Bevándorlás
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat ad a kormány a migráció elleni küzdelemre
Privátbankár.hu | 2020. október 15. 08:30
A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló kormányhatározat. 
Makro / Külgazdaság Az osztrák kancellár szerint bukott ügy a menedékkérők szétosztása
MTI | 2020. szeptember 23. 07:07
A menedékkérők szétosztása az Európai Unió tagállamai között nem fog menni - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Elszakadt a cérna – felszámolja a migránstáborokat Szicília
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 23. 08:13
A sziget kormányzója szerint Európa úgy tesz, mintha semmi sem történne.    
Makro / Külgazdaság Szinte eltűntek a bevándorlók Európa határairól a koronavírus miatt
Wéber Balázs | 2020. május 13. 09:04
Rekordalacsonyra csökkent az Európai Unióba illegális úton érkező bevándorlók száma a koronavírus-járvány miatt áprilisban. Világszerte eddig csaknem 300 ezren vesztették életüket a fertőzéssel összefüggésben, 1,5 millióan meggyógyultak. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: belobbantak Stockholm és Oslo migráns negyedei
Káncz Csaba | 2020. április 6. 21:03
A svéd- és norvég fővárosban a szomáliaiak felülreprezentáltsága a halottak között a zsúfolt szállásaiknak köszönhető, valamint alacsony szintű hozzáférésükhöz a járvánnyal kapcsolatos információkhoz. A többnyelvű felvilágosító kampány mindkét országban elkésett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Radikalizálódó Németország – tabuk és fenyegetések
Káncz Csaba | 2020. január 12. 14:34
A német polgárok egyre kevésbé bíznak abban, hogy a politikai centrum pártjai meg tudják oldani a menekültkérdést. Berlin a nyílt politikai vita helyett a belügyi szervek megerősítésére helyezi a hangsúlyt. A szélsőjobb célkeresztjébe már nemcsak a muszlimok, hanem a zsidók is bekerültek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb migránst toloncolnak ki a németek
Privátbankár.hu | 2020. január 12. 13:25
Egyre kevesebb elutasított menedékkérőt sikerül hazajuttatni Németországból, a kitoloncolások száma tavaly is csökkent.
Makro / Külgazdaság Bécsben minden második diák már nem németet beszél
Privátbankár.hu | 2019. december 29. 10:46
Közzétették az osztrák bevándorlási statisztikákat.
Makro / Külgazdaság Nagy-Britannia: pontozásos bevándorlási rendszert vezetnének be a konzervatívok
MTI | 2019. december 8. 13:17
A konzervatív párti brit kormány által tervezett új szabályozással garantálható a bevándorlás csökkenése - jelentette ki a brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Ismét a magyar határ felé veszik az irányt a migránsok
Privátbankár.hu | 2019. december 4. 20:00
A visszafordulnak Boszniából, írja a Balk.hu
Makro / Külgazdaság Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?
Székely Sarolta | 2019. október 18. 14:25
A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Franciaország nem tud mindenkit befogadni
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 25. 14:30
Emmanuel Macron változást sürgetett, mert szerinte a jelenlegi bevándorláspolitika nem hatékony és nem humánus.
Makro / Külgazdaság Iszlamista pártok alakulnak Svédországban – az oroszok segítik az ellenállást
Káncz Csaba | 2019. szeptember 20. 09:19
Svédországban, Norvégiában és Németországban is megjelent a szélsőjobboldali terror a növekvő muszlim bevándorlásra adott válaszként. Zsidó szervezetek szerint Európában az antiszemitizmus új formáját képviselik a létrejövő iszlamista pártok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megvédte Orbán kerítését, és beolvasott Brüsszelnek az ausztrál ex-kormányfő
Wéber Balázs | 2019. szeptember 5. 12:30
A nyugat-európai mainstream politikában alighanem unortodoxnak ható gondolatokat fogalmazott meg Tony Abbott tegnap budapesti előadásán. A volt ausztrál kormányfő szerint Magyarország és Ausztrália is megmutatta a világnak, hogyan kell megvédeni a határt. A Brexitről pedig azt mondta: Brüsszel azért nem kínál jó megállapodást Londonnak, hogy szabotálja a kilépési folyamatot.
Makro / Külgazdaság A menedékkérők negyede csecsemő Németországban
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 1. 13:40
Az idei első fél évben már nagyjából minden negyedik menedékjogi kérelmet Németországban született, egy éven aluli gyermek nevében nyújtották be a német bevándorlási hivatalhoz. Az újszülött növeli a család esélyét a Németországban maradásra. Még az illegálisan érkezett menedékkérőknek sem kell tartaniuk attól, hogy távozniuk kell, ha van kisgyermekük.
Makro / Külgazdaság A jelenleginél kritikusabb szintű migrációs nyomásra számítok – interjú a CEU tanszékvezetőjével
Káncz Csaba | 2019. augusztus 7. 09:24
A 2008-as globális pénzügyi válság után a befektetések zöme továbbra is azon makroszintű túltermelési és túlfogyasztási rendszereknek a túlélését finanszírozza, amelyeknek elsődleges felelősségük van a fenntarthatatlansági problémák további elmélyülésében. "A globális természeti erőforrásokra nehezedő nyomás növekedése miatt a migrációs nyomás fennmaradásával számolok, a jelenleginél kritikusabb szinten." Pintér Lászlóval, a CEU Környezettudományi és környezetpolitikai Tanszékének vezetőjével és a Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet (IISD) főmunkatársával Káncz Csaba készített kétrészes interjút, amelynek első részét itt olvashatják.
Makro / Külgazdaság Társadalmi robbanástól félnek – megkezdték a bevándorlók és menekültek kiszorítását
Káncz Csaba | 2019. augusztus 5. 09:22
A recesszióba süllyedt Törökország és Libanon példája súlyos figyelmeztető jel a német nagypolitikának arra, hogy milyen alulról jövő nyomással szembesülhetnek akár már a közeljövőben migráns- és menekült-ügyben. A társadalmi robbanást elkerülendő Ankara és Bejrút megkezdte nyílt és burkolt eszközökkel a menekültek kiszorítását az országból. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Európa a népek olvasztótégelye – Magyarország pedig az átjáróháza?
Eidenpenz József | 2019. július 19. 06:05
Az Eurostat adatai szerint a Magyarországról elvándorlók jelentős része, évi sok ezer ember nem magyar állampolgár, hanem ukrajnai, szerbiai vagy ázsiai, afrikai születésű. A migráció valamivel csökkenő intenzitással ugyan, de folyik, a legtöbb tartózkodási engedélyt újabban ukránok kapták az EU-ban. De országokon belül is milliók ingáznak messzire.
Makro / Külgazdaság Még mindig több bevándorló érkezik Németországba, mint ahányan hazamennek
Privátbankár.hu | 2019. július 16. 11:02
Tavaly mintegy 400 ezerrel többen vándoroltak be Németországba, mint ahányan elhagyták az országot – közölte a Destatis.
Makro / Külgazdaság Vészjósló vasárnap: sötét napra ébredhetnek holnap az illegális bevándorlók
Kollár Dóri | 2019. július 13. 15:50
Ha minden igaz, holnap ezrek ébredhetnek arra Amerikában, hogy az ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) ügynökei kopogtatnak az ajtón, ugyanis Donald Trump azt ígérte, hogy vasárnap elindulnak az illegális bevándorlókat célzó razziák. Ezek először letartóztatást, a későbbiekben pedig deportálást jelentenek az érintetteknek.
Makro / Külgazdaság Eldugja a migrációs költéseket a kormány
Privátbankár.hu | 2019. június 5. 14:50
Első ránézésre úgy tűnhet, mintha jövőre elapadna a tömeges bevándorlással kapcsolatos feladatokra szánt költségvetési forrás. Valójában azonban a kormány inkább csak beveszi ezeket a tételeket a kirakatból.
Makro / Külgazdaság Bejött 3,4 millió bevándorló Európába, és neked még csak nem is szóltak
Eidenpenz József | 2019. május 20. 20:10
Melyik az a népcsoport, amelynek tagjaiból 1990-ben még csak 1,2 millióan éltek Európában, 2017-ben pedig már 4,6 millióan? Ha válaszolt a kérdésre, könnyen lehet, hogy rossz választ adott. Erről a kontinensről ugyanis még csak szó sem szokott esni errefelé.
Makro / Külgazdaság Radikálisan csökken az Európát elérő migránsok száma
Wéber Balázs | 2019. május 2. 06:10
Hogyan alakult a migráció Európában az elmúlt években és a közelmúltban? Milyen lépéseket tettek az EU-tagállamok és Brüsszel a helyzet javításáért, mennyiben voltak ezek sikeresek, és mi várható a jövőben? Sorozatunk első részéből kiderül, hogy az elmúlt években egyértelműen és lényegesen visszaesett az Európába érkező migránsok száma, egyre kevesebben nyújtanak be menedékkérelmet, és minimális azok száma, akik ezt Magyarországon teszik meg.
Makro / Külgazdaság Hiába szárnyalt a gazdaság - a bevándorlók ellen fordul egy újabb ország?
Kollár Dóri | 2019. április 23. 12:40
Kevés annyira multikulturális ország létezik, mint Ausztrália, most mégis komoly szigorítások jöhetnek az ország bevándorlási politikájában. Scott Morrison kormánya már hónapok óta dolgozik a változtatásokon, és hamarosan sokkal nehezebbé válhat azoknak az élete, akik Ausztráliába költöznének. De mi baja a híresen sokszínű országnak a bevándorlókkal?
Makro / Külgazdaság Fideszes migránsválság – Afrikából jönnének a milliók
Káncz Csaba | 2019. április 12. 10:09
A Fidesz EP kampánya számára ’kedvezőtlen’ hír, hogy esélye sincsen a 2015-öshöz hasonló válsághelyzet megismétlődésének a közeljövőben a Balkánon. Mindezzel együtt a Világbank előrejelzése szerint 2050-ig a klímaváltozás 143 millió embert kényszeríthet otthona elhagyására, ebből 86 millióan afrikaiak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán barátai bajba kerülhetnek, ha a bevándorlók továbbállnak
Privátbankár.hu | 2019. március 27. 15:01
Kevés olyan ország van Magyarország mellett az Európai Unióban, amely annyira hangosan bevándorlóellenes, mint Lengyelország. A Jog és Igazságosság pártja még 2015-ben jutott hatalomra a sokaknak tetsző „Lengyelország a lengyeleké” retorikával, viszont az ország munkaerőpiaca egyre jobban függ az ukrán bevándorlóktól. Mi lesz Lengyelországgal, ha a kétmillió ukrán, akit csendben befogadtak, továbbindul?
Makro / Külgazdaság Migrációs nyomás: még a végén igaza lesz Orbánéknak?
Székely Sarolta | 2019. február 27. 11:51
Idén, az első nyolc héten több bevándorló érkezett a magyar határra, mint egy évvel ezelőtt. Tényleg fokozódik a migrációs nyomás?
Makro / Külgazdaság Csökken a menekült státuszért folyamadók száma Németországban
Privátbankár.hu | 2019. január 13. 16:45
Tovább csökkent a menedékjogi kérelmek száma Németországban tavaly egy kormányzati kimutatás szerint, amelyet a Bild am Sonntag című vasárnapi lap ismertetett.
Makro / Külgazdaság Migránsonként 15 millióból véd meg minket az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2019. január 4. 12:29
Olyan mértékű veszélyt jelent a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, hogy októberben még 24 milliárd forint elköltését hagyta jóvá a kormány a Belügyminisztériumban. Közben a számok pont az ellenkezőjéről árulkodnak.
Makro / Külgazdaság Ezt nagyon benézték - bajban lesznek a britek a migráció miatt
Gáspár András | 2018. december 9. 10:42
Hatéves mélypontra került az uniós brit migráció egyenlege - még mindig növelik a lakosságszámot az unióból érkezők, de a trend meredeken esik. Nem csak az EU-polgárok szemében lett kevésbé vonzó az Egyesült Királyság, saját állampolgárai is növekvő tempóban telepednek át a kontinensre. Ha nem lesz megállapodás, az felgyorsíthatja az eseményeket - márpedig ennek kedden nagyot nőhet az esélye.
Makro / Külgazdaság Az ország, ahol kevés gyerek születik, de minden második 100 évig fog élni
Fellegi Tamás | 2018. november 28. 06:07
Gyakran visszatérő téma, hogy itthon demográfiai válsággal küzdünk: viszonylag kevés gyerek születik, a társadalom pedig elöregszik. Ez azonban szinte semmi ahhoz képest, ami Japánban tapasztalható: ott sokkal tovább is élnek az emberek, mint nálunk, és ez a jövőben még inkább így lesz. Hogy kezelheti a helyzetet az egyébként gazdag ország?
Makro / Külgazdaság Migrációs fordulat: új országot vettek célba a bevándorlók
Wéber Balázs | 2018. november 27. 06:15
A balkáni útvonal nagy részének lezáródása és a líbiai embercsempészek elleni fellépés miatt ma már nem Görögországba és Olaszországba, hanem Spanyolországba érkezik a legtöbb migráns, közölte a privátbankár.hu-val a Nemzetközi Migrációs Intézet. Az érkezők többsége ma már nem közel-keleti menekült, hanem észak- és fekete-afrikai bevándorló.
Makro / Külgazdaság Megszívatják, aki végzettség nélkül akar Angliában dolgozni?
Privátbankár.hu | 2018. november 24. 14:31
Megvan, kik járnának jól a Brexit-tervezettel.
Makro / Külgazdaság Óriásit esett a menedékkérők száma Magyarországon
Wéber Balázs | 2018. november 20. 13:15
Miközben a magyar kormány folyamatosan a migránsveszéllyel kampányol, addig az Európát elérő menedékkérők száma évek óta csökken, és töredékére olvadt a Magyarországon menedékkérelmet benyújtó személyek száma is. A bevándorlók túlnyomó többsége továbbra is elkerüli hazánkat. Érdekesség ugyanakkor, hogy a migránsellenes kampány ellenére mi vagyunk az egyik legbefogadóbb ország a térségben.
Karrier Konkurenciát kapnak a magyar munkavállalók Németországban
Privátbankár.hu | 2018. október 2. 17:01
A német nagykoalíció tagjai tegnap este megállapodtak arról, hogy könnyítenek a munkavállalási célú tartózkodási feltételeken. Ez érinthet olyanokat is, akik már az országban vannak, de bizonytalan státuszúak, például menekültek, akik kitoloncolását felfüggesztették. De újak is jöhetnek, ha tudnak németül, van szakmájuk és fizetik a költségeket.
Makro / Külgazdaság Jön a határidő: hétfőig be kell fizetni ezt az új adót
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 15. 11:29
Eddig kell bevallani és egyben be is fizetni a 25 százalékos bevándorlási különadót.
Makro / Külgazdaság Szijjártó kiakadt: kicsinyes bosszút álltak rajtunk
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 12. 15:48
A miniszter sajtótájékoztatót tartott a Sargentini-jelentés elfogadásáról.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az ENSZ: tűrhetetlen, amit a menekültekkel csinálnak?
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 11. 12:26
Az olasz kormány élesen bírálja az ENSZ emberjogi biztosát.
Makro / Külgazdaság Miért azok utálják a legjobban a bevándorlókat, akiknek a legnagyobb szüksége lenne rájuk?
Gáspár András | 2018. szeptember 10. 12:45
Miközben egyértelmű, közvetlen kapcsolat mutatható ki a bevándorlás és a gazdasági növekedés között, a migráció előnyei nem egyenlően oszlanak el, ezért sok helyen élből utálják az egészet. Erre a politikusok is előszeretettel tesznek rá egy lapáttal a népszerűségért cserébe. Ott utasítják el a legtöbben a bevándorlást, ahol a legnagyobb szükség lenne rá: Lengyelországban és Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Izzik a levegő Németországban – kik vannak többen, a szélsőjobb vagy a bal?
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 4. 15:15
A szélsőjobboldali tüntetéssorozat után a baloldal most békés koncertet rendezett Chemnitzben, amire 65 ezer ember jött el. Németországban a baloldali, szélsőbalos irányzatok is eléggé erősek, a két tábor gyakran egymásnak ugrik, de most sikerült békésen befejezni. Az AfD támogatottsága azonban nőtt a közvélemény-kutatások szerint.
Makro / Külgazdaság Merkel: nem ismétlődik meg a bevándorlási válság
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 31. 10:17
A német kancellár Ghánában nyilatkozott.
Makro / Külgazdaság Trumpnak igaza volt: jön az évszázad politikai földrengése?
Káncz Csaba | 2018. augusztus 31. 08:35
A szavazatok várhatóan 20-25 százalékának megszerzésével a fasiszta gyökerű Svéd Demokraták legalább külső támogatása nélkül gyakorlatilag lehetetlen lesz kormányt alakítani szeptember 9-e után. A tízmilliós ország 600 000 bevándorlót fogadott be az elmúlt 5 évben és ez most szétrobbantja a hagyományos svéd politikai centrumot. A nagy dilemma a választások után jön el a Svéd Demokraták számára.
Makro / Külgazdaság Mindig késsel járt: újabb részletek derültek ki a chemnitzi gyilkosról
Wéber Balázs | 2018. augusztus 31. 06:05
Ismerősei alapvetően kedves, barátságos embernek írták le azt az iraki fiatalt, aki halálra késelt egy német-kubai férfit Chemnitzben vasárnap. Néha ugyanakkor furcsán viselkedett, ami minden bizonnyal összefüggésben állt azzal, hogy ivott és drogozott. A gyilkosság utcai zavargásokat váltott ki a kelet-németországi városban.
Karrier Nem szakemberhiány van itt, kérem, hanem fizetéshiány
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 30. 15:10
Egy német kutatóintézet azt állítja, hogy négy főbb ágazatban nincs is lényeges munkaerő-hiány az országban, csak a fluktuáció magas. Az egészet csak a munkaadók híresztelik, hogy alacsonyabb béreket kelljen kínálniuk. Nem munkaerőből van hiány, hanem fizetési készségből. A bevándorlók pedig csak rontanak a helyzeten.
Makro / Külgazdaság Már megint megtámadták Magyarországot - most a svédek vannak soron
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 30. 12:29
Bekérette a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Szijjártó Péter. A miniszter ismét Magyarország elleni támadásról beszél, szerinte az '56-os menekültek türelmesen vártak a szomszédos országokban, ezért nem áll meg a párhuzam a mostani helyzettel.
Makro / Külgazdaság Merkel naiv ötlettel állítaná meg a migrációt – Trump keményen odavághat
Káncz Csaba | 2018. augusztus 29. 09:03
Berlinben naivan úgy gondolják, hogy növelve a befektetéseket a térségben csökkenteni lehet a migrációs nyomást Európán. A brit miniszterelnök körútjának politikailag legkényesebb állomása Dél-Afrika lehet, ahol átlagosan 5 naponta ölnek meg egy fehér farmert. Trump utasítást adott külügyminiszterének, hogy vizsgálja felül a dél-afrikai földek kisajátítását.
Makro / Külgazdaság Polgárháborús állapotok Chemnitzben – mennyire rasszisták a németek?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 28. 17:00
Hétfőn este a szombati késelés nyomán jobboldali és baloldali tüntetők csaptak össze Chemitz városában, sérültek is voltak. Ma is tüntetések várhatók. A rendőrség beismerte, hogy hibázott, nem volt ekkora tömegre felkészülve. Hogyan jutott ez a város idáig, és mennyire jellemző ez országosan? – teszi fel a kérdést Németország számos lapja.
Makro / Külgazdaság Gyújtogatás megrendelésre? Mi folyik tulajdonképpen Svédországban?
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 17. 06:06
Az országban nemsokára választások lesznek, és az eddig kormányzó szociáldemokraták több mint száz éve a leggyengébb eredménnyel számolhatnak. A svédek azt találgatják, a szervezettnek tűnő gyújtogatások az idegenellenes szélsőjobb támogatására, politikai célból történtek-e, esetleg egy bűnbanda megbízásából.
Friss
hírlevél