<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Munkaidő
Makro / Külgazdaság 170 ezer dolgozó kap 10 nap fizetett szabadságot a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. június 10. 16:18
A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy tíz nap fizetett többletszabadságot kapnak a védekezésben résztvevők – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a csütörtöki Kormányinfón. Az erről szóló kormányrendelet a mai Magyar Közlönyben található meg.
Makro / Külgazdaság Két három- és három négynapos hosszú hétvégével számolhatunk jövőre
MTI | 2021. május 22. 13:23
Márciusban és októberben kell majd szombaton ledolgozni egy-egy olyan munkanapot, amely áthelyezés nélkül éppen ünnep és hétvége közé esne 2022-ben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szombaton.
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Makro / Külgazdaság A nap képe: hatalmas turnét nyomott le Angela Merkel
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 21. 15:50
Sopron, Reykjavík, Berlin – fejezetek egy kancellár életéből.
Karrier Szeretnél csak heti négy napot dolgozni? Akkor imádni fogod mind az öt érvet
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 15:10
Egy kutatócsoport szerint a britek ugyanannyi idő alatt 2,4-szer annyit termelnek, mint 1971-ben, a munkaidejük mégsem változott érdemben az ötnapos munkahét bevezetése óta. Itt lenne az ideje az újabb csökkentésnek? Egy csomó környezeti, gazdasági, társadalmi problémára megoldást nyújthatna a munkaidő-mérséklés.
Vállalat Nem akar rabszolgákat a Tesco, nemet mondhatnak a túlóratörvényre
Privátbankár.hu | 2019. január 9. 07:30
A Magyar Idők szerint az áruházlánc lehet az első multi, amely vállalja, hogy nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet, legalábbis a következő két évben.
Makro / Külgazdaság Nagyon dühösek az emberek: Magyarországgal van tele a világsajtó
Wéber Balázs | 2018. december 17. 12:30
Külföldi lapok szerint a tüntetők fiatalabbak és harciasabbak a megszokottnál, és a szélsőjobbosoktól a liberálisokig szinte mindenki ott van a tömegben. A liberálisok EP-frakcióvezetője az elhíresült Simicska-frázissal kommentálta az eseményeket, és a német államminiszter is szimpátiáját fejezte ki a demonstrálókkal.
Makro / Külgazdaság Örülnek a német cégek, hogy vakulásig túlórázhatunk
Wéber Balázs | 2018. december 13. 12:45
Német sajtóbeszámolók szerint a német cégek valóban jelezték, hogy örülnének a túlóraszám növelésének, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig maga is próbált elébe menni ezeknek az igényeknek. A nyugati lapok hasábjaira egyébként nem csak a túlóratörvény és a tüntetések híre jutott el, hanem az Orbán-Szabó füttyjelenet is.
Karrier Ha Ausztriában dolgoznál, ezt feltétlen tudnod kell
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 7. 06:06
Szeptember 1-től változtak a munkavállalási szabályok Ausztriában, egyes esetekben az eddigi 10 óra helyett 12 órát is lehet majd dolgozni. Egyesek szerint eddig is ez ment, csak nem volt teljesen legális. A turizmusban pedig, ami a magyarokat különösen érinti, csökkentették a minimális pihenőidőt.
Karrier Te akarnál így dolgozni? Csak a munkavállalókon múlik
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 10. 07:49
Ha a munkavállalók kezdeményeznék, valószínűleg működne a rugalmas időbeosztás.
Makro / Külgazdaság Szieszta Magyarországon? Eljöhet még a déli alvás ideje a munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 7. 07:53
Jelenleg nem indokolt a szieszta bevezetése Magyarországon, de ha tovább tart a globális felmelegedés, eljöhet a nap közbeni szundítás ideje a munkahelyeken. Cserébe viszont estig bent kell maradni.
Karrier Ez az legyik legnagyobb baj a magyar munkahelyekkel
Privátbankár.hu | 2018. július 23. 13:08
Magyarországon tízből három, nemzetközi szinten azonban már tízből négy munkavállaló dolgozik rugalmas munkarendben.
Karrier Vége a 8 órás munkanapnak? Ez lesz a jövő
Privátbankár.hu | 2018. június 10. 13:15
Egy átfogó kutatás szerint globális szinten a munkavállalók két harmada dolgozik az irodán kívülről, és több mint felük a munkahét felét így tölti. Ezek a tényezők komoly változásokat vonhatnak maguk után a vállalati ingatlanok piacán.
KKV Érdekes bírósági ítélet: jár nekünk a pénz, ha kötelező otthon maradnunk
Gáspár András | 2018. február 21. 10:30
Hiába nem vagyunk a készenléti időnkben a munkahelyen, ha nem hagyhatjuk el otthonunkat és néhány percen belül ugranunk kell a munkáltató hívására, akkor azt bizony munkaidőként kell elszámolni - így döntött az Európai Bíróság egy belgiumi önkéntes tűzoltó ügyében
Vállalat Van egy hely, ahol még a franciáknál is kevesebbet kell dolgozni
Privátbankár.hu | 2018. február 7. 08:17
Azt hitted, a 35 órás munkahét elképzelhetetlen? Sikerült rákontrázni az egyik iparágban.
Karrier Hat óránál is rövidebb munkaidőt szeretnének a dolgozók
Privátbankár.hu | 2018. január 10. 16:18
A szakszervezetek Németországban már figyelmeztető sztrájkokat is tartanak annak érdekében, hogy minimális bércsökkentés mellett lehessen rövidített, mégis teljes munkaidős állásban dolgozni. Itt 28 óra lenne a munkaidő, kevesebb tehát, mint napi hat óra. De csak bizonyos időre és bizonyos személyek vehetnék igénybe.
KKV Te mit szólnál, ha a főnököd ezekkel akarna a céghez láncolni?
Privátbankár.hu | 2017. október 6. 16:45
Ma már egyre kevésbé elegendő simán csak jó fizetést biztosítani a dolgozóknak, sokaknak vannak olyan igényei, amelyhez a munkáltatóknak nem csak ajánlott, hanem már-már muszáj alkalmazkodnia. Néhány apró extrával, figyelmességgel a munkáltató kellemesebbé teheti a dolgozók mindennapjait, és közben még a produktivitást is növelheti – a munka és a munkahely testreszabása igazi win-win szituáció lehet.
Karrier Trükköznek a munkaidővel
Privátbankár.hu | 2017. június 19. 08:10
Ez lehet a megemelt minimálbér hatása.
Makro / Külgazdaság Munkatörvénykönyv: ezen a héten biztos nem lesz módosítás
Privátbankár.hu | 2017. április 24. 08:38
Jövő héten ülnek össze a versenyszféra és a kormány képviselői, addig marad az elégedetlenkedés.
Makro / Külgazdaság Tényleg megéri kevesebbet dolgozni ugyanannyi pénzért? Van egy kis gond
Privátbankár.hu | 2017. január 4. 14:39
Egy svéd munkahelyen kísérleti jelleggel bevezették a 6 órás munkanapot - bár számos előnnyel jár, elsőre ijesztőnek tűnnek a megugró költségek. Hosszú távon mégis lehet, hogy megoldást jelenthet a rövidebb munkahét - ha már egyszer egyre jobban állunk, érdemes lehet erre is költeni.
Tippek A 10 legmenőbb juttatás, amit egy főnök adhat
Privátbankár.hu | 2016. december 26. 17:30
A jó fizetés a mai világban már csak egy dolog, mivel szinte minden munkahely ad valamilyen extra juttatást ma már. Azt régóta tudjuk, hogy a boldog alkalmazott jobban is dolgozik, ezért összegyűjtöttük, hogy mik azok az extra figyelmességek, amelyek jócskán megkönnyítik a mindennapokat. Irigykedjetek velünk!
Karrier Megengedhetnék, de mégsem vállalnak gyereket - miért öregszik el a japán társadalom is?
Privátbankár.hu | 2016. október 19. 19:30
Egy nő gyermekek nélkül Japánban nem is számít igazi nőnek, mégis alig születnek gyerekek. Pedig sokan mindent megtesznek érte. Mi lehet ennek az oka? Találunk ebben néhány hasonlóságot Magyarországgal is.
Karrier Visszakövetelik a menekültezés túlóradíját a rendőröktől
Privátbankár.hu | 2015. december 20. 11:54
A déli határszakaszon a menekültek ellen felhúzott kerítéshez kivezényelt, mintegy 2000 rendőr egy része felszólítást kapott, hogy fizesse vissza a túlóradíjat, mert azt tévesen kapták meg. Fejenként 200-260 ezer forintról lehet szó.
Karrier Szabadság, plusz pénz, végkielégítés - így dolgozol jövőre
Privátbankár.hu | 2015. december 13. 20:30
A Munka Törvénykönyvét érintő változások mellett a közszolgálatra vonatkozó törvényt, a munkavédelmemről, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is módosíthatják. Szigorodhatnak a felmondási szabályok, erősödhet a munkavédelem.
Karrier Pénzre váltanánk legtöbben utazásra fordított munkaidőt
Privátbankár.hu | 2015. december 8. 15:02
A munkavállalók többsége örülne, ha az utazás a munkaidőbe épülne. Van, aki a munkaidejéből csípne le így, de a legtöbben kifizetésként látnánk viszont az így eltelt időt.
Karrier Rossz karácsonyi beosztást kaptak a Tesco dolgozói - itt a jó
Privátbankár.hu | 2015. november 6. 08:48
Az áruház tévesen küldte ki a dolgozóknak a karácsinyi beosztást.
Karrier Túl sokat dolgozol? Így megy tönkre a magánéleted
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 20. 17:10
A munkáltatók részéről egyre általánosabb elvárás a szabadidőben végzett munka. Amit az is mutat, hogy egyre több munkavállaló tapasztal problémát a munka-magánélet egyensúlyának fenntartásában, ami főként a karrierjük közepén lévő, gyermekes férfiakat érinti hátrányosan.
Karrier Ezzel a bírósági döntéssel komoly bajba kerülnek a munkáltatók
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 13. 17:01
A héten érdekes ítéletet hozott egy ügyben az Európai Bíróság. Eszerint azok a munkavállalók, aki állandó munkavégzési hellyel nem rendelkeznek, a lakóhelyük és munka helyszínére történő utazási idő nem pihenőidőnek, hanem munkaidőnek minősül. Mivel eddig az utazás nem számított munkaidőnek, az eset akár lavinát indíthat: jogi szakértők szerint a döntésnek komoly következményei lesznek.
Vállalatok Ez az, amiben tanulhatnak a magyar melósok az angoloktól
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 5. 11:13
Az NGM szerint a munkavállalók zöme jobban tudná védeni érdekeit, ha tisztában lenne például azzal, mikor és miért dolgoztathatják a rendes munkaidőn felül. Londonban persze tudják - nem is jár majd a metró egy napon keresztül.
Makro / Külgazdaság Részmunkaidőben dolgoznál? Felejtsd el, ez nem Ausztria...
Privátbankár.hu | 2015. június 12. 18:20
Ausztriában már 30 százalékot közelíti a részmunkaidősök száma, majdnem minden második nő már kevesebb, mint 8 órát dolgozik - jó részük azért, hogy családi feladait elláthassa. Magyarország fényévekre van ettől: nálunk 6,4 százalék a részmunkaidősök aránya.
Karrier Azt hitte a magyarok sokat dolgoznak? Mások még többet
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 8. 18:01
A német munkavállalók túlóráznak a legtöbbet az euróövezetben, és a túlórák többségéért semmilyen ellentételezést nem kapnak hétfőn ismertetett kutatások szerint.
Karrier Túlóra vagy szabadság: így dolgoznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2014. július 26. 08:43
Az európai uniós átlagnál kevesebbet túlóráznak a magyar munkavállalók, akik közül a teljes munkaidőben dolgozó nők átlagosan heti 40,2 órát, a férfiak 41,1 órát dolgoztak tavaly - derül ki a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a munkaidővel kapcsolatos elemzéséből.
KKV Padlóig nyomják a gázt az Audinál: indul a harmadik műszak
Privátbankár.hu | 2014. július 15. 10:33
Augusztus közepétől három műszakos termelésre áll át az Audi győri járműgyára, mivel a prémium modellek iránt magas a kereslet.
Karrier Most már hivatalos: dolgos nép a magyar - itt vannak a számok
Privátbankár.hu | 2014. június 27. 08:09
Egy francia kutatás szerint a románok, a görögök és a magyarok dogoznak a legtöbbet az Európai Unióban.
Karrier A fizetéssel és a munkaidővel is trükköznek a munkaadók
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 18. 20:02
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) 10 589 munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben és a felügyelők a munkaadók 61 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot; ezek csaknem 40 ezer munkavállalót érintettek. A szabálytalanságok közül a legtöbb munkavállalót a munkabérrel kapcsolatos jogsértések érintették, de gyakori volt a munkaidő szabályainak megsértése is.
Adó A mostani fizetésünk már nem olyan, mint a régi
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 3. 10:05
Augusztus elsején több, a bérszámfejtést érintő változás lépett hatályba, amelyeket először a napokban kifizetendő bérek esetében kell alkalmazni. Miben más a mostani fizetés, mint a korábbiak?
Adó Órabérben dolgozik? Így változhat a fizetése
Privátbankár.hu | 2013. július 1. 11:00
Ismét változik a munka törvénykönyve, melynek a bérszámfejtés rendjét érintő rendelkezései 2013. augusztus 1-től lépnek hatályba.
Karrier Mást szeret a magyar fiatal Tiszán innen és Tiszán túl
Privátbankár.hu | 2013. április 18. 22:15
Továbbra is a család és az anyagi biztonság határozzák meg leginkább a magyar fiatalok élettel való elégedettségét. A kelet- és nyugat-magyarországi városokban élő 19-29 évesek elért céljaikkal kevésbé elégedettek, mint a központi régióban élő kortársaik.
Karrier Aki rosszkor megy szabadságra, ráfizethet
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 11:33
Januárban mindig az új törvényi szabályozáshoz kell alkalmazkodnia a könyvelőknek és bérszámfejtőknek. Idén például a távolléti díj vet fel kérdéseket.
KKV Német munkaidőszámlát szeretnének a magyar vasasok
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 12. 17:31
Úgynevezett német típusú "munkaidőszámla" bevezetését javasolják a nyugat-dunántúli vasasok, egyfajta harmadik pillért képezve így a nyugdíjrendszerben.
Karrier Félévig dolgozhatnak a kisgyermekes nők egy új program keretében
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 11. 13:37
100 kisgyermekes szülő - főleg anya - kaphat legalább féléves munkát a májusban indult Munka kisgyermekkel program keretében. A programhoz a közép-magyarországi területet célozza, eddig multicégek csatlakoztak hozzá.
KKV Rövidített munkaidő az Opelnél, mert kevés kocsi fogy
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 23. 15:45
Az európai kereslet lanyhulása miatt szeptembertől rövidített munkaidőt vezetnek be az Opel két németországi gyárában, Rüsselsheimben és Kaiserslauternben.
Karrier Milyen 8 óra? Az okostelefonok rombolják a családi életet
Privátbankár.hu | 2012. március 6. 09:50
Az internet-penetráció és az okostelefonok számának növekedésével Magyarországon is egyre nehezebb szétválasztani a munkát és a magánéletet. Ez különösen a férfiakra igaz, mivel több mint 90 százalékukat munkaidőn kívül is keresik hivatalos ügyekben a Randstad Workmonitor legfrissebb adatai szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG