<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Egy nő gyermekek nélkül Japánban nem is számít igazi nőnek, mégis alig születnek gyerekek. Pedig sokan mindent megtesznek érte. Mi lehet ennek az oka? Találunk ebben néhány hasonlóságot Magyarországgal is.
(Fotó: 123rf.com)

Egész iparág épül arra Japánban, hogy a nőket gyermekáldáshoz segítse, többek között egészséges életmóddal, szemináriumokkal, főzőtanfolyamokkal, különböző étrend-kiegészítőkkel és patikai szerekkel, jógával – írja a svájci Neue Zürcher Zeitung. A 2016-os adatok szerint a japán lakosság is vészesen öregszik és fogy, az úgynevezett teljes termékenységi mutató (TFR) 1,4 – egyébként ez kis kerekítéssel megegyezik a magyar vagy a német értékkel, vagy a közép-európai átlaggal.

Kevés olyan ország van, ahol ez még alacsonyabb, a Wikipedia összeállítása szerint csak pár szegény európai és fejlett délkelet-ázsiai, kínai terület. A rekordot egyébként Kelet-Németország tartja, ahol 1994-ben csak 0,8 volt ez a mutató, nyilván az elvándorlás miatt is. (A szülőképes korú dolgozó nők vándoroltak el elsősorban.)

Japánra visszatérve a svájci lap szerint a különböző tanfolyamokra, fitness-kúrákra és egyéb módszerekre, szerekre főleg azért van szükség, mert egyre későbbre tolódik az az életkor, amikor a japán nők, ha egyáltalán, még szülnek. A férfiak nem vesznek részt a foglalkozásokon, a nőkre hagyják az egészet. A hagyományok miatt ha szexről van szó, még inkább félrevonulnak, az iskolákban sincsen szexuális oktatás.

A nők könnyen extrém módon reagálnak: vagy tovább dolgoznak, mint az őrültek, vagy teljesen feladják a munkájukat, és csak a gyerekszülésnek akarnak élni. Nem ismerik a középutat. A férfiak meg úgy csinálnak mindent tovább, mintha mi sem történt volna. Annak ellenére, hogy 50 százalékban rajtuk szokott múlni, mindig a nőket hibáztatják.

Csak nagyon kevés japán gyermek, két százalék születik házasságon kívül. Házasságból viszont egyre kevesebb köttetik, évről évre új negatív rekord születik. Ma már 31,1 év a férfiak és 29,4 év a nők átlagos kora házasodáskor, a nők 30,7 évesen szülnek. Az 1970-es évben ez még 25,6 év körül volt.

A születések alacsony számát egy japán szakértő mégis másban látja. Egyrészt, főleg a nagyvárosokban, kevés a gyermekmegőrzési lehetőség. Másrészt a nagyszülők már nem vigyáznak a gyerekekre, mint régen, sokszor nem is laknak a közelben. Harmadszor pedig a gyerekvállalás túl drága. A férfiak egyedül nem tudják eltartani a családot, mint a korábbi évtizedekben. Sok japán nő hiába keres olyan férfit, aki elég jól keres a gyerekvállaláshoz. (Japánban 20-25 éve stagnál a gazdaság, és vele a fizetések is.)

Azt is javasolják a japánoknak, hogy vegyék komolyan a szexet. Sokak számára a szex csak kötelesség, és csak 35 éves koruk után próbálnak gyermeket vállalni, amikor már csekély a valószínűség a sikerre.

Sok dolgozó nő folyamatosan túl van terhelve, nincs idejük a szexre, főleg a nagyvárosokban. A tokiói munkába járási, utazási, ingázási idők például olyan hosszúak, hogy heti háromszori szexet sokan már lehetetlennek éreznek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG