<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Járvány ide vagy oda, ismét rekordot döntött a magyarok foglalkoztatása júliusban Ausztriában, ahol további kétezer fővel többet alkalmaztak tőlünk. A járvány után visszatérni látszik az a trend, amely eddig évente új és új csúcsot hozott a magyar vendégmunkások számában. Ezt a növekedést a többi küldő ország meg sem közelítette, de egy kontinens viszont igen.

Tovább emelkedett, majdnem pontosan kétezer fővel, 106 554-re az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma az Österreichische Sozialversicherung nevű szervezet szerint júliusban. Ez magasabb, mint a koronavírus-járvány előtti, 2018 és 2019 júliusi szintek, és második hónapja újabb történelmi rekordot jelent.

Az emelkedő trend tehát a koronavírus-válság ellenére sem tört meg, pontosabban átmenetileg megakadt ugyan, de mára nagyjából visszaállt.

Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma (fő, Sozialversicherung.at)

Amint a grafikonokon látszik, március óta ismét folyamatosan és jelentősen növekszik a szomszéd országban dolgozó magyarok száma.

A többiek nem értek a nyomunkba

Júliusban is a magyaroknál jegyzeték fel a legnagyobb létszám-növekedést az említett 2000 fővel, míg a németek körében 600, a horvátoknál 750, a szlovákoknál 730 fő körüli volt csak a gyarapodás. A korábban jelentős küldő országnak számító Románia és Törökország esetében viszont több száz fős csökkenést regisztráltak.

Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számának változása év/év alapon (fő, Sozialversicherung.at)

Jönnek az ázsiaiak

Volt még egy terület, ahonnan Magyarországhoz hasonló számú munkavállaló helyezkedett el, de az nem ország, hanem kontinens. Az Ázsiából jöttek 1937 személlyel többen lettek, vélhetően túlnyomó részük menekült. Ezzel a létszámuk 65 342-re emelkedett. Az afrikai állampolgárságú személyek csak 15 586-an vannak, de a trend esetükben is lassan emelkedő.

Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, I. (fő)

Ami a teljes osztrák munkaerőpiacot illeti, 36 797 fővel többet foglalkoztattak júliusban, mint egy évvel korábban. Ebből a növekményből azonban most viszonylag sok, 30 012 osztrák állampolgár volt. Figyelemre méltó az is, hogy egy év alatt 97 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma a teljes gazdaságban (3,895 millió főre), ebből mintegy 28 ezer állást kaptak a nem osztrák papírokkal rendelkezők.

Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)Az Ausztriában dolgozó külföldi állampolgárok száma főbb országok szerint, II. (fő)

Jóval több a fertőzés, mint nálunk

Ausztriában a járványstatisztikák jelenleg rosszabbak, mint nálunk. Augusztus 30-án például 1287 fertőzöttet azonosítottak, és 15 haláleset történt a járvány következtében. A nagyobb lakosságszámú Magyarországon három nap alatt volt 521 új beteg, és senki nem hunyt el. (Az összes halálozások száma azonban csak 10 564 volt eddig a sógoroknál a Covid-19 kitörése óta, ami sokkal jobb, mint a magyar adat.)

A negyedik hullám súlyossága, elhúzódása nyilván kihat majd az osztrák gazdaságra, turizmusra és ezen keresztül a magyarok foglalkoztatására is.

Valahol Ausztriában (Pixabay.com)Valahol Ausztriában (Pixabay.com)

Új járványügyi intézkedések Bécsben

Michael Ludwig, Bécs polgármestere augusztus végén közölte:

Szeptember 1-jétől csökken a Covid-tesztek érvényességének intervalluma. Az antigén-gyorsteszt eredménye csak 24 órán keresztül lesz érvényes az eddigi 48 óra helyett. A PCR-tesztek esetében 72 óráról 48 órára csökken az érvényességi időintervallum.

A polgármester szerint az iskolákban is át kellene állni a PCR-tesztekre, erről pedig már szintén egyeztetéseket folytat. Az összes üzletben marad a maszkviselési kötelezettség. Bécs eddig is szigorúbb szabályokkal védekezett a járvány terjedése ellen, mint a vidék. Ahol például csak az élelmiszerüzletekben kell maszkot viselni – írta az ORF.

A magyar állampolgárok aránya az Ausztriában dolgozó külföldieken belül (%)A magyar állampolgárok aránya az Ausztriában dolgozó külföldieken belül (%)

Oltóhajók, oltóvillamosok, oltóbuszok, oltódóm

Az osztrák sógorok eközben erősen hajtanak az átoltottság további növelésére. Az ORF tudósítása szerint:

Az oltóhajók, oltóvillamosok és a Stephansdom sekrestyéje után mostantól oltóbuszokban és már a szupermarketekben is előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen kapható a koronavírus elleni védőoltás Bécsben. A városvezetés az átoltottsággal szeretné megelőzni a negyedik hullámot.

Az oltást a Billa, a Billa Plus és a Penny szupermarketeinek pénztárainál lehet kérni. Augusztus végén Burgenland is ismét regisztráció nélküli oltási napot rendezett.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG