4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Januárban nőtt a magyar dolgozók száma Ausztriában, de kevésbé, mint a román vagy lengyel alkalmazottaké. Az összes betöltött állás száma a szokásos szezonális ingadozást mutatta, de Ausztria és Svájc idegenforgalmát még megviselheti a koronavírus ezekben a hónapokban.
(Fotó: Pixabay)

Januárban ismét nőtt az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma, 2090 fővel 100 502-re. Ez azonban, bár százezer fő feletti szám, nem rekord. Nyáron mintegy ezer fővel magasabb is volt a kint dolgozó magyarok létszáma. Ráadásul honfitársaink viszonylag lemaradtak más országokhoz képest.

A román állampolgárok száma ugyanis mintegy 3500, a lengyeleké 2400 fővel emelkedett. A negyedikek a szlovákok, de már csak ezer fő alatti növekedéssel. A német vendégmunkások csaknem félezerrel kevesebben lettek, egyébként hagyományosan ők vannak mindig a legtöbben.

Az év/év alapon, azaz januártól januárig mért növekedés 3867 fő volt a magyarok esetében, amit csak a román állampolgárok 5500 fős beáramlása szárnyalt túl. Az ázsiai országokból együttesen viszont majdnem 7500 fővel többet foglalkoztattak, mint egy évvel korábban. Ez nagyrészt menekülteket jelenthet.

Mind a tíz ujját lenyomja előtte

Az egész osztrák munkaerőpiac eközben 9600 fővel zsugorodott az év első hónapjában, ami valamivel, mintegy nyolcszáz fővel rosszabb adat, mint az egy évvel korábbi. Januártól januárig viszont mintegy 42 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma. Tehát a foglalkoztatás januári csökkenése inkább szezonális jellegű. Ugyanakkor ilyenkor indult a síszezon az Alpokban, ami sok magyarnak is munkát ad.

Az osztrák ORF közszolgálati média stájerországi honlapja már január 30-án arról tudósított, hogy a Kínába irányuló és az onnét Ausztriába jövő turizmus egyaránt visszaesett. Az utazási irodák törölték kínai útjaikat, már csak azért is, mert a légitársaságok is ezt tették az oda menő járatokkal. A kínai utak egyébként sem voltak népszerűek a bürokratikus akadályok miatt. Például a mind a tíz ujjról készült ujjlenyomattal ellátott vízum előírása.

Apad az életelixír

A kínai turisták elmaradása azért nem jelent túl nagy problémát Graz környékén, mert a téli hónapokban amúgy is kevesen érkeznek az ázsiai országból. Januárban és februárban havi 800 körüli, míg nyáron havi 3000 vendégéjszakát regisztrálnak Stájerországban a kínai turisták részéről – írta az ORF.

A svájci Neue Zürcher Zeitung február 13-án sokkal panaszosabb hangot ütött meg. Szerintük sok szálloda, ékszerüzlet és szórakoztató szolgáltatás számára “életelixírt” jelentettek a kínai turisták a másik alpesi országban. Ami még nagyobb baj, hogy nemcsak a kínaiak maradnak el, a többi turista száma is csökken.

A történelem legnagyobb turistacsoportja?

A kínaiak Luzernben a szálláshelyek 9 százalékát szokták igénybe venni, ezzel harmadikok a svájci belföldi turisták és az amerikaiak után. (Egész Svájcot tekintve azonban a németek a bronzérmesek.) Jelenleg sorba mondják le a kínai csoportok az utakat, az utcákon a szokásosnál kisebb a turistaforgalom. A főszezon május-júniusra esik, ekkorra még elvileg tele vannak a szállások. De inkább az lenne meglepő a lap szerint, ha nem mondanának le ezekből is sokat a következő hónapokban.

A svájciak úgy becsülik, hogy februárban mintegy 50 ezer vendégéjszaka eshet ki a kínaiak elmaradozása miatt, ami 19 millió frank kiesés. (Érdekesség, hogy tavaly egy amerikai kozmetikai cég 12 ezer kínai alkalmazottját küldte el Svájcba jutalomként – ezt azóta is megemlegetik, mint a történelem legnagyobb kínai turistacsoportját.)

Önkéntes karantén

Bécsben a kínai turisták a hetedik helyen álltak tavaly az országok között. Ők 524 ezer vendégéjszakát fizettek a 17,6 millióból – írta egy vendéglátóipari szaklap. Megint másutt arról cikkezik az osztrák sajtó, hogy a kínai éttermek üresek az országban, a kínai vállalkozók, dolgozók így inkább “önkéntes karanténba” vonulnak el, lakásaikba.

(További cikkünk a témában: A koronavírus megroppanthatja az idegenforgalmat)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG