BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. október 2. 17:01

A német nagykoalíció tagjai tegnap este megállapodtak arról, hogy könnyítenek a munkavállalási célú tartózkodási feltételeken. Ez érinthet olyanokat is, akik már az országban vannak, de bizonytalan státuszúak, például menekültek, akik kitoloncolását felfüggesztették. De újak is jöhetnek, ha tudnak németül, van szakmájuk és fizetik a költségeket.

(Pixabay.com)

Tegnap este a német kormánykoalíció tagjai, a kereszténydemokraták (CDU/CSU) és a szociáldemokraták (SPD) megállapodást kötöttek két fontos, régóta vitatott kérdésben, az EU-n kívülről érkezők munkavállalásának könnyítéséről és a dízelautókról. Az új bevándorlási törvénnyel a koalíció meg akarja könnyíteni a szakemberek érkezését, de ezzel azoknak a jelenleg csak megtűrt menekülteknek is tartózkodási jogcímet adna, akik munkát keresnek.

Megtűrtnek (“Geduldete”) olyan menekültek számítanak, akik nem kaptak menekültstátuszt, de valamilyen okból nem tudják őket kitoloncolni. Az ország elhagyására lennének kötelesek, de a kitoloncolási eljárást felfüggesztették. Tavaly év végén 150 ezer körülire tették a számukat Németországban.

A leendő szabályok szerint a megtűrt menekülteket nem toloncolnák ki, ha “jól integrálódtak és munkájuk van” –írta az N-Tv.de. A harmadik (EU-n kívüli) országokból érkezők pedig beutazhatnának Németországba és fél éven keresztül is ott tartózkodhatnának munkakeresés céljából.

Bérlenyomás nélkül?

Az éjszakai tárgyalások eredményét ma reggel mutatta be Hubertus Heil munkaügyi, Horst Seehofer belügy– és Peter Altmaier gazdasági miniszter. Hangsúlyozták, hogy a törvény öt évre szól majd, és a hazai munkaerő elsőbbséget élvez majd a külföldivel szemben. Valamint el kívánják kerülni, hogy az “egészségtelen konkurencia” lenyomja a béreket.

Ezzel a partnerek sok éves vita végére tettek pontot, és új útra léptek, a magasan kvalifikált szakemberek “irányított bevándorlásának” útjára – hangsúlyozta Seehofer. A lapok szerint a könnyítéseket azért alapvetően a bevándorlás-párti SPD vitte keresztül a tárgyalásokon. Altmeier annak a reményének adott hangot, hogy a magasan kvalifikált munkaerő jótékony hatással lesz a német gazdasági növekedésre.

Németül kell tudni

A szakmai célú beutazás feltétele azonban az lesz, hogy megfelelő szakmai képzettséget és német nyelvtudást igazoljon az illető. A tartózkodás költségeit is maga kell állja, szociális juttatásokra nem lesz jogosult. Eddig a beutazáshoz munkaszerződést is kellett prezentálni.

A német kormány fenntartja magának a jogot, hogy egész gazdasági ágazatokat elzárjon a külföldi munkavállalók elől. Például, ha romlanak a konjunkturális kilátások és már nincsen igény több munkaerőre az adott ágazatban.

Hol így, hol úgy döntöttek

A megtűrt menedékkérőkkel kapcsolatos konkrét feltételek azonban egyelőre hiányoznak abból a vázlatból, amit a felek a tárgyalásokon elfogadtak. Ezt később szabályoznák, de Seehofer szerint úgy, hogy a vállalatoknak és a munkavállalóknak is biztonságot adjon, egységes gyakorlatot teremtsen.

Becsült bérköltség az EU-ban, óránként. A német körülbelül négyszerese a magyarnak. (Eurostat, 2017). A német bérek is hozzávetőleg négyszeresek, de ha az árszínvonalak különbségeit is figyelembe vennék, jóval kisebb lenne a különbség (valamivel több mint kétszeres). Emiatt mennek százezrek Nyugatra dolgozni.

Eddig a bevándorlási hivatalok hol így, hol úgy döntöttek, ha integrálódott, munkahellyel rendelkező, de csak megtűrt menekültek kitoloncolásáról volt szó. Elég gyakori a német sajtóban az olyan esettanulmány, ahol 5-10-12 éve dolgozó, németül kiválóan beszélő, jól integrálódott külföldiek kiutasításáról panaszkodnak.

Miért ne dolgozzék

A miniszterek hangsúlyozták, hogy a menekültek és a szakmai migráció szétválasztásához ragaszkodnak. Hallani sem akarnak a “sávváltásról”, arról, hogy a visszautasított menekültek egyszerűen munkakeresőként maradjanak az országban. Ezért pontosan meghatározzák majd, milyen feltételekkel maradhatnak a megtűrt menekültek.

Egy másik nézőpont, hogy akit valamiért nem tudnak kitoloncolni, az addig is miért ne dolgozhasson, amíg az országban tartózkodik.

Eddig is bedolgozhatták magukat

A Die Welt című német lap szerkesztői kommentárja nem veszi be ezeket a politikusi nyilatkozatokat, arról beszél, hogy az SPD-nek igenis sikerült az említett “sávváltást” megvalósítania és az elutasított menedékkérőknek másik jogcímet kreálnia a tartózkodásra.

A menekültügy és a bevándorlás pedig igenis tovább keveredik ezzel. Nem lehet biztos státuszt teremteni azoknak, akik helyzetének az a lényege, hogy bizonytalan, mert távozniuk kéne. Emlékeztetnek rá, hogy egyébként 18 hónap után ők eddig is kérhettek tartózkodási engedélyt, amit a hatóságok általában akkor adtak meg, ha szakképesítést igénylő munkája volt az illetőnek.

Németek kontra britek?

Lehet, hogy így a németek a Brexit utáni Nagy-Britanniával fognak versenyezni a szakképzett munkaerőért? Amint a Telegraph.co.uk nemrég írta, egy hivatalos migrációs jelenség arra hívja fel a figyelmet, a briteknek nem kéne az EU-s munkaerőt preferálniuk a jövőben.

Ugyanakkor meg kéne könnyíteniük a magasan képzett munkaerő beáramlását a világ bármely részéről. Sőt, ezt a közepesen képzettekre is ki kéne terjeszteni. A Brexit után nagyobb szükségünk lesz a migrációra, mint bármikor – idéznek egy egyetemi professzort.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
hírlevél