2p
Az Ausztriában hivatalosan dolgozó magyar állampolgárok létszámának új csúcsa 82 ezer fő, ez 1808 fővel több az egy hónappal korábbinál és több mint 6300 fős növekedés egy év alatt. Kevesebben lettek a románok és a törökök, többen a jugoszláv utódállamok polgárai, valamint a szlovákok és a lengyelek. De alighanem a menekültek is.

Ahogy grafikonjaink is mutatják, a 2012-es év óta bizonyosan, de lehet, hogy régebben is minden nyár újabb rekordot hozott az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok számában. Ennek oka, hogy az idegenforgalom, a mezőgazdaság és az építőipar szezonalitása ilyenkor teremti a legtöbb munkahelyet. Bár Ausztriában az idegenforgalomban a tél is kiemelt időszak a síturizmus miatt, ez az időszak is sokszor hozott új csúcsot.

Most a júliusi adatok szerint 82 002 magyar állampolgár dolgozott az alpesi szomszédunknál, ami 1808 fővel több az egy hónappal korábbinál és 6312 fős növekedés egy év alatt. Mindkét szám jóval magasabb, mint a legnagyobb konkurenseinknek számító román, lengyel, szlovák, török, német állampolgárok hasonló adata.

Sőt annál is jóval több, mint azok a számok, amiket akkor kapunk, ha az összes volt jugoszláv utódállamot egybe számoljuk Macedóniától Horvátországig, Szerbiáig (egy hónap alatt a „jugók” száma mintegy ezer, egy év alatt 3200 fővel nőtt). A román állampolgárok száma egy hónap alatt még csökkent is 322 fővel, nagyon picit a törököké is.

A magyarok után a legnagyobb növekedést a szlovákok, németek és lengyelek érték el. Valószínűleg azt jelzik ezek a számok, hogy nyáron főleg ingázók érkeznek nagyobb számban, hiszen erre a magyaroknak, szlovákoknak, németeknek van lehetőségük.

Jelentősebb növekedést mutatnak az „ázsiai” néven összefoglalt nemzetek dolgozói is, júliusban 800, egy év alatt 4000 körül. Ebben nagy valószínűséggel a szíriai, iraki, afgán, iráni, pakisztáni menekültek is benne vannak. Mivel a nyelvtanulás, beilleszkedés időigényes, feltehetően főleg olyanok, akik még 1-2 évvel korábban érkeztek Ausztriába.

Az azonban nem jellemző, hogy a külföldiek teljesen elvennék az osztrákok munkáját, a külföldi alkalmazottak száma rendszeresen kevésbé bővül, mint az összes munkavállalóé. Júliusban például 43 500 új munkahely keletkezett, a külföldi állampolgárok száma ebből csak 5700 volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG