<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Gyengült a régió országainak produktivitási potenciálja – derül ki a KPMG friss nemzetközi összehasonlításából. A listán Magyarország jelenleg az 53., míg egy évvel korábban a 48. helyen szerepelt. A magyar termelékenységnél csak a görögök és a románok tudnak gyengébbet felmutatni az egész EU-ban.

A listán szereplő 181 ország termelékenységi potenciálját 21 különböző szempont alapján értékelték a KPMG szakértői, melyek között egyebek között a makrogazdasági stabilitás, a jó példák követésére való nyitottság, az infrastruktúra minősége, a humántőke és a közintézmények erőssége szerepeltek. Az index öt fő pillére: (1) makrogazdasági stabilitás; (2) a legjobb gyakorlatok átvételére való nyitottság; (3) infrastruktúra-minőség; (4) humántőke; (5) intézményi rendszer erőssége.

Svájc az élre ugrott

A 2016-os eredmények szerint továbbra is nyugat-európai országok dominálják a KPMG globális termelékenységi rangsorát. A világ legnagyobb termelékenységi potenciállal rendelkező országai Svájc, Hollandia és Luxemburg. Az élbolyban 2015-höz képest mindössze annyi változott, hogy az akkori első, Luxemburg és a harmadik Svájc helyezett cserélt helyet. A 2016-os lista első tíz helyén egyébként mindössze két Európán kívül ország szerepel: Hongkong és Szingapúr (4. és 10.)

Az eredményekből az látszik, hogy 2006 és 2016 között gyors fejlődés jellemezte a nyugat-európai országokat technológiai újdonságokra való nyitottság tekintetében. Franciaországban például jelentősen javult az infrastruktúra minősége, az alacsony makrostabilitás miatt azonban még így is ”csak” a 23. helyre került a listán. Németország néhány mutató (kereskedelem, államadósság, intézményi erősség) tekintetében az európai átlagnál jobban teljesített, külföldi közvetlen tőkebefektetés-állománya azonban csökkent.

Lejjebb csúsztunk, pedig egyébként is a termelékenység a legnagyobb bajunk

Magyarország 2016-ban az 53. a listán, és bár a régió országai közül Csehország, Lengyelország és Szlovákia is jobban áll, érdemes megjegyezni, hogy Magyarország esetében néhány mutató tekintetében (jó példák követésére való nyitottság, infrastruktúra minősége) enyhe javulás tapasztalható 2015-höz képest - emeli ki a KPMG. Más mutatókban viszont romló teljesítményt mértek - különösen a humántőkénél szembetűnő az esés, amiben így a lengyelek mögé kerültünk.

Szomorú, de a KPMG listáján az uniós tagországok közül csak Görögországot és Romániát sikerült megelőznünk:

A mezőny első fele

Mikor élünk majd úgy, mint a németek?

Sok tényezőn lehetne javítani, de a magyar gazdaság azonban addig biztosan nem tud felzárkózni a német teljesítményhez, amíg nem javít a termelékenységén. Ennek a tényezőnek a fontosságát emelte ki egy korábbi előadásában Kónya István, az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet munkatársa - érdemes ezt a KPMG jelentésének tükrében felidézni >>

A mezőny második fele

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos