Hirdetés

Nincs munkanélküliség itthon? Egekben az Ausztriában dolgozók száma

2019. július 15., 17:13

Ha nyár, akkor új rekord. Soha nem kapott munkát ennyi magyar Ausztriában. Majdnem százezer magyar állampolgárságú személy dolgozott ott hivatalosan az előző hónapban. Igyekeznek a románok, de még meg sem tudták közelíteni a magyarok számát.

Valahol Bécsben (fotó: Pixabay)
Valahol Bécsben (fotó: Pixabay)

Júniusban 99 530 magyar állampolgárságú személy dolgozott Ausztriában, ami új történelmi rekord. Az előző hónaphoz képest is jelentős volt az emelkedés (plusz 4749), de az egy évvel korábbi állapothoz képest is majdnem ötezer fő (4996 személy).

Amint a grafikonon is látható, főleg a nyári hónapokban szokott alaposan megugrani az Ausztriában hivatalosan foglalkoztatottak száma a Haupverband nevű érdekvédelmi szervezet adatai szerint. Egyébként Ausztriában az összes dolgozó száma is majdnem rekordot döntött, 3 827 309 fő volt. Ami alig marad el a tavaly júliusi 3 827 853 főtől.

Hirdetés

A szomszédos országban a foglalkoztatottak száma rendszerint nyár közepén és tél közepén nő meg, a két idegenforgalmi szezon miatt. (Nyáron ehhez a mezőgazdaság is hozzájárulhat.)

Románok, szerbek, bosnyákok

Ami a többi országot illeti, ezzel még nem értük be a vezető külföldi nemzetet, a németeket. Ők az első helyüket több mint 105 ezer fővel változatlanul tartják. Ahogy a második grafikonon látható, a román állampolgárságú dolgozók száma nő mé g eléggé dinamikusan, ők nemrég lekörözték a törököket is.

A szerbek a grafikonon ugyan szerénynek tűnnek, de a volt Jugoszlávia utódállamai összesen a legnagyobb nemzetet jelentenék. Az összlétszámuk mintegy 191 ezer fő, a legnagyobb tétel lennének.

A menekültek?

Vannak sokan, akiket még valamilyen okból “Jugoszlávia” polgáraiként tartanak nyilván (mintegy 54 ezer főt), csak Bosznia-Hercegovina pedig 50 ezer fővel szerepel a statisztikában.

“Ázsia” – közel 54 ezer személy – és Afrika – mintegy 14 ezer fő – nem jelentős ugyan, de erősen növekvő tételt jelentenek. Ők vélhetően főleg menekültek. Egy év alatt több mint tízezer fővel nőtt a létszámuk. Vélhetően a jövőben ez tovább fog nőni, ahogy a korábbi évek menekülthullámával érkezők megtanulják a nyelvet, vagy szakmájukat adaptálni tudják.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kevesebb magyar megy Ausztriába az itthoni bérnövekedés miatt?

Kevesebb magyar megy Ausztriába az itthoni bérnövekedés miatt?

A magyar dolgozók száma megint eléggé megnőtt Ausztriában, miközben több más ország polgárai kevesebben lettek. Egyes kutatók a kelet-közép-európai országok bérnövekedése miatt a migráció lassulását várják, de ellenérvek is vannak. Leginkább az, hogy a bérszakadék még mindig óriási.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX44132.00-0.76%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?