<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Szeptember 1-től változtak a munkavállalási szabályok Ausztriában, egyes esetekben az eddigi 10 óra helyett 12 órát is lehet majd dolgozni. Egyesek szerint eddig is ez ment, csak nem volt teljesen legális. A turizmusban pedig, ami a magyarokat különösen érinti, csökkentették a minimális pihenőidőt.
Fotó: Pixabay

A kormányzat Ausztriában nyár elején döntött több munkaügyi szabály megváltoztatásáról, amelyek most szeptember elején léptek életbe. Az osztrák sajtóban “12 napos munkanapnak” (12-Stunden-Tag) nevezett intézkedéscsomag főleg a munkaidőt érinti.

Valóban lehetségessé válik, hogy a dolgozók 12 órát dolgozzanak egy nap, valamint akár 60 órát is egy héten – derül ki a Kontrast.at összefoglalójából. Eddig ehhez a munkavállalói érdekképviseletek vagy az üzemi tanács beleegyezésére volt szükség, ezentúl ez nem kell. (Ausztriában hagyományosan erősek ezek a szervezetek, mint a szakszervezetek – a szerk.)

A lap szerint a munkaidő valójában 14 óra is lehet, mert megnövelték a munkába járáshoz szükséges elvárható utazási idő mértékét is. A 11. és 12. órára a munkavállaló nemet mondhat, kérdés, megteszi-e, ha a munkaadójától függ. (Főleg, ha szegény külföldi – a szerk.)

Csak a keret nőtt

Ám ez nem jelenti azt, hogy most mindenkinek 12 órát kell dolgozni naponta, csak azt, hogy az eddigi napi 10-ről 12-re (valamint heti 50-ről 60-ra) emelték azt a maximális munkaidőt, amiben a dolgozó és a munkaadó megállapodhatnak. A nyolc óra feletti plusz időt ezentúl is vagy vissza kell kapja a dolgozó máskor, vagy a hó végén 50 százalékos túlóradíjjal kifizetik neki – mutat rá a Heute.at.

Csökkent a pihenőidő

A szabályozás alól kivételt képeznek a vállalkozók családtagjai, menedzserei és bizonyos, rugalmas munkaidejű önálló foglalkoztatottak.

A magyarok számára különösen érdekes lehet, hogy a turizmusban, turnusokban (műszakokban) dolgozók minimális napi pihenőidejét 11-ről 8 órára csökkentették. Évente maximum négyszer pedig a hétvégi, ünnepi pihenésről is le kell mondaniuk, ha a munkaadó úgy akarja.

Három napos hétvégéket?

A “Gleitzeit”-nak nevezett flexibilis, csúsztatható munkaidő lehetséges napi maximumát is 10-ről 12 órára emelték, legfeljebb heti öt napra.

Változtak a túlóra-elszámolás szabályai is. Lehet, hogy sokan kevesebb túlórapénzt kapnak majd. Az viszont eddig is lehetséges volt, hogy a munkavállaló négy napon át tíz órákat dolgozzon, majd pénteken már szabad legyen. Ezt az új szabályok is megerősítik, de ez nem jelent változást.

Legalizálták a tilost?

Korlátozás, hogy a 12 órás munkanapok és 60 órás hetek évente legfeljebb 24 héten keresztül alkalmazhatók. Nyolc hét után pedig 14 napos “túlóra-szünetet” kell tartani. (Erre állítólag azért volt szükség, mert hasonló védelmet az EU-szabályok is előírnak.)

A kritikusok szerint sok helyen titokban eddig is magasabb óraszámban dolgoztattak embereket, a jobboldali kormány most először az ezért járó büntetést mérsékelte, majd pedig legalizálta az óraszámot.

A pénztárosokat nem érinti

A Kurier.at szerint sok vállalatnál már eddig is rugalmas munkaidőben foglalkoztatták a dolgozókat, mert a kollektív szerződés ezt lehetővé tette. A kiskereskedelemben (Billa, Merkur, Penny) sok a részmunkaidős dolgozó, így ott az új rendelkezéseknek kevés a jelentőségük.

Sok cégnél azt mondják, hogy hosszabb, 12 órás turnusokat csak alkalmilag iktatnak be, például egy húsfeldolgozó üzemben Karácsony előtt.

(Nemrég az Ausztriában dolgozó magyarok számáról írtunk, a szomszédunknál esedékes nyugdíjemelés mértékéről pedig itt volt szó.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos