<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Debrecenben megtartott közgazdász-vándorgyűlés gazdaságpolitikai szekciójában a magyar gazdaság növekedési lehetőségeiről, a felzárkózásról esett szó. A munkaerő-bővülésre alapuló növekedés lehetőségei lassan kifogynak, át kell állni a termelékenység növekedésére, melyben döntő szerep hárul a kkv-szektorra.

A termelékenység jelentősége

Dedák István, az Eszterházy Károly egyetem vezető kutatója szerint elértük a teljes foglalkoztatottságot, ami a növekedés gátja lehet, miközben az igazán fontos adat az egy foglalkoztatottra jutó GDP, azaz a termelékenység. Ez 2000-től 2008-ig erősen növekedett, azonban azóta stagnál, a GDP növekedését a foglalkoztatottság növekedése hajtotta az utóbbi években. Ráadásul a térségben is rosszul állunk a versenyképesség tekintetében, ezért a továbblépés már csak ennek növekedésével oldható meg.

A munkaerőpiac meglepetése

Balatoni András, az MNB monetáris politikai elemzésekért felelős igazgatója szerint a 2008-as válság után még általános volt az a félelem, hogy a válság utáni fellendülésben a munkanélküliség nem esik vissza a válság előtti szintre, hanem magasabb szinten stabilizálódik. Ez nem így lett, sőt szinte megszűnt a munkanélküliség azóta, amiben persze óriási jelentősége van a magas bérű országok munkaerőpiaca megnyitásának a magyar munkaerő előtt.

A munkaerőpiacra viszont óhatatlanul olyan munkaerő került be az utóbbi időben, akik esetleg sokáig nem dolgoztak, sőt erre mintát sem láttak családjukban, így érthető, hogy velük kezdetben nehéz termelékenységet növelni, viszont idővel a tapasztalatok szerint már integrálódnak a munkaerőpiacon.

A közepes fejlettség csapdájának elkerülése

A tapasztalatok szerint sokszor előfordul, hogy egy alacsony szintről induló ország gyorsan növekszik, viszont a növekedés lelassul még azelőtt, hogy elérné a fejlett országok szintjét, megreked alacsonyabban. Ezt el kellene kerülnünk, és ez csak úgy lehetséges, hogy ha az eddigi munkaerőnövekedés által fűtött növekedést átalakítjuk tőke-, és tudásintenzív növekedéssé.

Ebben a kkv szektor szerepe döntő, mivel termelékenységük csak harmada a nagyvállalatokénak, tehát itt van óriási tartalék. Döntő a mérethatékonyság problémája: nagyon sok a mikrovállalat, miközben egy kisvállalat 80 százalékkal, egy középvállalat 230 százalékkal termelékenyebb ugyanannyi tőkére vetítve, mint egy mikrovállalat. Kérdés, hogy erre mi lehet a megoldás: esetleg felvásárlásokkal, fúziókkal növekedhetne a cégnagyság, vagy segíteni a mikrovállalatokat, hogy lépjenek ki az exportpiacra, és növeljék meg a beruházásaik volumenét.

Bér és termelékenység

A kkv-k esetében az is probléma, hogy jóval kevesebbet fizetnek a munkaerőnek, mint a nagyvállalatok, és a munkaerő oktatására is sokkal kevesebb jut. Így a munkaerő számára eleve vonzóbbak a nagyvállalatok, az is kérdés egyelőre, hogy ezt a problémát hogyan lehet orvosolni. Fontos lenne a szektorban a nagyobb ütemű bérfelzárkózás, ez viszont önmagában feltételezi a termelékenység növekedését is, a kettő tehát visszahat egymásra.

Összességében további fejlődésünk, felzárkózásunk kulcsa tehát jórészt a mai kkv-k fejlődése, rendkívül alacsony termelékenységének növelése. Ha sikerülne a szektorban évi 6 százalékos termelékenysé növekedést hozni, akkor 2030-ig duplázódna a kkv-k termelékenysége, ebben az esetben elkerülnénk a közepes fejlettség csapdáját, és megvalósulhatna a tényleges felzárkózás.

Privátbankár.hu - a Közgazdász-vándorgyűlésen is

Matolcsy György szerint eljött a visegrádi országok ideje. >>>
Palkovics László okos rezsicsökkentést és új kutatási alapot ígér. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló