Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hónapok óta csökken a magyar állampolgár munkavállalók száma Ausztriában, igaz, a téli idegenforgalmi szezon még csak most kezdődött. A Romániából érkezett dolgozók száma viszont egyértelműen ütemesebben bővült az idén, egy év alatt több mint tízezerrel. A németeknél új vita tört ki a bevándorlókról.

Októberben 4937, novemberben további 1254 fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok létszáma az ottani munkaügyi statisztika szerint. (A Verband der Österreichischen Sozialversicherungsträger adatai alapján.) Ez annyiból nem meglepő, hogy legalább 2012 eleje óta biztosan ismétlődő ritmus szerint ősszel és tavasszal csökken, télen és nyáron nő a magyar foglalkoztatottak létszáma, minden bizonnyal elsősorban az ottani turizmus igényei szerint. A júliusi csúcson 69 954, novemberben csak 62 567 fő dolgozott a „sógoroknál”.

 

Az emelkedő trend ettől még nem tört meg, a december és a január nagy valószínűséggel emelkedést fog hozni. A magyar dolgozók vándorlása azonban az idén a jelek szerint veszített lendületéből, lassabb a bővülés, mint az elmúlt években. Miután január elejétől megnyitották Ausztria, Németország, Nagy-Britannia munkaerő-piacát az EU-hoz utánunk csatlakozó Románia és Bulgária polgárai számára is, a román, kisebb részben a bolgár munkaerő szárnyakat kapott.

 

A román állampolgárok létszáma egy év alatt, novembertől novemberig 10 700, a magyaroké csak mintegy 5600 fővel bővült, pedig sokaknak helyzeti előnyük van nálunk az ingázás lehetősége miatt. Ezzel a magyar dolgozók létszáma odakint csak mintegy tíz százalékkal bővült, a Romániából jötteké viszont 45 százalékkal, 23 700 főről 34 400 főre ez idő alatt. Ám a románok létszáma még így is csak durván fele a magyarokénak. A korábbi korlátozás miatt nyilván alacsony szintről indultak, sokan indultak neki egyszerre.

Az összes Ausztriában foglalkoztatott, kül- és belföldi dolgozó létszáma egyébként októberben is, novemberben is csökkent, összesen közel 50 ezer fővel. A csökkenés mintegy kétharmada a külföldieket – azon belül is zömmel a volt keleti blokk országaiból jötteket – érintette. Ebből az látszik, hogy elsősorban őket használják idénymunkásnak, őket veszik fel átmeneti időre, vagy küldik el elsőként, ha leépítésre van szükség. A külföldiek aránya az összes munkavállalón belül így szeptemberről novemberre 17,3 százalékról 16,7 százalékra süllyedt.

Harmadik grafikonunkon az is látszik, hogy Romániából és Magyarországról nagyon sokan érkeztek az utóbbi egy évben a többiekhez képest, a többi ország meg sem tudott bennünket közelíteni, még Bulgária sem.

 

A bajoroknak kellenek a bevándorlók, az Ifo-főnöknek csak a képzettek

Bajor lapok és a B5 Aktuell rádió beszámolói szerint Joachim Herrmann (CSU – Keresztényszocialista Unió) bajor belügyminiszter kedvezően nyilatkozott a bevándorlásról a 2014-es Bajor Statisztikai Évkönyv bemutatóján. A 2013-as évben ugyanis 17 ezer fővel csökkent volna a 12,6 milliós ország lakossága, ha a születések és halálozások számát vesszük, a bevándorlásnak köszönhetően viszont 85 ezerrel nőtt. A legtöbb bevándoroló Dél-Kelet-Európából érkezett. A miniszter szerint a kimagasló bajor gazdasági növekedés fenntartásához a bevándorolókra is szükség van, de problémát jelent a lakások alacsony száma.

Az Ifo híres német gazdaságkutató intézet vezetője, Hans-Werner Sinn viszont azt mondta a DPA hírügynökség szerint, hogy a német szociális rendszer főleg az alacsonyan kvalifikált munkavállalókat vonzza Németországba. A magas újraelosztás viszont elriasztja a magasan képzett dolgozókat. Jelenleg szerinte a bevándorlás többe kerül Németországnak, mint amennyi hasznot hoz – idézik német lapok. (Németül itt és itt.) Minden bevándorló évente 1800 euróval többe kerül az államnak, mint amennyivel hozzájárul az állam fenntartásához – állítja.

Ezzel ellentmond korábbi kutatásoknak, amelyek szerint a bevándorlók fejenként több mint háromezer euróval több járulékot és adót fizetnek be évente, mint amennyi szociális juttatásban részesülnek az államkasszából. Sinn szerint bizonyos tételeket, mint az infrastruktúra, a rendfenntartás vagy a hadsereg, korábban nem vettek figyelembe. Ezért a szociális juttatások megadásának késleltetésére lenne szükség a bevándorlóknál. (Mint Nagy-Britanniában.) Ezt azonban más német közgazdászok erősen vitatják, sőt ellenszámításokat mutatnak be. Van, aki szerint maguk a németek is többe kerülnek a német államnak, mint amennyi bevételt hoznak – hiszen az állam deficites, rendszeresen többet költ, mint a bevételei.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
Karrier Ingatlanok, juttatások – mik derültek ki a női képviselők vagyonnyilatkozataiból?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 2. 18:54
Ahogy lenni szokott, február 1-ig bezáróan leadták vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselők. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok bevallásait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyan nyilatkozattal, amely nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. Ami ennek ellenére is kiolvasható volt: nem egy politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén, de nem a magyar képviselőnők lesznek a jövő vállalkozóinak példaképei. 
Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
Friss
hírlevél