<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A szakszervezetek Németországban már figyelmeztető sztrájkokat is tartanak annak érdekében, hogy minimális bércsökkentés mellett lehessen rövidített, mégis teljes munkaidős állásban dolgozni. Itt 28 óra lenne a munkaidő, kevesebb tehát, mint napi hat óra. De csak bizonyos időre és bizonyos személyek vehetnék igénybe.

Németországban az IG Metall fémipari szakszervezet azért harcol, hogy a dolgozók kaphassanak rövidebb munkaidővel is a normálhoz közeli bért, vagy bérkiegészítést, ha gyermekeket nevelnek. Akár két évig is otthon maradhassanak gyermekükkel anélkül, hogy ez jelentősebb jövedelem-kiesést okozna nekik.

A gyerekes szülőkön kívül a beteg, idős rokont gondozó vagy több műszakban dolgozó személyek is legfeljebb két éven keresztül 28 órára szállíthatnák le a heti munkaidejüket. Eközben pedig megkapnák az ezáltal fellépő bérkülönbség egy részét is. Állítólag ez csak a német fémiparban másfél millió dolgozót is érinthet.

A Spiegel Online cikkének címében ezt úgy egyszerűsítette le, hogy “28 órás munkahétért harcol az IG Metall”. Jutta Rump munkaerő-piaci kutatóra hivatkozva azt írják, az “idő és pénz” párosából az embereknek egyre fontosabb az idő.

Már sztrájkolgatnak is

Emlékeztetnek rá, hogy 33 évvel ezelőtt a német szakszervezetek óriási harcot folytattak a maximum 35 órás munkahét bevezetése érdekében. A követeléssel most is odáig mentek, hogy már figyelmeztető sztrájkokat tartanak.

A kutató azt mondja, hogy ma már nagyon másképp néz ki a német munkaerőpiac, mint akkor. Nagy változás, hogy most rendszerint a párok mindkét tagja dolgozik, korábban sokszor nem így volt. Ezért a szakértő szerint egy ilyen változtatás létjogosultsága a modern világban erős, sőt kiterjesztené a szakmai továbbképzés esetére is.

Főleg a nőket érinti

Jelenleg ha valaki a családból csökkenti a munkaidejét, általában nem tudnak kijönni a jövedelmükből, bére és előmeneteli esélyei nagyban csökkennek. Ez főleg a nőket érinti.

A német vasutaknál a szakszervezetek már elértek hasonló könnyítéseket, ott a dolgozók választhatnak a több pénz vagy a több szabadság, rövidebb munkaidő között.

Az állam vagy a munkáltató?

Emlékeztetnek arra, hogy jelenleg jó a gazdasági növekedés Németországban, ilyenkor a vállalatok még csak-csak ki tudják gazdálkodni a pluszterheket, a bérköltségek növekedését. Ha azonban visszaesés, recesszió jön, ez problémát okozhat. Ezért felmerül, hogy ha be is vezetnek hasonló rendszert, azt az állam fizesse, és ne a munkáltató.

Arra, hogy milyen fontossá vált a dolgozóknak a (szabad)idő, statisztikai adatok is utalnak. Míg 1991-ben a dolgozók 82 százaléka helyezkedett el teljes munkaidőben, addig 2017-ben már csak 60,6. A többieket részmunkaidőben foglalkoztatták. (Bár ez lehetne részben a válság hatása is, egyfajta burkolt munkanélküliség, valójában inkább 1991 és 2008 között volt erős a részmunkaidő terjedése – a szerk.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG