<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Járvány ide vagy oda, ismét rekordot döntött a magyarok foglalkoztatása júliusban Ausztriában, ahol további kétezer fővel többet alkalmaztak tőlünk. A járvány után visszatérni látszik az a trend, amely eddig évente új és új csúcsot hozott a magyar vendégmunkások számában. Ezt a növekedést a többi küldő ország meg sem közelítette, de egy kontinens viszont igen.

Tovább emelkedett, majdnem pontosan kétezer fővel, 106 554-re az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma az Österreichische Sozialversicherung nevű szervezet szerint júliusban. Ez magasabb, mint a koronavírus-járvány előtti, 2018 és 2019 júliusi szintek, és második hónapja újabb történelmi rekordot jelent.

Az emelkedő trend tehát a koronavírus-válság ellenére sem tört meg, pontosabban átmenetileg megakadt ugyan, de mára nagyjából visszaállt.

Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Amint a grafikonokon látszik, március óta ismét folyamatosan és jelentősen növekszik a szomszéd országban dolgozó magyarok száma.

A többiek nem értek a nyomunkba

Júliusban is a magyaroknál jegyzeték fel a legnagyobb létszám-növekedést az említett 2000 fővel, míg a németek körében 600, a horvátoknál 750, a szlovákoknál 730 fő körüli volt csak a gyarapodás. A korábban jelentős küldő országnak számító Románia és Törökország esetében viszont több száz fős csökkenést regisztráltak.

Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Jönnek az ázsiaiak

Volt még egy terület, ahonnan Magyarországhoz hasonló számú munkavállaló helyezkedett el, de az nem ország, hanem kontinens. Az Ázsiából jöttek 1937 személlyel többen lettek, vélhetően túlnyomó részük menekült. Ezzel a létszámuk 65 342-re emelkedett. Az afrikai állampolgárságú személyek csak 15 586-an vannak, de a trend esetükben is lassan emelkedő.

Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Ami a teljes osztrák munkaerőpiacot illeti, 36 797 fővel többet foglalkoztattak júliusban, mint egy évvel korábban. Ebből a növekményből azonban most viszonylag sok, 30 012 osztrák állampolgár volt. Figyelemre méltó az is, hogy egy év alatt 97 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a teljes gazdaságban (3,895 millió főre), ebből mintegy 28 ezer állást kaptak a nem osztrák papírokkal rendelkezők.

Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Jóval több a fertőzés, mint nálunk

Ausztriában a járványstatisztikák jelenleg rosszabbak, mint nálunk. Augusztus 30-án például 1287 fertőzöttet azonosítottak, és 15 haláleset történt a járvány következtében. A nagyobb lakosságszámú Magyarországon három nap alatt volt 521 új beteg, és senki nem hunyt el. (Az összes halálozások száma azonban csak 10 564 volt eddig a sógoroknál a Covid-19 kitörése óta, ami sokkal jobb, mint a magyar adat.)

hirdetés

A negyedik hullám súlyossága, elhúzódása nyilván kihat majd az osztrák gazdaságra, turizmusra és ezen keresztül a magyarok foglalkoztatására is.

Valahol Ausztriában (Pixabay.com)Valahol Ausztriában (Pixabay.com)

Új járványügyi intézkedések Bécsben

Michael Ludwig, Bécs polgármestere augusztus végén közölte:

Szeptember 1-jétől csökken a Covid-tesztek érvényességének intervalluma. Az antigén-gyorsteszt eredménye csak 24 órán keresztül lesz érvényes az eddigi 48 óra helyett. A PCR-tesztek esetében 72 óráról 48 órára csökken az érvényességi időintervallum.

A polgármester szerint az iskolákban is át kellene állni a PCR-tesztekre, erről pedig már szintén egyeztetéseket folytat. Az összes üzletben marad a maszkviselési kötelezettség. Bécs eddig is szigorúbb szabályokkal védekezett a járvány terjedése ellen, mint a vidék. Ahol például csak az élelmiszerüzletekben kell maszkot viselni – írta az ORF.

A magyar állampolgárok aránya az Ausztriában dolgozó külföldieken belül (%)A magyar állampolgárok aránya az Ausztriában dolgozó külföldieken belül (%)

Oltóhajók, oltóvillamosok, oltóbuszok, oltódóm

Az osztrák sógorok eközben erősen hajtanak az átoltottság további növelésére. Az ORF tudósítása szerint:

Az oltóhajók, oltóvillamosok és a Stephansdom sekrestyéje után mostantól oltóbuszokban és már a szupermarketekben is előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen kapható a koronavírus elleni védőoltás Bécsben. A városvezetés az átoltottsággal szeretné megelőzni a negyedik hullámot.

Az oltást a Billa, a Billa Plus és a Penny szupermarketeinek pénztárainál lehet kérni. Augusztus végén Burgenland is ismét regisztráció nélküli oltási napot rendezett.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Átlagosan hatvan ezer forintot szánunk ajándékra karácsonykor 
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:11
Erős az online költés és a hitelből vásárlás.
Személyes pénzügyek Jön a részvénynyugdíj, mutatjuk, mit tudunk róla eddig
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 19:04
Németországban újfajta nyugdíj bevezetését tervezik, amely az eddigi klasszikus állami nyugdíjt egészítené ki, és a járulék részvényekbe fektetésén alapulna. Ez felpezsdítheti a németek befektetési kedvét és a részvénypiacot is. Irigykedve nézik a svéd modellt, amely igencsak bejött, évente átlag 11 százalékot hozott a nyugdíjasoknak húsz éven keresztül.
Személyes pénzügyek Melyiket érdemes választani: a napelemes pályázatot vagy az otthonfelújítási támogatást?
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 10:56
December 6-tól nagylelkű támogatási forma válik elérhetővé a napelemes rendszerek telepítésére és fűtéskorszerűsítésre, akár 11 millió forintos értékben. Ez számottevően meghaladja a maximum hárommillió forintot kínáló otthonfelújítási támogatást, de az ördög a részletekben rejlik: az új napelemes pályázat nemcsak a személyi feltételekben, de a költségek elszámolásában is szigorúbb - derül ki a Bank360 összeállításából.
Személyes pénzügyek Milliókat adnál a gyerek 18. szülinapjára? Most kell rámenni az állami támogatásra
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 09:10
Az idei állami támogatás még csak 6 ezer forint a babakötvényre, jövőre viszont megduplázzák - aki az idei pénzt sem akarja az államnál hagyni, az még most fizessen be.
Személyes pénzügyek Jöhet a nyugdíjfordulat? Félnek a jövőtől a fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:55
Nőtt azoknak a 35 év alattiaknak a száma, akik nyugdíj- és egészségpénztárban gondolkodnak – derül ki a Prémium Önkéntes Pénztárak adataiból.
Személyes pénzügyek Még mindig sok a tévhit, ha a végrendeletekről van szó
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 13:46
Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére.  
Személyes pénzügyek Sokan nem terveznek a tavalyinál fényűzőbb karácsonyt
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 15:34
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai az idei ünnepeken is nyomot hagynak.
Személyes pénzügyek Megrohamozták a hazai bankokat
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:07
Ráharaptak a Zöld Otthon Program kedvezményes kamatú hitelére az ingatlant vásárlók és építők. A bankokhoz már az első hónapban annyi igénylés futott be, hogy ilyen ütemben fél év alatt elfogyhat a jegybank 200 milliárdos kerete. Sokan más lakáskölcsönnel együtt veszik fel a zöld hitelt, és akár az építési, vásárlási terveiket is módosítják ennek érdekében.
Személyes pénzügyek Rengeteg értékes szerves hulladék megy veszendőbe
Natív tartalom | 2021. november 30. 16:03
Éves szinten óriási mennyiségű szerves hulladék keletkezik a háztartásokban. Bár már egyre többen felismerik, hogy ez értékes alapanyag is lehet, de a biztató folyamatok ellenére sajnos jelentős mennyiségben még mindig kommunális hulladékként végzi az egyébként komposztálható hulladék.
Személyes pénzügyek Kiderült, mit szeretnénk kapni leginkább karácsonyra
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 11:36
Az idén az emberek a korábbinál hamarabb elkezdték intézni karácsonyi bevásárlásaikat, az Oracle Retail fogyasztói kutatása szerint a vevők 14 százaléka többet is hajlandó fizetni a gyorsabb vagy garantált szállításért, mások pedig, 29 százalékuk, a kényelmesebb módját választják az ajándékozásnak és ajándékkártyát vesznek konkrét tárgyak helyett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló