<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Magas szinten, 105 ezer vagy 113 ezer felett van a Németországban dolgozó magyarok száma attól függően, hogy a részmunkaidőt is beleszámoljuk-e. A részmunkaidősök száma emelkedik, nagy részük nő. A magyarok kiáramlása viszont határozottan lassulni látszik az évek során.
München-Budapest, kétszázzal.

Tavaly decemberben 103 048 teljes munkaidőben dolgozó magyar foglalkoztatottat tartottak nyilván Németországban, 4325 fővel többet, mint egy évvel korábban. Májusban ez az érték már 105 703 fő volt, az viszont év/év alapon csak 2654 fős bővülés.

Amint első grafikonunkon látszik, a növekedés üteme évről évre, negyedévről negyedévre csökken (narancs színnel jelölve). Még feltűnőbb százalékban: Míg 2014-ben évi 22-23 százalék is volt a magyar dolgozói létszám növekedése, addig tavaly decemberben 4,4, májusban már csak 2,6 százalék az ütem. (Az előző év azonos időszakához képest.)

A Bundesagentur für Arbeit szövetségi munkaügyi hivatal jelentése szerint azonban ezen kívül 7458 magyar állampolgárságú részmunkaidős dolgozót is foglalkoztattak (ez áprilisi adat). További 10 492 magyar állampolgár “munkakereső” státuszban, 4955 pedig munkanélküliként volt nyilvántartva (e két utóbbi pedig júliusi adat).

Hoztuk a kelet-európai átlagot

Ha ezeket a kissé kusza adatokat összeadjuk, akkor az jön ki, hogy pár hónapja 123 653 körül lehetett a magyarok száma, akik valamilyen formában a németországi munkaerő-piacon jelen voltak. Az is kiderül, hogy a Németországban élő teljes magyar állampolgárságú lakosság 54,5 százaléka dolgozott.

Ez alacsonyabb, mint a németek aránya (62,4 százalék), de magasabb, mint az összes külföldi (európai és nem európai) átlaga (45 százalék). Ez utóbbiban a menekültek küldő országai is benne vannak, ebben a kategóriában a foglalkoztatás 27,1 százalékos volt májusban. A 11 volt kelet-európai szocialista ország átlagától egyébként nem vagyunk messze, azok polgárainak körében ugyanis a foglalkoztatottság 55,2 százalék volt.

Sok a részmunkaidős

Van egy másik idősor is, amely együtt ábrázolja a teljes és részmunkaidős magyar foglalkoztatottakat havi bontásban. Ebből szintén az derül ki, hogy a magyar foglalkoztatottak száma csökkenő ütemben bővül (a grafikonokon narancssárga oszlopok jelölik az év/év változást). De kevésbé esett vissza az ütem, mint csak a teljes munkaidősöknél vizsgálva.

Májusban eszerint a második adatsor szerint az előző év megfelelő hónapjához képest nagyobb mértékben, 6048 fővel nőtt a magyar dolgozók száma, 113 498-ra. A részmunkaidősök száma egyenetlen, de hosszabb távon emelkedni látszik. Megfigyelhető szezonalitás is, a téli hónapokban mindig visszaesik a kivándorlási kedv.

Kevés a nő, és legtöbbjük félállású

A nemek aránya is érdekes. Eszerint a teljes munkaidőben dolgozók között a férfiak aránya 61 százalék, a nőké csak 39. A részmunkaidősök között viszont 69 százalék a nő, és csak 31 százalék férfi. Ez összesítve is sokkal több férfi munkavállalót jelent Németországban, 65 551-et (59 százalék). Így a magyar dolgozók 41 százaléka nő, mintegy 45 ezer személy.

A német statisztikai hivatal, a Destatis szerint a Németországban élő magyar állampolgárok száma 212 360 volt 2018 december végén. Ebből 8890 született ott, és 203 470 másutt, vélhetően nagyrészt Magyarországon.

Majdnem negyedmillió 2017-ben

Egyébként 10,915 millió külföldi állampolgár élt az országban, a 83 millió lakos mintegy 13,2 százaléka. De a németek használnak egy olyan fogalmat is, hogy “migrációs háttérrel rendelkezők”. Ők többnyire, fő szabályként azok, akinek legalább az egyik szülőjük külföldön született.

Migrációs háttérrel így 2017-ben 19,258 millióan rendelkeztek, a népesség mintegy 23 százaléka, vagyis közel negyede. Közülük 240 ezer magyar hátterű. Közülük is 198 ezer “saját tapasztalatai alapján” rendelkezik migrációs gyökerekkel, vélhetően ők azok, akik Magyarországról vándoroltak be. A többi 42 ezer kint született, vegyes házasságból vagy magyar szülőktől.

Az osztrák munkaerőpiacon egyelőre nem igazán látszik a magyarországi foglalkoztatottak számának lassulása. Júniusban is csúcsot döntött a létszám, egy év alatt ötezer fős volt a növekedés. (A részletekről itt írtunk.)

(Az EU migrációs jelentéséről itt írtunk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG