<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A szakszervezetek Németországban már figyelmeztető sztrájkokat is tartanak annak érdekében, hogy minimális bércsökkentés mellett lehessen rövidített, mégis teljes munkaidős állásban dolgozni. Itt 28 óra lenne a munkaidő, kevesebb tehát, mint napi hat óra. De csak bizonyos időre és bizonyos személyek vehetnék igénybe.

Németországban az IG Metall fémipari szakszervezet azért harcol, hogy a dolgozók kaphassanak rövidebb munkaidővel is a normálhoz közeli bért, vagy bérkiegészítést, ha gyermekeket nevelnek. Akár két évig is otthon maradhassanak gyermekükkel anélkül, hogy ez jelentősebb jövedelem-kiesést okozna nekik.

A gyerekes szülőkön kívül a beteg, idős rokont gondozó vagy több műszakban dolgozó személyek is legfeljebb két éven keresztül 28 órára szállíthatnák le a heti munkaidejüket. Eközben pedig megkapnák az ezáltal fellépő bérkülönbség egy részét is. Állítólag ez csak a német fémiparban másfél millió dolgozót is érinthet.

A Spiegel Online cikkének címében ezt úgy egyszerűsítette le, hogy “28 órás munkahétért harcol az IG Metall”. Jutta Rump munkaerő-piaci kutatóra hivatkozva azt írják, az “idő és pénz” párosából az embereknek egyre fontosabb az idő.

Már sztrájkolgatnak is

Emlékeztetnek rá, hogy 33 évvel ezelőtt a német szakszervezetek óriási harcot folytattak a maximum 35 órás munkahét bevezetése érdekében. A követeléssel most is odáig mentek, hogy már figyelmeztető sztrájkokat tartanak.

A kutató azt mondja, hogy ma már nagyon másképp néz ki a német munkaerőpiac, mint akkor. Nagy változás, hogy most rendszerint a párok mindkét tagja dolgozik, korábban sokszor nem így volt. Ezért a szakértő szerint egy ilyen változtatás létjogosultsága a modern világban erős, sőt kiterjesztené a szakmai továbbképzés esetére is.

Főleg a nőket érinti

Jelenleg ha valaki a családból csökkenti a munkaidejét, általában nem tudnak kijönni a jövedelmükből, bére és előmeneteli esélyei nagyban csökkennek. Ez főleg a nőket érinti.

A német vasutaknál a szakszervezetek már elértek hasonló könnyítéseket, ott a dolgozók választhatnak a több pénz vagy a több szabadság, rövidebb munkaidő között.

Az állam vagy a munkáltató?

Emlékeztetnek arra, hogy jelenleg jó a gazdasági növekedés Németországban, ilyenkor a vállalatok még csak-csak ki tudják gazdálkodni a pluszterheket, a bérköltségek növekedését. Ha azonban visszaesés, recesszió jön, ez problémát okozhat. Ezért felmerül, hogy ha be is vezetnek hasonló rendszert, azt az állam fizesse, és ne a munkáltató.

Arra, hogy milyen fontossá vált a dolgozóknak a (szabad)idő, statisztikai adatok is utalnak. Míg 1991-ben a dolgozók 82 százaléka helyezkedett el teljes munkaidőben, addig 2017-ben már csak 60,6. A többieket részmunkaidőben foglalkoztatták. (Bár ez lehetne részben a válság hatása is, egyfajta burkolt munkanélküliség, valójában inkább 1991 és 2008 között volt erős a részmunkaidő terjedése – a szerk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos