5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A német nagykoalíció tagjai tegnap este megállapodtak arról, hogy könnyítenek a munkavállalási célú tartózkodási feltételeken. Ez érinthet olyanokat is, akik már az országban vannak, de bizonytalan státuszúak, például menekültek, akik kitoloncolását felfüggesztették. De újak is jöhetnek, ha tudnak németül, van szakmájuk és fizetik a költségeket.
(Pixabay.com)

Tegnap este a német kormánykoalíció tagjai, a kereszténydemokraták (CDU/CSU) és a szociáldemokraták (SPD) megállapodást kötöttek két fontos, régóta vitatott kérdésben, az EU-n kívülről érkezők munkavállalásának könnyítéséről és a dízelautókról. Az új bevándorlási törvénnyel a koalíció meg akarja könnyíteni a szakemberek érkezését, de ezzel azoknak a jelenleg csak megtűrt menekülteknek is tartózkodási jogcímet adna, akik munkát keresnek.

Megtűrtnek (“Geduldete”) olyan menekültek számítanak, akik nem kaptak menekültstátuszt, de valamilyen okból nem tudják őket kitoloncolni. Az ország elhagyására lennének kötelesek, de a kitoloncolási eljárást felfüggesztették. Tavaly év végén 150 ezer körülire tették a számukat Németországban.

A leendő szabályok szerint a megtűrt menekülteket nem toloncolnák ki, ha “jól integrálódtak és munkájuk van” –írta az N-Tv.de. A harmadik (EU-n kívüli) országokból érkezők pedig beutazhatnának Németországba és fél éven keresztül is ott tartózkodhatnának munkakeresés céljából.

Bérlenyomás nélkül?

Az éjszakai tárgyalások eredményét ma reggel mutatta be Hubertus Heil munkaügyi, Horst Seehofer belügy– és Peter Altmaier gazdasági miniszter. Hangsúlyozták, hogy a törvény öt évre szól majd, és a hazai munkaerő elsőbbséget élvez majd a külföldivel szemben. Valamint el kívánják kerülni, hogy az “egészségtelen konkurencia” lenyomja a béreket.

Ezzel a partnerek sok éves vita végére tettek pontot, és új útra léptek, a magasan kvalifikált szakemberek “irányított bevándorlásának” útjára – hangsúlyozta Seehofer. A lapok szerint a könnyítéseket azért alapvetően a bevándorlás-párti SPD vitte keresztül a tárgyalásokon. Altmeier annak a reményének adott hangot, hogy a magasan kvalifikált munkaerő jótékony hatással lesz a német gazdasági növekedésre.

Németül kell tudni

A szakmai célú beutazás feltétele azonban az lesz, hogy megfelelő szakmai képzettséget és német nyelvtudást igazoljon az illető. A tartózkodás költségeit is maga kell állja, szociális juttatásokra nem lesz jogosult. Eddig a beutazáshoz munkaszerződést is kellett prezentálni.

A német kormány fenntartja magának a jogot, hogy egész gazdasági ágazatokat elzárjon a külföldi munkavállalók elől. Például, ha romlanak a konjunkturális kilátások és már nincsen igény több munkaerőre az adott ágazatban.

Hol így, hol úgy döntöttek

A megtűrt menedékkérőkkel kapcsolatos konkrét feltételek azonban egyelőre hiányoznak abból a vázlatból, amit a felek a tárgyalásokon elfogadtak. Ezt később szabályoznák, de Seehofer szerint úgy, hogy a vállalatoknak és a munkavállalóknak is biztonságot adjon, egységes gyakorlatot teremtsen.

Becsült bérköltség az EU-ban, óránként. A német körülbelül négyszerese a magyarnak. (Eurostat, 2017). A német bérek is hozzávetőleg négyszeresek, de ha az árszínvonalak különbségeit is figyelembe vennék, jóval kisebb lenne a különbség (valamivel több mint kétszeres). Emiatt mennek százezrek Nyugatra dolgozni.

Eddig a bevándorlási hivatalok hol így, hol úgy döntöttek, ha integrálódott, munkahellyel rendelkező, de csak megtűrt menekültek kitoloncolásáról volt szó. Elég gyakori a német sajtóban az olyan esettanulmány, ahol 5-10-12 éve dolgozó, németül kiválóan beszélő, jól integrálódott külföldiek kiutasításáról panaszkodnak.

Miért ne dolgozzék

A miniszterek hangsúlyozták, hogy a menekültek és a szakmai migráció szétválasztásához ragaszkodnak. Hallani sem akarnak a “sávváltásról”, arról, hogy a visszautasított menekültek egyszerűen munkakeresőként maradjanak az országban. Ezért pontosan meghatározzák majd, milyen feltételekkel maradhatnak a megtűrt menekültek.

Egy másik nézőpont, hogy akit valamiért nem tudnak kitoloncolni, az addig is miért ne dolgozhasson, amíg az országban tartózkodik.

Eddig is bedolgozhatták magukat

A Die Welt című német lap szerkesztői kommentárja nem veszi be ezeket a politikusi nyilatkozatokat, arról beszél, hogy az SPD-nek igenis sikerült az említett “sávváltást” megvalósítania és az elutasított menedékkérőknek másik jogcímet kreálnia a tartózkodásra.

A menekültügy és a bevándorlás pedig igenis tovább keveredik ezzel. Nem lehet biztos státuszt teremteni azoknak, akik helyzetének az a lényege, hogy bizonytalan, mert távozniuk kéne. Emlékeztetnek rá, hogy egyébként 18 hónap után ők eddig is kérhettek tartózkodási engedélyt, amit a hatóságok általában akkor adtak meg, ha szakképesítést igénylő munkája volt az illetőnek.

Németek kontra britek?

Lehet, hogy így a németek a Brexit utáni Nagy-Britanniával fognak versenyezni a szakképzett munkaerőért? Amint a Telegraph.co.uk nemrég írta, egy hivatalos migrációs jelenség arra hívja fel a figyelmet, a briteknek nem kéne az EU-s munkaerőt preferálniuk a jövőben.

Ugyanakkor meg kéne könnyíteniük a magasan képzett munkaerő beáramlását a világ bármely részéről. Sőt, ezt a közepesen képzettekre is ki kéne terjeszteni. A Brexit után nagyobb szükségünk lesz a migrációra, mint bármikor – idéznek egy egyetemi professzort.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG