5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A koronavírus miatt számos légitársaság függesztette fel a kínai járatait, és korlátozzák az Ázsiából érkezők beutazását. Nem véletlen, hogy az elmúlt években világszerte mind nagyobb számban megjelenő kínai turisták mindenhol eltűntek, komoly gazdasági nehézséget okozva ezzel a szektornak.

Az utóbbi időben a világ nagy idegenforgalmi központjaiban megszokott látványt jelentettek az ázsiai vendégek. Mondhatni hozzá tartozott a környezethez, hogy kínai turistacsoport nézelődik a moszkvai Vörös téren, tömött sorokban várakoznak a párizsi Louvre múzeum előtt, vagy ácsorognak a dubaji Burj al-Arab árnyékában. Az utóbbi hetekben viszont a kínai vendégeket mintha kiradírozták volna, mindenhonnan eltűntek, ami mind az idegenforgalomból élő vállalkozások számára, mind a GDP-ben magas turisztikai kitettséggel rendelkező országoknak komoly érvágás lesz.

Az utóbbi években ugyanis nagyon megnőtt a kínai vendégek száma, ők pedig együttvéve óriási összegeket költenek az utazások során. A Kínai Idegenforgalmi Akadémia adatai szerint az ottani lakosok 150 milliószor utaztak külföldre 2019-ben. Ha ennek csak egy része esik most ki, már azt is meg fogja érezni a szektor. A kínai turisták ugyanis az utazások során nem fukarkodnak, 2018-ban 130 milliárd dollárt költöttek el, ami 13 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A koronavírus járvány miatt viszont drasztikusan visszaesett a Kínából érkező vendégforgalom, mert nagyon sok légitársaság törölte a kínai járatait, de a kínai utazási irodák is tömegesen mondták vissza az utakat. A kínai turisták szempontjából fontos időszak az év eleje, az Ázsiában szabadságolási időszaknak számító holdújévi ünnepek idején sokan szoktak útnak indulni. Ebben az évben viszont, a 2019-es számokkal összevetve, csak a turisták negyede indult útnak.

Ázsiában a legnagyobb a baj

Az idegenforgalom terén erős kitettséggel bíró országok máris jelezték, hogy a tervezett gazdasági növekedéstől el fognak maradni idén. A legfontosabb légi csomópontnak számító Szingapúrban már január végén közölték, hogy felül kell vizsgálni a terveket, de Thaiföldön is komoly nehézséget jelent a kínai turisták eltűnése. A Financial Times írása szerint a korábbi évekhez képest több thaiföldi szállodalánc is azt jelezte, hogy a kínaiak foglalásainak lemondása 90-100 százalék között. Ilyen kiesést aligha fognak tudni pótolni, főleg úgy, hogy az európai és amerikai vendégek is óvatosabbak lettek.

Érdekes a helyzet Hong Kongban, ahol az év végén a kínai kormányzat feje még a tömegtüntetések miatt fájt. A járvány miatt ezek ugyan megszűntek, viszont a bevezetett határzárat miatt a kínai turisták itt is teljesen eltűntek, ami komoly gazdasági érvágást jelent a városállam számára. Hasonló a helyzet a kelet-ázsiai szerencsejáték-központban, Makaón, ahol a beszámolók szerint a nyitva tartó kaszinók is üresen konganak, igaz a helyek többségét a járvány kitörése óta zárva tartják. Két nagy kaszinólánc részvényárfolyamában egyébként ez tükröződik is, az MGM China 18 százalékot zuhant az elmúlt hetekben, míg a Wynn Resort 11 százalékkal ér kevesebbet.

Az európai központok is aggódnak

Több, az ázsiai vendégek körében népszerű országban elkezdték a károk felmérést, annak ellenére, hogy a koronavírus kapcsán az egészségügyi világszervezet, a WHO illetékesei szerint csak a jéghegy csúcsát látjuk, és még mindig nem lehet tudni, hogy a betegség mennyire terjedt el, és milyen lehet a járvány lefolyása.

A moszkvai kormányzat idegenforgalmi illetékesei szerint a határok lezárása máris 100 millió eurós kárt okozott az orosz gazdaságnak. A statisztikák alapján ez az összeg napról napra nőni fog, tavaly ugyanis a kínai vendégek érkezetek a legnagyobb számban Oroszországba.

Franciaországban is elkezdtek számolgatni az ágazatban érintettek, ott ugyanis 2019-ben a látogatók 7 százaléka érkezett Kínából, miközben egy évvel korábban közvetlenül 3,6 milliárd eurót költöttek el. A direkt turisztikai bevételeken túl azonban további komoly gazdasági hatása is van az ázsiai vendégeknek, további súlyos összegeket hagynak ugyanis az ikonikos luxusáruházakban. Nem véletlen, hogy sajtóbeszámolók szerint a megszokott tömeg eltűnt a Hermes, a Kenzo vagy a Bulgari párizsi áruházaiból. De a londoni China Town-ban is felülreprezentáltak lettek az európai külsejű vendégek, miközben a helyi éttermek forgalma alaposan megcsappant.

Mi lesz a magyar idegenforgalommal?

Miközben a kormány évekig hangoztatta a keleti nyitás politikáját, annak gazdasági sikerei csak korlátozottak voltak. A hazai piacra is rátaláltak ugyan a kínaiak, ám az arányuk annak ellenére nem jelentős, hogy évről évre masszívan növekedett az onnan érkezők által eltöltött vendégéjszakák száma.

Ugyanakkor a lemondások a magyar szállodákat is érintik, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetői is jelezték, hogy a kínai csoportok sorra mondják vissza a szállásfoglalásaikat. A KSH statisztikái azt mutatják, hogy a teljes idegenforgalomban a kínaiak súlya még nem túl jelentős. Novemberben például az összes Magyarországon eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta az egymilliót (1,088 millió), amelyből a kínai vendégek 32700 éjszakával részesedtek, ez 3 százalékos arányt tesz ki. Ha a teljes tavalyi évet nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az összes külföldi vendégéjszakának hasonló arányát tették ki a kínaiak, 15,7 millióból 455 ezer volt az ázsiai országból érkező vendégek által itt töltött éjszaka.

A számok alapján az feltételezhető, hogy a hazai idegenforgalom hosszú évek óta tartó növekedését megakaszthatja a koronavírus járvány, ám ellentétben a nagy kínai kitettséggel rendelkező országok turizmusát, a magyart nem fogja megroppantani. Ennek persze az a feltétele, hogy a járvány nem terjedjen el világszerte, egy ilyen negatív fordulat ugyanis a hazai szállodák számára is tragikus lenne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG