<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Szeptember 1-től változtak a munkavállalási szabályok Ausztriában, egyes esetekben az eddigi 10 óra helyett 12 órát is lehet majd dolgozni. Egyesek szerint eddig is ez ment, csak nem volt teljesen legális. A turizmusban pedig, ami a magyarokat különösen érinti, csökkentették a minimális pihenőidőt.
Fotó: Pixabay

A kormányzat Ausztriában nyár elején döntött több munkaügyi szabály megváltoztatásáról, amelyek most szeptember elején léptek életbe. Az osztrák sajtóban “12 napos munkanapnak” (12-Stunden-Tag) nevezett intézkedéscsomag főleg a munkaidőt érinti.

Valóban lehetségessé válik, hogy a dolgozók 12 órát dolgozzanak egy nap, valamint akár 60 órát is egy héten – derül ki a Kontrast.at összefoglalójából. Eddig ehhez a munkavállalói érdekképviseletek vagy az üzemi tanács beleegyezésére volt szükség, ezentúl ez nem kell. (Ausztriában hagyományosan erősek ezek a szervezetek, mint a szakszervezetek – a szerk.)

A lap szerint a munkaidő valójában 14 óra is lehet, mert megnövelték a munkába járáshoz szükséges elvárható utazási idő mértékét is. A 11. és 12. órára a munkavállaló nemet mondhat, kérdés, megteszi-e, ha a munkaadójától függ. (Főleg, ha szegény külföldi – a szerk.)

Csak a keret nőtt

Ám ez nem jelenti azt, hogy most mindenkinek 12 órát kell dolgozni naponta, csak azt, hogy az eddigi napi 10-ről 12-re (valamint heti 50-ről 60-ra) emelték azt a maximális munkaidőt, amiben a dolgozó és a munkaadó megállapodhatnak. A nyolc óra feletti plusz időt ezentúl is vagy vissza kell kapja a dolgozó máskor, vagy a hó végén 50 százalékos túlóradíjjal kifizetik neki – mutat rá a Heute.at.

Csökkent a pihenőidő

A szabályozás alól kivételt képeznek a vállalkozók családtagjai, menedzserei és bizonyos, rugalmas munkaidejű önálló foglalkoztatottak.

A magyarok számára különösen érdekes lehet, hogy a turizmusban, turnusokban (műszakokban) dolgozók minimális napi pihenőidejét 11-ről 8 órára csökkentették. Évente maximum négyszer pedig a hétvégi, ünnepi pihenésről is le kell mondaniuk, ha a munkaadó úgy akarja.

Három napos hétvégéket?

A “Gleitzeit”-nak nevezett flexibilis, csúsztatható munkaidő lehetséges napi maximumát is 10-ről 12 órára emelték, legfeljebb heti öt napra.

Változtak a túlóra-elszámolás szabályai is. Lehet, hogy sokan kevesebb túlórapénzt kapnak majd. Az viszont eddig is lehetséges volt, hogy a munkavállaló négy napon át tíz órákat dolgozzon, majd pénteken már szabad legyen. Ezt az új szabályok is megerősítik, de ez nem jelent változást.

Legalizálták a tilost?

Korlátozás, hogy a 12 órás munkanapok és 60 órás hetek évente legfeljebb 24 héten keresztül alkalmazhatók. Nyolc hét után pedig 14 napos “túlóra-szünetet” kell tartani. (Erre állítólag azért volt szükség, mert hasonló védelmet az EU-szabályok is előírnak.)

A kritikusok szerint sok helyen titokban eddig is magasabb óraszámban dolgoztattak embereket, a jobboldali kormány most először az ezért járó büntetést mérsékelte, majd pedig legalizálta az óraszámot.

A pénztárosokat nem érinti

A Kurier.at szerint sok vállalatnál már eddig is rugalmas munkaidőben foglalkoztatták a dolgozókat, mert a kollektív szerződés ezt lehetővé tette. A kiskereskedelemben (Billa, Merkur, Penny) sok a részmunkaidős dolgozó, így ott az új rendelkezéseknek kevés a jelentőségük.

Sok cégnél azt mondják, hogy hosszabb, 12 órás turnusokat csak alkalmilag iktatnak be, például egy húsfeldolgozó üzemben Karácsony előtt.

(Nemrég az Ausztriában dolgozó magyarok számáról írtunk, a szomszédunknál esedékes nyugdíjemelés mértékéről pedig itt volt szó.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG