<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két német kutatóintézet szerint az idősebbek munkateljesítménye a nyugdíjkorhatár felé közeledve nem romlik, inkább átalakul. A szakmai és élettapasztalat alkalmasabbá teszi őket csoportmunkára és bonyolultabb feladatok megoldására, míg a fiatalok gyorsaságban tarolnak. Senkit sem kellene leírni, csak oda kell figyelni, kinek milyen munkát érdemes végeznie.
Image credit: lisafx / 123RF Stock Photo

Az általános feltételezés az, hogy az idősödő emberek teljesítménye a munkában egyre csökken, hiszen testileg egyre kevésbé lesznek egészségesek és frissek, valamint lassabbak, mint a fiatalabbak – írta a német Max-Planck Intézet weboldalán.

Már 55 és 64 éves kor között sokan nyugdíjba vonulnak Németországban, ez is erősíti a feltételezést, hogy nem képesek lépést tartani. Ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a hetvenes évek elején az idősebbek részvétele a munkaerőpiacon még 80 százalék körüli volt.

Csak később csökkent 60 százalékra a 90-es évek közepe körül, a strukturális munkaerő-piaci problémák miatt. Az Agenda 2010 nevű németországi munkaerőpiaci reformok hatására azonban az idősebbek részvétele a munkaerő-piacon megint magasra emelkedett, a teljes lakosság átlaga közelébe.

Nincs rá bizonyíték

(Strukturális munkanélküliség az, amikor van szabad munkaerő, van szabad munkahely is, de a dolgozók nem felelnek meg a követelményeknek. Például van bányász és szövőnő, de mérnökre, informatikusra és nővérekre lenne szükség. Átképzéssel lehet rajta javítani, de az idősek ebben sokszor már nem tudnak vagy akarnak részt venni – a szerk.)

A korai nyugdíjazások, nyugdíjba vonulási döntések, az ehhez adott állami segítség, kedvezmények mind-mind azon a feltételezésen nyugszanak, hogy a nyugdíj felé közelítők termelékenysége romlik. Ezt azonban semmiféle empirikus (gyakorlati megfigyelésen alapuló) tapasztalat nem támasztja alá – írja a kutatóintézet.

Feljebb tolódik a határ

A pszichológiai és kognitív (gondolkodási) képességek már 20-30 év között elérik csúcsukat, és attól kezdve fokozatosan romlanak – állítják. Viszont egyre nő a dolgozó szakmai tapasztalata és általános élettapasztalata.

Így attól függ minden, hogy az adott munkahelyen ezeket a tapasztalatokat hatékonyan fel lehet-e használni. Egy bizonyos kor után egyébként, a fizikai állapot romlásával, mindenképpen bekövetkezik teljesítmény-csökkenés, de hogy kinél mikor, az változó. Nemcsak a várható életkor, hanem a várható egészséges életszakasz határa is egyre feljebb tolódik.

Kerülik a durva hibákat

A Max-Planck Intézet két helyszíni kutatást végzett, az egyiket egy tehergépkocsi-összeszerelő üzemben, a másikat egy pénzügyi szolgáltatónál, mindkét helyen idősebbek és fiatalabbak is dolgoztak együtt. Az üzemben az elkövetett hibák számát figyelték, a szolgáltatónál az elvégzett feladatok számát (team-enként), több mint két éven keresztül.

A kutatók nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy 65 éves korig a termelékenység csökkent volna. Sőt, a szerelőüzemben még emelkedett is valamelyest a hatékonyság eddig a korhatárig. Ugyan az idősebbek több hibát követtek el, mint a fiatalok, de kevésbé súlyosakat, költségeseket.

A tapasztalat nagy előny

Ezt a tapasztalat számlájára írják, ami különösen nehéz szituációkban lehet fontos. Összességében a következtetésük, hogy a tapasztalati faktor kiegyenlíti a korral fellépő hátrányokat.

Egy másik esettanulmány, amelyet a Munich Center for the Economics of Aging (MEA) készített, hasonlóképp arra jutott, hogy 20 és 65 éves kor között nemigen van különbség a termelékenységben. De attól is függ, hogy milyen jellegű tevékenységekről van szó.

Nem kéne képezni magad?

Mi lesz velünk 50 felett?

Meddig dolgozhatunk valójában? Válság idején nehezebben, gazdasági fellendülésben könnyebben találnak munkát a nyugdíj felé közeledő dolgozók egy másik tanulmány szerint, erről tegnap itt írtunk.

Az apróbb, rutinjellegű műveleteknél csökken az idősek teljesítménye. A komplikált folyamatokon dolgozó csoportmunkában viszont emelkedik. A komplex és nehéz esetek kezelésében szerzett tapasztalat azonban csak egyes fajta munkáknál hasznosítható jól.

A hosszabb várható életkorral nyert idő egy részét sokan produktív munkával tudják majd eltölteni – mondják a kutatók. De mindenkinek magának kell végiggondolnia, hogy a mostani tevékenységét végezheti-e később, későbbi nyugdíjba vonulás esetén is. Nincs-e szüksége váltásra és ehhez új ismeretek elsajátítására.

Képességeiknek megfelelően

De ezeket a kérdéseket a gyorsan változó világban, a száguldó technológiai fejlődés miatt amúgy is mindenkinek fel kell tennie magának időről időre. A cégeknek pedig arra kell figyelni, hogy mindenkit olyan munkakörbe helyezzenek, ahol a korral járó előnyös tulajdonságait is ki tudja használni.

Forrás (német nyelven): Munich Center for the Economics of Aging (MEA) és Max-Planck-Institut für Sozialrecht und Sozialpolitik

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos