<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Termelékenység
Benchmark Bod Péter Ákos szerint a magyar modernizációs trendeknél van haladás, de lassú
Bod Péter Ákos | 2022. augusztus 12. 05:41
A hazai gazdaságpolitika az aktuális nehézségekkel van elfoglalva, miközben a hosszútávú fejlődés miatt óriási jelentősége lenne a gazdaság és társadalmi modernizációnak. Bod Péter Ákos, aktuális írásában azt elemzi, hogyan áll Magyarország ezen a téren.
Makro / Külgazdaság Bod Péter Ákos: tovább romolhat Magyarország versenypozíciója
Bod Péter Ákos | 2021. november 26. 05:23
A járvány – szomorúan kell elismernünk – egyáltalán nem múlt el, noha az európai gazdaságok zöme, és köztük a mienk is mostanra visszajutott a válság előtti kibocsátási szintre. Ebből azonban nem következik, hogy tartalmilag is ott lennénk, ahol a folyamatok megszakadtak 2020 kora tavaszán. Csupán statisztikai értelemben, és nagyon aggregált, általános mutatók szerint mondható ki a visszakapaszkodás, helyreállítás bekövetkezése.
Makro / Külgazdaság Nagyot csökkent Budapest gazdasági előnye
Privátbankár.hu | 2020. január 10. 08:19
Veszített termelőképességéből a főváros az országos átlaghoz képest, igaz, a rendkívül magas, 222,2 százalékos szintről olvadt az előny 105,9 százalékra.
Makro / Külgazdaság Hogy lehet, hogy ennyi munkával ilyen keveset tudunk termelni?
Kónya István | 2019. június 6. 06:03
A magyar gazdasági növekedés 2013 óta töretlen, de csak arra elég, hogy ne szakadjunk le még jobban a többi visegrádi gazdaságtól. A háttérben a rendkívül gyenge munkatermelékenység áll - mi lehet az oka annak, hogy a magyar gazdaság ebben ilyen mértékben elmaradt a többi országtól? Kónya István cikke a Benchmark című sorozatunkban.
Makro / Külgazdaság Magyarország sikerének kulcsa: tőlük függ a felzárkózásunk?
Fellegi Tamás | 2018. szeptember 7. 10:31
A Debrecenben megtartott közgazdász-vándorgyűlés gazdaságpolitikai szekciójában a magyar gazdaság növekedési lehetőségeiről, a felzárkózásról esett szó. A munkaerő-bővülésre alapuló növekedés lehetőségei lassan kifogynak, át kell állni a termelékenység növekedésére, melyben döntő szerep hárul a kkv-szektorra.
Karrier Az idősebbek tényleg kevésbé tudnak jól dolgozni?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 23. 12:40
Két német kutatóintézet szerint az idősebbek munkateljesítménye a nyugdíjkorhatár felé közeledve nem romlik, inkább átalakul. A szakmai és élettapasztalat alkalmasabbá teszi őket csoportmunkára és bonyolultabb feladatok megoldására, míg a fiatalok gyorsaságban tarolnak. Senkit sem kellene leírni, csak oda kell figyelni, kinek milyen munkát érdemes végeznie.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb lehet a bérnövekedés, mint eddig hittük
Fellegi Tamás | 2017. szeptember 29. 16:30
Mostanában minden a béremelkedések nagy vagy kevéssé nagy mértékéről szól, mindenesetre az utóbbi időben az erős munkaerőhiány felgyorsította az ütemet. A kérdés az, hogy mindez meddig mehet így, és egy érdekes elemzés alapján úgy tűnik, hogy akár tovább is, mint eddig feltételeztük. Lássuk az újabb felzárkózási modellt.
Makro / Külgazdaság Ez az egyik legnagyobb baja a magyar gazdaságnak: újabb lesújtó hír
Privátbankár.hu | 2017. január 27. 12:57
Gyengült a régió országainak produktivitási potenciálja – derül ki a KPMG friss nemzetközi összehasonlításából. A listán Magyarország jelenleg az 53., míg egy évvel korábban a 48. helyen szerepelt. A magyar termelékenységnél csak a görögök és a románok tudnak gyengébbet felmutatni az egész EU-ban.
Közérdekű Erre nem számítottak: veszélyesebb lehet a Zika, mint gondoltuk
Privátbankár.hu | 2016. november 1. 12:42
Férfiak, figyelem! A termékenység is rámehet, ha megfertőződünk.
Makro / Külgazdaság Ha ezen nem változtatunk, sosem fog felzárkózni a magyar gazdaság
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 11. 10:59
Ha tényleg fel akarunk zárkózni, muszáj javítanunk a magyar kkv-k termelékenységén.
Makro / Külgazdaság Beszállunk a vitába: mennyivel lehetnének magasabbak a magyar bérek?
Fellegi Tamás | 2015. március 4. 19:30
Az utóbbi időben a Portfolio.hu hasábjain több elemzés látott napvilágot, hogy miért is töredéke a hazai nettó átlagbér az osztráknak. Most mi is megvizsgáljuk a kérdést, de azt is megnézzük, miért jóval alacsonyabbak béreink a portugálnál és a görögnél, sőt, a csehnél és a szlováknál?
KKV A hitelprogram második szakaszát végre beruházásokra költik
Privátbankár.hu | 2014. május 27. 09:39
A cél a kkv-szegmens megerősítése, versenyképességének növelése az exportban. Ehhez a finanszírozási problémák enyhítésével és kiszámítható makrogazdasági környezet megteremtésével járul hozzá az MNB – mondta el Nagy Márton ügyvezető igazgató a Privátbankár Versenyképesség 2014 konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Chikán: folyamatos az ország leszakadása
Privátbankár.hu | 2014. április 26. 09:12
A volt gazdasági miniszter kiemelte: 2001-ben Magyarország a 29. volt a versenyképességi listán, most a 63. Szerinte az üzleti szférában van a remény.
Karrier 9 tipp, hogy ne tedd tönkre az embereket!
Privátbankár.hu | 2014. január 1. 10:00
Ma már bizonyított tény, hogy a munkahelyi stressz betegít, rosszul hat a termelékenységre, a morálra és a lojalitásra. A főnökök nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne mondják fel az alkalmazottak idegei a szolgálatot.
KKV Az export vezérli a magyar gazdaságot, vagy a külföldiek?
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 27. 10:52
Önmagában nem attól lesz sikeres egy vállalat, hogy exportál; a külföldi tulajdonú cégek termelékenysége sokkal magasabb, mint a magyaroké. Amit a forintgyengülésen megnyertek az exportáló vállalatok, nem hatékonyságnövelésre fordították.
Makro / Külgazdaság Javult a termelékenység az USA-ban
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 8. 16:02
A vártnál nagyobb mértékben javult a második negyedévben az USA-ban a termelékenység a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban - legalábbis a most közölt előzetes számítások szerint.
Karrier A boldogtalan dolgozók milliárdos kiesést okoznak a cégeknek
Privátbankár.hu | 2012. április 11. 18:03
A munkahelyi hatékonyság visszaesésének egyik legalapvetőbb oka az alattomos stressz és az ezzel összefüggő betegségek. A termelékenység visszaesésének és a beteg munkavállalóknak anyagi vonzatai is vannak, a termelékenység csökkenése évi 136 milliárd euróra rúg Európában. A megoldást a munkahelyi egészségfejlesztés jelentheti, amely a dolgozók hatékonyságát is növeli.
Makro / Külgazdaság Felemás hírek jöttek Amerikából
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 15:17
A vártnál kevésbé erősödött a termelékenység az amerikai gazdaságban. Egy másik hír szerint viszont a várakozásoknál többen kezdtek dolgozni a magánszektorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG