Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A cél a kkv-szegmens megerősítése, versenyképességének növelése az exportban. Ehhez a finanszírozási problémák enyhítésével és kiszámítható makrogazdasági környezet megteremtésével járul hozzá az MNB – mondta el Nagy Márton ügyvezető igazgató a Privátbankár Versenyképesség 2014 konferenciáján.

Egy tőkében és természeti erőforrásokban relatíve kevésbé ellátott gazdaságban az exportszektor teljesítménye határozza meg a felzárkózás esélyeit. A fenntartható növekedési pályához, az adósságterhek csökkentéséhez is erre van szükség, az export egy eladósodott ország kilábalásának esélye – mondta el Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Privátbankár Versenyképesség 2014 konferenciáján.

Export, export, export

Exportpiaci részesedésünk a 2000-es évek közepéig gyorsan bővült, majd már a pénzügyi válság előtt megállt és csökkenni kezdett. Tavaly újra elkezdett növekedni, persze kérdés, ez mennyire lesz tartós – tette hozzá. Az ország legnagyobb problémája a válság előtt az ikerdeficit volt, azaz az államháztartás és a folyó fizetési mérleg együttes hiánya.

Nagy Márton
a Privátbankár.hu korábbi konferenciáján

Az utóbbi években a folyó fizetési mérleg tartósan pozitívumba fordult, az adósság pedig csökkent – mondta el az ügyvezető igazgató. A nettó adósság elsősorban a nettó export miatt javult, ezt az export növekedése és az import csökkenése egyaránt magyarázza. Az ország jövedelemegyenlege viszont változatlanul rossz, amit a kis- és középvállalkozások nagyobb súlyán keresztül lehetne orvosolni.

A kicsik negyedannyira termelékenyek

Az exportált termékekben alacsony a hazai hozzáadott érték aránya. Magyarország a termékek értékéhez átlagosan 42 százalékot ad hozzá, Lengyelország közel hetvenet, ott a termelési láncnak sokkal hosszabb szakasza marad az országban – hangzott el.

A termelékenységi elmaradás a kkv-szektorban az egyik legnagyobb, annak termelékenységét kellene javítani. Magyarországon az 1-9 fős kisvállalatok termelékenysége mindössze 25 százaléka a nagyvállalatokénak, más térségbeli országokban ez a szakadék sokkal kisebb. Magyarországon ennek ellenére is erős a kkv-szektor, nagy a szerepe a foglalkoztatásban.

A bankokra voltak utalva

A kkv-k termelékenységét nagyban meghatározza az adókörnyezet, a finanszírozás, a kiszámítható makrokörnyezet. Az MNB leginkább a finanszírozásra tud hatni a hitelprogramokon keresztül, illetve a makrokörnyezetre a pénzügyi stabilitáson, infláción keresztül.

A kis- és középvállalatoknál általában nincsen helyettesítője a banki finanszírozásnak, legfeljebb a szállítói hitelek, nagy volt a ráutaltság a banki finanszírozásra. Ebben a szektorban a bankhitelek iránti kereslet még emelkedett is, piaci anomália alakult ki, mert a hitelkereslet nőtt, a kínálat viszont csökkent. A banki hitelfeltételek viszont egyre jobban szigorodtak az elmúlt években.

Jobb lett a beruházások aránya

A finanszírozás tehát súlyos nehézséggé vált, különösen a kisebb vállalkozások esetében. Ma is igaz, hogy minél kisebb egy vállalat, annál nehezebben jut hitelhez – mondta Nagy Márton. Sokan már nem is igényelnek hitelt, már az előszűrésen, előzetes érdeklődés során kihullik az 52 százalékuk, de a maradék jelentős részét is elutasítják.

A növekedési hitelprogramról az MNB-vezető elmondta, hogy 860 milliárd forint körül van eddig a teljes kihelyezés. Az első szakasz 700 milliárd forintjából nagyon sok volt a korábbi hitelek kiváltása, és csak mintegy 170 milliárd forint a beruházás. A második szakaszban viszont a 160 milliárdos eddigi kihelyezésből máris 120 milliárd forint volt a beruházások értéke, tehát máris hasonló szinten állnak, mint az első szakasz beruházásai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos