3p

Spanyolország és Gibraltár között 153 magyar vendégmunkás ingázik, ami nem tűnik soknak, ám több mint az ottani lakosság egy százaléka. Ők és a magyar turisták többedmagukkal nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A brit fennhatóság alatt álló Gibraltár napi működése annak a több mint 15 ezer vendégmunkásnak a munkáján alapul, aki napi rendszerességgel ingáznak Spanyolországból a mindössze három négyzetkilométernyi területre – írja a Financial Times a Gibraltár helyzetét elemző cikkében. Egyikük beszámolója szerint sokkal jobban jár azzal az 1500 fonttal (645 ezer forint), amit ott keres, miközben a spanyolországi minimálbér 1100 euró (408 ezer forint).

A brexit a feje tetejére állította a terület státuszát. Amíg mindkét ország az európai unió tagja volt és a schengeni övezetbe tartozott, nem volt akadálya az ingázók, köztük a 153 magyar vendégmunkás szabad mozgásának a spanyol-gibraltári határon. Nem volt éles kérdés, miért nem adja át az Egyesült Királyság a területet Spanyolországnak. A britek kilépése után azonban a spanyolok azonnal jelezték, hogy nem ismerik el a brit fennhatóságot – ahogy ők nevezik – az utolsó európai gyarmat felett. London, Brüsszel, Madrid és Gibraltár vezetősége több mint egy éve tárgyal arról, hogy szabályozzák az EU és a terület gazdasági kapcsolatait azt követően, hogy lejár a brexit után kötött EU-brit kereskedelmi megállapodás.

 

Ez biztosította a felek közti kedvezményes kereskedést és az EU-s polgárok szabad beutazását a brexit 2021 eleji de facto megtörténte után.

Gazdag ország, adókedvezményekkel megédesített élet

A tét nem kicsi. A gibraltári kormány adatai szerint a 34 ezres lakosságú terület állítja elő a világ harmadik legnagyobb egy főre eső GDP-jét. Fő iparágai a biztosítás, az online szerencsejáték, az alkohol- és dohányimport, illetve az évi több millió turistát -köztük sok magyart is - vonzó idegenforgalom.

Hogy milyen kérdések kerülhetnek terítékre ezeken a tárgyalásokon arra egy adószakértő hozott jó példát. Ha valós határ lenne Spanyolország és Gibraltár között, akkor kiderülne, hogy ki mennyi időt tartózkodik a területen. Így világossá válna, hogy sok spanyol gazdag a kedvező személyi jövedelemadót kihasználva Gibraltárban adózik, miközben nem ott él. A madridi adóhatóság kellemetlen kérdéseket intézhetne hozzájuk ezzel kapcsolatban.

Ők se nem turisták, se nem ingázó munkások, ők helyi arcok. Fotó: Depositphotos
Ők se nem turisták, se nem ingázó munkások, ők helyi arcok. Fotó: Depositphotos

A gazdasági egyeztetés azonban kudarba fulladhat, mert Spanyolországban megfordult a politikai széljárás. A hatalmon lévő szocialisták jelentős vereségeket szenvedtek a májusi helyi választásokon, mire Pedro Sánchez miniszterelnök előrehozott parlamenti választásokat kezdeményezett július végére. A közvélemény-kutatások szerint ezen a jobboldali ellenzék kezébe kerülhet a kormányrúd, és ha az új kormánytöbbséghez szükség lesz a radikális jobboldali Vox képviselőinek parlamenti szavazataira is, akkor borítékolható, hogy megszakadnak a Gibraltár jövőbeli státuszát rendezni hivatott tárgyalások. Ez a párt ugyanis árulásnak tekint minden kompromisszumos gondolatot, amely elképzelhetőnek tartja, hogy Gibraltár ne kerüljön vissza Spanyolországhoz.

A patthelyzetben aztán érvénybe léphetnek az EU-brit határra vonatkozó szabályok, a valós vámhatár és a belépők ellenőrzése. Az ingázó munkásoknak ez felér egy rémálommal és a turisták is hosszú várakozásokra készülhetnek az izzasztó nyári hőségben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG