3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Hát persze, hogy megint csúcs dőlt, már 96 637-en voltak az Ausztriában dolgozó magyarok júliusban, ami az előző havi rekordnál is több kétezer fővel. Lassan beérjük a németeket, akik létszámban a csúcsot tartják. Az ázsiai ás afrikai kontinensről érkezők lehetnek a legnagyobb riválisaink, gyorsuló ütemben nőtt a számuk.
Bécs, Főpályaudvar

Júliusban 96 637 magyar állampolgárt foglalkoztattak hivatalosan Ausztriában a Hauptverband társadalombiztosítási szervezet adatai szerint. (Hauptverband der Österreichischen Versicherungsträger.) Tehát ismét többet, mint korábban bármikor. Egy hónap alatt 2103, egy év alatt 6653 fővel nőtt a magyar alkalmazottak száma.

A havi növekedés is rekord olyan szempontból, hogy semelyik másik ország esetében nem  regisztráltak ekkora pluszt. Egy év alatt viszont a román állampolgárok lehagytak bennünket, kicsivel több mint hétezerrel lettek többen.

A németek száma viszont csak bő 4000-el nőtt egy év alatt, a lengyelek, bolgárok, horvátok, szlovákok, szerbek, további jelentős küldő országok általában 2000-3500 főt adtak egyenként.

Jugók, törökök, menekültek

Ha az összes volt jugoszláv tagállamot egybe számoljuk, akkor viszont a létszámuk több mint 8000 fővel nőtt. Hasonló munkaerőtömeg érkezett a munkaerőpiacra egy év alatt az Ázsia kontinensről nyilvántartott dolgozók köréből, vélhetően nagy részük menekült.

Ők összesen 46 ezren vannak, míg három éve, 2015 júliusában csak 28 ezer volt a számuk. A törökök száma is újra növöget egy ideje, míg korábban 52 ezerre csökkent, most lassan megint eléri a hatvanezret.

Megállíthatatlanok vagyunk

Hosszú távra visszatekintve a magyar munkavállalók kiáramlása megállíthatatlannak látszik, az új, nacionalista és idegenellenes programmal ősszel hatalomra jutott osztrák kormánykoalíció ezen eddig semmit sem változtatott. Minden nyáron új és új rekordok születnek a magyaroknál, főleg nyilván a turizmusban foglalkoztatottak miatt, de gyakran télen is, a síszezon kellős közepén.

Lassan, de biztosan az Afrikából érkezettek száma is növekszik, havonta néhány százzal, de gyorsulás figyelhető meg. Míg pár évvel ezelőtt alig több mint 8000 ilyen származású dolgozó volt, addig most már 50 százalékkal több, 12 ezer felett.

Helyszíni szemle

Bécsben járva feltűnő, hogy a pályaudvaron, sőt már a Pestről jövő vonaton, gyorséttermekben, plázákban rengeteg takarító, felszolgáló, egyéb kisegítő személyzet jól láthatóan Európán kívülről származik. Nagy valószínűséggel menekült.

Ahogy a 2015-ös menekülthullám után érkezettek elsajátítják a nyelvet, közülük a kevésbé képzetteket valószínűleg ilyen, a helyiek által nemigen vállalt, “piszkosnak” vagy kellemetlennek számító munkákkal bízzák meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG