<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mostanában minden a béremelkedések nagy vagy kevéssé nagy mértékéről szól, mindenesetre az utóbbi időben az erős munkaerőhiány felgyorsította az ütemet. A kérdés az, hogy mindez meddig mehet így, és egy érdekes elemzés alapján úgy tűnik, hogy akár tovább is, mint eddig feltételeztük. Lássuk az újabb felzárkózási modellt.

Tényként kezelhető most már, hogy a közép-kelet-európai bérek sokkal gyorsabban nőnek, mint a termelékenység. Csakhogy úgy tűnik, a munkaerő relatív olcsósága még egy darabig megmarad, mivel egy, az Eurostat adatai alapján a Bloomberg által kiszámolt modell szerint munkaerőnk még mindig sokkal olcsóbb, mint azt termelékenységünk indokolná.

Az adatok

A számítások Németországot vették alapul mind a termelékenység, mind a munkabérek szempontjából, és ezt hasonlították össze térségünk országaival. Csehországban a termelékenységi szintje meghaladja a német adat 75 százalékát, miközben a cseh bérköltség csak harmada a németnek. A lengyel termelékenység a német 70 százaléka, a bérek viszont csak alig több mint 25 százalékos szintet érnek el. Nálunk a termelékenység 65 százaléka a németországinak, a bérköltség ugyancsak nagyjából 25 százalékot ér el. Romániában 60 százalék a termelékenység, a bérek viszont mindössze 18 százalékát érik el a német szintnek.

Bírnak többet is

Miután ezek tavalyi adatok, a gyors béremelkedés miatt valamelyest javultak a számok, de még mindig óriási az eltérés. Ebből viszont az következik, hogy különösen a külföldi cégek, ezen belül is a multik nem nagyon izgatják magukat, mivel a termelékenység náluk tér el legkevésbé, viszont bőven van még terük a bérek megemelésére. Persze az is lényeges, hogy termékeiket is szolgáltatásaikat milyen áron tudják eladni, ha ez lényegesen alacsonyabb, mint az ugyanolyan német termékeké vagy szolgáltatásoké, akkor ez a fizethető bérekben is meg kell, hogy mutatkozzon. Azonban ezek a cégek sokat exportálnak, az Európai Unión belül szabadon mozognak termékeik az országok, gyártóhelyek és fogyasztók között, így az egyes országok árszínvonala kevésbé számít.

A Bloomberg elemzése szerint a német befektetők háromnegyede elégedetlen volt a Magyarországon elérhető szakképzett munkaerő mennyiségével, viszont csak negyedük panaszkodott arra, hogy túl gyorsan nő a munkaerő költsége, annak ellenére, hogy a minimálbér 15, a garantált létminimum 25 százalékkal emelkedett. Nyilvánvaló, hogy amikor itt befektettek, tudták, hogy egyszer úgyis jön a felzárkózás, ezért csak időleges az ingyenebéd, vagyis a rendkívül alacsony bérek által biztosított extraprofit.

Nyoma sincs annak, hogy a cégek megriadnának vagy visszavonulnának, sőt. A Lidl az itthoni dolgozóinak 2016 eleje óta harmadával emelte a bérét, a JP Morgan pedig azt tervezi, hogy most fog Lengyelországba telepíteni több ezer jól fizető állást. Ha már Londonból úgyis mozdulni kell a Brexit miatt, már az is vonzó, ha olyan helyre települnek, ahol csak kicsit alacsonyabb a bér, mint Frankfurtban vagy Dublinban, hát még, ha nagyon!

Meddig tarthat?

Eddig általában azt számoltuk, hogy a bérkonvergencia addig nem lassulhat le, amíg a legtöbb szakmában a nettó bérek el nem érik a munkaerőt elszívó országok bérszintjének felét, mert ez az a pont, ahol már lelassul a tömeges elvándorlás. Ha viszont továbbra is jó formában lesz a gazdaság úgy a fogadó országokban, mint régiónkban, akkor lehet hogy ez nem is elegendő, mert szükség lehet a hazatelepülőkre is. Ez viszont még magasabb béreket indokolhat, és a tanulmány szerint önmagában a termelékenység szintje nálunk 60-65 százalékot is elbír.

Ez a multikra valószínűleg mindenképpen igaz, bár nagyobb béremelkedési ütem esetén már óhatatlanul növekvő inflációnak is kell jelentkeznie, hisz a növekvő költségek elkerülhetetlenül megjelennek a hazai termékek és szolgáltatások árában is. Érdemes megnézni még egy adatot, ami alátámaszthatja a számításokat: ez az vásárlóerő paritáson számolt egy főre jutó GDP. Ez Németországban tavaly az IMF számításai szerint 48 ezer dollár volt, nálunk 27,5 ezer, idén értelemszerűen több, 28 ezerrel biztos számolhatunk.

Ez alapján a mi adatunk 58 százaléka a németnek, tehát ez is arra utal, hogy a valós helyzet szerint nagyjából 60 százaléka a magyar gazdaság teljesítménye a németének. Ebből adódhat, hogy elhúzódó, nagymértékű munkaerőhiány esetén a béreknél is beállhat ez az arány, így a hazai átlagbér a német szint 50 százaléka fölé is kerülhet pár éven belül. Számszerűen ez kb. 1100-1200 eurós nettó átlagbért jelentene. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy ezt ne részben a forint erősödése, esetleg az euró bevezetése segítené elő, de mai, gyenge árfolyam mellett ez kb. 350 ezer forintot jelentene, a mostani 200 ezerrel szemben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos