<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Egy nő gyermekek nélkül Japánban nem is számít igazi nőnek, mégis alig születnek gyerekek. Pedig sokan mindent megtesznek érte. Mi lehet ennek az oka? Találunk ebben néhány hasonlóságot Magyarországgal is.
(Fotó: 123rf.com)

Egész iparág épül arra Japánban, hogy a nőket gyermekáldáshoz segítse, többek között egészséges életmóddal, szemináriumokkal, főzőtanfolyamokkal, különböző étrend-kiegészítőkkel és patikai szerekkel, jógával – írja a svájci Neue Zürcher Zeitung. A 2016-os adatok szerint a japán lakosság is vészesen öregszik és fogy, az úgynevezett teljes termékenységi mutató (TFR) 1,4 – egyébként ez kis kerekítéssel megegyezik a magyar vagy a német értékkel, vagy a közép-európai átlaggal.

Kevés olyan ország van, ahol ez még alacsonyabb, a Wikipedia összeállítása szerint csak pár szegény európai és fejlett délkelet-ázsiai, kínai terület. A rekordot egyébként Kelet-Németország tartja, ahol 1994-ben csak 0,8 volt ez a mutató, nyilván az elvándorlás miatt is. (A szülőképes korú dolgozó nők vándoroltak el elsősorban.)

Japánra visszatérve a svájci lap szerint a különböző tanfolyamokra, fitness-kúrákra és egyéb módszerekre, szerekre főleg azért van szükség, mert egyre későbbre tolódik az az életkor, amikor a japán nők, ha egyáltalán, még szülnek. A férfiak nem vesznek részt a foglalkozásokon, a nőkre hagyják az egészet. A hagyományok miatt ha szexről van szó, még inkább félrevonulnak, az iskolákban sincsen szexuális oktatás.

A nők könnyen extrém módon reagálnak: vagy tovább dolgoznak, mint az őrültek, vagy teljesen feladják a munkájukat, és csak a gyerekszülésnek akarnak élni. Nem ismerik a középutat. A férfiak meg úgy csinálnak mindent tovább, mintha mi sem történt volna. Annak ellenére, hogy 50 százalékban rajtuk szokott múlni, mindig a nőket hibáztatják.

Csak nagyon kevés japán gyermek, két százalék születik házasságon kívül. Házasságból viszont egyre kevesebb köttetik, évről évre új negatív rekord születik. Ma már 31,1 év a férfiak és 29,4 év a nők átlagos kora házasodáskor, a nők 30,7 évesen szülnek. Az 1970-es évben ez még 25,6 év körül volt.

A születések alacsony számát egy japán szakértő mégis másban látja. Egyrészt, főleg a nagyvárosokban, kevés a gyermekmegőrzési lehetőség. Másrészt a nagyszülők már nem vigyáznak a gyerekekre, mint régen, sokszor nem is laknak a közelben. Harmadszor pedig a gyerekvállalás túl drága. A férfiak egyedül nem tudják eltartani a családot, mint a korábbi évtizedekben. Sok japán nő hiába keres olyan férfit, aki elég jól keres a gyerekvállaláshoz. (Japánban 20-25 éve stagnál a gazdaság, és vele a fizetések is.)

Azt is javasolják a japánoknak, hogy vegyék komolyan a szexet. Sokak számára a szex csak kötelesség, és csak 35 éves koruk után próbálnak gyermeket vállalni, amikor már csekély a valószínűség a sikerre.

Sok dolgozó nő folyamatosan túl van terhelve, nincs idejük a szexre, főleg a nagyvárosokban. A tokiói munkába járási, utazási, ingázási idők például olyan hosszúak, hogy heti háromszori szexet sokan már lehetetlennek éreznek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos