BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. szeptember 7. 06:06

Szeptember 1-től változtak a munkavállalási szabályok Ausztriában, egyes esetekben az eddigi 10 óra helyett 12 órát is lehet majd dolgozni. Egyesek szerint eddig is ez ment, csak nem volt teljesen legális. A turizmusban pedig, ami a magyarokat különösen érinti, csökkentették a minimális pihenőidőt.

Fotó: Pixabay

A kormányzat Ausztriában nyár elején döntött több munkaügyi szabály megváltoztatásáról, amelyek most szeptember elején léptek életbe. Az osztrák sajtóban “12 napos munkanapnak” (12-Stunden-Tag) nevezett intézkedéscsomag főleg a munkaidőt érinti.

Valóban lehetségessé válik, hogy a dolgozók 12 órát dolgozzanak egy nap, valamint akár 60 órát is egy héten – derül ki a Kontrast.at összefoglalójából. Eddig ehhez a munkavállalói érdekképviseletek vagy az üzemi tanács beleegyezésére volt szükség, ezentúl ez nem kell. (Ausztriában hagyományosan erősek ezek a szervezetek, mint a szakszervezetek – a szerk.)

A lap szerint a munkaidő valójában 14 óra is lehet, mert megnövelték a munkába járáshoz szükséges elvárható utazási idő mértékét is. A 11. és 12. órára a munkavállaló nemet mondhat, kérdés, megteszi-e, ha a munkaadójától függ. (Főleg, ha szegény külföldi – a szerk.)

Csak a keret nőtt

Ám ez nem jelenti azt, hogy most mindenkinek 12 órát kell dolgozni naponta, csak azt, hogy az eddigi napi 10-ről 12-re (valamint heti 50-ről 60-ra) emelték azt a maximális munkaidőt, amiben a dolgozó és a munkaadó megállapodhatnak. A nyolc óra feletti plusz időt ezentúl is vagy vissza kell kapja a dolgozó máskor, vagy a hó végén 50 százalékos túlóradíjjal kifizetik neki – mutat rá a Heute.at.

Csökkent a pihenőidő

A szabályozás alól kivételt képeznek a vállalkozók családtagjai, menedzserei és bizonyos, rugalmas munkaidejű önálló foglalkoztatottak.

A magyarok számára különösen érdekes lehet, hogy a turizmusban, turnusokban (műszakokban) dolgozók minimális napi pihenőidejét 11-ről 8 órára csökkentették. Évente maximum négyszer pedig a hétvégi, ünnepi pihenésről is le kell mondaniuk, ha a munkaadó úgy akarja.

Három napos hétvégéket?

A “Gleitzeit”-nak nevezett flexibilis, csúsztatható munkaidő lehetséges napi maximumát is 10-ről 12 órára emelték, legfeljebb heti öt napra.

Változtak a túlóra-elszámolás szabályai is. Lehet, hogy sokan kevesebb túlórapénzt kapnak majd. Az viszont eddig is lehetséges volt, hogy a munkavállaló négy napon át tíz órákat dolgozzon, majd pénteken már szabad legyen. Ezt az új szabályok is megerősítik, de ez nem jelent változást.

Legalizálták a tilost?

Korlátozás, hogy a 12 órás munkanapok és 60 órás hetek évente legfeljebb 24 héten keresztül alkalmazhatók. Nyolc hét után pedig 14 napos “túlóra-szünetet” kell tartani. (Erre állítólag azért volt szükség, mert hasonló védelmet az EU-szabályok is előírnak.)

A kritikusok szerint sok helyen titokban eddig is magasabb óraszámban dolgoztattak embereket, a jobboldali kormány most először az ezért járó büntetést mérsékelte, majd pedig legalizálta az óraszámot.

A pénztárosokat nem érinti

A Kurier.at szerint sok vállalatnál már eddig is rugalmas munkaidőben foglalkoztatták a dolgozókat, mert a kollektív szerződés ezt lehetővé tette. A kiskereskedelemben (Billa, Merkur, Penny) sok a részmunkaidős dolgozó, így ott az új rendelkezéseknek kevés a jelentőségük.

Sok cégnél azt mondják, hogy hosszabb, 12 órás turnusokat csak alkalmilag iktatnak be, például egy húsfeldolgozó üzemben Karácsony előtt.

(Nemrég az Ausztriában dolgozó magyarok számáról írtunk, a szomszédunknál esedékes nyugdíjemelés mértékéről pedig itt volt szó.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Soros György 90 éves lett - elmondta, kik a belső és külső ellenségek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 10:07
Ma 90 éves Soros György - A Népszavában megjelent interjúban az EU belső és külső ellenségeiről és a polkorrektségről is beszélt.
Karrier Megkezdődött a nagy kísérlet – vigyázó szemetek erre a szegény német tartományra vessétek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 06:07
Miközben Németországban makacsul tartja magát a koronavírus, egyes tartományokban már ezen és a jövő héten újraindul a tanítás a diákok személyes jelenlétével. A kétségeknek és dilemmáknak azonban se szeri, se száma. Egyszerre készülnek a tanítás újraindítására és az iskolák esetleges újrazárására.
Karrier Felnőttképzések – a válság új igényt teremtett
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. augusztus 2. 13:27
Az állami bértámogatás egyik alapelvárása a cégek felé az egyéni fejlesztési idő biztosítása. A kormány arról nem rendelkezett, hogy ennek pontosan milyen formában kell megvalósulnia, így nagyon sokféle továbbképzés szóba jöhet. A lényeg, hogy a munkavállaló ebben az időszakban nem dolgozhat.
Karrier Kiosztották a Minőségi Újságírás Díjat - lapunk munkatársa is kiemelt lett
Privátbankár.hu | 2020. július 28. 17:27
Újra kiosztották egy éves szünet után a Minőségi Újságírás Díjat, közölte a Főszerkesztők Fóruma. Lapunk munkatársának írása is kiemelésre méltónak találtatott.
Karrier Orbán Viktor kormánybiztost csinált Wáberer Györgyből
Privátbankár.hu | 2020. július 21. 08:38
A 13. leggazdagabb magyar a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felel mostantól.
Karrier Arra is kezd felkészülni a kormány, hogy távoktatásban indul a tanév
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 07:37
Érdekes információdarabra bukkantunk a legfrissebb Magyar Közlönyben, az egyetemi beiratkozások kapcsán.
Karrier Ez a kormánybiztos folytathatja a munkát
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 06:59
A péntek éjszaka megjelent Magyar Közlöny alapján régi-új kormánybiztosra ébredt ma Magyarország.
Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
hírlevél