5p

Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.

A statisztikák szerint Ausztriában az év elején nem lódult meg annyira a foglalkoztatottak száma, mint más években, ami kissé a magyar munkavállalók adatain is látszik. Most is volt ugyan növekedés az őszi, szezonálisan gyengébb hónapokhoz képest, mint minden évben, de új csúcs nem született, mint például 2023 februárjában. Lehet, hogy a téli “síszezon” nem sikerült túl jól szomszédainknál?

Magyar, német, török, román foglalkoztatottak Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at
Magyar, német, török, román foglalkoztatottak Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at

Ausztriában januárban 124 820, februárban 126 169, márciusban 124 158 magyar állampolgárt foglalkoztattak. Ezek a számok jóval magasabbak ugyan, mint a novemberi 119 ezer, de ezúttal elmaradt a rekorddöntés. Júliusban ugyanis még mintegy ötszáz fővel magasabban, 126 656-nál volt a rekord. (A magyarok száma rendszerint a nyári és a téli idegenforgalmi szezon idején dönt új és új rekordot, bár nyáron gyakrabban, mint télen.)

Magyar, német foglalkoztatottak Ausztriában – és a trendek. Forrás: Amis, dnet.at
Magyar, német foglalkoztatottak Ausztriában – és a trendek. Forrás: Amis, dnet.at

Nem értük utol a németeket

Így a magyar foglalkoztatottak száma továbbra is kissé elmarad a németekétől, bár már volt rá példa, hogy átmenetileg utolértük őket. Most februárban azonban a német “vendégmunkások” száma majdnem elérte a 128 ezret, közel kétezerrel volt magasabb. Ám amint a fenti ábrán látszik, a trendvonalak alapján nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb honfitársaink “átveszik a vezetést”, többen lesznek az osztrák munkaerő-piacon mindenki másnál.

Szerb, horvát, szlovén, bosznia-hercegovinai foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at
Szerb, horvát, szlovén, bosznia-hercegovinai foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at

Bár gyorsan bővül a volt jugoszláv utódállamokból érkezett dolgozók létszáma is, egyenként még nagyon messze vannak attól, hogy utolérjék a magyarokat. (Ha együtt számolná őket a statisztika, akkor viszont bőven nyernének.)

Ukrán, Orosz, lengyel, cseh, szlovák foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at
Ukrán, Orosz, lengyel, cseh, szlovák foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at

Háborús övezetekből érkeztek

Az orosz állampolgárságú munkavállalók száma csak lassan növekszik, pedig nagyon sokan bevándoroltak közülük korábban például Németországba. Az ukránoké annál gyorsabban (piros vonal a fenti ábrán), de így is csak mintegy 18 ezren vannak.

Afganisztáni, szíriai, iraki, iráni foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at
Afganisztáni, szíriai, iraki, iráni foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at

A fenti ábra alapján pedig a 2015-ös menekültválság óta folyamatosan nő, de még mindig alacsony az iraki, afgán munkavállalók száma. Még annál is jóval kisebb jelentőségű az iráni vagy iraki dolgozók részvétele a munkaerőpiacon.

Aki akart, már elment?

Sok szó esik arról, hogy a magyar munkaerőpiac tartalékai kimerültek, aki akart vagy tudott, már munkába állt, és aki akart vagy tudott, az már nagyrészt elment külföldre dolgozni. Talán ez is közrejátszik abban, hogy – ha csak kis mértékben is – lassulni látszik a magyar munkavállalók számának bővülése a “sógoroknál”. De így sem állt le.

Honfitársaink hagyományosan nagy számban dolgoznak a turizmusban és a kapcsolódó szektorokban, valamint ott, ahová lehet ingázni is Magyarországról. Hasonló a helyzet a németekkel, szlovákokkal, szlovénekkel és kis mértékben talán a csehekkel is.

A számok egyébként csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakat mutatják. A részmunkaidős és önálló vállalkozói státuszban levők még valamelyest növelnék ezeket a számokat, de nem nagy mértékben.

Osztrák állampolgárságú foglalkoztatottak száma Ausztriában (és a trend). Forrás: Amis, dnet.at
Osztrák állampolgárságú foglalkoztatottak száma Ausztriában (és a trend). Forrás: Amis, dnet.at

Ausztria a magyarok célországa

Még mindig Ausztria a legkedveltebb azon magyarok körében, akik úgy döntenek, hogy elhagyják szülőhazájukat – írja a közszolgálati osztrák ORF magyar nyelvű oldala a KSH-ra hivatkozva.

A 2010 óta eltelt 14 évben összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból.

Magyarországról 2023-ban 33 700-an vándoroltak el, és ennek majdnem a fele, 15 600 Ausztriában kezdett új életet. (Az adatok kerekítettek és előzetesek.) Németországba 8150 magyar költözött 2023-ban, miközben az Egyesült Királyságba csak 900. A fennmaradó 9050 kivándorolt magyar által választott célországokat nem részletezik.

(Sok magyar pedig nem jelenti be, hogy kivándorol, így a KSH nem, vagy csak késve értesül róluk – a szerk.)

Kevés a visszavándorló

Az Egyesült Királyságba egyre kevesebben mennek új életet kezdeni, a Brexit óta nem vonzza a magyarokat – teszik hozzá. Bár a kivándorlók egy része időről-időre visszaköltözik Magyarországra, számuk az elmúlt 14 év alatt csak három évben haladta meg azokét, akik a kivándorlás mellett döntöttek. Ezek az évek 2019, 2020 és 2021.

Ebben valószínűleg nagy mértékben játszott közre, hogy ekkor voltak a Covid miatti lezárások, ami miatt sokan elveszítették a munkájukat. Illetve a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kiválása az EU-ból, ami következtében szintén többen döntöttek amellett, hogy visszatérnek Magyarországra.

(Erről a statisztikáról írt részletesebben az Mfor.hu is.)

A KSH-számok és az osztrák foglalkoztatási statisztika között logikus módon jelentős eltérések vannak, hiszen az egyik a kint lakó, a másik a kint dolgozó személyeket jelöli. Az ingázók pedig nem laknak kint, a kint lakók egy része viszont nem dolgozik vagy nem alkalmazott (tanul, háztartást vezet, vállalkozik, nyugdíjas stb.).

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítják a bankok a diákokat, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 06:52
Pénteken kicsengetnek az iskolákból, a bankok azonban már a következő tanévre hangolnak. Jól tudják, hogy sok diáknak lesz szüksége szeptembertől vagy még addig is a nyári munkához saját bankszámlára, és ezért nem fukarkodnak a számlanyitási kedvezményekkel. Vannak olyan bankok, ahol több tízezer forintot is be lehet zsebelni a számlanyitás fejében.
Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG