshet a keleti megyében ez az összeg.
hírlevél