Hirdetés
Hirdetés

Anyasági nyugdíjat adnak a németek, infláció felett emelnek az osztrákok

2018. augusztus 29., 15:02

Megállapodtak egymással a kormányzó német koalíciós pártok a következő években alkalmazandó nyugdíjpolitikáról, az eddigi tervekhez képest valamivel kedvezőbb lett a dolgozók, nyugdíjasok számára a végeredmény. Az osztrák koalíció is elhatározta, mennyi emelést adnak januártól, főleg az alacsony nyugdíjakat egészítik ki az infláció feletti mértékben.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Németországban tegnap este megállapodott egymással az „Unió“ (a kereszténydemokrata CDU-CSU) és az SPD a nyugdíjakról. Amint Hubertus Heil (SPD) szociális miniszter bejelentette, árfogó nyugdíjprogramról egyeztek meg a következő évekre. A német kormány várhatóan ma elfogadja a tervezetet.

A még júliusban a miniszter által bemutatott nyugdíjcsomagon hetekig ádáz vitát folytatott a koalíció, most eldőlt, hogy 2025-ig az átlagbér 48 százalékában minimalizálják a nyugdíjat. (Legalább 45 szolgálati év esetén.) A jelenleg 18,6 százalékos nyugdíjjárulék pedig nem emelkedhet 20 százalék fölé.

Hirdetés

Emellett 0,5 százalékponttal csökkentik a munkanélküli-biztosítás járulékát, ebből 0,4 százalék most január 1-től, a maradék 0,1 százalék legkésőbb 2022-ig esedékes. Ez hatmilliárd eurónyi megtakarítást is jelenthet a munkavállalóknak és a munkáltatóknak.

Könnyebbség az anyáknak

Az „anyasági nyugdíj“ (Mütterrente) terén az a megállapodás született, hogy minden 1992 előtt született gyerek után plusz fél százalék nyugdíjpont jár. Ez 15,5 eurót jelent havonta a nyugati tartományokban (lásd a keretes írást a cikk végén). Eddig az volt a terv, hogy csak a három gyerekes férfiak és nők kapnak egy-egy egész pluszpontot a nyugdíjhoz.

Hétmillió szülőnek lesz jobb

Ezzel hárommillió helyett hétmillió idősebb szülő fog könnyebbséget érezni, de ugyanúgy 3,7 milliárd euróba kerül majd a módosítás – írja a Faz.net. (Amint beszámoltunk róla, sok az olyan nő az országban, akik korábban gyereket neveltek vagy háztartást vezettek, esetleg ezután el is váltak, ezért kevés a nyugdíjuk.)

A koalíciós partnerek egyébként már annak idején kora tavasszal a koalíciós szerződésben is hasonló irányelveket fektettek le. Most pedig hangsúlyozzák, hogy hosszabb távú, 2040-ig szóló nyugdíjgaranciákról is folytatják a tárgyalásokat, bár ez már a kereszténydemokratáknak állítólag nem nagyon tetszik.

A német Trump ellen

A megállapodás egyébként összességében valamivel kedvezőbbnek látszik a dolgozók számára, mint az eddigi tervek, illetve a koalíciós szerződés. Nemrég írtuk, hogy az SPD egyes vezetői a szélsőségesek (a „német Trump“ eljövetele) ellen magas nyugdíjemeléssel készülnek harcolni. Lehet, hogy ez még aktuálisabb a napokban történt chemnitzi szélsőjobboldali zavargások után és nem véletlenül most született meg a megállapodás?

Sok a kisnyugdíjas

Ausztriában is a nyugdíjak vannak a politika középpontjában, a politikusok múlt héten eldöntötték, hogy január 1-től mennyi lesz az emelés. Sebastian Kurz kormányfő ezt egy kormányülés után jelentette be, és arról beszélt, mennyire fontos az időskori méltóság megőrzése kormánya számára, mennyit köszönhet az ország az időseknek.

Ez a lapok szerint a 1115 euró alatti nyugdíjaknál egységesen 2,6 százalék emelés lesz, azaz infláció feletti. Ez 1,1 millió embert érint, az osztrák nyugdíjasok felét, vagyis tényleg sok szomszédainknál az – ottani viszonyok között – kisnyugdíjas.

Az elmúlt nyolc évben elvették

A Die Presse osztrák lap „szociális sávokról“ beszél, mert 1115 euró felett, 1500 euróig fokozatosan csökken az emelés az infláció alapján számított 2,0 százalékra. Onnét egészen 3402 euróig két százalék plusz jár majd, afelett pedig fix 68 euróval több havonta.

Az osztrák nyugdíjemelés költségei valamivel meghaladhatják majd az egymilliárd eurót (éves szinten). A jobboldali koalíció azzal kérkedik, hogy a korábbi baloldali kormányok nyugdíjcsökkentéseit hozzák helyre, mert az azelőtt elmúlt nyolc év alatt átlagosan 1,6 százalék volt a nyugdíjemelés, és 1,9 százalék az infláció.

5000 euró feletti nyugdíjak

Az osztrák szocialista SPÖ ezt visszautasítja, emlékeztet arra, hogy az utolsó, általa elhatározott nyugdíjemelés is reálértékben ekkora volt. Ha pedig a jelenleg sokkal magasabb gazdasági növekedést is beleszámítjuk, akkor 3,2 százalékos emelés lenne igazságos januártól. (Valamint négy százalék a kisnyugdíjasoknak és a kiugróan magas, 5000 euró feletti nyugdíjak szinten hagyása, az emelésből való kihagyása.)

Hogy működnek a német nyugdíjpontok?

A nyugdíjpontok számolásához Németországban az emberek éves fizetését az éves átlagfizetéshez viszonyítják. Az idén az átlagfizetés 37 873 euró (a nyugati tartományokban, ez 12,27 millió forint), aki pont ennyit keres, az az idén pont 1,0 pontot kap. Fele ekkora fizetésért fél pont, 40 ezer eurós fizetés mellett például 1,06 pont jár.

Nyugdíjba vonuláskor a nyugdíj a pontok számától függ, idén egy pont havonta 31,03 eurót ér (szintén Nyugaton). Ha például valaki 45 éves szolgálati idővel rendelkezik és mindig éppen pont az átlagfizetést kapta volna, 45 pontja és így 1396,35 euró (45*31,03) havi nyugdíja lenne (mintegy 450 ezer forint).

(Forrás: Einfach-rente.de)

3 millió forint kell a céljaidhoz?

Lakásfelújítás? Autóvásárlás? Vállalkozás indítása? 3 millió forintból lehetséges, de nem mindegy, honnan veszel fel személyi kölcsönt! Megújult kalkulátorunkkal összehasonlíthatod a legkedvezőbb banki ajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága szerinti kalkulációt 3 millió forintra, amelyet 60 hónapra vennél fel, a kalkulátor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlat a Cofidis Fapados kölcsöne, amelynek induló havi törlesztőrészlete 59 518 Ft (THM: 7,32%), de szintén igen kedvező a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne 60 592 forintos havi törlesztőrészlettel, illetve a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne 60 654 forintos törlesztőrészlettel (THM: 8,17%) vagy a Raiffeisen személyi kölcsöne 60 757 forintos törlesztőrészlettel (THM: 8,92%). Érdekelnek a további ajánlatok is? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?